Färg?




Tia passar verkligen jättebra i brunt läder. Men jag envisas med att det ska vara svart. Jag tycker det känns stilrenare gentemot färgade schabrak och sådär. Men hon var bra snygg i brunt, spec med vita schabraket till.

Haha verkligen ett pyttelitet I-landsproblem. Nä skärpning, det får bli vad det vill helt enkelt.

Sadel och unghästridning


Idag har vi ridit med sadel! :) Veronica berättade att sadeln var normal mot vid, inte smal så jag bestämde mig för att prova den igen, för den tryckte inte men hade ruggat upp päls igår. Kom på att det kan ju ha varit pga fällningen, lade på ett schabrak idag och red i sadeln. Tia kändes avslappnad, paniksprang inte som hon gjorde förra gången jag red med sadel och hon kändes inte låst i bogbladen på något sätt. Hon gick faktiskt väldigt bra, och duktig på att bryta av och lyssna på mig. Så efteråt hade inte nå päls ruggats upp eller låg åt fel håll så den låg stilla alltså. Kändes så bra, att min häst inte är koko i huvudet för att sadeln var på. ;)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Förresten så tänkte jag förklara lite hur det är jag rider Tia just nu. När jag skriver att det gått så bra m.m. så är det absolut inga dressyrpass vi gör på nån nivå överhuvudtaget, utan hon är i början på sin ridträning och har lärt sig ta stöd i handen. Vi tränar på att hitta en bra kontakt med varandra, att bryta av, göra halter, komma fram i trav och även göra tempoväxlingar. När vi gör tempoväxlingar lägger jag vikten vid att bara öka steglängden lite, att hon inte får springa iväg. Hitta en lugn takt och ett bra stöd helt enkelt.

Men unghästar är lite mer obalanserade i steget i början, de är inte vana att balansera både sig själva och ryttare samtidigt utan det är det man jobbar på, hitta balans och lite harmoni. Det tar liksom tid och träning innan en unghäst lär sig t ex vila på steget när man rider, få den där underbara takten. Kommer ihåg hur Agnes var bara i höstas, det var inte alls samma takt som hon har nu, ett halvår senare. Då var det fortfarande lite springigt när man bad henne öka och hon var inte alls stadig som hon är nu. Dock har Agnes alltid varit otroligt fin i munnen, det får jag jobba mera med Tia.

Soliga torsdag
Snart kommer en rolig nyhet... Kika in igen snart! :)


Min giraff... :)

Nya skydd


Tias nya skydd. Fina va? Ska verkligen försöka hålla dom snygga och bara använda när det är torrt eller när man är i ridhus. I skogen och i vattenpölar får hon ha slit-och-släng-skydden vi använder nu på sig. Först tänkte jag köpa vita skydd men så ångrade jag mig, jag kommer inte ta hem och tvätta dom som Malin gör med sina. Så då tänkte jag att svarta blir bra för jag ska ju ha svart läder på utrustningen.

Förresten är jag så glad över hovslagarens duktiga jobb med Tias fötter, de ser verkligen tusen gånger bättre ut nu än när hon kom.

Sitsträning
Jag och Malin longerade varandra på Agnes i ridhuset nu på kvällen. Vi turades om att skälla på varandra (bra att ta ut lite aggressioner! Nej då :P) i hopp om att faktiskt kunna förbättra våra sitsar. Det jag skulle ändra var att inte dra bak skänkeln utan ha den i rätt läge, lite mer fram än jag är van vid. Faktum är att Agnes svarar bättre när jag hade skänkeln längre fram, i mitt huvud tänker jag att hon svarar snabbare om jag petar till henne längre bak med skänkeln men icke. Sen skulle jag även ändra mina armbågar, de måste komma mer intill kroppen för jag skjuter ut armbågen och då går händerna så mycket inåt att jag för innerhanden över mankammen. Så jag måste ta stödet jag får av att luta armen mot kroppen så jag får handen "fri", den blir alltså även lättare och mindre stark.

Innan det hade jag dressyrträning med ponnygänget, de skötte sig exemplariskt. De flesta rider sina hästar på tygeln bra nu, det gäller bara att de rider h e l a tiden, men det kommer. Usch jag ska inte pressa dom för mycket, dom är fortfarande bara barn! Duktiga barn. Svårt att hålla gränserna ibland, men därför jag gått kurs nu, för att lära mig att vara en bra ledare och veta mer vilka gränser jag ska sätta. Och jag känner nog att de är nöjda med mig också.


Förövrigt var Agnes väldigt duktig och stod ut med oss under longeringen. Galoppen var väldigt bra idag, både från marken och uppifrån må jag säga.

Solsken och sadel
Idag klädde jag av hästarna nakna igen, solen värmde så mycket på dom där ute i hagen, knappt nån blåst heller. Har idag provat Veronicas sadel på Tia, den var som väntat för smal, men gillade sadeln/modellen verkligen. Mjuk och skön mot ryggen med en bred kanal så ingenting som kan klämma på någon ryggrad. Men den skulle varit normal i vidden, ruggade upp lite hår på ryggen efteråt. Men Tia skötte sig väldigt bra, så det känns hoppfullt om att hitta en bra sadel till henne. 



...
Hur var det nu då, hjärta eller hjärna...



Tisdag
Idag red jag ut på Agnes, men det var knöggligt och isigt. Kom några cm snö imorse så man såg inte riktigt hur underlaget var framför en heller så det blev mest skrittjobb. Jobbade lika som på träningen, flyttade sidvärts och jag övade på mitt högra sittben mycket. Agnes var fin, lite pigg bara men arbetsam som vanligt.

Tia fick vila. Imorgon tänkte jag rida om det bjussar på bättre underlag/väder. Annars får väl hon också ta en skrittur i skogen. 



Hoppträning
Nästa tisdag ska jag och Agnes på Erik-träning. Tränade med Dahlina för han några gånger, han är duktig med unghästarna, ser småsakerna man måste ändra på. Jag hoppas att det blir en givande hoppträning, han är också noga med att hästarna är lydiga och lägger mycket tid på framridning, då går det lätt som en plätt att hoppa bana sen också. Så får vi se hur mycket Agnes orkar med helt enkelt, är 1,5 timme man tränar.

Agnes ska löshoppas på lördag och har gått två hårda dressyrpass i helgen nu så jag tänkte ta det lugnt och bara trava lite bommar och se till att hon är följsam runt i svängar och inte hoppa nånting innan Erik-träningen, vill inte ta död på all energi innan tävlingsstart.

Video från när jag och Dahlina tränar för Erik, hoppar bana 100cm. 

Den fula ankungen med svanhalsen...


Tycker inte det ser ut som samma häst på bilden hehe, hennes huvud ser inte lika stort ut nu när hon har en hals som orkar bära upp det. Den bilden upptill är nyast alltså för den som inte såg det. Travar bommar på den nedre därav det höga lyftet. Måste försöka få lite ridbilder snart! Är svårt att få nåt bra när man är själv, går ju bara när man gör markarbete, inte ridning. Men förhoppningsvis kommer det såsmåningom!


Träning och kurs
Igår travade Tia över lite bommar. Koncentrerade mig bara på takten och att hon fick schwung över bommarna och inte bara sprang över dom, då ger det liksom inget. Hon har ett naturligt schwung och respekt för bommar så hon gungade lätt över dom. Hon var lite seg och sådär, tror hon har det lite jobbigt med pälsbytet för hon kliar sig så mycket överallt. Sen kanske hon även visar av lite såndär unghäst-seghet, det har liksom inte kommit något sådant alls under tiden jag haft henne, spännande och kul fas måste jag erkänna.

Idag har hon fått vila, har varit trött efter en ordentlig jobbhelg med jättemycket omkring, har inte varit hemma förutom när jag sovit och då har jag legat med feber=ingen ork. Men idag blev det nya tag, har varit med Malin och Hugo hela förmiddagen. Började med fika imorse i stallet med hovslagaren, sen åkte vi till hästaffären och provade tävlingskavajer (åt Malin). Sedan hem för lite tupplur sen har jag varit med och hjälpt till på Grönt Kort-kurs, ska även hålla i nästa kurstillfälle då vi ska jobba bara praktiskt! Blir roligt, få träna lite på att jobba med en grupp.



Dressyrträningen
Idag var vi på dressyrträning, första gången jag tränar ordentlig dressyr på väldigt länge men både jag och Agnes gjorde bra ifrån oss! Tycker inte jag hade tappat så jättemycket av min sits, tränar faktiskt både på Agnes och Tia nu ju. Agnes var väldigt rolig att rida, helt loss och väldigt följsam.

Vi började med att jobba dom i skritt, flyttade för innerskänkel och red framdelsvändningar. Trodde Agnes inte skulle vara kul att jobba i skritt men hon var väldigt bra. Hon tänkte inte bakåt utan hon var med mig. Gick direkt över till galopparbete där hon var väldigt fin, formen kändes super.

Sedan red vi lite mer framdelsvändningar sedan gick vi över till travjobb, red öppna 1 meter innanför spåret på långsidorna. Vänster sittben sitter jag väldigt bra på, får till fina öppnor och kunde faktiskt hålla dom bra. Men på höger har jag svårare, då kompenserar jag med att försöka luta mig för jag känner att jag inte kommer ner på höger sittben lika väl som vänster, känns jättekonstigt. Men det vill jag bara förbättra!

Sedan red vi skänkelvikning längs hela diagonalerna, det gick OK, någon gång flöt hon ut och någon gång fick vi till mer tvärning. Men Mona berömde takten vi fick till idag i skolorna. Sedan blev det mer galoppjobb, fattningar, avbrott och sedan lite mellangalopp på diagonal med avbrott till trav, avslutade med längningar i trav. Agnes hade sån härlig takt hela passet, kändes jättebra! Blev inget filmat. Var väldigt roligt att träna för Mona igen.


Fin ponny!

Dagens skogstur
Idag red jag ut på Agnes, var ganska blåsigt men hon var inte alls berörd av något runtomkring, lagomt pigg och väldigt härlig. Red ut på åkervägen som vi flitigt använder på sommaren, i hopp om att det inte skulle vara så mycket snö kvar. Det var inte så farligt med snön, men däremot hade all smält snö som idag frusit till is lagt sig som stora sjöar på åkrarna, så vi gick igenom isen några gånger men Agnes blev inte rädd eller hoppig utan bara liksom "okej då provar vi här istället" så det var skönt.

När vi äntligen kommit bort från åkervägarna kunde vi jobba lite i galopp. Hon var fin, jag lät henne galoppera på uppför en längre backe sen jobbade jag i skritt i skogen. Flyttade i skänkelvikning och tränade att jobba med sittbenen och bara genom att sitta på rätt sittben och jobba med ytterhjälperna kunde jag rida öppnor, hon är så viktkänslig! Malin hade jobbat halter i onsdags och det märktes, jag tog lite nedsutten trav utan stigläder i skogen och man kunde bara sitta in i skritt eller halt, som på en välutbildad häst. Bådar gott för imorgon!



Dressyrträning imorgon!
Imorgon kväll ska jag och Agnes träna dressyr! Monaträningarna startar igen och då frågade Malin om jag ville rida ett pass, även fast hon har tagit över dressyren i förstahand. Jag vill såklart passa på att träna då det inte blir så mycket dressyr för mig, behövs ju verkligen! Men jag rider fram ungefär lika till hoppningen som jag rider på dressyrträningar, så flyttar jag mycket ute i skogen så jag får min del, men att ha en tränare som ser mina brister är verkligen uppskattat.



Tävlingskavaj
Köpte en ny tävlingskavaj förra veckan, ni vet den jag sydde om lite för att den var för lång? Den är även för bred nu, jag har krympt. Så jag lade ut den på annons och nu har den några intresserade. Så nu har jag två figursydda kavajer, en blå och en svart som båda sitter väldigt bra. Snyggt med ordentliga kavajer äntligen! 



Jag har inget som är direkt utstickande på mina kavajer, nån av dom. Men den svarta har silverknappar och en grå passpoal som inte syns lika mycket men hade blixt på mobilen. Den blå har mässingknappar.

"- Gräs!"
Tia smaska lite gräs för andra gången iår, sist var i januari när vi hade plusgrader några dagar.



Ridpass
Idag fick jag mitt ridpass på Tia, men hon var inte så kul. Inte fram ordentligt för skänkeln utan var lite motig liksom, fick inte någon låg form för hon hängde lite i handen och försökte komma undan kändes det som. Men så beslöt jag mig för att ge henne en skrittpaus sen jobbade jag henne i skritt en stund, hon blev mycket bättre i munnen sen när jag började jobba i trav så koncentrerade jag mig på att få en så öppen form som möjligt, inte låg och lång utan lite mer öppen men med bra kontakt i handen och det gick mycket bättre. Hon frustade ganska mycket så kom väl åt henne lite där.

Nu blir det styrelsemöte ikväll men ska först hämta ut ett paket på posten! :)



Fin Tia
Idag tömkörde jag på våra numera snöfria stallplan! Det var stort och skitbra underlag men Tia tyckte det var jobbigt att hålla ut volten för det var en liten sjö i ena hörnet. Efteråt så gick vi runt i den massor men då var det väl okej för att matte gick först...

Iaf så var hon lite stel till en början, stått lite länge och så men det syntes att efter värmningen märkte hon att underlaget verkligen gav stöd och inte gled undan som det gjort på sistone och vilket steg hon får. (Det är inget steg att poängsätta eller grandprix-hurra för men jag gillar hennes spänst.) Hon svarade snabbt tillbaka och jag kunde länga steget och behålla exakt samma takt. Även övergångar till skritt var väldigt fina och framme i handen. I höger fick jag loss henne relativt snabbt men jag överdrev inte passet nå mycket eftersom hon trängdes på en lite mindre volt pga sjön. Hon var fin där också.

Skönt att hon kan stå många dagar, vara lite upphiad pga blåsten och lite folk överallt men ändå bli så fokuserad på jobb, hon har en inställning jag gillar. Imorgon ska jag rida! Vad jag längtar. Ska trava bommar.


På bild: En foderponny jag hade som hette Bella, novemer 2009. Hemmagjorda hinder!

Att rida till en häst
Tillridning - vad ska man tolka det som?
Jag har hoppat upp på många ponnyer och ridit "igenom" dem, för de kan i grunden men kanske dess ryttare är för ung eller inte har kommit till den nivån så man måste underhålla hästens kunskaper lite. Ponnyer har även en tendens att smita undan så mycket de kan och hitta på bus i dessa situationer. Folk slänger runt mycket med att de har "ridit till" massor av hästar. För mig är inte ett eller två pass på en häst tillridning, inte heller om man bara hoppar upp som jag gjort och tagit fram det hästen egentligen kan.

Tillridning är i min åsikt när någon t ex har ridit in hästen fel och man måste göra om inlärningen, man rider till den så det blir korrekt. Det tar inte alls ett eller två pass, det tar flera månader och sker regelbundet. Alltså inte samma sak som att rida igenom en busig eller lite svårare häst, det kräver bara en lite duktigare ryttare.

Hur tolkar du tillridning?

Till salu

Dressyrschabrak säljes
Stl ponny/cob. Använda till 16,5' sadel. Översta är brunt med en guldig passpoal, det nedersta är brunt med en ljusblå passpoal, mycket bra passform på det nedersta. På det översta är guldpasspoalen lite slitet vid sadelgjorden, syns ej.
40:-/styck

Ofrivillig vila
Idag fick det bli en ofrivillig vila för Tia, hon verkade inte ömma i sulan så hade gärna ridit henne men hann bara inte, jobb på eftermiddagen-kväll kan ibland vara stressande. När man slutar fem-sex på kvällen så vet man ju att man har hela kvällen på sig och kan åka ut och rida och ta in hästen efteråt. Men slutar man åtta-halv nio och har gjort stallet innan jobbet åker man inte direkt ut och motionerar efter dom tagits in för kvällen, om det inte är något viktigt pass inför en större träning/tävling eller för att hästen måste gå pga sjukdom. 

Eller kanske bara jag som är lat? Men då kan jag lika gärna köra ett längre pass dagen efter. Skönt med unghäst på det sättet, de mår bra av lite extra vila, men man kan inte vila varje dag förstås. Jag brukar om jag inte hinner rida i alla fall hantera dom lite, eller stå med dom i hagen och mingla.


Ny ridtröja, precis min smak! (hoppning)

Hoppträning
Idag hopptränade jag för Anna igen. Det var en sån sjukt bra träning och Agnes fick jättemycket mjölksyra. Vi kanske inte gjorde så bra ifrån oss och det kändes skit ibland men det är ju dessa träningar som får oss att bli starkare och resultatet kommer komma om någon träning.


Red denna övning, och den började vi med! Ingen mjukstart här inte, vilket bidrog till en ganska trött Agnes men bra att träna på, i framtiden ska hon ju kunna gå 2 klasser och vara lika fin hela tiden. Man red an i galopp över hindret, flyttade ut mot spåret och ner i hörnet på ridbanan där man skulle få hästen att byta galopp och sen vända kort tillbaka. Ni som hängt med vet att korta svängar är lite svårt och jobbigt för oss just nu, vilket denna övning stärkte ordentligt! Skitsvårt var det.

Efter det red vi kombination, som förra gången men denna gång med 2 galoppsprång mellan. Hon gick jättefint på på lång väg, när vi vände på steken och skulle rida ur en kort sväng blir jag liksom inte "klar" före hindret, för att den korta svängen är så svår att rida på henne just nu. Så vi fick vår första "vägran", hon smet åt sidan istället för att hoppa. Sen sänkte vi ner hindret bara för att rida över och det gick bra. Men man kände hur mjölksyran påverkade henne idag.

Avslutade med lite bana och kombinationen nån mer gång. Vad som är kul är att Agnes börjar kräva ridning nu, det är inte bara att rida runt och "visa" henne vägen utan nu måste jag börja rida ordentligt med yttertygeln och vara noggrann att hon börjar bli mer och mer känslig. Ska bli kul att se vad som händer när vi är på utebana i vår... Det tog ju lång tid innan Dahlina blev ordentligt lydig och känslig, henne kunde jag ha ridit på sytråd den sista säsongen vi hade. Hon var väldigt lydig och känslig, men det tar tid och jobb innan man når dit.







Orkar faktiskt inte göra nån film, mitt filmprogram har lite humör numera också... Men som sagt, ur kort sväng har vi svårt fortfarande, fick inge flyt sen svarar hon inte framåt för skänkeln mellan så hon lägger in ett kort, kort tramp där hon egentligen ska välja att hoppa tycker jag. Men tränar på! :) Jag vet inte varför jag sitter så snett såg jag nu.

Videoblogg


Haha på mitt dalmål!!


Bloggtävling


Klicka på bilden för att komma till tävlingen.

Ingen ridning
Idag fick hästarna gå nakna i hagen! Det har varit riktigt varmt, lite blåsigt men jag tyckte vindarna var ljumma och sköna. Jag och hästarna stod och myste väldigt länge idag, de var båda två på sånt humör och det är alltid lika trevligt, jag uppskattar sånt lika mycket som ett bra ridpass.

Annars så har jag en jobbperiod när det är mycket jobb. Tia ömmar i hoven men imorgon kanske jag kan rida henne. Imorgon är det också hoppträning som vanligt, ska bli så kul! Hoppas Malin kommer ihåg att plocka fram kameran denna gång...


Haha detta täcke sprängde Tia bogspännet på häromdan.. :P

Måndagsupdate


Bild efter ridningen igår, vilket inte blev långvarigt för hon ömmade i hoven där hon har såret efter hovisen. Hoppas det är bättre imorgon så man kan rida igen! Hon var fin i munnen men något pigg efter att ha vilat 2 dagar. Nu står dom utan täcke också, inte från morgonen men jag kommer på förmiddagen och klär av dom eftersom det blivit så varmt och skönt!



Tia idag
Tog ut Tia på jobb direkt efter hovisen mest för att hon inte bara skulle få gå ut i hagen efter att ha betett sig sådär, men det var väl inte nån höjdare. Det har kommit ca 1½-2dm snö ovanpå ren is, och även om man har brodd så tar snön emot skon och brodden sen glider hoven på isen för brodden räcker inte igenom. Jobbade i trav litegrann men jag vågade inte mer, hon halkade för mkt. Man kan ju gå omkull eller så kan hon sträcka sig så man törs ju inte chansa.

Men hon gick bra (som vanligt), är lite kul för jag märker sån skillnad mellan ponny och storhäst faktiskt. En ponny tar faktiskt fler chanser att slippa undan jobb, medans storhästar faktiskt kan lägga manken till och vara till lags, nu har jag ju turen att få två arbetsmyror att rida och pyssla med, men båda kan även försöka komma undan ibland såklart.




Tia i trans?
Tia var riktigt dryg mot Anna, vår hovslagare, idag. Jag och Anna har börjat fundera om hon faktiskt stänger av lite, hon verkar vara någon helt annanstans när vi säger åt henne. Det som händer är att hon lutar sig mot Anna, och man kan ryta i, smälla till henne eller hoppa omkring men hon ser ut som hon hamnat i trans. Och tillslut måste Anna släppa benet för annars välter hon över henne, jättesjukt. Men idag iaf så var hon dryg med de 3 första fötterna och efter det blev hon skärrad när vi skällde på henne och då reste hon sig och slog huvudet i lampan så då var det lite stressigt åt henne.

Då knäppte jag loss henne och hade henne i grimskaft bara och sen lugnade vi henne och sista foten var hon gudasnäll med. Det var som hon bara, "Jaha skulle vi bara slå på en sko?" Då såg man även på ögonen att hon var avslappnad, hon sänkte huvudet och tuggade så det känns som hon "kommit tillbaka". Det är jättesvårt att förklara. Nu när Tia är så lugn och harmonisk i all hantering känner jag inte igen henne när hon visar den där sidan. Men det känns som det är en tröskel att ta sig över bara. Jag menar så jobbig är hon inte, Anna försäkrar att hon är långt ifrån värst, hon har ju alltid 4 skor på sig tillslut. ;)


Skräckexempel...


Det snöar...
...och har kommit sisådär en halv decimeter hittills. Snälla rara, snart är det april! Jag vill kunna sitta ute på påsk och grilla, för något år sen gick vi barfota i gräset i april. Nu får jag väl lov att slå på vintersulor ändå på Tia. Suck...



Grundträningen: Hoppning
"Man brukar säga att varje häst bara har ett visst antal stora språng i kroppen så dem ska man hushålla med." Lotta Björe.



Hur hopptränar du din häst?
Jag går efter mallen att träna på låga hinder, sätta lydnad och teknik först och emellanåt gå upp på höjder. Då är det oftast för min skull vi höjer, så jag inte ska balla ur när de kommer över 1 meter. Ni vet hur man kan tänka innan tävling, skulle gärna gå en bana på 110 så man vet att man kan, det är endast psykologiskt och för ryttarens skull. Hästen behöver oftast inte det, om det förvisso inte är en väldigt osäker och mycket orutinerad häst. 

Att hoppa 2 gånger i veckan säger Lotta är bra, förutsatt att hindrena ligger på 50-70cm då det räknas som gymnastiserande för hästens leder och ligament. Hoppar man lägre och tränar hinderteknik/lydnad kan man alltså träna oftare vilket ger en bra ryttarkänsla, ögon för avstånd o.s.v. Det är viktigt att man istället tränar olika tempon på dessa låga hinder, för på tävling lägger man nästan alltid upp ett högre tempo och hästen måste även vara lydig där.

Handlar helt enkelt om att gymnastisera och underhålla hästen så man alltid har den lydig och mjuk i kroppen. Sen finns det absolut massor med speciella övningar som är bra/mindre bra men jag tänkte ta det i ett annat inlägg. Men jag tycker grundträningen i hoppning är bra enligt Lottas tankar och ideér, och det är även grunden för mina tränares upplägg också. 


Torsdagen


Tia var besviken när jag lämnat henne i hagen efter jag sett tappskon, så hon följde efter mig. Gosig var hon och helst skulle hon stå med mulen på min axel och jag klia henne bakom öronen.



Vår outfit idag, mitt krämfärgade schabrak med rosa och brun kant, snyggt va! Fuskar lite och har det till träning/vardags fast det är ett tävlingsschabrak..



Jag har ju sagt att Agnes inte har så mycket utstrålning när hon är i stallet/hagen, den kommer endast fram när hon får jobba och showa!



T ex här! (klicka)

Dagens träning
Tia har fått av sig en bakssko så nu håller jag tummarna att hovslagaren kan komma imorgon och sko om henne helt och hållet. Funderar på att slopa sulorna denna gång, är ingen kramsnö och skönt att lufta hovarna lite då det blir väldigt instängt där under vinterhalvåret. Men brodd lär vi iaf ha någon månad till tror jag, tråkigt men sant.

Gick iaf inte att rida henne då hon halkade så jag red bara Agnes idag. Red till klubbens ridbana och kände igenom henne. Hon var mjuk i båda sidorna, tog galopp bara jag tänkte rätt så det var kul! Tränade på att bryta av och snabbt fatta ny utan att krångla till det för mycket och utan att stressa in i nya galoppen. Hon svarade väldigt bra. Glad och framåt.

Ridbanan var riktigt bra att rida på så ska dit med Tia när skon är på och trava bommar och cavaletti. 



För övrigt så har jag rejäl träningsvärk sen igår!

Del 3.
Blev en Trilogi på Utv.team Dalarna! :)

Fick snabbt svar från distriktet som börjar med att säga att hon var förvånad över min negativa reaktion på att de förlängt anmälningstiden, men fortsätter sedan med att att säga att de inte fått in tillräckligt många ansökningar. Hon betonar också att många distrikt har samma projekt men de har satsat på mindre trupper och därmed gjort det lite mer för elitryttare, men här i Dalarna ska vi med unghästar och nya ryttare ha samma chans att uppnå kriterierna.

Men jag undrar också vidare på det här. Om det finns vill säga en sista plats kvar i teamet, och om en ryttare som jag, med 2 otävlade unghästar anmäler mig, och en tjej med ponny som gått SM/EM och tävlar på MSV-nivå anmäler sig, vem väljer dem tror ni?

Jag svarade iaf och tackade för det snabba svaret, och att jag snarare var rak på sak i min fråga än negativ. Jag menar, jag berättade ju vad vi fick för känsla över det här för att vi visste att många i klubben anmält sig. Men de kanske var för duktiga/dåliga vad vet jag. 
Men jag tycker det var rätt att bara skriva och fråga helt enkelt, än att man ska gå och prata om det och inte veta egentliga bakgrunden till det, och det måste väl dem också hålla med om.



Lastträning
Lasttränade Tia igår när jag hade Malins bil och släpet på efter hoppträningen. Tia stod vid grinden och var så nyfiken på vad jag gjorde så jag tog ett grimskaft, hjälm på sen gick jag bara upp och ner för rampen. Jag gick framför och gjorde "ponnyakuten"-style, alltså bara klev in halva, sen backade jag ut, kontrollerade att hon inte kastade sig ut genom att stanna på rampen, ta ett steg in igen o.s.v.

Hon är inte rädd för transporten, men hon blir så "överallt" när man ska gå runt den. Hon liksom ska gå på tvären hela vägen runt bilen även om man bara ska passera och gå till stallet, så tyckte det var nyttigt att hon såg att man faktiskt kan gå på rampen lite och ändå träna på något annat än att åka transport. Sen när jag släppt henne i hagen stod hon kvar vid grinden och var som "nu då matte", nyfikna häst! Glad att hon börjar bli lite cool.



Min träning
Ja idag blev det då ett träningspass för mig. Mockade och fixade hästarna sen bytte jag om och gav mig ut på en lång väg och sprang. Joggade först sen började jag springa ordentligt, och körde intervaller där jag kutade så fort jag orkade, sen ner till spring igen, sen kuta o.s.v. Alltså det är så skönt att springa! Jag har för tillfället inget bra flås men mina ben går på så mycket vilja, de bara springer av sig själva.

Hade sett ut en punkt där jag skulle vända och innan jag kom dit trodde jag att jag skulle stupa och dö typ. Hade ont i öronen, jag hade ont i halsen och jag bara flåsade som en hund. Sprang 4 km, gick sista kilometern hem då jag även gjorde övningar. Men när jag gått en liten bit så kommer man ner i varv så att säga, så då kändes jag pigg och "levande" igen. Mina ben skakade när jag kom upp på stallplan och klädde på mig täckbyxor och jacka. Fick vänta en liten stund innan jag vågade köra bilen hem igen.

Men jag klarade det, och blev svettig och HUNGRIG! Så det ska jag göra om. På fredag redan!



Fortsättning: Utv.team Dalarna
Nu har jag skickat in ett mail till distriktet, detta är vad jag skrev (inlindat i bomull tycker jag):
- - - - - - - - - - - - - - - - 
Hej!
Vi är flera i vårt hästgäng som blev förvånade och aningen förbryllade när Distriktnytt kom ut och
anmälningen till Utvecklingsteam Dalarna blivit förlängt en månad.
Genast undrar många av oss om vi som anmält oss i tid, många "nya" tävlingsryttare och några på unghäst, inte
dög för att komma med eftersom ni måste förlänga tiden?
Utvecklingsteamet i Dalarna är väl ett projekt för ryttare på olika nivåer att få chansen att utvecklas oavsett
efternamn, prisklass på häst eller dylikt. Vi förutsätter att man självklart låter alla få samma chans till en plats
i teamet, och om det inte är så vill vi gärna veta varför.
Är det helt enkelt så att det inte kom in tillräckligt många anmälningar eller vad beror detta på?
Nyfiken, och tacksam för svar. :)
MVH Elin
Hej!
Vi är flera i vårt hästgäng som blev förvånade och aningen förbryllade när Distriktnytt kom ut och anmälningen till Utvecklingsteam Dalarna blivit förlängt en månad.
Genast undrar många av oss om vi som anmält oss i tid, många "nya" tävlingsryttare och några på unghäst, inte dög för att komma med eftersom ni måste förlänga tiden? 
Utvecklingsteamet i Dalarna är väl ett projekt för ryttare på olika nivåer att få chansen att utvecklas oavsett efternamn, prisklass på häst eller dylikt. Vi förutsätter att man självklart låter alla få samma chans till en plats i teamet, och om det inte är så vill vi gärna veta varför.
Är det helt enkelt så att det inte kom in tillräckligt många anmälningar eller vad beror detta på?
Nyfiken, och tacksam för svar. :)
MVH Elin 

- - - - - - - - - - - - - - - - 

Nu inväntar vi väl svar då?

Idag är dagen
Idag tar jag mig i kragen och ska ut och träna. Att börja träna och få kondition ger mig:
- Mer ork
- Bättre aptit
- Hälsosammare kropp
- Viktökning
- Bättre koncentrationsförmåga

Har inte tränat aktivt sedan 2008-2009 då jag spelade fotboll och mådde mycket bra av det. Är inte lika roligt att ge sig ut ensam men nu får det faktiskt vara nog. Ska jag må bättre så måste jag ta hand om min kropp, träningsmässigt och även med att äta rätt och mer. "Beach 2011" spelar ingen roll alls, Hälsa och välmående 2011 och resten av mitt liv!!



Jag ser ut som en nybörjare ibland
Tänkte på en sak tidigare idag. När man som jag mest rider unghästar nu så ser det inte alltid så jäkla fint ut. Det är lättare att se ut som en duktig ryttare på en duktig häst, alltså en som du kan använda små hjälper på och vara mer stilla med. På Agnes ser det alltid ut som jag är värsta nybörjar-ryttaren, fast om man kollar på filmer på när jag och Dahlina hade kommit som längst ser det bra mycket proffsigare och bättre ut.

Alltid förut när jag har ridit unghäst har jag sett till att få sitta på utbildade hästar, rida för tränare med andra hästar och bara fått känslan av en "fungerande" häst. Nu har jag liksom inte tiden till det, men när jag får chansen sitter jag gärna upp på andra hästar som kommit längre bara för att som sagt checka av mig själv, att det jag gör på unghästarna funkar på den mer välutbildade. Nu har jag ju tur som har Malin med mig ofta, hon är som mitt andra samvete och tjatar bra på mig.


Man lägger till så mycket olater..

Bloggtävling :)

Tryck på bilden för att komma till tävlingen.

Denna tävling hade verkligen ett bra pris! Så håll tummarna att jag vinner eller var med och tävla själva. ;)

Hoppträning
Tränade hoppning imorse med Anna igen. Agnes var helt underbar att rida fram, pigg och skjöt på med energi, galoppfattningarna tog hon direkt på sekunden jag la an skänkeln. Lite slit har gett resultat med andra ord. Pigg och framåt, dock inte så loss i sidorna, fick kämpa för att få henne med mig runt. 

Red fram på travhinder, höjde upp och gick över några gånger i galopp. Kändes bra, Anna såg precis hur jag skulle göra och rida för att få till det. Hon går inte heller lika nära numera, utan kan variera mellan att hoppa av rätt samt dra upp tassarna fort om hon kommer nära.

Tränade kombination vilket var jättelänge sen vi gjorde. I början hade jag för dålig galopp i svängen mot och bara drev när vi svängt upp mot första hindret vilket gjorde att jag inte hade energi att ta tillbaka eller länga ut något galoppsteg = dålig anridning. Mot slutet fick jag ett mer lugn i kroppen och hade en bättre galopp tidigare, vilket gjorde att jag mot hindret bara kunde sitta med henne med is i magen, och då sög hon mer tag i hindrena själv vilket kändes kul. Kombinationen hoppade vi på 90cm. Avslutade med bana. 

Summa kardemumma, pigg och glad, lite seg med runtom i de kortare svängarna men nöjd med henne. Hon blev lite het på slutet och då måste jag komma ihåg att vara lugn och cool i sadeln, alltså inte rida likadant som när jag behöver mer energi från henne.



Riddagbok
För ni riddagbok? Jag tycker det är bra att skriva i ett block utöver bloggen för jag dokumenterar mycket mer än vad jag delar med mig av i bloggen. Skriver upp känslan i vissa ögonblick, tankar och teorier om varför det gått bra/mindre bra och har även fört bakgrundstext, om hur Tia har varit och vart jag vill komma. Är väldigt kul att läsa i blocket, och se hur vi kommit framåt.



Utvecklingsteam Dalarna
Jag har sökt in till utvecklingsteam Dalarna som är ett projekt för att hjälpa unga tävlande ryttare på alla nivåer att få hjälp av bra tränare, samt introducera dem i mental träning samt kost och hälsa. De tidigare åren har det nästan ansetts vara en skryt-grej att vara med där, och många ryttare som varit med är såna med "rätt" häst och "rätt" efternamn. Det påpekas dock att de vill att ryttare från alla nivåer ska anmäla sig...

Nu har det gått ut på hemsidan och förlängt anmälningstiden, det var nämligen slutet av februari som gällde. Jag känner lite såhär: Dög inte vi ryttare som redan anmält oss? Har dem med rätt namn inte skickat in sina anmälningar?

Bör inte dom som är intresserade oavsett om de sitter på unghäst eller ej få chansen om det ändå inte anmält sig så många andra? Jag vet inte vad jag ska tycka om det här, det är inte så att jag är avundsjuk på de som kommer med, det kanske låter så här i det jag skriver men jag menar bara att jag VET att många "nya" tävlingsryttare har sökt en plats och vi skickade även in före utsatt datum, och nu har de förlängt tiden. Då borde ju alla de som skickat in i tid få en plats tycker jag. Men det är inte alltid så det fungerar här i ridsporten.


Tips: Hööks har fraktfritt
Fraktfritt på Hööks, man kan även köpa ett fleeceset med grimma, grimskaft lindor och täcke för 199 om man handlar andra varor för 200 kr. Värt att kika lite åtminstone.




Dagens ridning
Idag var det så kul att rida! Red inte särskilt länge pga underlaget men hon var mjuk och såpass loss i sidorna som jag kan begära just nu känner jag. Fick igenom mycket i fredags då jag jobbade mycket med högerställning och böjning. Stöd i handen, tuggade på bettet och inte någon "taktning" alls i skritten när jag skrittade fram och av.  

Idag vågade jag rida mer, jag kortade upp takten på yttertygeln och lade på skänkel och vilket gung det blev, man kände ryggen höjas under en. Hon var lite pigg men red några övergångar och fick henne mer väntandes, men hon var absolut inte nå springig. Tänkte först och främst att vi skulle ha en bra takt. Nöjd!



idioti på hög nivå
Igår jag var så trött och matt, kändes som jag ville att allt och alla bara skulle gå och dö. Ja ni hör själva. Åkte iaf ut till stallet efter kursen och för första gången denna vinter luktade det verkligen stall. Det luktade så gott! Under vintern och minusgraderna försvinner ju den lukten men jag blev så glad när den igår kom tillbaka. Tyvärr följer den gärna med hem i kläder och hår men det lever vi ju med.

Ut och nosade på Tia i hagen, så glad hon var att se mig. Vi gosade och pussades lite för jag ville inte rida med tanke på hur jag mådde, ville bara hem. Så fick en massage hemma vid sextiden sen somnade jag...



Ser ni vad idiotiskt? Dont try this at home, jag ska aldrig mer prova något sånt här :P

Täcken


Dags att skriva nya täckesskyltar, är ju faktiskt plusgrader numera om dagarna. Men vågar man plocka bort vintertäckena redan? Jag tror dom får hänga kvar ett tag, skulle inte förvåna mig om det slinker ner till -20 nån dag till denna vår...

Nu är det dags att sova. Vi på ULK-kursen har legat och snackat så mycket att nu börjar huvudet banka lite. Måste ju upp imorgon också. Godnatt!

EFIT
Jag tänkte inte på att jag var på kurs denna helg då jag ville dra igång EFIT, men bjuder väl på bilder från dagen ändå...


08:00 Skuttade ur sängen och packade i mjukiskläder och dataladdaren!



09:00 Kvartade in och sedan började kursen.. Sista omgången nu!



10:00 Vi fick våra fina jackor.


11:00 Gladdes åt Eleonores vinst på dressyrtävling!



14:00 Efter lunch och raster fortsatte vi med rollspel



15:00 Började skissa lite i blocket.

Malin och Agnes


Agnes och Malin idag. Hihi Malin och jag har snurrat stiglädrena men jag tror nog att Malin ändå ser mindre ut på Agnes än vad jag gör... Puttefolk är väl vad vi är!

Fredagens pass
Vad kul att så många vill vara med på EFIT! :)



Idag har jag tömkört Tia, och det gick så bra. Alltså det låter som min häst är värsta drömmen jämt men ni vet ju att det går upp och ner, speciellt med unghästarna, se bara den här dagen. Jag är bara så glad att jag har fått en positiv och arbetsglad häst, efter att ha fått bort hennes spänningar och sånt har det kommit fram en sån positiv häst.

Men iaf så tror jag förra ridpasset gav lite gratis till idag. Fick verkligen igenom ställningen i högersidan och kunde hålla den stadigt flera varv, var så himla kul och Tia frustade och sen var det bara som om hon hade gått så jämt liksom.

Kunde köra trav - halt - trav och mjuka tempoväxlingar. Hon hade bra stöd på bettet precis som vid förra ridpasset. Var lugn och så harmonisk att ha och göra med. Jag tror hon börjar tycka det är roligt att få träna, hon vet ju att jag inte kommer vara arg på henne, jag kommer inte tvinga henne till något utan jag släpper loss spänningar och låsningar och hon får alltid ett sånt lugn efteråt. Agnes var i skogen igår och idag med matte Malin.

Satte på ett tunnare regntäcke idag för att börja vänja henne tills hon går naken igen. I höstas satt det som de andra täckena, lite löst och hängigt. Idag såg hon ut som en stoppad korv i det, haha antar att hon snart inte kan ha det längre. (Biff=Jippi!)



Skjortan...


Det är denna skjorta jag köpt med inspiration från tävlingsskjortan från Equiline. Inte lika fin men var som sagt kråset jag förälskade mig i. Nöjd iaf! :)

Tävlingsschabrak


Fr v: Hööks - Protector - Glen Gordon - Eskadron



EFIT
Vet ni vad EFIT är? Det var väldigt populärt när de första bloggarna kom, och är ett kul inlägg om man inte orkar skriva så mycket text. Det hela går ut på att ta "ett foto i timmen". Roligast är det om man gör det flera bloggare tillsammans på sina bloggar. Bestäm en starttid t ex 09:00 så tar du ett foto vid 10:00, 11:00 o.s.v. tills dagen är slut. 

TILL EXEMPEL:


12:00 Åkte till stallet


13:00 Satt på fikapaus


14:00 Åkte till ridhuset och tränade

Ska vi komma överens om att alla gör denna lördag (12 mars) till en EFIT-dag? Kan bli jättekul att göra så och se varandras inlägg. Jag kör på lördag så lär jag väl märka om någon annan hakar på. 

Variera träningen
Något som jag blivit duktigare på sen jag fått egen häst är att variera träningen mer. Annars har jag fastnat i att bara sadla på och rida varje gång det ska tränas. Men jag tror att hästarna blir positiva av mer variation och man lär sig så mycket mer om sin häst om man ser den på andra sätt än uppifrån ryggen.

Vad kan man göra?
- Tömköra
- Longera
- Löshoppa
- Hantering
- Transportträna

Man lär sig mycket av att hantera hästen mycket, man vet hur hästen reagerar och uppför sig i speciella situationer och kan förhoppningsvis använda sig av detta för att slippa missförstånd och olyckor. 




Jag gillar
När jag började rida och fortfarande än idag så tycker jag allting runtomkring ridningen är så himla roligt och viktigt. Det är ganska viktigt för mig att smörja utrustningen, att hästen är prydlig, att jag har fina och fräscha schabrak och sånt. Även att det är ordning på maten, det ska helst finnas lappar på allt (även om det inte funkar i stallet men i min önskevärld fick jag skriva lappar och listor om allt!) Jag tycker ju det är så roligt!

Även om det kanske inte är städat och organiserat jämt för ibland får jag lov att stressa så mycket så tycker jag om att veta var jag har alla grejer. Det gör mig inget att vika ihop täcken efter användning, att från vecka till vecka ta fram några andra från garderoben och vika ner de jag användt senaste tiden och sånt där, variera helt enkelt. Älskar att vi har fått in garderob och hylla i foderboxen, det känns så himla ordningssamt och jag gillar det så.

Ponnygruppen som jag tränar, de är inte likadana. ;) Där får jag ge vinkar ibland om att det måste ju putsas grejer inför tävlingar, ha fina schabrak med mera. De är inte alls likadana som mig! De åker på tävling utan att ha rena grejer! Hehe nu vet ju vi att det inte gör att man blir bättre, men tävling är ju uppvisning, och enligt reglerna ska man va prydliga och rena. Men alla är vi olika. 

Är du som jag?

Detaljer i stallet

Vår smarta lind-hållare som Malin designat.


Denna ram o foto hänger vid öppningen till Tias box!


Haha vi har sjukt mycket mat på lager...


Förberedelse..


Den så otroligt viktiga sjuklådan!


Nyligen ommöblerade bordet i omklädningsrummet.


En favorit, liniment att massera in inför "hårdare" träningspass.

Dagens fråga


Markarbete
Okej morgonens markarbete gick bra, fokuserade på galopparbete och visst fick hon slita. Var lite trög i början men blev trevligare ju längre vi red. Kortade mina läder ganska mycket idag och ser nu vilket "juckigt" lättridande jag fick! Haha får skämmas ju men jag överdrev nog lite för jag skulle rida på framåt! :)

Hon var lite trött, men har gått hårt de senaste dagarna och nu blir det vila imorgon. Det är så vi jobbar under våra träningsperioder, jobbar ordentligt när det är jobb sen återhämtning och ordentlig vila så de sätter muskler.


Tävling hos Linnea

Klicka på bilden för att själv kunna medverka i tävlingen, du kommer direkt till tävlingsinlägget. Kom igen och delta, Linnea är G R Y M på bloggdesigner så jag vill verkligen vinna en. Klicka här för att vara med!



Såhär såg det ut...
Som jag berättade om förra ridpasset på Tia så hade jag jättebra stöd i tygeln, tuggade och sög på bettet  samt skummade fint. Såhär gick hon dock under passet: lite bakom lod och jag skulle gärna vilja sänka halsen ytterligare, kunna lägga ner henne mer. Men som jag också sa: jag var för dålig att använda benen, måste våga rida ordentligt fram till handen och släppa ut henne mer så hon kommer i lod. Kände att jag ville jämföra med en ridbild från i höstas för min egen peppnings skull.





Bild nr 2 är från ett ridpass när jag köpt henne, innan vi började våran omstart. För den naiva kanske hon ser värsta flashig och så ut, men hon var helt TOM i handen, gick och spände sig hela tiden (vissa kanske tycker detta var flashigt men hon arbetade ingenting korrekt). Krullade ihop halsen och jag hade som sagt ingen som helst kontakt i tygeln ens, tog jag i den drog hon in nosen ännu längre. Ni ser ju själva var halsen är.. Sänkte bara ryggen, klart denna hästen inte kunnat sätta muskler. Såg dock lite biffig ut på bilden haha.

Men jag siktar efter att rida hästen till avslappning, där hon sträcker ut ryggen och vilar på steget. Såklart ska man rida i högre form sen men det ska ske med kontakt i munnen och bärighet, inte spändhet och fart!

Ursäkta min dåliga barbacka-sits haha!

Vårig dag


Idag har vi haft strålande solsken, lite blåst men varmt och skönt i övrigt. Det smälter massor varje dag, men med all vår snö är den väl kvar till maj åtminstone... Har varit och kört ett markarbetespass på morgonen med Agnes, kommer en analys senare så kika in för film.

PS. Radion utlyste att första tranan har landat idag så första vårtecknet är checkat!

Tävlingsskjorta


Det är denna skjorta från Equiline som jag förälskat mig så i. Hittade den på Aubiose häromdagen men jag tänker inte ge 899:- för den. Gillade mest kråset så det var en krås-skjorta jag var ute efter idag. Och nu har jag köpt en också. Så vi får se om det blir nå fint nu då.. Bilden ovan är lånad från Charlies Häst och hund's facebooksida.


Aj!


Den här tussen hittade jag vid höhuset idag. Tror den kommer från Agnes svansrot. Hur den dragits av vet jag ej, båda har stjärtlapp men de hittar väl på det mesta dom där två. Måste göra ont att få en så stor klump bortriven eller vad tror ni, även om de tål mycket lär väl det ha gjort lite ont? :P

Dagens träning
Red ut med Agnes idag, tog en vända vi red jättemycket förra vintern när vi tränade båda ponnyerna. Är kanonrunda som är ca 8km lång och går på raka spår samt upp och ner men mycket bra underlag. Skrittade totalt 30 minuter (10 fram, 20 av) och jobbade i galopp 15 minuter ganska sammanhängande. Då blev det alltså trav en kvart också för jag var ute i en timme.

Galoppen var jättebra verkligen, stod upp ganska mycket och lade ner henne i formen, kunde variera galoppen mycket bara genom att variera min sits. Hon var mjuk i munnen och fattade rätt galopper hela tiden. Så skön att rida, men jag blev helsvettig. 

Kände att jag koncentrerade mig mycket på mig själv och min sits också, att jag kommer fram och ihop med handen och tån rakt fram. Är bra att jag tränar min lätta sits nu, har varit lite lat på senaste tiden och bara sitter ner för det är bekvämast. Men nu ska musklerna tillbaka även på mig.



Svar
Vad roligt att dressyrtjejen Jenny gillade brunt läder och hopptjejerna Carro och Ida gillade svart läder på sin utrustning, brukar ju vara tvärtom faktiskt. Det var lite mer olika angående schabrak/lindor/huva, vilket jag tycker är spännande, så kul att som Carro säger inte vara som alla andra.

Min favoritfärg är svart på läder, för det är lättare att matcha med vilka andra färger som helst. Sen gillar jag rött, marinblått, grått och beiget samt brunt mest. Gillar också att ha något som sticker ut mera, men samtidigt måste det vara ganska stilrent. 


Visst lite coolt, men nej jag skulle nog inte matcha med denna nyans... :P

Vi är på gång!
Måste jag berätta hur hoppsugen jag är hela tiden? Längtar verkligen ihjäl mig tiden mellan träningarna. Har satt datum för första tävlingen men jag håller det nog hemligt än så länge. Måste ju motivera mig själv att träna hårt fram tills dess att vi är redo. Imorgon blir det med Agnes ännu ett ridpass ute då jag ska fortsätta träna galoppen mycket, galoppera mycket och varierat, svänga och göra fattningar. Malin hade ridit ett dressyrpass idag och hon tog galopperna direkt, något vi fått igenom alltså!

Nu blir det ganska hård träning framöver. Ska göra den rolig men tuff, så man har kul tillsammans men samtidigt pushar gränserna lite. Känns verkligen som att det kommer gå bra att fortsätta rida Tia också, får se till att man inte överrider nu utan tar det lite lugnt framåt. Jag rider dock fortfarande lätt i traven fast jag rider barbacka. Förhoppningsvis ska fler muskler titta fram och någon form av ridbarhet ska leta sig fram. Mellan skänklarna, fram till handen. Nu är vi på gång med båda hästarna, tur jag "bara" har halva Agnes nu för då blir det så mycket lättare att orka och hinna med. Är så taggad!


Svara på frågan under det här inlägget, nyfiken!

En enkel fråga

Dagens pass
Idag red jag dressyr på ridbanan med Tia. Värmde upp genom att bara försöka hitta en takt och få henne fram till stödet. Hon var väldigt trevlig i munnen och jag hade ett rejält stöd i handen! Kändes jättebra, då det är en av sakerna jag kämpat med. Så hon var liksom "med" mig i handen, sög på bettet och löddrade bra.

I högervarvet fick jag variera att ställa henne utåt sen ställa om inåt för hon vill inte ställa igenom inåt ordentligt så jag försökte få henne att inte bli fast där utan vara rörligare. Något som jag måste jobba riktigt hårt med nu!

Red tempoväxlingar i trav också, hon var väldigt trevlig att rida då! Gick att länga och korta med samma stöd i handen, men såg på filmen mamma filma att nu när jag fått ett bra stöd, så måste jag släppa ut henne mer för att hon ska gå helt i lod. Hon orkar väl inte riktigt så länge heller just nu, men såg att jag kan definitivt lägga om mer ben och driva henne fram till ett stöd "längre fram". Känns så kul att rida nu!

*galoppen var jättehärlig*



Vinterpälsen lossar mer och mer...

Ledig idag
Nu har jag första lediga dagen sen förra måndagen! Känns skönt. Ska nu ut till stallet för att rida lite, kanske blir lite film här senare? Även om vi inte gör något mer än tempoväxlingar och övergångar kanske det är kul att se? Känns det bra idag ska jag prova galoppera... Får hålla hårt i manen! (rider barbacka)




Dagens träning
Idag tog jag med Tia på en liten tankebana. Blir lite tjatigt om man bara ska tömköra eller rida varannan gång nu, så försöker variera med lite mental sysselsättning. Ökar även våran trygghet och förtroende för varandra.


Använde mig av en stor svart handduk, 3 konor och en vanlig blå fodertunna. Gick sicksagt mellan konerna där jag styrde henne genom att "kalla" henne mot mig och rikta henne från mig som man gör när man visar för hand. Går absolut att träna mer på så hon blir lite snabbare, ville helst gå bredvid mig hela tiden.

När vi skulle gå över handduken så avvaktade hon någon meter innan men jag bara fortsatte fram och behövde inte sträcka grimskaftet ens hon bara sa "Okej då" och gick över. Stannade och nosade lite på den också. Tunnan var jättekul, luktade gott också enligt Tia. Vi välte omkull den och jag rullade den lite fram och tillbaka. Inget att titta på sa Tia. Kul tycker jag!

Gick några varv och inget var något problem trots att det blåst storm idag. Hon hittade även en fläck på stallplan som hade smält, var inte mer än 6-7cm i diameter men där stod Tia och slickade lite, luktade och tydligen fanns något väldigt gott där.

Agnes fick mamma skritta lite barbacka på, bara så hon också fick vara med och göra något. De var otroligt snälla och härliga idag, kan tänka mig att de har busat mycket i hagen och blivit lite trötta.


Ska man ha slogan?
Det är väldigt populärt att ha en "slogan" på sin blogg. Det finns alla möjliga varianter såsom ett enkelt "satsande hoppryttare" till bra mer avancerade slogans. Några har också ett motto istället, "sikta mot toppen aldrig nå botten" och dessa kommer i tusentals olika utformanden. 

Vissa använder slogan som en beskrivning på sin blogg, t ex catago - tävlingsryttare i hopp och dressyr. Okej, då vet man det, är man intresserad av att läsa om islandshästridning kanske man klickar ner det på en gång. Men vissa försöker nog få vardagsbloggen att låta lite roligare genom att köra en slogan med någon fiffig knorr.

Har ni en "slogan" till eran blogg?


Så länge jag är frisk är detta komiskt :P
Kan väl fortsätta och berätta om första gången jag ramlade av Tia hehe. Har dock bara ramlat av en gång men fler lär det väl bli. Var ute en fin höstdag och red på åkrarna, det hade varit lite frost under natten. Höll mig på åkerkanten istället för på traktorvägen och fattade galopp. Jättefin lugn galopp, när åkern svängde lite tänkte jag äsch jag fortsätter galoppera, ståendes i lätt sits. Där precis i svängen var det fortfarande frost i gräset på en fläck.

Skitläskigt sa Tia och tvärnita och satte ner nosen vid den vita frostfläcken, och jag fortsatte fram på halsen. Självklart lyckas jag även dra av tränset och så fort jag kunde resa mig upp var hästen redan 100 meter bort i full galopp. Vill inte berätta nu om vad som hände efteråt men visst var det väl rätt skrattretande att när jag första gången ramlar av även drar med mig tränset? Gjorde bara illa mig litegrann, utöver det var väl denna situation också rätt komisk. :P




Första avramlingen med Agnes
Första gången jag ramlade av Agnes var ganska komisk faktiskt. Vi var ute i skogen och skulle hoppa terränghinderbanan för första gången eller något sånt. Bestämde mig för ta några hinder i taget sen bryta av mellan för att ha kontroll, Agnes blir ju rätt på ute i skogen. Hoppade iaf ett hinder i taget och stannade mellan varje, gick jättebra. På vägen tillbaka så tänkte jag ta fler hinder i följd och hoppade 3 för att sedan bryta av.

Hoppade och hon låg på rätt rejält, tyckte det var lattjo lajbans. Så när jag hoppat 3:e drog hon på rätt bra och jag tänkte för mig själv shit måste börja bromsa. Så jag satte mig ner, tog i handen samtidigt som jag sade ptroo. Tror ni inte hästen är superlydig och tvärnitar för mina hjälper. Jag dalar ner i mossan på sidan om stigen och Agnes stannar bredvid lite upprymd.

Så kan det gå när man underskattar hästarnas lydnad haha! 



Jobbar på innebandy SM
Nu är det bara sex timmar kvar av dagens slitgöra sen får jag hem och sova lite. Blir ABSOLUT en hemmakväll under täcket, har inte sovit mycket inatt pga att pojkvännen blev matförgiftad och har spytt och gnytt hela natten. Ni vet väl att det är tusen gånger värre för killar att vara sjuka också? ;)

Mamma ska fixa stallet åt mig idag, tack för det. Tidigt imorse hade jag och Eleonore dressyrträning i ridhuset. Hon bjöd på mycket trevlig ridning och E.T var väldigt avslappnad och dansade fram program efter program i sanden, duktigt ekipage det där. 

Tycker inte om att göra "idag har jag-"inlägg men när jag inte är i stallet får det helt enkelt bli ett sånt ibland. Hoppas ni har något roligare för er! 


Gillar hennes inställning!

Torsdag


Idag har det inte blivit någon ridning, Malin red Agnes och min häst fick vila. Jag har haft så mycket annat att göra helt enkelt.. Imorgon och lördag blir det jobb, imorgon blir det från 9 till 19. Får se till att verkligen få i mig mat så jag håller energin uppe.

Förövrigt hade hästarna helt vårfnatt idag, Tia var helt galen. Fick iaf stopp på henne så jag kunde rätta till grimman, ena örat på fel sida haha. Så söta dom är.








En liten fråga till er som känner mig
Min mamma ska beställa kattborstar från Börjes,
är det någon som vill vara med och beställa därifrån på samma gång?

Jag har sett några grejer jag vill ha, några skogsskydd bland annat. Bara att kommentera här, eller ringa/smsa eller skriv på Facebook. 


Längesen jag gjorde något sånt här.. ;)

YES! :)
Åh. Dagens ridning gick jättebra! Var inte ett dugg dryg eller nåt, bara härlig. Redan på gången i stallet var det gamla vanliga Tia, lugn, gosig och snäll. Har redan glömt bort i början när hon gick från sida till sida, nu står hon stilla och avslappnad med öronen framåt. Idag fick vi Oskar med oss, min pojkvän. Första gången han var med och klappade på Tia och var med under ett pass.

Longerade fram för jag trodde hon skulle va dryg somsagt, men efter bara några varv hoppade jag upp istället. Bad Oskar att longera mig en stund vilket gick jättebra, jag fick lov att styra men bra träning för han tycker jag. Sen red jag och hon gick i en bra takt och ryggen studsa så mycket för hon arbeta liksom rätt. Skummade i munnen också. Nu börjar jag verkligen få hopp om henne. Snäll att bryta av och så idag, bråkade inget med bettet utan mjuk och avslappnad. Till och med I-B i stallet berömde henne och hennes steg.


Mitt i veckan
Har inte gått att blogga tidigare pga blogg.se.
Iaf så började jag min dag ute i ett ridhus där vi tränade dressyr med fyra stycken från ponnygänget. De fick kämpa på men efter 50 minuter fick de glänsa i 5 minuter när hästarna gick på tygel och gjorde som dom skulle. Kul att de får igenom det som är tänkt. Jag provade även en av B-ponnysarna, gick hur fint som helst hehe.

Åkte till stallet och myste, har varit jättevarmt och fint idag så Agnes fick ta av sig täcket och gå utan. Jag tror hon uppskattade det. Har töat bort väldigt mycket så hoppas det fortsätter likadant. Nu har jag jobbat och tänkte åka ut till stallet igen för att rida lite. Hörs!



Filmen

Dagens hoppträning
Idag fick jag en riktigt bra känsla på hoppträningen! Har längtat efter den. Vi red ganska enkelt och bara underhöll det vi har tokjobbat med senaste 2 gångerna. Red fram på ett räcke som vi travhoppade, första gången var det ett typiskt unghästhopp sen sög hon tag i hindret mer och mer för varje gång jag red mot, kul! Slutade på en meter ungefär. Sen tog vi det i galopp, jättefint. 

Sen började vi rulla på bana med 2 oxrar och 2 räcken. Jag red mycket mera i tänket "nästa steg" så 2 meter innan hindret tittade jag redan på nästa och det är så jag måste rida för att inte bli överaktiv i min ridning till hindrena, då stör jag mer än jag hjälper. Vi rullade på några banor och vi kom till avstamp på rätt ställen vilket var jättekul då hon senaste gångerna krypit så nära. Men idag sa Anna också att galoppen redan var lite snärtigare, vilket var kul! Vi har ju tränat på den faktiskt. Och en bättre galopp gör att det blir lättare att reglera avståndet och därmed ge henne en avsprångspunkt.

Red bana i slutet på 90-110 vilket känns jättebra! Oxrarna var bredare än på Åsa-träningarna också hehe. Så jag är nöjd, den Agnes vi känner igen är på väg tillbaka, ska bli kul och se vad det kan bli av denna dam verkligen. 110 känns liksom så "skönt" att ta sig över. Kommer film senare!!



RSS 2.0