Hur ser dina stallrutiner ut?
Tänkte på en sak i stallet idag. Det går så fort att göra allting utöver ridningen så jag började fundera om man är som en robot som bara gör allt av automatik. Det är inte ofta jag får lov att stanna upp och tänka efter om jag gjort iordning morgonmaten eller packat höpåsarna o.s.v. Man gör nog allt på lite rutin. Men det jag funderade på var om alla gör alla saker i samma ordning? Haha låter kanske som en flummig tanke men lite roligt att veta om vi alla hästmänniskor fungerar likadant.

Jag t ex har samma rutin beroende på vilken tid jag är i stallet. Är jag där på dagen så har jag denna ordning:
:: Mockar
:: Diskar hink och byter vatten
:: Packar hö
:: Gör iordning mat
:: Rider/tränar

Är jag däremot där på kvällen gör jag iordning maten först för att den ska hinna bli lite uppblött (lusern). Det går på max 20 minuter detta, fixar jag till båda hästarna tar det 30min max, då ska Agnes ha skitat ner ganska rejält i boxen. Så om jag rider 1 häst och fixar stallet, så borde det gå på ca 2h. Med två ridpass (ingen transportering inräknad) så borde jag vara i stallet 3,5h om jag snabbryktar hästarna. Man vill ju göra allt stalljobb innan så man bara kan åka hem när hästen är motionerad, jag brukar vara disktrasa efter ett dressyrpass.

Vilodag
Vilodag för hästarna idag. Idag tog vi in dom vid halv åtta men de står inte ens vid grinden och vill in. Jag kan tänka mig att de hänger vid grinden när de andra tjejerna tar in sina hästar, men sen går de väl tillbaka till maten. Idag stog dom längst ner i ett hörn och sov bredvid varann. Många berättar att deras hästarna vill in så himla tidigt nu på vintern men jag tror många mest vill in till kraftfodret hehe. Har dom täcke så dom inte fryser tror jag de är rätt nöjda med att vara i hagen och käka. Men kan ju inte tala för alla hästar, absolut inte. 

Nu ska jag gå och rulla klart mina tryfflar! De är smarriga, men riktigt maffiga. Julgodis is the shit!





ödmjukhet
Sitter och skriver på ett inlägg om ödmjukhet, men jag får inte till det. Är svårt att skriva när man inte vill göra några påhopp eller så, jag skriver ju ändå om egna erfarenheter. Men tänkte ta upp det lite här ändå. Texten handlar inte om någon eller några, utan bara i allmänhet det jag upplevt. Kommentera gärna om du håller med eller om du tycker tvärtom, superkul att fler har åsikter och man kan diskutera.

Jag är en ödmjuk person, jag skryter inte gärna och tycker det är roligare att få spontana reaktioner på när det går bra för mig och hästarna än att jag varje dag ska skriva hur "bäst" mina hästar är. Jag tycker det är svårt att ta emot beröm, jag sitter inte gärna och berättar om vad tränarna berömt mig för. Även fast jag vet att jag alltid får höga beröm och poäng för händer och blick t ex, så är det inget jag kastar ur mig så fort jag träffar nån annan som rider. Jag har inte alltid varit ödmjuk, när jag var yngre så var jag grymt osäker på mig själv och då ville jag gärna att ALLA skulle veta att jag var duktig, idag som sagt är det viktigaste vad jag själv vet och tror.

Varför jag skriver såhär, är för att jag "utsätts" (haha) för människor som faktiskt ärligt talat skryter om sin ridning jämt. De får tränarutlåtanden att låta superbra, och då kan jag tänka: åh vad kul för henne, sen när man ser dom rida så är det inte alls som dom har målat upp. Jag förstår inte varför man bygger upp denna fasad, är det för att man vill höra från alla andra att man är så duktig, är man bara osäker och kräver bekräftelse?

Och när det inte går sådär fantastiskt som det låter varje dag då? Jo nu ska ni få höra, då skyller man på annat. Väder och vind, kroppen är det fel på, sjuk jämt, underlaget, tidigare upplevelser... 

Är det inte bara att köra på sitt race (som jag alltid tycker) och går det bra ska man självklart säga det men går det dåligt kan man faktiskt ta på sig det också? Alla vet väl att i ridning gör ryttaren missar hela tiden, det är inget nytt, och absolut inget man ska skämmas för. Men vissa kan inte tänka så, det är hästens fel eller något annat, för man är ju en sån fantastisk ryttare att man aldrig gör något fel.. hehe den som ändå kunde säga så. ;) ALLA GÖR FEL, man är bara människa även fast man är hästmänniska.

Tummen upp för ödmjukhet. Men jag vill klargöra att jag inte sysslar med nå jantelag-skit här. Är man duktig så får man verkligen tycka att man är bättre än andra, för det är ju så det är. Men det är allt de här skrytet som är fel tycker jag...


Sista november
Idag har vi sol! Tänkte rida till byns ridbana och träna lite markarbete då hoppträningen ikväll är inställd pga för kallt. :( Förstår ändå min tränare, hon åker från Gagnef till Borlänge för att hålla träning för 1 grupp på en timme i -16, inte så värt heller kanske. Tur att hon alltid annars kommer fast vi bara är 1 grupp, hon är så otroligt duktig och bra att träna för.

Ska försöka få ut Malin så jag kan ta vinterbilderna på hästarna till jul/vinterlayouten till bloggen. Hur ofta byter ni layout? Jag tycker det är kul att knåpa med photoshop men nu har jag faktiskt varit nöjd med min layout så jag har inte velat byta. Men en vintrigare behövs snart. 



Göra egna stigbygelpåsar
Såg att många ska vara med i en tävling om att vinna stigbygelpåsar. Jag tycker såna verkar superbra, och jag bestämde mig för att sy egna. Det behövs pyttelite tyg och ett band samt en dragsko till material. Jag köpte ett lila tyg i somras då jag ville sy en boxgardin, men eftersom jag inte har plats att hänga upp en sådan har jag sytt lite andra grejer av det. Och nu tänkte jag alltså sy stigbygelpåsar av det också.
Fråga om ni undrar över något. Kom ihåg att det var här du hörde det! :)





Nytt foder
Idag köpte jag ny lusern, i hackad strö form aka Green Power. När Malin var i England och jobbade i dressyrstallet åt hästarna där nästan en full hink av det, och hon berätta att de taniga hästarna som fick de där åt upp sig till riktiga muskelpaket (med rätt träning förstås). Enda minus är att det kostar 40 kr mer och räcker bara hälften av tiden som det andra gör. Men får prova nu i några månader och hoppas på lite skillnad. Förutsatt att hästen trycker i sig det, vissa saker kan de ju vara lite kinkiga med. Bild från krafft.nu.


För er som julstökar kan jag berätta att jag dammsugit och moppat golvet, fått upp adventsljusstake och ska även hänga en stjärna i fönstret. Älskar den mysiga stämningen! I stallet har vi än så länge bara små granar och grankvistar i blomlådorna utanför fönstren.



Dagens ridningar
Idag åkte jag till mammas jobb kl åtta, åt frukost och drack kaffe där (mamma jobbar på ett bageri) innan stallet, laddade upp med värme för visarn stod på -15 hemma hos oss. Åkte ut till stallet och hjälpte Göran ta ut hästarna, vi hade -18 ute där stallet är enligt han. Brr! 

Första hästen kom jag ut med strax innan tio, jag hade sadel och träns på Tia och longerade med inspänning. Hon var super idag med, jobbade med övergångar och hon var avslappnad från början. Fick bra undertramp på henne, och det var så kul att det lätt blir att man vill fortsätta, men jag skulle ut och rida också så fick ge mig. ;) Hoppade upp och red ut i skogen, travade och galopperade lite. Galoppen var + idag då hon inte bara blev lång, utan galopperade upp sig lite. Fick lite tuggning på bettet under ridningen också, hejja. 

Sen red jag ut på Agnes. Hon kunde inte skritta, bara taktade. När jag satt tillbaka henne trampade hon bara på stället och småstegrade lite. När jag fick henne att skritta rent kom jag fram i trav och joggade fram henne, hon måste få ur sig den där energin innan man kan kommunicera med henne. Travade till flygrakan (japp, vi har en gammal nedlagd flygbana som går att galoppera på både vinter och sommartid!) och sen släppte jag henne i galopp hela flygrakan i hopp om att springa ur henne energin. Nejdå, när jag tog tillbaka henne till skritt var det fortfarande atombomb. Hon taktar inte egentligen heller, utan samlar sig så mycket. Hon sätter benen under sig och det är ju både bra och dåligt. Bra att hon har det i sig, men det kan bli ansträngt om hon gör så för mycket av sig själv och inte bara när man ber henne.

Jobbade skänkelvikningar och öppna, sen kom jag till en äng som ligger i skogen, där var snön djupare så jag galopperade henne på en stor volt åt båda håll och lossade henne lite i insidan. Efter det var hon äntligen normal! Fick ur sig energin och blev lite trött. Skrittade och jobbade lite till efter det sen skrittade jag hemåt. Kändes bra med tanke på att vi knappt kunnat vara i skogen på nån vecka. Imorgon är det dags för hoppträning, hoppas jag kan få fram den där underbara trumgaloppen då, hon lyckas få till den i skogen varje gång jag gör en fattning. Men allt går med framåtbjudning helt enkelt.. :)


en inte så snygg bild ridmässigt, men häftig ändå :)


Fråga: Gissa hur många par byxor jag hade på mig imorse?

Tias pass
Tömkörde Tia på stallplan i mörkret idag. Hade ländtäcke på henne för att snabbare värma upp och hålla bakre ryggen varm, gick jättebra att fästa den i ringarna jag inte använde på gjorden. Joggade fram och hon var jättefin, hon brukar ha "jättefin" som standard nu, det är alltså det lägsta kravet. Avslappnad och en låg form med stöd på bettet är standardkraven, det svåra är att behålla allt det där när man jobbar tempoväxlingar, övergångar och så småningom galoppfattningar medmera. 

Just idag jobbade jag tempoväxlingar, och fick jobba mycket med att när jag tar tillbaka så gör jag det ordentligt men bara 3, 4 steg sen låter jag henne gå fram i arbetstrav igen. Jag kan inte kräva mer för då bryter hon av till skritt för hon har inte styrkan att samla sig mer än. Även längningen gick bra idag, hon sprang inte utan växte fram i steget. Ser jättehärligt ut. Men man måste vara superkvick med yttertygeln och ledande, för att hon ska behålla formen. Är så roligt att man blir kvickare även i ridningen av att jobba med tömkörningen.




Som ni ser har vi inge mycket snö här, bara kallt och blåsigt.

Glad första advent!
Vill önska mina trevliga och goa läsare en glad första advent! Tänd ett ljus och mys med fika (men kom ihåg att släcka ljusen också!). Jag ska dagen till ära jobba lite, sen tänkte jag gå ett varv på stans julskyltning och insupa julstämningsluften...




Nästa tävlingssäsong

Nästa tävlingssäsong! Jag är redan laddad att lägga ner styrkearbetet nu under vintern och göra mitt bästa för att matcha Agnes till vårens tävlingar. Tia är under grundutbildning och vi kommer nog inte komma ut förrän 2012 men vem vet, vi kanske lyckas ta oss ut på klubbtävling nästa vinter? Är iaf sjukt laddad och håller på att forma om min gamla tävlingskavaj. Har en ny som är blå och en äldre svart, ska sy om den svarta litegrann...

Siktar ni på att komma ut och tävla till våren? Vilka klasser och rider ni hoppning eller dressyr?

Dagens träning
..Och Malin Baryard vann! Trodde jag faktiskt inte, men man har ju oftast mer fel än rätt haha. Nu ska jag berätta om dagens träning. Var som sagt dags för Monaträning, och under framridningen jobbade jag som Malin tipsade om igår, ställa henne utåt och leda mjukt tillbaka med bibehållet stöd och en lätt framåtdrivning, för att få henne att: ta stödet, böja sig inåt för min skänkel och viktigaste, att tänka framåt. Det funkade fint idag, och jag fick ett ärligt stöd av henne när vi travade igång under träningen sen. Hon var ganska mjuk från början, fick rida självständiga tempoväxlingar och övergångar mellan skritt och trav och ganska fick jag en bra takt i traven. 

Sen började vi jobba med skänkelvikningar, för höger skänkel fick jag till några steg mot slutet men för vänster skänkel är det svårare. Jag tror det beror på att i just det varvet viker jag mig lätt i sidan, samt att jag helt och hållet glömde den framåtdrivande skänkeln. Jag fokuserade bara på den sidförande vilket gjorde att Agnes inte höll sig rak och flöt bara ut åt sidan och inte framåt-sidan. Hemläxa!

Galoppfattningarna gick sådär. Det positiva med Agnes är att hon inte försöker springa iväg utan hon sätter sig på rumpan i fattningen, precis som hon ska, men jag är inte kvick nog att rida galoppen där. Jag ska ju direkt hon sätter sig och tar steget rida på henne framåt, hjälpa henne in i galoppen. Men det handlar om tiondels sekunder, får hon inte hjälpen så går hon tillbaka till traven. Där kommer min nästa svaghet, då tar jag i henne och vill tillbaka ner till skritt igen för att göra om. Men Mona menar på att jag där måste driva på tillbaka i galopp, annars kommer hon kanske tänka mer bakåt och man förstör den fina fattningen hon gör, för hon kan associera den med dragande från ryttaren. På en mer erfaren häst är det självklart annorlunda, där kan man gå tillbaka till steg 1 och börja om, men just med unghästen är det viktigt att fullfölja.

Men hon var fin, lätt och mjuk att rida men en ny grej var det idag också, hon var seg! Agnes, den tickande bomben? Det var något nytt, men jag såg i speglarna att hon satte benen bra under sig, bar sig i en härlig form och då var det väl lite av svackan vi har just nu som kom fram i att hon var lite seg. Nu gäller det att försöka komma till denna härliga ridning även i svackan vi har, för att jobba oss ur den och bli starkare. 

+ Mjuk i munnen
+ Tog min skänkel
+ Bra i galopparbetet
- Min vänstra axel måste bak
- Galoppfattning
- "Växte" inte fram som hon brukar utan behövde några extra skänklingar


LIVE PÅ SVT-PLAY
Tittar på livevisning från Stockholm horseshow, mycket bra tidsfördriv denna lördag. Tidigare ikväll var jag på dressyrträning för Mona, skriver ett inlägg om det senare. Nu måste jag fortsätta analysera lite hoppryttare. 



Psst. "O'Conner från Irland, Assåå shiiiiieeet vad hans ritt var rolig"

nu är det vinter, elin


Idag har vi lite solsken. Jag ska och träna dressyr på Agnes idag, Mona som är från Norrköping kommer upp och tränar några ekipage ungefär en gång i månaden. Men innan det ska vi julstöka lite, rischoklad står på schemat. Njut av en sommarbild sålänge...

nu kan jag sluta gnälla
Idag fick hästarna vinterskor med sula och brodd!
Som jag har gnällt om det alltså, äntligen är det gjort. Funderar på om man ska ut i skogen med Tia en stund imorgon innan jag åker på dressyrträning med Agnes. Ut och rejsa och galoppera med lite snö-motstånd så får hon pressa lite fler muskler. När jag släppte ut dom i hagen efter skoningen märkte de på en gång att de fick fäste i marken, och galopperade länge omkring, hoppade, rullade, bockade och slog bakut på alla möjliga sätt. Sen blev maten lite mer intressant och de lugnade sig. Visst är busande hästar bland det roligaste att observera? :)



Färgmatch
Kom under dagens ridpass på att det är tacksamt att rida en svart häst, som passar i alla färger. Jag passade på att använda mina favvolindor i en skrikig orange färg som när jag köpte nästan fick Malin att spy. Så idag när jag gjorde iordning och lastade Agnes ensam gömde jag dom under transportskydden så hämtade jag Malin påväg till ridhuset, ovetandes om min lilla färgchock hehe...

Men hon börjar gilla dom nu verkar det som, jag ska få använda dom utan att hon får kräkattacker. ;) Måste dock ha ett snyggt schabrak till, Malin tyckte ett mörktgrått med någon orange detalj. Låter asbra, då ett svart inte syns på den lilla svarta hästen. 


Det är lätt att glömma...
Jag och Malin brukar ibland referera över att det är lätt att glömma saker som man tagit sig förbi, t ex en svårlastad häst. Den dagen hästen lastar sig själv har man inte ens i tanken att den förut har haft problem med det. Eller en häst som hoppa runt på stallgången för man kom med ett täcke, som idag inte rör en muskel längre, man glömmer liksom bort att det har varit ett problem man har tränat på. Men jag kan tycka att det är lika lätt att glömma när det har gått bra ibland. Nu har Agnes en ny trotsperiod och jag tänker mycket på hur jag ska lägga upp träning och ridning för att ta oss igenom detta och bli starkare ur det, men jag tänkte faktiskt nu tänka på vad vi har gjort under sommaren och hösten hittills, för det är viktigt att ta med sig det man har gjort bra också!

Försommar
:: Jag och Agnes tränade hoppning för Tina tillsammans 2 ggr. Det var travbommar, travkryss och kort bana. Hon lade all sin unghästenergi på att titta på saker omkring, var seg och gick inte fram för skänkel. 

:: Agnes skadade sig och vilade 2 månader.

Sensommar
:: Vi började hoppa igen efter igångsättning i augusti. Hon var väldigt med på noterna, bjöd framåt och började lyssna på mina hjälper.

:: Vi började träna dressyr och hon kom ur trotsperioden hon haft och det som började fungera bra var att jag fick bestämma styrningen.

:: Vår 5:e eller 6:e hoppträning fick vi hoppa 80 cm, längre bana och 5½:an vilket fungerade väldigt bra. Som sagt var Agnes väldigt med mig.

September
:: Jag började ta över all ridning, sista gången Malin red var i början av september, dock longera/tömkörde hon gärna ett tag till. Dressyren började gå bra, tack vare Malins hjälp blev jag trygg i min sits och kunde inverka som jag ville. Jag kunde börja tänka lite samling och längning.

:: Vi hoppade varannan vecka ungefär, utan trots eller problem. Tränade på mycket skräck och titthinder, Agnes har inte blinkat eller kollat på något ännu.

:: Provade höja en dag och tog rekord på 100cm med Agnes.

:: Startade vår första hopptävling med två klasser, felfria i båda och i omhoppning vilket resulterade i en andraplats.

:: Började pressa genom svårare övningar, hoppning och bommar på böjt spår, jobba med reglering av galopp och avståndsridning.

:: Dressyren började bli riktigt bra, och jag kunde ha en stadig form i alla gångarter, dock orkade jag inte hålla ihop hela galoppen, men emellanåt.

Oktober
:: Red första Monaträningen och det kändes super, red i en lite mer öppen form.

:: Hoppningen gick bra och vi tränade på kombination för första gången, gick superbra och hindren låg på 80-90cm.

:: Unghästvila 2 veckor.

:: Satte igång en laddad Agnes och tränade dressyr för Malin, vilan hade gjort sitt och känslan var super och vi började känna mer på öppna och skänkelvikningarna.

November
:: Hoppningen går mycket framåt, får med mig henne i vändningar och hon börjar ta för sig lite mer.

:: Vi startar vår första dressyrtävling där vi rider LC:1 och får 61% och blir sexa. Spänd häst men vi gjorde så gott vi kunde efter våra förutsättningar.

:: Snön kommer och det blir svårare att motionera dom för vår hovis inte haft tid att komma ut.

:: Hopptränar och slår nytt höjdrekord då vi flyger över 115cm.

Så, det var i stora drag det som hänt över hösten. Känns ju superbra, hästen hoppas in i augusti och vi gör en kanonstart i hopptävlingen, jag börjar rida dressyr i augusti och hon blir stadig i formen så vi rider en godkänd dressyrritt i november. I augusti var det fortfarande problem med att bestämma styrning, men tack vare all träning man lägger ner får man ju framsteg. Det är så vi jobbar lite med hästarna, vi har träningsperioder, sen vila. Alltså pressar man dom lite under träningsperioderna. Trimning varvat med uteritter, men jag tränar på form, böjning, tvärning i skogen också så jag får ut något av passen. Det känns som en bra metod istället för att kanske alltid göra allting lite halvdant, träna ibland, lattja i skogen. Det är såklart många som är supernöjda med att göra det också, men det är ju olika från ryttare till ryttare, och vad man njuter av att göra med hästarna. :)




avreagera mig
Haha jag dör av skratt här.. Har ju skrivit förut om de lite mer omogna, yngre hästbloggarna som är jätteglada och goa i sina inlägg tills någon säger något negativt angående deras inlägg. På en femöring vänder dom och skriver "svar på tal" inlägg, och diskussioner i kommentarsfältet som är det tråkigaste i världen att läsa, det visar bara hur osäker man är. 

Har ju skrivit förut att: väljer man att blogga, synas och skriva om sina åsikter samt vill ha kommentarer och vill ha läsare, då måste man ju bara acceptera att det kommer negativa/taskiga/glada/roliga kommentarer från annat folk. Jag tar sånt med en klackspark, räcker att säga: "okej, det är helt okej för dig att tycka och tänka så", men sen behöver jag inte slåss med läsare för att de säger något som inte är hundraprocentigt vad jag tycker. 

Det roliga med den bloggare/bloggarna jag tänker på är att hon även har en bilddagbok där hon lägger upp bilder, och ibland refererar till bloggen med mera. Men när folk ställer frågor och annat om bilder där hon inte skrivit nån information blir hon skitarg och svarar i stil med: men jag länkade ju till bloggen, du får väl gå in där och läsa! Detta har lett till att alla frågor man ser ställas i bloggen och bilddagboken numera börjar såhär: "förlåt men jag hittar inte riktigt om du skrivit det här, men jag undrar om...". Hon lägger alltså ner mer tid på att skriva massa kommentarer om hur nonchalant man är eller hur icke-noggrann man är att läsa inläggen än att lägga ner 1 kommentar på att faktiskt bara svara på frågan. Makes sense? ;)

Summakardemumma, när man blir trygg i sig själv kommer kommentarer och andras åsikter inte vara lika viktiga att bli arg för, då vågar man nog tro på sig själv och sitt sätt. Men man kanske borde fundera på att bara köra på med sin grej istället för att skälla ut sina läsare i inlägg eller dom som ställer frågor, orkar man inte går det att bara ignorera också. ;) Det är bara så tråkigt att läsa sånt, och ger absolut personerna i fråga en negativ attityd i hela sammanhanget...

Tips angående ett sår
Idag har jag levt på moln lite för att Tia var så kul att rida igår. Det har fått mig att klara hela jobbdagen och hela kvällen som varit uppbokad, jag åkte hemifrån kl 8 imorse och kom till stallet kvart i åtta på kvällen. Tia blödde ur ett sår på benet, hon skrapar upp vänster bakben, ovanför kotan på utsidan. Vad kan hon ha för sig tror ni? Har bestämt mig för att köpa ett skydd hon kan ha på i hagen några dagar få se om det kan få läka i lugn och ro. Men jag fattar bara inte hur hon kan slå sig på utsidan? Hon kanske roterar frambenet lite utåt och när hon sätter bakbenet långt under sig skrapar hon till på samma sida hela tiden på utsidan, eftersom det är samma sår kanske det har med rörelsemönstret att göra. Hon slår sig inte när jag rider/tömkör, men när man ser henne i hagen ser hon rejält klumpig ut... Vad tror ni?



caroline: Tack för tipset men jag tränar på att göra allting själv, och då kan jag inte stå och klia samtidigt som jag drar igen översta luckan. Men hon reagerade nästan inget när jag skulle hem, så jag tror att det är en vanegrej. Slutar hon inte hoppa till efter att ha fått mer rutin av att åka transport får jag prova! :)

Film
Får väl lov att berätta att mitt filmprogram gör att det ökas upp, så det ser
springit ut. Och jag har lagt med alla hopp, från de sämsta till de bästa. ;)

Träningen idag
Idag är jag supernöjd med träningen. Agnes vilade efter två dagar med lite hårdare träning, och jag ville åka till ridhuset med Tia. Orsaken till att jag inte åkt tidigare är att vår egna bil egentligen inte kan dra nå tunga lass, en höbal som ligger stilla går bra för en fjäder i bilen är dålig, och Agnes går bra för hon står stilla. Men Tia gör några små hopp när jag kastar upp den lilla luckan bakom henne, och då kan bilen gå sönder och det vill vi inte riskera. Och Malins bil har ju varit trasig men idag hade jag pappas! Så det må ha varit sent på kvällen men vi kom till ridhuset!

Tia gick jättefint både in och ur transporten, snäll i ridhuset och jag började med tömkörningen. Hon var helt underbar, klev på bra under sig och kom till den där låga formen redan från början. Jag var lite mesig med ställningen idag, önskar jag hade bett om lite mer, men jag tränade tempoväxlingar i den där låga formen. Hon kommer tillbaka jättebra, taktmässigt och avslappnat med bibehållen form. Sista ökningen längde hon ut steget utan att börja springa, och det är där styrkan börjar ta vid. Kändes kanon.

Hon var faktiskt fin åt höger också, även om hon tycker det är lite jobbigt men med ridhusunderlaget kändes hon trygg och trampa på fint, jag får nog bukt med den där högertricepsen snart! :) Hon har iaf helt slutat visa att den gör ont, förut kunde hon som sagt bli orytmisk i rörelserna, nu ser man inget men jag stretchar och underhåller den.

Efter det var hon väldigt fin och avslappnad, så jag bytte till sadel och hoppade upp. Skrittade på ganska lugnt, sen travade jag två bommar som sen blev ett kryss och vi travhoppade det några gånger. Hon tycker det är så roligt, tar i med hela kroppen, man känner liksom bakbenen laddar för att trycka av. Så underbart att hoppa min häst! Och tror ni jag var lycklig eller? För bara några veckor sen stog hon bara på bakbenen en dag som ni kommer ihåg? Hon har en stor och just nu icke-ihop-hålls-bar galopp men den är helt underbart gungig. :) Jag är iaf supernöjd med min avslappnade, arbetsvilliga och samarbetsvilliga häst idag, både med hantering, transportering och träning. 

Vill ni se film?


Min skithäst.. du kan ju! :)

Hoppningen igår...
Hoppningen igår gick väl.. katastrof. Agnes har nog kommit i en trotsperiod, rumpan sladda ut där, bogen åkte ut dit och hon gick emot skänkeln, slog med huvudet och var lite stressad. Vi gjorde en övning runt hela ridhuset på 5 hästar, det var rörigt, hästar framför och bakom som stannade, bröt av med mera så ingen av oss fick någon rytm eller flyt på övningen tror jag. Positivt var att hon gjorde jättefina galoppfattningar igår, satte sig på rumpan och kom upp, och jag fick en ganska bra galopp emellanåt.

Vi tragglade på med övningar men Agnes var inte alls lösgjord, sen fick vi göra galopparbete över hinder på rakt spår, lägga en volt med ett hinder i, sen rakt spår. Det var pissvårt att få runt Agnes i volten eftersom hon inte var följsam, men det fungerade iaf bättre i högergaloppen. I slutet av övningen red vi på 3 hinder på långsidan, första och sista låga men mittenhindret på 80-90. Vi bara rullade över och Agnes fick ett jättefint runt språng, så visst hade övningen gett oss något ändå.

Men nu blir det en till träning på torsdag, sen är det Mona-träning på lördag, hujedamig. Haha! Vi får köra vårt bästa och se om hon har nå tips så jag kan få henne lösgjord.


Tjockisen Agnes i våras. :)

ponytime!








Ponnytiden! Visst är den underbar?

Hoppträning ikväll!
Ikväll är det hoppträning med Agnes! Hoppas vi fick loss lite igår så hon är styrbar. Ska försöka få en bra galopp idag med lite mer press på henne. Nu ska jag åka och köpa hästmat sen blir det lite mer vila, känner att kroppen är lite slut. Jag har ju stressat över jobb och pengar ett bra tag, nu när jag fått jobb så kan jag äntligen slappna av och då blir det som att kroppen rensar ur all gammal skit...

Tränar ni på ridklubb eller för privattränare?

Vi håller ju till i klubbens "hemma-ridhus", inget vi äger men vi är en ridklubb som baseras på läget, och det ridhuset vi använder är i samma område. Vi är en tävlingsklubb med privatryttare, alltså ingen ridskola eller så, inte ens ett klubbhus har vi. Men det kanske finns om några år? Iaf så fixar klubben tränare som vi tränar för varje vecka. Jag tränar hoppning för Åsa Lindberg som är helt toppen.

Dagens träning
Började med en pigg Tia som jag skulle longera i hagen. Det var lite halt, och då blir hon lite springig. Hon bara sprang och sprang och var nonchig mot mig och skulle bara göra annat, drog utåt och sparka bakut och pep med mera. Jag fick helt enkelt sänka alla krav och bara få henne att skritta runt mig. Så jag jobbade med skritten och fick henne låg i skritten, då tog jag ner tempot ännu ett snäpp så fick hon trava ett varv, sen skritta två och så fortsatte jag. Det gick bra och vi fick ut något ur travjobbet men en riktigt bra form och ett varv avslappnat. I högervarvet kunde hon inte skritta, hon har svårare i det varvet och pressar jag vill hon springa undan, så det var riktigt svårt. Så jag fick liksom tillslut rycka i linan och då var det tvärstopp och hon vände sig liksom inåt. Så bad jag henne skritta då började hon bara springa och så fortsatte vi. När jag tillslut fått ett varv i skritt så gav jag mig, bara för att hon gjorde rätt.

Vi fick inte ut mycket av dagens pass, men när hon får rätt skoning ska hon börja gå lite mera, bara en dag extra när hon ska få springa av sig energi rätt kravlöst. Måste få in en dag på både Agnes och Tia när de bara får springa av sig och bli lite trötta i kroppen, tack och lov för snön, de kommer få jobba rejält i den.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sen åkte jag med Agnes till ridhuset och skulle träna lite. Med tanke på att hon står två dagar, rids en, står två den senaste veckan var hon inte särskilt rolig till en början. Gick emot mina skänklar, slog med huvudet och var stressad, lade energi på att bry sig om den andra hästen i ridhuset som hoppade hinder och busade runt lite. Jag fick bara försöka få henne att ta skänkeln och började med att galoppera av henne lite energi.

Sen jobbade vi med att lägga volt vid mitten av långsidan och sen gå ut i en öppna. Hon var springig men detta hjälpte till att få henne att ta skänkeln bättre. Sen jobbade vi med galoppfattning från skritt. Hon var rätt duktig på det idag, men hon blir alltid lite hetsig när hon vet att hon ska galoppera. 

Fick henne inte alls lösgjord idag och det förstår jag, hon måste underhållas för att vara fin. Så jag hoppas att det gett något av dagens pass till morgondagens hoppning, sen när skorna kommer på blir det att köra järnet! Då ska jag verkligen ha möjlighet att träna dom så mycket som jag vill. Då blir det lite pressa-period sen blir det vila vid jul/nyår sen börjar vi ladda igen för våren och tävlingssäsongen.


Idag var det inte nå vackra träningar haha...

Update
Goddag! Har inte mått så bra varken idag eller igår så därför har jag helt enkelt inte haft ork att blogga. Började med en hemsk morgon på söndagen då jag fick en fruktansvärd frossa sen har jag slagit i huvudet riktigt hårt, en blå bula uppe vid hårfästet så jag börjar fundera om man kanske fått en lätt hjärnskakning? Jag dunka in i en dörrkarm så rejält att jag bara slogs omkull direkt efteråt, och bulan är helt blå. :o

Jag har varit till ridhuset med Agnes och ridit dressyr, hur det gick får ni läsa i ett inlägg senare. Samma med longeringen av Tia som, hur ska jag formulera detta, testade mitt tålamod lite... :) Så spännande läsning väntar i nästa inlägg. Nu har jag precis gjort en killer-äggrröra, gud va god äggröra jag gör alltså. Så blir det lite bloggläsning innan jag hoppar i säng relativt tidigt idag.


Kommer vi nå upp till alla mål?
Tog mig en titt i arkivet och målen som jag hade satt upp för hösten/vintern 2010, alltså ville jag att dessa mål skulle sitta innan årskiftet mer eller mindre. 

Träning
- Galoppfattningen ska sitta och Tia ska sätta sig på rumpan in i galoppen, inte springa
- Hon ska gå i en stadig form under longering och tömkörning, även börja ta stöd under ridning
- Sätta rygg- och rumpmuskler
- Öva på övergångar med sitsens hjälp
- Förstå skillnad på en sidförande och framåtdrivande skänkel
- Förstå ställande tygeltag

Hantering
- Lasta själv in och ut
- Uppfostra
- Inte bli orolig för täckning/sadling

Så kul att se att några grejer faktiskt har blivit uppnådda. T ex att hon går i en stadig form under longering och tömkörning, samt att hon sugit på bettet när jag suttit upp. Däremot har ridningen mest gått ute i skogen, spänd och inte riktigt njutbart, men när jag har hoppat har hon fungerat jättebra, när hon får vara inom fyra väggar kommer hon lättare till avslappningen jag letar efter. 

Musklerna har också kommit mer, hon har satt både över ryggen och rumpan men än är det långt kvar. Nu när jag har börjat jobba med övergångar kommer hon att bli bättre musklad också. Övergångar med sitsens hjälp är långt bort, jag har inte tränat dressyr så på henne, bara fått henne att acceptera mig som ryttare och gå med framåtbjudning med ett lätt stöd i handen i alla gångarter.

Skillnaden mellan sidförande och framåtdrivande skänkel har faktiskt funkat bra, jag har jobbat mycket från marken att flytta ut rumpan, just för lydnad och för att hon ska förstå att tryck kan betyda olika saker, och det ställande tygeltaget har jag jobbat med både i tömkörningen i skogen och på volten, genom att ställa henne i halsen åt båda hållen.

Lasta själv skulle nog faktiskt gå snart, hon är ju inte rädd utan följer med mig in i transporten väl. Ska snart träna mer på att släppa in henne från rampen och låta henne gå längst fram och käka. Kruxet är att hon går in men stannar efter hälften, hon går inte hela vägen fram till bommen så går inte att stänga bakom henne, vilket är grunden för att kunna lasta henne själv. Att ta ut går bra, då har jag longerlina att ta till. Även uppfostran har blivit väl tränat, av alla i stallet antar jag. Vi jobbar mycket med halter, backning när vi tar in och ut dom från hagen. Och hon har lärt sig respektera människan mycket bättre. Nu i vintertider har hon ju täcken varje dag, och hon blir inte alls likadan när man lägger på ett täcke numera, utan står lugnt och snällt. Dock kastar jag inte på henne täcket, utan bestämt men lugnt tossar jag över det på henne, hon måste vänja sig vid att vissa kommer kasta på henne täckena.

Jag är ganska nöjd med målen, för jag måste acceptera att det här med formen måste få komma stadigt först i tömkörningen innan jag kommer kunna rida henne där. Alltså har det inte blivit nå dressyrträning uppsuttet men jag har hela våren på mig att träna dressyr. Nästa steg blir att få henne att acceptera att ryttaren kommer bestämma och tillrättavisa henne, hon kommer nog ge mig en rejäääl match i det.. Men efter kamperna med tårarna, svetten och blodet kommer jag nog få en kul häst att tävla med. :)

Söndagkväll
Idag har vi varit och hämtat nytt hö, den förra balen räckte för både fri tillgång i hagen + att vi packat till kvällshöet från samma bal i hela 14 dagar! Innan det hämtade vi en bal till hagen var sjätte dag, vi blev lurade på höet vi alltid köpt men han gjorde en smyghöjning av priset för det kan max ha varit kring 100 kg i det höet...

Just nu har vi ingen bil riktigt som kan dra transport då Malins är på lagning och jag måste låna av pappa och det är inte det lättaste, så det blir lite pissigt med varannandags-ridning just nu. Men vi ska försöka köra iväg imorgon och rida lite dressyr, sen hoppa lite på tisdag.

Vad gör ni med era hästar? Är ni inne i en träningsperiod eller tävlar ni fortfarande?



Dagens träning
Idag åkte jag och Malin med Tia till ridhuset och skulle tömköra och sen hoppa lite hinder. Tia gick in som en ängel i transporten faktiskt och stog stilla och väntade i transporten när vi stannat vid ridhuset. Dumma som vi är ringer vi inte och hör efter om det är bokat utan bara åker dit för att upptäcka att det var bokat 3 timmar framåt. Va f-n... Jag såg det från den ljusa sidan iaf och Tia fick träna på transporten. Imorgon ska vi åka igen, lite bättre framförhållning då dock.

Meg Agnes trotsade jag snögudarna och tog mig en barbacka(!)tur i skogen. Vi hade tur som vanligt, det var massa jägare som smög omkring med hundar och hundarna skällde såklart på oss som tokar, det var tydligen småvilts-jakt som någon jägare hade en inbjudning till. :S Tur var att jag sett till att fixa bra reflexer och förhoppningsvis är de inte så skjutgalna att de tar fel på en hare och en kolsvart häst. Hon var iaf väldigt het idag, fick lov att rida mycket skänkelvikning och lite öppna för att få henne att tänka lite. Kunde trava små sträckor, men ville inte utmana ödet om hon skulle halkat nånstans, men det var mest bra underlag idag.

Nu ska jag faktiskt och dricka lite sangria med några vänner, ni får ha en trevlig lördag!

Godnatt


Några kloka ord hittar du här hos Malin. 


Dagens träning
Idag tömkörde jag Tia i sommarhagen. Där var gräset lite högre innan snön kom så det var mjukt och sviktande och inte alls halt. Hon fick köra lite höga knän så det blev lite extra kämpigt för henne. Hon var lite pigg idag och försökte lägga in lite galopp, och hon pep och hade jätteroligt (enligt henne). Men jag fick en riktigt bra låg form idag, fick ner henne riktigt djup och rund, dock lite i övertempo emellanåt. 

I högervarvet var det lite extra jobbigt att böja hela kroppen på henne, men manade på henne när hon försökte sätta sig på tvären och fick igenom ställningen ordentligt. Hon var fin idag, och fick jobba ett ganska rejält pass idag. När jag skrittade av henne sänkte hon huvudet och var ordentligt nöjd. Hon är lite extra gosig just nu, tror att hon mår riktigt bra faktiskt. Hon kommer fram till mig i hagen och då ska jag klia henne på underläppen och på öronen. Hon är lugn och avslappnad, står stilla och vilar på gången och har kommit till ro.



Hon blir arg på yttertömmen som fungerar som en ytterskänkel för den får hela hennes kropp att böja sig, inte bara halsen. Och det tar emot eftersom hon är så stel, men det får man försöka jobba bort genom att böja igenom henne ordentligt åt både höger och vänster. För att komma undan försöker hon stanna upp och trycka baken utåt och bli mer rak, än att trampa in med innerbenet under sig och böja hela kroppen.



Träningsabstinens


Åh vill bara träna träna träna. Får abstinens av den här dumma kombon, snö + inge sulor/brodd. Ogillar starkt må jag säga. Sommardäck på transporten fortfarande och med tanke på att jag gled på vägen idag med bilen som har vinterdäck samt av en fart på 15km/h så vill jag inte ut med släpet för tillfället.. Min häst måste få springa av sig lite snart!

Idag kom hon till grinden när jag kom, jag var ute strax efter fyra och det var kolsvart + dimma. Hon ville in, jag pysslade om henne och ryktade några vändor för att få igång blodcirkulationen. Sen gick jag med henne i tio minuter, tränade lydnad och försökte bara värma upp henne lite. Hon var glad bara att få se något annat än hagen tror jag. Får se om jag kan tömköra imorgon, det är ju inte kramsnö så styltorna kanske inte blir så hemska?

Dressyrlektionen med Eleonore gick jättebra. Började med tömkörningen, Eleonore blev så uppspelt att hon tyckte vi skulle tömköra i början av varje lektion hehe, men så kul att visa henne skillnaden och vad man kan göra från marken. Sen fick hon hoppa upp och rida, jobbade med att få han att jobba genom hela kroppen, avspänd men stadig i formen. I början ville hon hålla han lite kort i formen men sen kunde hon länga ut halsen och han visade på riktigt snygg trav. :O När han blir lite för bekväm försöker han gå bakom lod men då var Eleonore där, manade på han och fick tillbaka stödet på ytter. Blev jätteglad av dagens framförande, det kommer hända mycket med den där ponnyn under vintern..

Frisering
Alla klipper sina hästar olika. Vissa rycker, vissa klipper rakt av med sax. Jag har inte kunnat rycka varken Dahlina, Agnes eller Tia. När jag red valack så gick det bra att rycka, kanske hade han inte lika mycket emot det eller så var han för snäll för att yttra sig. Iaf så lär man sig att klippa manen, vi klipper den så att den ser ryckt ut, det vill säga att man klipper upp den, så det blir lager. Har ritat några hästar med olika typer av man och vilken hästtyp som passar i vilken man.


Tjock man hittar man oftast på ponnyer och nå grövre hästar. Dahlina hade jättetjock man som var så fyllig att den nästan stod upp. Malin lättade på den genom ett litet tips: Den sidan manen ligger på, luft manen rakt upp och klipp av 0,5 cm av manen (från öra till manke) närmast dig, alltså inget som syns när du sedan lägger ner manen igen då den alltid ligger över det klippta. Då hade du fått bort ganska mycket av manen som är så tjock.( Det syns inte när man knoppar sen förresten.) Det går också att klippa med en urtunningssax. Ponnyer är sötast i denna tjocka man.


Stubbman hittar man ofta på t ex fjordhästar men även på mycket ponnyer. Jag tycker det kan vara coolt med stubb på en storhäst, men då ska den sticka ut, den ska ha fräsig attityd. Skäckar passar på nåt sätt alltid i stubb. Viktigast när man klipper denna är att den blir jämn, och varken för kort eller för lång. Är ganska svårt att få den snygg. Denna är snygg på hästar med tunn hals då halsen ser biffigare ut och om man jobbar dressyr ser den ut att gå i form fast den inte gör det. (vad nu det kan vara för idé med det)


Kort man. Denna mantyp har både Agnes och Tia, tunna manar som jag klipper ca en handsbredd breda. Den passar egentligen alla sorters hästar, men t ex en nordsvensk får så fruktansvärt massiv hals utav det. På Tia är det snyggt då den också gör att halsen ser biffig ut. Lätt att sköta och man kan klippa lite ibland. 


Lång man och pannlugg. Passar oftast bäst på ponny, arab och nordsvensk, alltså många olika typer av hästar. Men en arab är det fint på för det förstärker utseendet av en magisk häst, samt kan den många gånger dölja en för smal hals. På nordsvensken är det tvärtom, den döljer den massiva halsen och är mycket läcker då nordsvenskens karaktär oftast associeras med den långa manen. På ponnysar som är små är det fint, men då ska det vara av typen russ/shettis/B-ponny, om det blir på en för stor ponny ser den lätt lite ovårdad ut. Men sköter man det snyggt är det väldigt charmigt med lång man.

Lite om att vara en ledare..
Idag ska jag hålla dressyrlektion för Eleonore och hennes ponny. Vi ska börja med att tömköra så hon får chansen att se skillnaden på hans form från marken. Hon ska även få prova lite själv, så hon förstår hur man kan träna hästen hemma även om man inte är på en ridbana. (för yngre barn är ridbana = dressyr, åker/äng = uteritt)

Måste tänka ut hur jag ska förklara allting för henne, hon är väldigt duktig redan så hon kommer nog hänga med i termerna och hur man använder sig av tygeltagen. Jag tror att vi kommer kunna jobba igenom honom i insidorna då han är lite stel just nu. Förhoppningsvis ska han bli ordentligt stärkt av detta och kunna prestera ännu bättre nästa säsong.

Jag saknar att vara på en ridklubb. Jag skulle lätt kunna tänka mig att hyra in mig i privatstall på en ridklubb, alltså om privatstallet är avskilt och får ha tillgång till hagar hela dagen. Jag tycker det är jättekul att så många är engagerade, att ungdomar leder barngrupper och knattar, att det finns så mycket som händer och alltid någon kul lektion att glo på om man har tid över. Jag tycker så mycket om att hålla i lektioner och träningar, att både elev och ledare får ut något av det, och att båda parter utvecklas. För jag lär mig massor varje gång jag tränar, och jag stärker mitt självförtroende och blir ännu mer trygg i det jag tror på. För jag lär ju ut det jag tror på.

Leder du någon grupp på ridskolan? Skulle du vilja vara en ungdomsledare?

Önskelistan



Lite av det jag skulle kunna tänka mig hitta under granen... hehe vi ska ju faktiskt inte köpa julklappar i år men jag skulle gärna spara undan lite pengar till detta. Så billigt, jag har inte upplevt en större kvalitetskillnad på Hööks grejer och Börjes grejer. 

:: Förresten så fungerar nu filmen, fick ta bort musiken.. Hatar det där! Även fast man döper filmen till artist+låten och skriver att man bara lånat så får man inte använda den. Suck..



Film och hjälp


En kortisfilm! :) 

Tänkte be om hjälp också:
Nu när Agnes ännu inte har styrkan att sätta sig på rumpan och få den där riktigt bra galoppen utan när hon nu är lite lägre i formen fortfarande så hamnar jag i framåtläge. Nå tips för hur jag ska tänka när jag rider henne låg utan att följa med framåt med överlivet? När jag i korta stunder pressar henne och lyfter upp framdelen så kommer jag automatiskt bak igen, men jag vill kunna rida så fastän hon är framåtlutad, förstår du?

Träning tisdag 16 november
Hoppträningen gick jättebra! Jag har inte kunnat rida så mycket den senaste veckan på grund av snön, så hon var inte så mjuk och följsam som hon brukar, men jag kommer inte åt henne så mycket i hoppsadeln heller. Man har inte samma inverkan med små hjälper liksom. Hon stog emot lite ibland men fick loss henne så hon kunde lyssna. 

Vi travade mycket bommar i början och Agnes tog för sig över dom mycket bättre än sist, sträckte ut benen lite. Vi jobbade ganska mycket med bommarna, båda på mark och upphöjda. Sen gick vi över till att travhoppa en oxer på ena långsidan sedan en studsserie på den andra sidan. Studsen var blandat med bommar och upphöjda hinder, men kanske 3, 4 hinder med bommar mellan. 

När vi travhoppade oxern några gånger (80cm) så fick hon verkligen kämpa med att kunna sätta sig på rumpan och ta i. Det var lite jobbigt och några gånger tog hon ett galoppsprång innan men jag försökte få henne att verkligen trava, det är just det som stärker dom. Efter lite skrittvila kom vi på en serie på samma långsida, trav in på kryss sen oxer ut. Åsa höjde upp oxern till 1m och Agnes gick jättefint på det! Vi fick komma igen efter hon höjt igen, och Åsa påminde mig om att bara tänka & se framåt. Jag har ju tyckt det stått emot lite när det börjar gå över 1m men jag sa till mig själv att fan om MIN inställning skulle sätta käppar i hjulet för Agnes talang. Så jag bara tänkte på framåt och hon tog det lekande lätt. Då låg oxern på 115. Så det kändes jättebra att vi fixade det så lätt!

Att hon var lite stel och stod emot lite för skänkeln idag var för att hon inte mjukats upp, men jag är jättenöjd med henne såklart. Hela träningen var hon pigg och efter 1 timmes träning var hon fortfarande lika pigg, kände inte av att hon blev så trött idag. Däremot så måste jag verkligen ta tag i min egna ridning. Jag har börjat falla med blicken, kollar ner mycket och då följer ju hela överlivet med. Det är så irriterande!! Jag blir arg på mig själv. Vill inte se ut som dom där som tittar ner och kastar sig över hästen för minsta lilla hinder, det är verkligen inte snygg ridning. Måste bli starkare i ryggen och kunna hålla upp mig i svanken.



Vill ni se en film?

Hoppträning ikväll
Nu kom jag precis hem från den andra arbetsintervjun. De som höll i den var bara lite småluriga, jag hade fått jobbet men de ville att jag skulle få träffa den andra som också ska jobba där. Så nu har jag jobb varje vecka! Känns ruskigt bra, att betala hästarna kommer inte vara nåt problem och jag kommer få pengar över att spara till en bil!

Nu till hästsnacket: Ikväll är det hoppträning för Åsa, jag och Agnes ska vara med och träna. Var längesen vi hopptränade, men vädret och underlaget har ju gjort sitt så det har bara blivit spridda träningstillfällen senaste veckan. Om 3 dagar får dom broddar så man kan börja rida ordentligt igen! Är laddad för ikväll iaf.



Julstämning
Jag älskar julen, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Känner att det sprider sig en mysig men förväntansfull känsla i hela kroppen då det börjas förbereda för t ex pyntning, planering och inhandling av all julmat. I min familj brukar vi börja i tid då vi inte tycker om att stressa.

Mamma har köpt halmhjärtan som vi skulle ha på boxdörrarna till Agnes och Antonia, men sen kom mamma på att vi har ju täckeshängare på båda dörrarna! Osis! Det hade varit så jättefint. Men jag funderar på att hänga dom antingen i fönstret (bakom galler alltså) eller på insidan av våra två ingångar. Så får alla ta del av lite julstämning. På julafton är det alltid lite extra mysigt att vara i stallet. Att få höra det låga gnäggandet när man kommer med morgonfodring och julridturen är alltid magisk. På nåt sätt är det nästan alltid bra väder på julafton? Hästarna kan få lite julknäcke med betfor och äppelskivor som julmat, och sen får man åka hem och bädda in sig själva i en filt och umgås med familjen. 



Jag tänker föreslå lite julpynt i form av grankvistar och lite annat fint till stallet, det är ju trots allt bara 2 veckor till första advent. Hur julpyntar ni i stallet? Lite extra städat är alltid bra om man ska pynta, så det kan jag ju se till att börja med i alla fall.

photoshop


Har precis fått igång mitt photoshop efter ett långt uppehåll. Har inte haft tillgång till programmet på säkert 8 månader, är så kul att sitta och trixa i programmet. Dock ser jag att kvalitén inte är bra på bilderna, kanske måste rensa på minnet lite. 

Har ni photoshop?

Förresten tycker jag ni ska fylla på med mer bloggtips, vill läsa massor!

Jag vill ha bloggtips, lämna dina favoriter
Jag vill jättegärna dela ut ett bloggaward till en bra hästblogg, men jag hittar ingen som uppfyller alla mina kriterier riktigt. Har några favoriter till men skulle gärna vilja hitta fler, vettiga, snygga och väluppdaterade hästbloggar. Har ni något tips att lämna i kommentarerna? Länka din egna och gärna flera andras så jag kan hitta lite nya favoriter. 

Det jag kollar på i en blogg:

:: Utseende. Det tar 15 sekunder att bli intresserad eller uttråkad, så utseendet och intressanta rubriker är alltid ett plus att ha. Jag kollar absolut inte in på bloggar som har blogg.se:s egna designer utan de måste vara väldesignade och lätta för ögat, annars kommer jag aldrig mer gå in på dom.

:: Åsikterna. Fritt fram att tycka som man vill men skulle aldrig dagligen läsa en blogg med någon som har helt tvärtemot mina egna om de inte var villiga att diskutera/acceptera. Då menar jag dom som har ett "svar på tal" inlägg som standard varje vecka, som har en blogg men inte fattat att de som läser inte alltid håller med.

:: Uppdatering. Avskyr när det inte är uppdaterat, minst 1 gång om dagen ska man uppdatera. Helst, 2 eller 3 om man har vettiga inlägg.

:: Bilder.
Älskar bilder, gärna nya istället för att använda samma om och om igen. (som jag gör ibland, det tar slut på material ibland!) Helst med systemkamera för det blir en helt annan känsla i hela bloggen då.

:: Innehåll i hästinläggen. Älskar utförliga beskrivningar av träningar, gärna med tips, ritningar eller övningar med i inlägget. Detta är alltid inspirerande. Berätta gärna om erfarenheter och dela med dig av både motgångar och framgångar, det är så lätt att relatera till det då.

:: Stavning och upplägg. Tycker inte om när man stavar fel, inte använder stor bokstav (MALIN!!:@) och förövrigt inte lägger upp inläggen bra med kommatecken, avdelningar och listor. 

Jag älskar att göra listor, men det vet ni ju redan. Lämna nu dina favoritbloggar, vill ge ut mitt award till en värdig vinnare denna vecka också.





Tips
1. Avslappning
Många skyller på hästen när den är spänd och att "den inte går att rida" med mera. Jag tror många gånger att det går att rida ur den där spändheten, men man måste som ryttare inse det och förstå att det krävs mer av dig som ryttare då att få den avslappnad, det är inte hästens ansvar. När jag vill få Tia avslappnad när jag rider ut brukar jag få prata med en seg och fruktansvärt långsam röst: "nuuu Tiiiiaaa ska viii skritta med låååånga seega steeg" samtidigt som jag får lov att ta djupa andetag för att orka prata sådär med henne. Då kommer jag ner i sadeln utan att spänna mig, och hon får höra de där orden hela tiden och det funkar. Olika hästar kräver olika metoder.

Om Agnes spänner sig brukar hon krulla ihop halsen och bara springa. Jag brukar då rida på framåt, även om hon är het. Man måste låta dom coola ner sig lite och det gör man INTE genom att sitta och få dom att trava sakta, sakta utan jag låter henne trava på framåt och skaka loss kroppen och komma ner med halsen. 

2. Rytm & Takt
När jag fått Agnes avslappnad är nästa steg att hitta en bra takt. Är hon inte taktfast från början brukar hon vara tvärtom, springig. Då brukar jag lägga mig på en volt, rida på bra framåt ett varv, för att sedan ta tillbaka henne och rida jättesakta, så gör jag så några varv på volten. Hon brukar tycka det blir så himla tråkigt att hon kommer tillbaka ett snäpp och hittar en bra takt. Nuförtiden brukar hon vara rätt taktfast redan från början.

Med Tia brukar takten i steget komma med att hon är avslappnad. Däremot är avslappningen inte det lättaste att hitta, mest bara på hemmaplan hon är ordentligt avslappnad.

3. Kontakt med bettet
Agnes brukar som sagt krulla ihop sig i början, det gäller att släppa ut nosen och få henne att börja tugga på bettet. Att man är kvick i handen, kramar på yttertygeln samt använder vikten för att rida övergångar så att man kan hålla handen så stilla som möjligt får Agnes att ta ett bra stöd på bettet. Många undrar varför deras hästar biter sig fast i tygeln och oftast beror det på att man håller för mkt i handen. Om Agnes biter sig fast i bettet brukar jag släppa tygeln snabbt så hon inte får chansen att hänga i den, samtidigt som jag kickar till henne snabbt med skänklarna. Om hon blir tom har hon antagligen tappat framåtbjudning och försöker komma undan att jobba, då får man driva på framåt till handen, så man har något att fånga upp igen. De behöver lite hjälp att orka bära upp sig i form.

Tia får jag också jobba med att få ut halsen och nosen fram till handen, då får man också vara kvick att ta halvhalt och sen leda så hon får ett understödjande tygeltag som leder henne neråt-framåt. När hon inte förstår, eller när hon blir lite trött så brukar hon krulla ihop sig så hon kommer undan från jobbet. Men det motverkar jag likadant, manar på lite fram och tar kvicka halvhalter på yttertygeln så hon kommer tillbaka till stödet.

4. Lösgjordhet
Agnes kan ibland ta ett tag att få lösgjord, ibland får jag inte igenom bägge sidorna på henne alls. Men problemet om jag inte får henne att t ex böja igenom hela kroppen är att jag glömmer innerskänkeln. Så fort jag kommer ihåg den så faller alla bitar på plats. Det vanliga problemet till att hästen blir hård åt något håll är att man bara böjt den i halsen, med tygeln och glömt bort skänkeln och resten av hästens kropp. 

5. Rakhet
Många hästar går på fler spår än dom ska, kanske oftast med baken innanför. Detta är ett sätt att komma undan när de inte är starka nog än. Det kanske tar lång tid innan du kan få hästen att sätta ordentligt under sig, men när Agnes kanske står emot lite och försöker trycka ut en bakdel eller så brukar jag mana på framåt, allting handlar om att hästarna hela tiden ska tänka framåt, även när man samlar dom och så. Det är lättare att få hästen rak om den får gå i ett tempo lite högre än det man kanske tänkt om den trycker ut baken. För samlingen kommer ju inte förräns i steg 6... ;)

6. Samling
Hit har vi inte kommit så många gånger, man får inte till samling så bra förrän hästen är stark, men början till har vi väl känt på. Det svåraste problemet jag möter på är att jag då rider med för mycket hand istället för sitsen. De gånger jag fått tillbaka Agnes med fortsatt aktion är när jag tagit mina förhållningar med sitsen, tar man med handen får man inte samlingen med framåtbjudning.

Känner ni igen er i några av mina tillvägagångssätt? Hur gör ni?



De tyska grundprinciperna
Jag lärde mig om de tyska grundprinciperna i dressyr förra året. Som Malin sa: den stora hemligheten bakom dressyr. ;) Malin har lärt mig detta och när man faktiskt får det förklarat tycker jag att det är en enda stor självklarhet, som absolut borde läras ut i tidigare åldrar. När man följer dessa sex steg är det viktigt att komma ihåg, att om du inte klarar av steg 1 kan du inte komma till de resterande stegen. Kommer du inte förbi steg 3, kan du inte komma till steg 4-6 o.s.v.

1. Avslappning
Att hästen är avslappnad är A & O. Är den inte avslappnad kan du inte få den att använda sig av kroppen rätt, du kommer inte få en korrekt form på den och den kommer inte koncentrera sig på dig till 100%.

2. Rytm & Takt
Att hästen inte är springig utan väntar in sin ryttare i den takt som bestämts. Man ska kunna korta och länga steget men behålla samma takt. Att hästen rör sig rytmiskt kommer oftast när den avslappnad.

3. Kontakt med bettet
Att hästen tar ett stöd på yttertygeln, inte biter sig fast eller blir tom i handen. Hästen tuggar på bettet och du får ett stöd på båda tyglarna, se till att det fungerar i båda varven.

4. Lösgjordhet
Att hästen rör sig med hjälp av hela kroppen, är uppmjukad i båda sidor och följer dina hjälper lugnt och harmoniskt. Att du kan länga och korta enkelt och hästen är med på noterna.

5. Rakhet
Att du kan rida hästen rak med bibehållet stöd på tygel och att hästen spårar väl. 

6. Samling
Som ordet säger, du kan samla din häst, men inte förrän alla de andra stegen sitter. 



Tänk på detta när du tränar din häst. Man kan inte kräva att en spänd häst ska hitta en bra takt, eller att den kommer ta rätt stöd i tygeln. Det ska sitta i benmärgen som min vän säger!

Jag ska även skriva ett inlägg om hur jag lägger upp min träning för att nå dessa mål, och vad man kan stöta på för problem och hur jag brukar lösa dom.

glädje


Jag har fått mer jobb! :) 
Jag blir inskriven som lärarvikarie nästa vecka och så har jag fått fullt med tider i december på mitt vanliga jobb på Bikbok! :) Det här gör mig så jäävla glad! Ni anar inte! Sen ringde de från butiken jag var på intervju hos i fredags och ville träffa mig igen, jag hade stått ut mest av de intervjuade så de ville prata lite mer.. Hmm nu kanske det blir för mycket jobb? Isåfall får man ju avböja men jag ska självklart kolla upp vad som erbjuds. Blir så glaaaad... :)



Hej på er
Så tråkigt när inte hästarna har sulor och brodd.. I skogen är det jättemycket snö som man bara får styltor av och min bil kan inte dra transport så jag kan inte åka till ridhuset själv, dessutom behöver jag en hand eller två extra om jag ska ha Tia med mig. Så nu är det skiitväder kan man säga. Men förhoppningsvis töar allting bort om nån dag så det blir mjukt igen, jag vill kunna köra på med träningen när båda går så bra!

Hur har ni det hos er? Kramsnö, hårt, mjukt?

Nu blir det Superhjältar och en kopp varm oboy, har utsläpp imorgon så blir en lugn kväll. Pojkvännen är på Sensation White i Danmark med 35000 andra och släpper loss. Avis? Nej da... Jag är hellre hemma, ensam. 
Hörs imorgon eller senare kanske, får se om det börjar klia i fingrarna.


Min privata bana är borta...

En blindhund... NEJ blindhäst!
En söt ponny som gör ett bra jobb, läs om blindhästen här.



Tjejens religiösa föräldrar tillåter inte en blindhund, så hon fick spara ihop pengar själv i tre år så hon kunde utbilda denna 3åriga ponny att vara hennes ledsagare. Detta är helt otroligt tycker jag. Både att man kan träna en häst till att göra detta, och att hennes föräldrar är så förblindade av religionen att de tänkte låta dottern endast vara hemma utan ett liv för att hundar anses vara ett orenligt djur. Otroligt. Bilden är från Aftonbladet.se.

Fantastisk ponny va? Men vi hästmänniskor vet ju att hästar är fantastiska!

Långt inlägg men roligt slut. :)
Dagens träning
Jag trotsade snön och styltorna med att tömköra Tia på gården. Fick visserligen eliminera snöstyltor ungefär 2 ggr under passet men det kändes det värt. Började i skritt, hon var lite springig och försökte komma undan genom att börja trava och strunta i att ta stöd i tygeln. Men efter vi hade travat lite och hon fått springa av sig den första energin blev hon väldigt fin! :o Jag fick henne att jobba riktigt lågt med hela halsen, vara jättekvick i halvhalterna på ytter och leda ner henne i rätt ögonblick. Hon blev riktigt fin och får ett bra steg, avslappnat och trampar väl under sig. Ser ju nästan ut som en dressyrhäst när hon vill!
Jag tränade övergångar och även lite samla steget och länga steget. Det gick inte att länga så mycket då jag inte vill att hon ska halka och sträcka sig, när hon får brodd får det bli bättre. I andra varvet började hon med att inte vilja böja sig inåt, och hon kickade lite åt yttertömmen som ligger runt rumpan, som får henne att böja hela kroppen alltså. Jag visste inte om det var trams eller om hon hade ont men jag gick på henne på en gång, jag fick verkligen lirka loss halsen för att få henne inåtställd, men det gick. Och sen såg jag att hon laddade för att stanna upp och kicka efter yttertömmen igen då svischa jag med spöet så gick hon på fram igen, och så tog jag många ledande tygeltag för att verkligen få igenom ställningen och hon frustade och travade i en kanonform i slutet, rund och bärig med halsen låg. Man får ta det pö om pö som sagt.
Men nu till det bästa.. Efter tömkörningen som hon var riktigt fin och stadig i bestämde jag mig för att koppla på tyglarna och rida lite igen. Sagt och gjort, hoppade upp och hon var väldigt avslappnad, skrittade på med bra bakben utan att hasta sig fram. Började lirka lite med tygeln, och red serpentiner med sitsen och blicken, sen tog jag ett stöd på yttertygeln, kramade och Tia följde med NERÅT med huvudet. Hade jag gjort så förut hade hon dragit in mulen till bogen, nu kramade jag och hon tuggade på bettet, sänkte halsen och var lodrät i nosplanet, och hon vågade ta stöd i tygeln. Alltså det är en sån sjukt stor vinst för mig; Jag skrittade henne i en låg form, det känns superbra. Att man får lite vinst för grunden man lägger. Jag ska fortsätta vinna kamperna i tömkörningen, perfekt om jag kan rida lite efter tömkörning eller longering så har jag fått igenom det mesta och kan sitta upp och prova mig fram lite och se hur hon svarar.
Jag trotsade snön och styltorna med att tömköra Tia på gården. Fick visserligen eliminera snöstyltor ungefär 2 ggr med en hammare under passet men det kändes det värt. Började i skritt, hon var lite springig och försökte komma undan genom att börja trava och strunta i att ta stöd i tygeln. Men efter vi hade travat lite och hon fått springa av sig den första energin blev hon väldigt fin! :o Jag fick henne att jobba riktigt lågt med hela halsen, vara jättekvick i halvhalterna på ytter och leda ner henne i rätt ögonblick. Hon blev riktigt fin och får ett bra steg, avslappnat och trampar väl under sig. Ser ju nästan ut som en dressyrhäst när hon vill!

Jag tränade övergångar och även lite korta och länga steget. Det gick inte att länga så mycket då jag inte vill att hon ska halka och sträcka sig, när hon får brodd får det bli mer jobb. I andra varvet började hon med att inte vilja böja sig inåt, och hon kickade lite åt yttertömmen som ligger runt rumpan, som får henne att böja hela kroppen alltså. Jag visste inte om det var trams eller om hon hade ont men jag gick på henne på en gång, jag fick verkligen lirka loss halsen för att få henne inåtställd, men det gick. Och sen såg jag att hon laddade för att stanna upp och kicka efter yttertömmen igen då svischa jag med spöet och röt till så gick hon på fram igen, och så tog jag många ledande tygeltag för att verkligen få igenom ställningen och hon frustade och travade i en kanonform i slutet, rund och bärig med halsen låg. Man får ta det pö om pö som sagt, och ta kamperna från marken.

Men nu till det bästa.. Efter tömkörningen som hon var riktigt fin och stadig i bestämde jag mig för att koppla på tyglarna och rida lite igen. Sagt och gjort, hoppade upp och hon var väldigt avslappnad, skrittade på med bra bakben utan att hasta sig fram. Började lirka lite med tygeln, och red serpentiner med sitsen och blicken, sen tog jag ett stöd på yttertygeln, kramade och Tia följde med NERÅT med huvudet. Hade jag gjort så förut hade hon dragit in mulen till bogen, nu kramade jag och hon tuggade på bettet, sänkte halsen och var lodrät i nosplanet, och hon vågade ta stöd i tygeln. Alltså det är en sån sjukt stor vinst för mig; Jag skrittade henne i en låg form, det känns superbra. Att man får lite vinst för grunden man lägger. Jag ska fortsätta vinna kamperna i tömkörningen, perfekt om jag kan rida lite efter tömkörning eller longering så har jag fått igenom det mesta och kan sitta upp och prova mig fram lite och se hur hon svarar. 



Såhär gick hon när man tog i tygeln förut, nu sänkte hon huvud och hals och tuggade på bettet.

Brist på tävlingserfarenhet i dressyr
Kollade igenom mina dressyrprogram från tidigare år. Eller ja, jag har tävlat dressyr 2 ggr förut. Eller faktiskt, 3 ggr! Första dressyrtävlingen gjorde jag på en arab som vi kallade Tuffe. Vi red LC:1an och han böjde lite på nacken men benen släpade bakom några meter ungefär. Kommer ihåg att jag tyckte vi matchade jättebra, jag hade en ljusrosa pikétshirt med ljusblå strumpor med vita ridbyxor, Tuffe hade vitt schabrak. Vi hade gjort knopparna med eltejp, för han hade så lång man att det inte hölls ihop med snoddar... ni fattar nog hur *hmmpf* snygga vi var.
Red på 50,2% och kom 5:a, vi fick rosett och rida ärevarv, var superglad över det!

Andra tävlingen var också med Tuffe, då var det Pollux cup och jag red LB:0:an, vilket förresten är ett mycket knepigt program sen red jag även LB:1 tror jag det var, jag saknar det protokollet. Iaf så hade jag han mycket mer mellan hand och skänkel, på framridningen var han jättefin och vi var faktiskt ett snyggt ekipage då men inne i ridhuset gick han och tittade på domaren, läktaren och gnäggade till hästarna utanför. Hans galopp var iaf bästa gångarten så vi fick bra poäng där, men vi låg på 46% på LB:0:an och sen fick vi 50,3% på andra programmet. Jag var såklart helnöjd då också, jag var väl mest nöjd över att vara där överhuvudtaget haha.

Sen var det tredje gången då jag red min gamla foderponny Bella. Vi red en clearround på 56,7% och godkänt var 55 så det blev rosett. Men alla dessa gånger då jag tävlat har jag typ inte tränat. Utan vi har väl mest kört på: oj det är tävling om en vecka vi är med! Sen har jag tränat hela veckan innan och sett hur det gått. Nu när man mognat lite och växt upp vill man ju träna hela tiden, få resultat och sen tävla för att få en bedömning på att det man gör är rätt, eller iaf åt rätt håll. Det är så kul att träna Agnes, då man hela tiden har en plan med mål, man motionerar inte bara hästen, man försöker göra den ridbar och lära den saker så den i framtiden ska bli en välriden häst som man då kan "underhålla". Det är superkul, förstår att Malin håller på med detta. 

Vad har ni tävlat mest, dressyr eller hoppning? Varför?

Agnes i ridhuset
Idag körde Malin mig och Agnes till ridhuset. Trodde hon skulle vara superpigg efter kylan och en dags vila men hon var väl lagom pigg. När jag ridit fram tänkte jag rida lite innanför spåret och ställa henne utåt vartannat med inåt längs fyrkantsspåret. När jag ställer henne så måste jag vara ganska stark i skänkeln för att hålla henne på spåret, och jag provade böja henne kring skänkeln också. Det gick bra och vi fick till några fina öppnor! Det är när man inte tänker så mycket utan bara rider som hästarna går bäst.

Provade lite skänkelvikning också men hon blev lite stark och gick bara på fart, när jag bad henne sakta ner ett snäpp blev det drygare, då hon fick lov att gå på styrka istället för fart. Men fick några bra tvärningar. Hon kändes mjuk och fin! Jag tränar ju mycket i skogen på att böja henne runt träd och böja hela kroppen på stigarna, hon följer skänklarna väldigt bra.

Provade i princip alla galoppfattningar från skritt, då det är en av sakerna vi alltid gör hos Mona, fattar från skritt. Hon svarade ganska bra på det med, och hon fattade rätt galopp varje gång jag fattade höger. Dock rakställde jag henne då men jag lär ju börja nånstans, snart fattar hon nog även på böjt spår. Avslutade med att hoppa på volt, först 1 hinder på en volt. Kunde reglera galoppen bra, först red jag på framåt med ganska stor galopp, sen fick jag en lätt, kortare galopp där jag fick henne att knappt nudda sanden kändes det som. Jag vill inte sätta mig djupt och plocka upp henne framtill förrän hon är stark nog där, vi tränar på det lite i taget. Men att korta och få henne att lätta i en djup form gick bra. Sen hoppade jag 2 hinder på en volt och då fick jag varje gång när hon kom på sockerbitarna kicka till med skänkeln, för hon slarvar med bakbenen. Efter 3 hinder då jag kickat till henne lite extra lyfte hon själv på resterande varv. Bara lite lat, men jag vill lära henne att man INTE ska vilja riva. Hehe om man nu kan träna fram det...
Nöjd iaf, tack Malin för skjutsen!


Vi gör ju ett ganska bra ekipage..

Dagen



Onsdag
Tömkörde Tia på stallplan, ville prova om det gick att jobba i trav. Tyvärr fick hon styltor med en gång så hon halkade bara runt när vi försökte trava. Jag jobbade lite i skritt med att hitta en låg form sen bestämde jag mig för att hoppa upp och rida barbacka.

Knäppte två grimskaft i bettet och hade som tyglar, sen red jag serpentinbågar, volter, halter och igångsättningar på stallplan. Ville upp på ryggen efter hennes stegrande sist. Det gick bra! Jag kramade i tygeln och hon sänkte halsen och tugga lite på bettet, utan att dra in mulen (vi har fönster i stallet man kan rida förbi och checka av) så jag är riktigt glad för det. Jag tror att hon måste vara avslappnad till 100% för att man ska få kontakt på rätt sätt. Sen undrar jag om hon inte riktigt accepterar sadeln, då det alltid är när den åker på som hon spänner sig jättemycket, tömkörningsgjorden går bra och barbacka går jättebra, men när sadeln kommer då blir hon spänd. 

Bestämt mig för att prova ha sadel på när man gör andra saker, ut och gå, longerar med mera. Så hon vänjer sig helt och hållet. Agnes fick vara i hagen idag för hon rör sig lika mycket där som om jag skulle ut och gå med henne.



Let it snow, let it snow, let it snow..
"I min vackra vintervita värld.." Ska snart åka till stallet, ska kolla om det går att vara i snön med hästarna utan brodd. Vädret ser härligt ut, bara massa snö som kommer ner. Hur mycket snö får vi i år måntro?


Förra året i februari. Det var snö kvar vid vårt stall till sista veckan i maj..

Vintern är snart här
Fått två extrapass på jobbet denna vecka, känns riktigt härligt! :) Imorgon blir det stallet igen på morgonen, sen jobb 14-20:30 igen, sen på torsdag är det intervju i Falun och på fredag ska jag jobba igen. Riktigt skönt att vara ledig denna helg, inga större planer så jag ska försöka träna hästarna i ridhuset och hoppas på att man kan pulsa i snön. Men så kommer man på att vi inte har några broddar... Jaja snön går nog bra, värre om det blir is.

24 november är det dags för hovis att komma igen, men hon kanske får komma tidigare. Åh jag längtar till att få se snön imorgon bitti, ska bli spännande att se hur mycket det kommit och hur bra det är att rida i. Malin pratade om att jag skulle närvara vid allt julpyssel hon ska ha för sig snart, när hon går på mammaledigheten får jag fullt upp tror jag, haha! 


Min två-delade häst. :)

Dagens träningar
Var i stallet strax efter åtta imorse, kom ut med första hästen strax efter nio. Började med att tömköra fram Tia i skogen, det blåste och var ruskväder men det gick ganska bra. Vi mötte 2 lösa hundar vid ett tillfälle så Tia slängde sig runt och jag trodde hon skulle dra men jag fick grepp om tömmen och kunde dra runt henne i en volt så hon slutade sticka. Haha jag såg framför mig hur jag tappade henne och hon drog hem men jag blev nöjd att jag fick stopp på henne. När hon hade stannat vrålade jag: Koppla hunden!! Haha hästmänniskor vill du inte göra dig osams med..

Resten av turen gick bra, jag måste verkligen sätta gränser för Tia, hon är som ett litet barn ibland. Men när jag kom tillbaka hade jag gjort upp en bana med konor där jag körde slalom mellan fyra konor, sen en halt mellan två andra, sen tillbaka och slalom. Jag varierade mellan att gå slalom och att göra åttvolter. När hon är på hemmaplan är hon en heeelt annan häst. Har ni hört talas om de tyska grundprinciperna? Det första man måste få fram av hästen är avslappning. Jag får inte kontakt med Tia på rätt sätt om hon inte är avslappnad först. Så när hon är på hemmaplan är hon så go att jobba med, gör rätt och koncentrerar sig.

- - - - - - - - - - - - - - - -
Nästa häst kom jag ut med strax efter tio. Jag red ut på Agnes i skogen, blev en bra stund med skritt först, dels för det var hårt i backen och dels för att hon var spänd. Men väl ute i skogen var stigarna väldigt bra! Kunde både trava och galoppera av henne lite. Resten av rundan jobbade jag med att hon ska böja sig runt innerskänkeln, jag passar på när stigen är kurvig så böjer jag henne rejält. Hon håller sig alltid så mjuk, fin och böjbar vilket jag tror beror på att hon jobbas ute också.

Jobbade i skritten också, skänkelvikning över de bredare stigarna. Hon gillar att ha något att göra hela tiden, vilket är väldigt positivt för då blir alla ridpass verkligen givande och roliga. Men man måste verkligen ha tålamod, för hon kräver ridning i vartenda steg, jag kan inte sitta och bara gunga med och tro att jag ska lufsa på en tur i skogen, utan det är kvicka halvhalter, kommandon och övningar hela tiden som gör Agnes avslappnad och fin.

Båda fick ha täcke på efteråt då jag stretchat dom och ville att dom skulle hålla musklerna varma. Det kommer ju snö också tydligen, bra om det kommer någon decimeter så marken blir bra igen. Lite längtar man ju till julen o så.. :)



Fyll på nu!
Nu är det minusgrader och marken är frusen. Det går inte att springa av hästarna om man inte åker till något ridhus, men det har man ju inte tid eller lust till varenda eviga dag. Tänkte därför att jag skulle försöka samla så många olika varierande sätt att motionera/stimulera hästen på när marken blivit stenhård. Jag vill också att ni som läser kommenterar och fyller på eller kommer med fler tips!

:: Skritta ut länge
Bygger både kondition och får igång hästarnas blodcirkulation bra. Funkar inte bra på min häst, som måste springa av sig energi innan om jag endast ska skritta, men för andra är det kanske det vanligaste alternativet.

:: Passa på att tömköra
Kanske du inte tömkör så mycket? Passa på att tömköra ute i skogen, rakt fram. Lagom svårt de första gångerna, men speciellt bra för både du och hästarna blir varma av att få trampa på över rötter och stigar.

:: Leta efter skogsstigar
I skogen brukar sandstigarna hålla sig mjuka, i varje fall häromkring. Går man in i djup skog är marken inte lika frusen och det kan gå att både trava och galoppera i bästa fall.

:: Miljöträning
Ut och promenera bredvid hästen, träna halter och lydnad. 

:: Tömkör en bana
Om du bara kan skritta men vill få igång hästens tänkande kan du göra banor med hjälp av konor och bommar och träna dig själv och hästen att kunna svänga och få med bägge sidor. Har du provat tömköra på en fyrkant utsatt av konor? Svårare än du tror, träna på att lägga till volter vid konorna så har du något att göra en stund.

:: Skritta i uppför och nerförsbackar
Skritta i backar är det som stärker mest än om man skulle trava eller galoppera. Hästen får det lite tyngre än att bara gå på rakt underlag, och du kan träna på lättsitsen.

:: Lastträna
Passa på att göra sådant du kanske inte har tid till andra dagar när man rider mer. Lastträna är ett bra sätt att få hästen förtroendefull och lydig, samt hålla igång den träningen om man kanske inte åker så ofta.

:: Massage
Får igång blodcirkulationen och kan vara skönt efter kalla dagar då hästarna trots vinterpäls/täcken kan stå och spänna sig lite. Gör att du också lär dig hålla utkik efter hur musklerna ska kännas.

:: Trava på slätt underlag
Man kan trava korta bitar på hårt, slätt underlag. Detta stärker senorna och är bra om man inte gör det för ofta. Några minuter vid ett tillfälle/per vecka kan vara bra att trava på hårt underlag för att det ska vara stärkande. 

Kom ihåg att om man åker till ridhuset efter några dagars kyla och lugnt arbete kanske hästen har överskottsenergi och behöver springa av sig lite till en början. Om du försöker jobba hästen i skritt och den bara går emot och t ex drar tygeln ur handen på dig, vill inte göra som du vill, försöker slå sig fri m.m. så kan det vara bra att bara trava på framåt utan krav till en början, för att få skaka loss spänningar och negativ energi sen kan man gå tillbaka ner i skritt och jobba med den. Även om man ska kunna göra allt i skritt innan man kan göra det i trav så gör det inget att ta travjobbet innan skritten, det är nästan bättre då för mycket jobb i skritt innan hästen tänker och bjuder ärligt framåt kan förstöra skritten mer än förbättra. Alla hästar är olika, men de är djur med mycket energi, vilja och är inte dumma med flit, kom ihåg att även dom påverkas av mörkret, vintern och kylan.


Man kan passa på att gossa och pussa på sina hästar lite extra, de behöver lite kärlek och extra tid de också i detta eviga mörker! :)

Film på dressyrritt


Den senaste tiden i mitt liv har varit ganska tömmande på energi. Jag känner mig som en disktrasa nästan hela dagarna, men nu ska det vara nog. Jag har lyssnat på depplåtar denna kväll men efter en skvätt av gråtande ska jag rycka upp mig och ta tag i Tias träning ordentligt. När jag förra veckan fortfarande var osäker angående bogen gick jag ner mig ganska mycket. Såg framför mig hur lönen krympte medans jag skulle få en häst som var skadad och veterinärräkningar på hög. Hehe man ser ju alltid det värsta. Men den tyngden släppte när massören varit här, och när jag såg hur fin hon blev när jag jobbade henne veckan därpå. Just nu står jag med telefonnummer angående 2 jobb och blev bjuden till intervju tidigare ikväll för ett tredje jobb, så ny intervju på torsdag. Känner mig redo att ladda till detta och förhoppningsvis ska allt lösa sig i slutändan. 

Idag har båda hästarna vilat, förtjänade dom. Jag är fruktansvärt nöjd med Agnes och min insats igår, och tänkte bjuda på video från ritten. Förresten, visst passar Agnes bra i rött? (bilden överst)



Dressyrtävling
Nu ska jag berätta om dagens tävling. Jag var ju tävlingsledare eftersom jag arrangerat tävlingen, det var kul och folk tyckte allting flöt på väldigt bra. Tyvärr var framridningsbanan stenhård då den täcktes av skugga hela dagen, men vi lyckades hitta några hagar som var bra att rida fram i. Det var kul att vi fick så härligt väder också!

Agnes då, hon var lugn redan från början, ja hon hoppade fortfarande över hela rampen när hon skulle lastas ur, på nåt sätt vet hästarna skillnaden från vanlig träning och när det är mer folk och mer laddning. Hon var i alla fall snäll att göra iordning och jag startade först efter domarens lunchpaus så jag behövde ej stå beredd att svara på frågor från folk. Framridningen kändes bra i all trav, övergångarna var ganska bra. Sen skulle jag börja jobba galopp och började med vänster, fattade fint i form och kändes toppen. Höger ville hon inte fatta. Vet inte hur många fattningar jag gjorde, hon fattade bara vänster. Till slut fick jag ställa utåt istället då fattade hon höger. Men jag kunde ju inte ställa utåt i programmet, men beslöt mig för att då försöka göra fattningen senare än vid M så jag kunde hålla henne rakare åtminstone. 

Sen fick jag komma in i ridhuset och strax ringde klockan. Agnes var ganska spänd, men gjorde inga större hopp eller nå bus, utan skötte sig riktigt bra. Precis när jag skulle vända upp för första uppridningen gnägga hon på några kompisar så det var lite störelsemoment, sen gick det bra resten av travdelen. Efter första galoppen när man ska göra halt på X ville hon inte stå still utan gick en egen liten form av framdelsvändning, jag var för sen med att förutspå och motverka det, så fick en 1:a på den haha! Men när jag skulle rida högergaloppen så precis innan fattningen ställde jag en bråkdelssekund utåt och vi fick rätt galopp, haha kändes toppenbra. Högergaloppen var bättre att rida än vänster, för hon spårade bra och avbrottet blev bra. Uppridningen gick fint igen, och hade en bra känsla angående programmet när jag kom ut, känslan för ridningen var sådär, men det tar väl lite tävlingar och mer rutin innan man får med sig känslan från framridningen in på banan! :) 

Slutade iaf på 61,11% vilket jag är jätteglad och nöjd över! Vi hade ett bra flyt i programmet och formen var ju ändamålsenlig. Jag är så glad över vår insats och supertaggad över vår framtida lokaltävlingsdebut!! :) Slutade tvåa från placering, som sexa. 






Några bilder från idag






Här är några bilder från dagen dressyrtävling, vår första dressyrstart gjordes nämligen! Någon som är intresserad av hur det gick? :)





Förberedelser till dressyrtävlingen
Tränade på dressyrprogrammet idag. Det gick bra, t o m uppridningen blev någorlunda rak. :S Haha jag är lite förvånad själv faktiskt, men känns som jag har henne mellan skänklarna någorlunda bra. Det kommer bli roligt att tävla imorgon, är inte nervös ännu men det hinner jag gott och väl bli. Ska bestämma mig för att rida jättebra och sen får jag vara nöjd hur det än slutar! Flätade och knoppade manen på henne och fick största delen av knopparna att ligga ner fint men nån stack upp lite, men jag vet inte hur dom ser ut efter en natt i boxen. Jag anordnar nämligen tävlingen imorgon så jag måste vara där och sitta i sekretariat så Malin ställer upp och skjutsar dit hästen och utrustningen så får jag rida fram i lunchpausen. 

Nu ska jag ta mig ett bad efter att ha somnat på soffan en timme. Ska skriva ut nya startlistor pga allas krångel men vad vore en klubbtävling utan krångel med starter hit och dit... ;)



Liten kort film


Hoppas på att vi kan åka till ridhuset på söndag och hoppa lite! :) Får väl se om hon vill lyssna och gå framåt då eller om hon ska konstra och ha maktkamp. Nu är det sent, jag känner mig groggy så vi säger godnat..

pladder


Var upp tidigt idag och tog ut hästarna, fixade stallet och sen hade jag hoppträning för tre av ponnytjejerna. De gjorde som vanligt bra ifrån sig, och efter fortsatte jag med en halvtimmes dressyr med en av dom. Vi fick räta på ganska mycket, speciellt vägar, serpentinbågar och galoppfattningarna tills på lördag, då hon ska tävla dressyr. Var sedan ut med Tia i skogen, tömkörde. Fick träna på halter efter jag skrittat och travat fram henne. Hon vill inte stå still, hon vill mest försöka göra som hon vill. Men till slut stog hon still och väntade, bra jag kan jobba igenom detta på marken haha. 

Förövrigt har jag varit fruktansvärt trött de senaste dagarna, vet ej om det är mörkret, omställningen på klockan eller för att jag oroar mig med jobb och så. Får hoppas det löser sig! Nu ska jag vila mera, kram.

Jag behöver lite goda nyheter


Några goda nyheter :)

:: Tia har gått upp i vikt. Förut hade jag min dressyrgjord som är 50cm och den gick bra att knäppa. Men nu får jag använda min 60cm gjord. Och hon kunde även ha 120 gjorden på hoppsadeln förut, nu har jag fått använda 130. Det känns som ett bevis på att magen växer, dock växer den mest neråt men jag vill att hon lägger på sig extrakilon nu under vintern, annars finns det ju inget att göra muskler av. 

:: Massören tyckte, som jag förväntade att hon skulle tycka, att Tias bakdel var mjuk och fin i muskulatur. Tia är en sån där häst som ser ut som två olika om man skulle dela henne på mitten. Bak har hennes rumpa blivit kraftig med mjuka muskler som guppar avslappnat och kraftiga bakben som hon trampar på bra med. Fram ser hon ut som en smal häst med lång giraffhals och fram spänner hon sig i och med att hon spänner halsen när hon sträcker upp sig och ska kika på saker.

:: Jag har märkt att även underhalsen blivit mindre, när hon kom hade hon en stark muskel på underhalsen för hon inte har jobbat rätt, den börjar väl sakta men säkert bytas ut mot en limpa på överlinjen.

:: Ryggmusklerna jobbar på, men hon måste sätta bukmuskler också för att orka jobba med ryggen. Ett sätt att sätta muskler överhuvudtaget är att hästen får dra lite eller köras. Så jag funderar på att köra in Tia till vintern.

:: Tias hovar är fina, när hon kom var dom helt i kaos. Har en skillnadsbild som ni hittar i detta inlägg.

:: Jag tänker köra på med träningen som jag gjort och jag tror att muskeln kommer att bli längre och mer avslappnad. Redan efter några dagars stretch och dagens pass såg hon finare ut i gången, jag lär mig också mer hela tiden om vad jag kan göra för att hjälpa henne. 


Tömkörning
Haha har inte slakt-tankar om Tia idag, tur va? Idag tömkörde jag och tänkte kolla hur det var med hennes bog och sådär, igår när jag longera henne var hon så upphiad och skärrad att hon markera på den ömma bogen. Men hon gick toppen idag, i början var hon lite springig för hon tänkte väl på igår när jag bara ville att hon skulle gå framåt, men några övergångar senare fattade hon att det var jobb och inte jaga som gällde. 

Hon frustade massor och i vänstervarvet koncentrerade jag mig på att verkligen få igenom ställningen inåt så att ytterbogen stretchas och så att muskeln får längas ut. Hon fick bort många spänningar då jag fick ner formen så hon hade huvudet långt ner och halsen följde med, syntes hur skönt det var. Jobbade som sagt övergångar för att hon skulle komma tillbaka litegrann. I högervarvet var hon fin från början, inte springig alls och hon jobbade på bra med inåtställningen, får jobba lite i taget men jag tyckte hon gjorde det bra! Gav henne en lite större volt att jobba på så jag fick gå med lite istället för att stå i mitten med tömmarna. På det sättet fick jag lov att vara mer aktiv på yttertygeln för att få henne att inte gå inåt på en liten volt och jag fick med mig yttersidan så det var automatiskt lättare att ställa inåt igen. 

Hon kändes jättefin, ingen markering på bogen eller liknande och hon skummade rejält i munnen. Kändes jättebra efter djävulsfärden igår haha. När jag borstat och stretchat var det stor skillnad på tricepsen, innan passet var den mer spänd än efteråt. Är viktigt att hon får täcke på sig när det regnar såhär, då står hon varm om musklerna och behöver inte spänna sig. Jättenöjd är jag iaf, måste upp på ryggen snart igen bara. ;)



Hoppträning med Agnes
Hopptränade med Agnes igår för Åsa. En jättekul träning då jag fick känna att vi har utvecklats jättemycket! Vi travade mycket bommar och övade styrka. Vi har haft problem med bommar och hinder på böjt spår, då hon antingen skjutit ut bog eller bakdel, men det fungerade jättebra redan från början. Red på böjda spåret i tänket av en sluta ungefär, och fick med både bogen runt och bakdelen med utan att skjutas ut. Riktigt fin var hon. Men hon måste ta för sig mer över bommarna, hon blir lite nonchig och det har hon varit hela tiden mot bommar.

Sen skulle vi travhoppa, och vi hade först travbommar sen mellanrum sen hinder. Agnes har alltid hoppat lite "trav fram, litet avbrott sen skutt", nästan frysit i hoppet. Men aldrig en tvekan, utan bara en snabb freeze. Men idag var det dags att utveckla det också, så jag fick gå på henne lätt med spöet på rumpan två gånger när vi gick mot, och vilken skillnad det blev! Agnes travade bommarna sen sög hon tag i hindret och använde bakdelen att trycka av med. Fick jättefina runda språng som det gick att följa med i. Super! Åsa vet verkligen när det är dags att utveckla till nästa steg.

Utvecklade travhoppningen till en serie med hinder, bom hinder hinder och det gick bra. Hon suger verkligen tag i serien! Många hästar kan bli lite mer bakåt när det är flera hinder så de känner att de får stoppa upp sig, men Agnes känns jätteframåt och trevlig. Måste fortsätta jobba med galoppen men det är redan lite bättre med regleringen.
Avslutade med att hoppa lite på volt med 3 hinder och denna gång fick jag med mig henne runt i vändningarna, kunde jobba med galoppen så jag fick rätt avstånd och det kändes bra helt enkelt, Agnes gav allt! :)



Nu går hon på slakt.. var min första tanke..
Igår var Tia såhääääär nära att skickas på slakt. Nej da men hon dummade sig riktigt mycket. Jag kom dit vid fyra, kolsvart var det såklart. Jag och I-B tänkte ta sällskap ute i skogen, hon skulle tömköra och jag red. Gick jättebra första 20 minuterna sen börjar stigen liksom bli hemväg, och då började hon konstra. Jag fick inte bestämma fart, var vi skulle gå och jag fick inte hålla i tygeln. Hon stegrade, smått i början, sen efter drog hon ner huvudet och försökte bocka. Sen fick jag fram henne igen. Så fortsatte hon hela vägen hem, sen när vi var på grusvägen upp mot stallet då började hon konstra rejält, reste sig jättehögt och direkt efter ner med huvudet och slog bakut. Hon frustade och hade liksom "kul", var inga tecken på att hon hade ont nånstans. Jag blev så förbannad, att en häst stegrar det är i mina ögon det fulaste den kan göra, det är det enda jag inte kan tolerera helt ärligt. 

Hon gick inte fram ett steg, utan stog bara stegra, slog, och skulle ha en maktkamp. Det gick så långt att I-B som aldrig skulle bli arg blev förbannad och slog med tömmen på henne, efter hon stegrat så jag trodde vi skulle gå runt. Då hoppade jag av och drog ner huvudet på henne med tygeln, kom inte åt henne från ryggen. Sen drog jag henne framåt, för framåt skulle vi. Ett snedsteg och hon fick bannor. Gick in i stallet tog longerlina och pisken sen fick hon gå framåt på stallplan. Hon var lite skärrad men hon gick framåt, och det var de jag bad av henne från början. Efter det var hon som en ängel, och när jag kom tillbaka efter hoppträningen med Agnes stod hon med sänkt huvud och halvslutna ögon när jag gosa med henne. Jag undrar om hon har fått göra precis som hon vill förut...

Först tänkte jag: skicka na på slakt. Haha stundens hetta och förbannad över att fulhästen stegrar, men sen kom jag på att det var första gången hon gick sen förra onsdagen, och jag tror hon hade fullt av överskottsenergi som kom fram i negativ energi och hon valde att starta en maktkamp. För hade hon velat ha av mig, då hade jag legat på backen.. Jag måste komma ihåg att det är en häst som måste springa av sig den där energin, hade jag ridit ut själv och travat och galopperat istället för bara ha skrittat 30 minuter tror jag inte hon hade gjort likadant. Men hur som helst får hon absolut inte tro att hon kan sluta lyssna och göra som hon vill! Förstår mig verkligen inte på folk som tricktränar sina hästar till att stegra. Skulle aldrig få för mig att göra det, oavsett om min häst var supersnäll eller knäpp som Tia. :P

Dagens pass
Glömde nästan bort att skriva om dagens ridning mitt i allt. Jag var ut i stallet på förmiddagen och red ut på Agnes. Vi skrittade av gården (yehoo) men hon försökte då få vända en gång, men då blev jag arg och det räckte. Var väl tack vare Malins bråk igår om att gå av gården haha, tack för den Malin!

Väl ute i skogen var hon fin, hon är ju het som vanligt men jag kunde rida med sitsen och jobbade med att jogga länge, in på nya stigar, ställde om när stigen kurvade sig och tänkte lite lite öppna nästan, inte bara ställning i nacken utan hela kroppen lite böjd också. Red även skänkelvikning på de bredare vägarna och det kändes super, hon har bra tryck framåt så gör jag bara en ordentlig halvhalt och hittar tempot sen lägger på skänkeln så flyttar hon OCH går framåt, kändes kanonbra idag. Red ner till Sörbosjön och galopperade runt hela sjön, hoppade stockarna som ligger längs vägen och jag kunde reglera galoppen bra, även fast vi svängde in på nya stigar och kanske blev lite tvära svängar så kortade jag upp galoppen istället för att bryta av, samt kortade jag upp henne och galopperade i lite sluttning och avslutade med att galoppera i en uppförsbacke. Hon fick upp flåset då det är en ganska givande galoppvända då den inte bara går framåt. Skrittade sen joggade jag igen tillbaka till flygrakan där vi jobbade med galoppfattningar.

Hon vill inte fatta höger utan väljer vänster varenda j*kla gång. Det blir att jobba på det, stärka henne i högersidan. Fick prova alla sätt och vis, ställa utåt/inåt, lägga en liten volt m.m. Det funkade bäst när jag ställde utåt och fick fram höger bog, men hon ska kunna fatta inåtställd och absolut ska hon kunna fatta rakt. Men hon blir lite extra exalterad ute också, är verkligen en krutdurk att rida. Superkul! Dock hade hon lika mycket energi när vi kom tillbaka som när vi lämnade gården. Om det är bra eller dåligt vet jag inte..



DISS!
..allt krångel med hö! Höet vi fått hämta nu har varit dammigt, vi har fått slänga lite för att det luktat mögel och han har smyghöjt priset utan att berätta. Då ringer vi en seriös kille som vi köpte av förra året, bra hö, hemleverans men han dök inte upp när han skulle i fredags, hörde inte ens av sig utan vi fick ringa efter han och då var lastbilen sönder. Hör man inte av sig till dom som väntar då? Idag skulle han komma istället, vid klockan 12. Vid 3 fick vi fortfarande inte tag på han alls i telefon och de i stallet fick åka och akuthämta de där mindre bra höet istället. Fan vad det ska krångla!

..min jobbsituation! Kan någon ge mig ett jobb eller?

stretchning

Puss!

Imorgon ska jag tömköra Tia och se hur hon ser ut. Nu vet jag att jag törs tänja trots att hon blir lite knackig i bogen, hon måste få ut steget och slappna av i den där muskeln som är kort och stöttig. Ska stretcha efteråt och försöka mjuka upp den lite så också. Är bra att stretcha överhuvudtaget, det mår musklerna bra av och man kan förebygga spända muskler. Hästen brukar lära sig vad den ska göra så när man lyfter i benet så sträcker den fram och stretchar själv. Ser lite roligt ut, men de brukar gapa och slicka sig om munnen efteråt, då vet man att det var skönt.

Vet ni vad jag ska göra för roligt nu? Jag ska städa mitt rum. :( Det ser förjävligt ut må jag säga. Men en rolig plan jag har är att jag tänkte åka och hoppa Tia i ridhuset någon dag! Ska kolla när jag har bil som kan dra, men det vore kul att åka och hoppa, var ett bra tag sen sist. Då rider jag ju inte nå dressyr eller så, är nog mycket att koncentrera sig på ändå. :)

RSS 2.0