Snart kommer 2011...
... och vad har vi gjort och vad ska vi göra?
Jag har dragit några resuméer om hur hästarna står utbildningsmässigt så jag känner inte för att göra någon mer sammanfattning av året än dessa:

- tog körkort
- blev hästägare
- fick nytt jobb som jag älskar
- började hålla träningar

Detta är några saker som har förändrat mitt liv, och de ville jag dela med mig av. Nu snart börjar ett nytt år och jag kommer köra hårt för att hästarna ska komma igång och för att kunna börja visa upp Agnes på tävlingsbanorna. Känner mig hoppfull inför vad som ska komma, är laddad.

GOTT NYTT ÅR! Ni som läser min blogg är toppen, ni kommenterar friskt och jag tycker det är så roligt att föra dialoger och frågeställningar med er. Ni är alltid snälla och gör det roligare att dela med mig av träningen med hästarna. Hoppas ni får ett förbaskat bra nytt år!


Svar på "webbdesign"
Veronica om webbdesign:
För att ändra header och bakgrundsbild (heter det så??) måste man publicera bilderna på nätet innan typ bilddagbok eller liknande?

Hej Veronica! Fanns ingen länk så jag svarar i eget inlägg. Nej du laddar upp dom på blogg.se (eller om du har en annan bloggplats) sen kan du gå in på arkivet, klicka på bilden så den kommer i eget fönster och sen högerklickar du och väljer "kopiera bildwebbadress" eller "kopiera URL" så har du adressen till bilden där. Den adressen använder du sedan på kodmallen. Bilden måste alltså finnas nånstans online, men du behöver ej gå in på någon annan sajt och ladda upp än på din bloggsajt för att kunna använda den.

Första galoppjobbet
Imorse höll jag dressyrlektion för fyra pigga tjejer och ponnyer. Tror dock ponnyerna var snäppet piggare än ryttarna... :) Eleonores arbete med att stärka E.T har verkligen gett resultat. Vi har jobbat i låg form, mycket tempoväxlingar och övergångar, samt korrekta galoppfattningar och lite sidvärts. Idag kunde Eleonore fatta galopp från både skritt och trav och behålla korrekt form i galoppen, både korta och länga. Jag såg ett brett leende på hennes ansikte efteråt... :) Så kul att det jag själv jobbar med fungerar in real life!

Min egna häst fick sig ett pass på ridbanan, longering med sadel på. Ridbanan ligger kanske 700 meter från vårat stall och där finns det andra hästar och hagar som var mycket intressanta. Hon sprang i början bara runt med svansen och huvudet högt burna och såg ut som en älg. Jag försökte få kontakt men när hon spänner sig så får man ingen kommunikation med henne, hon spänner munnen och är inte alls sådär fin och mjuk som när hon är på hemmaplan. Intressant betraktelse tycker jag...

Iaf så lät jag henne trava på, sen fattade jag galopp. Första gången jag tränar galopp med henne inspänd. Hon blev överraskad att vi skulle galoppera, men hon såg jättetrevlig ut! Bröt av efter några språng så jag tog ner traven ett hack sen fattade jag ny. Jättefin, satte sig verkligen in i galoppen och sen höll jag igång den några varv. Inge springig alls utan rund och jämn volt med taktfasta galoppsprång. Kunde leda inåt också så halsen var så fint rundad.

Efter det släppte den värsta energin och vi kunde börja samarbeta med tempoväxlingar och övergångar. Gjorde likadant åt båda hållen. Galoppen i höger varv var också trevlig, balanserad och taktfast. Hon var svettig och trött när vi kom hem, stog och hängde på stallgången. Skönt att se att även min häst kan bli sån. ;) Nu blev jag sugen att rida lite!

Dagens träning
Idag hade jag nog ett av de allra bästa tömkörningspassen med Tia. Hon var avslappnad, hade ett riktigt bra stöd som jag kunde hålla i övergångar och i tempoväxlingar, och hon lyssnade både framåt och tillbaka. Ett riktigt bra pass! I högervarvet rullade jag på ganska länge och jobbade med att komma ner i formen och få ut steget ordentligt=stretchar högerbogen. Efter ett tag blev hon mer och mer uppmjukad och frustade ut lite spänning. 

Däremot tänkte jag: wow nu måste jag hoppa upp och rida lite. Tror ni det gick bra eller? Nej hon tyckte det var bäst att älga på lite och drog in nosen med mera. Var tog det fina stödet vägen? :P

På lördag ska jag åka och löshoppa Tia för en hopptränare. Bra tillfälle att hon får se lite titthinder och hjälp att stärka tekniken, samt springa av sig massa energi haha. Tänkte även höra om hon, Anna, skulle vilja hjälpa mig med ridningen på Tia då hon är väldigt dominant och jag behöver lite grundregler att följa. Anna har jag ridit för under mina första ponnyår på privatponnyn jag tränade och tävlade då, hon hade redan då lite unghästar för inridning samt nåt/några fullblod hon skolat om och haft som tävlingshäst. Hon är rätt van med lite "hetsigare" hästar och har säkert mycket tips att dela med sig av, det behöver jag! :)

Lite förändring...
... kommer det bli på Tias foderstat. Nu har hon ju ätit två säckar lusern och magen har blivit lite större. De har ju använt ganska mycket av sitt kroppsfett åt att hålla värmen denna kalla tid, så jag tänkte fortsätta ge henne lusern.
Däremot tänkte jag nu öka resten av det hon äter, dvs korn och betforn. Hon kanske är en häst som alltid behöver lite hjälp med att hålla hull, men nu när hon ska tränas mer tänkte jag prova ge henne en mer blandad fodergiva.

Få se hur mycket extra energi jag behöver ge henne sen, märker man att hon behöver extra så tänkte jag även ge havre. Men det kan jag inte tänka mig, haha... Korn, betfor och lusern kommer nog utgöra en ganska bra bas. Det är många som tipsar mig att jag ska köpa Kraffts blandningar hit och dit, men titta på deras innehåll:

Havre 
Vete

Melasserad betpressmassa
Betpressmassa
Lusern
Vetekli

Betmelass
Kli av skalad havre
Fruktos
Sojaolja (av livsmedelskvalite)
Potatisprotein
Koksalt

Det är ju egentligen mycket råvaror som man kan köpa lokalt, och det tror jag att man kan tjäna in lite kronor på. När man köper färdigblandat såhär brukar det komma pelleterat, och man betalar ganska mycket för alla "mellanhänder" det måste gå igenom. Får man med det viktigaste innehållet tror jag det är lika bra att ge färska, närodlade råvaror, det brukar bli billigare också. Sen kan man alltid ge enskilda mineraler för att få med det också. Vad tror ni?


hittar ni en favvo?



Här har jag samlat några alternativ på färger som kan matcha Tia. Dessa färger jag valt är bara ett gäng dova, då jag tycker hennes färg lämpar sig till den dova färgen eftersom hon är nån slags grå-brun ungefär. Tänkte jag skulle få lite hjälp av er att fastställa vilka färgtoner hon passar i. Vilken/vilka färger tipsar du om?

Mina favoriter är den olivgröna, den lila och den rostfärgade. Jag har själv svårt för turkos eller blått överhuvudtaget, då jag själv ej använder mycket blått. Gammelrosa är hon fin i, men typ babyrosa eller babyblått går bort, usch!


Bloggtävlar

video


Tänkte visa en video där jag rider Tia. Har visat den förut i bloggen, men hade inga läsare då och det var en som ville se mig rida henne. Tänkte att jag skulle lägga upp den igen, rider lite i trav och galopp på ridbanan. Videon visar tydligt det jag jobbar med: blir tom i handen, kryper bakom o.s.v. (var innan jag börjat träna henne och innan jag visste om hennes högerbog) Men hon ser väl iaf ut som en glad krabat med mycket energi, hon vet bara inte var hon ska göra av den! Man ser ju hennes gångarter lite, och även störningen i höger varv. Psst: jag har hööks-schabrak på!

Och måste bara säga att jag sitter som en jag-vet-inte-vad.. När jag köpte henne hade jag inte ridit så mycket då min förra foderhäst såldes i april. Armarna trycker ut, handen omkullagd och mycket, mycket annat. Men ville visa videon bara.
Förresten: vilken skillnad på hur hon rör sig i galoppen, här gick hon bara på "fart", medan hon numera har en rundare galopp, och rör sig med styrka istället.

hööks
Jag har kollat in mellandagsrean på hästshoparna på internet. Är inte så mycket rea ändå, trodde den skulle vara större. Den enda som har riktigt bra rea enligt mig är Hööks. Däremot tycker jag inte att det är så roligt att handla reagrejerna på hööks. Perfekt att handla basgrejer, bett, tyglar, enfärgade schabrak, träningsskydd, täcke o.s.v. då det inte går att få så mycket billigare, vilket jag gillar, absolut. Men å andra sidan saker som träns, tävlingsset, ridstövlar/hjälm (alltså det som reas ut för nya modeller) m.m skulle jag inte handla där. Alla andra kommer ju ha samma saker jämt, man får aldrig vara ensam om det. Sen blir det inte samma klass på grejerna, på något sätt blir det alltid lite tråkigare. Men det är ju såklart alltid fråga om smak och tycke. Om jag vill tävla i enfärgat så skulle jag lätt satsa på att matcha med grejer därifrån, men vill man ha märken och så kanske något mer unikt vore kul.

Roligare att samla ihop pengar under en längre tid och köpa något fint unikt dressyrträns istället för att kanske köpa ett helt vanligt tråkigt för 200 kr bara för att det är billigt och även få mer kvalitet. Ett lite dyrare håller sig nog snyggare och även känslan av nytt längre än ett för 200 kr. 

Nu är ju jag inte någon rik hästmänniska, så egentligen borde jag älska Hööks till allt. Men som jag sa, jag både älskar det och ogillar det, beror bara lite på situationen. :)

Dagens träning
Idag satte jag igång en pigg Antonia. Tömkörde på 15metersvolten och det gick helt okej. I början var hon pigg, spände sig och drog upp halsen och gick i en hög form. Men efter några varv av tempoväxlingar kom hon till en lägre form, slappnade av och fick ut stegen. Såg ut att vara härligt. Högervarvet gick också bra, ställningen var inte lika svår som den varit förut, däremot fick hästarna i hagen fnatt och körde race i några minuter, då sprang Tia runt som en arab med svansen upp i vädret och struttade några varv i trav.

Agnes verkade rätt avis på att Tia fick ut och göra något, så jag ska nog rida ut på henne på onsdag. En uteritt är ju bra, kan jag springa av henne lite och så kan jag känna på formen (och humöret) i helgen. Jag förväntar mig inget annat än där vi stannade av innan jullovet, men då fick jag till övergångarna skritt-galopp med bibehållen form, rätt samlande övningar, så jag vill bara känna på formen och att hon svarar framåt.

Känns bra att vara igång! Ska tömköra Tia igen och rida lite hemma, sen blir det ridhus för lite ridning.



Slut på slappandet
Hej! Nu är julen slut, nu har jag slappat nog för i år och är redo att dra igång både hästarna och bloggen. Imorgon sätter jag igång Antonia och Agnes kommer igång till helgen eller lite senare. De har nog mått bra av vilan, de verkar så nöjda, inte så värst överspända och energiska. De har nog använt krafterna till att hålla sig varma när graderna kröp neråt under juletiden. 

Tänkte berätta om min inställning till vårens träning och upplägg, men just nu är jag så trött att jag knappt orkar hålla ögonen öppna. Första dagen på mellandagsrean på mitt jobb, och det var <såhär> kul... :P



Börjar tagga efter rosetterna!!

Julemys...


JULAFTON
God Jul på er! Här har vi det varmt och skönt, inomhus. Det har blivit lite varmare, visaren säger bara -20 för tillfället och snart åker jag mot stallet för att klappa på hästarna och släppa in dom i värmen också. Tia har fått två nya täcken att gossa med, matte har fått bland annat en massage... :)

Datorn är inge kul att sitta vid på julafton, ville bara önska er andra en riktigt God Jul! Mys och ta vara på en lugn stund med din familj eller dina vänner. Kramar!



julshopping
Idag var hästarna helt vita på ögonfransar och känselhåren och mitt hår blev helt vitt och isigt. När jag vid kl tolv åkte till stallet var det -23 grader. Hästarna var jättevarma i sina täcken, de stod och sov i ett hörn när jag kom. Skönt att veta att dom håller värmen väl! Fyllde på alla hästars vattenhinkar med varmvatten, det var uppskattat. Allt gick lite segare än vanligt idag då jag hade sjukt mycket kläder på mig. 

Annars har jag jobbat, folk är ute och handlar det sista till julen. Imorgon lär det nog vara mycket folk också antar jag. Blir ett till sen kvällspass. Men imorgon händer nåt annat som blir väldigt roligt, skriver om det imorgon då.
Nästa vecka är det också dags att sätta igång hästarna igen! Kanske att Agnes får vila 5 extra dagar, funderar på det. Hon har ju ändå gått rätt hårt och ska fortsätta gå hårt till våren. Men det är mycket vi ska jobba upp så man vill ju få tid till det så vi är redo när tävlingarna startar. 


finaste älg-öronen... :)

Julaftonsmys, hur myser ni?
Vet ni vad mina hästar ska få på julafton? :) Även om de inte fattar att det är jul precis (dock tror jag att de förstår att något är på gång, det gör våra katter iaf) så vill jag ge dom något lite extra smarrigt..
Jag ska blanda knäckebröd, rivna morötter, äppelklyftor, betfor och lite julmust. Nej da, ingen julmust såklart. Men visst lät det andra saftigt, knaprigt och gott?

Medan vi ska gotta oss i julskinka tänkte jag ta in hästarna runt sex, halv sju, med extra mycket hö och vatten så får de vara inne lite längre, vi brukar ta in dom runt åtta, nio. Extra mycket mys och gos också förstås, inget är mysigare än en hästman att borra in näsan i... :)



webbdesign
Nu tänkte jag sätta mig och skissa på en design till några gamla stallkompisar från Falu Ridklubb. De ska byta blogg och jag tänkte vara snäll och hjälpa dom med en design samt kodning. Visste ni att jag haft ett företag som designat och kodat hemsidor? Jag skräddarsyr hemsidor då jag kodar allt för hand och kan få med nästintill alla kundens önskemål. Dock har jag haft ett uppehåll på 2,3 år från det där, men börjar bli lite varm i kläderna igen. Då lade jag ner lite mer tid och energi på grafik och sånt, väldigt roligt är det när man är igång!

Idag sopade jag av snö från vårt höhus, taket håller inte utifall det skulle bli blötsnö så lika bra att hålla efter hela tiden. Nu har det ju snöat konstant i några dagar, så jag sopade nog iaf 2,5 dm av taket. Hästarna blir helt galna, de ska smyga nära sen när jag drar med sopen på taket får de fnatt och rusar runt, sen kommer de tillbaka och smyger nära. De är så goa! Vad glad man kan bli av lite bus.

Och förresten. Idag har jag även fått kika på Malins bäbis! Och han får komma hem idag! Så om några dagar får jag hälsa på han igen fast hemma hos dom, de ska bara få igång lite rutin på vardagen. Lille stallgrabben!


Tryck gärna F5...
...för att se min nya december-design. Denna gillar jag mer än den förra! Dock sparade jag bilden på Tia med änglavingar för det var ju lite sött. Denna är stilren, snygga bilder på hästarna och med en liten touch av rött.

Hästarna har jullov och jag jobbar hela dagarna. Det är rent ut sagt skitkul på jobbet, kunderna är så glada och har förståelse för att provhytterna är fulla och det är lite kö, men vi slår in julklapparna på disken med ett leende så de flesta är så nöjda och glada. 

Ikväll klädde vi granen! Katterna var väldigt intresserade (vi har fyra stycken hemma) och någon liten tass på julgranskula och polkagrisstång blev det. Men nu måste jag sova, ska ut till mina pållar imorgon på förmiddagen och sen jobbar jag kvällen. Ha det så bra!


miniatyrheader

Fraktfritt
Ni har väl inte missat att Hööks har fraktfritt fram till den 26 december? Tänkte ändå tipsa om det. :)



vinterpäls överallt

Såg först nu hur Tia ser ut
egentligen. Ett rådjur korsad
med en björn?



Jämför med en bild från i somras. Nu har hon hängande päls överallt, det sticker ut massor med ludd ur öronen och skägget räcker snart ner till bogen. ;) Men när vi inte är ute och tävlar så får hon se ut precis som hon borde under de kalla vinterdagarna, får snygga till henne när det blir varmare och träningsperioden börjar igen. Hon har t o m fått lite travar-lång-man. Med det menar jag bara att det oftast brukar vara lång man på travarna, Tia är snyggast i en handsbredd lång man. Inte är hon så prydlig för tillfället i alla fall. ;)

Vill ha!

Jag tycker de här verkar så bekväma, och de är faktiskt snygga också. Perfekt när man åker på mycket träningar och tävlingar också, då man slipper packa ner en hink med borstar, det blir liksom inte lika lätt eller praktiskt som med denna grooming bag. Kan tipsa om att de säljs på tradera ganska billigt... ;)

Kvällsmys

Puss!

Jullov
Nu har hästarna fått jullov. Agnes har ju haft ganska hård träningshöst och nu är det dags för lite tänke-vila innan laddningen för våren startar upp igen. Hon har ju ändå lärt sig mycket nytt i höst, vi har ridit första öppnan, börjat rida skänkelvikning, galopp från skritt bland annat. Att hon även börjat sniffa på en bra tävlingsform är också kul.

Tia har ju gått ganska lugnt hela hösten, och kommer få röra lite på sig även nu under vintern men inte med samma träningsupplägg som tidigare, utan mer sporadiskt. Hon ska få löshoppa lite och sen bara få röra på sig för att hålla igång hennes tricep också. 

Jag har pratat med Malin och vi ska sätta oss ner och skriva en ordentligt träningsplan för Agnes efter vintervilan. Jag vill ha ett seriöst upplägg som är strukturerat och genomtänkt, för att få bästa möjliga variation och resultat såklart. Jag är laddad! Vill verkligen träna så vi kan få några bra resultat när vi ska börja ge oss ut på tävlingar. Självklart ligger fokus på hållbarhet och styrka, för att kunna ta oss vidare med en riktigt bra grund i botten.

Med Tia är det dags för steg 2 i grundutbildningen, ridningen ska börja ta mer plats och jag ska åka till Hasse i Leksand för att prova ut en bra sadel jag kan träna i. Men mer om det en annan gång, nu måste jag ta lördagsledigt! :)

ska det vara så svårt att bara sitta ;)




Tidsskillnaden på bilderna är ungefär ett år. Strax efter jag tagit Dahlina (den översta bilden) på foder tog jag tag i dressyrträningen och lät Malin börja tjata på mig. Förut satt jag spänd på hästen, drog upp underskänkeln, lite framåtlutad och axlarna framrullade, raka armar och knöt händerna så hårt att jag fick problem med axel/nackmuskulaturen. Efter mycket träning bl a blivit longerad på volt och bara koncentrerat mig på sits, och efter mycket tjat så kom det in i huvudet på mig själv att hela tiden tänka: släpp ner benen, kom ner i sadeln, böjda armar intill kroppen, räta upp dig o.s.v. Jag hade inte kunnat rida med sitsen förrän nu, otroligt vilken harmoni man plötsligt upptäcker när man sitter mer korrekt!

(vill tillägga att jag tog en mild bild att visa hur det var för ett år sen, fanns mycket värre bilder men hur mycket ska man egentligen hänga ut sig själv i bloggen? ;) haha visar dom värsta en annan gång.)

Se framåt och behåll motivationen
Se framåt och behåll motivationen
Ni som har läst här ett tag kanske vet om hur mycket jag älskar listor? Att skriva listor får mig att kunna släppa taget om saker i hjärnan, och därmed ha mindre saker att fundera över/stressa över. För stressen kommer väl ingen ifrån tyvärr, men jag gör mitt bästa för att hålla den borta.
Men till saken, jag vill ge dig som kanske känner att du kört fast med hästen lite ny motivation att komma förbi guppet och vidare.
Skriv en lista. Inte vilken lista som helst, utan den ska innehålla punkter med det som inte just nu funkar i samarbetet med din häst. Några punkter på min lista skulle exempelvis vara:
- Uteridning på Tia fungerar mindre bra
- Samla galoppen på Agnes är svårt
När du gjort din lista ska du helst undvika orden: inte, aldrig, alltid, för det är så absoluta ord. Jag har istället använt "mindre bra" istället för "fungerar inte" på första punkten. Första steget i att ta sig vidare är nämligen positivitet.
När du känner att listan är klar ska du sätta dig ner och fundera på hur man ska kunna lösa problemen man har med sin ridning eller sin häst. Det är nu man måste anstränga sig, tänka utanför ramarna och se varför problemen kan ha uppstått eller vad som gör som så svåra att komma igenom. T ex mitt första problem med Tias uteridning: kanske är det sadel som klämmer? hon är inte avslappnad nog? Hon behöver mer lydnadsträning?
Mitt andra problem skulle jag nog förklara: galoppfattningarna måste bli bättre, för fattningarna stärker hennes galopp mer än att bara rida runt i själva galoppen.
Förstår ni hur jag menar? När man listat upp problemen och hittar på lösningar är det bara att ta dom till handling och är du som jag kanske du även skriver en lista/planering på hur du ska gå till väga också! Jag har t ex bestämt mig för att rida på hemmaplan och i ridhus där Tia är avslappnad, och i början rida barbacka i skritt och travövergångar, för att se om hon uppför sig bra där. Sen kanske jag provar lägga på sadeln och kollar hur hon reagerar. Fungerar allt bra då kanske jag kan stryka klämmande sadel från orsaks-listan. Då kanske det helt enkelt i slutändan handlar om att hon blir osäker ute i skogen för hon känner sig inte hemma, och det spelar ut sig i att hon stänger av mig och tar egna beslut. Nu har jag inte hunnit med att prova detta men ungefär såhär går det till.
Lycka till!
(gillar ni såna här inlägg?)
Ni som har läst här ett tag kanske vet om hur mycket jag älskar listor? Att skriva listor får mig att kunna släppa taget om saker i hjärnan, och därmed ha mindre saker att fundera över/stressa över. För stressen kommer väl ingen ifrån tyvärr, men jag gör mitt bästa för att hålla den borta.
Men till saken, jag vill ge dig som kanske känner att du kört fast med hästen lite ny motivation att komma förbi guppet och vidare.

Skriv en lista. Inte vilken lista som helst, utan den ska innehålla punkter med det som inte just nu funkar i samarbetet med din häst. Några punkter på min lista skulle exempelvis vara:
- Uteridning på Tia fungerar mindre bra
- Samla galoppen på Agnes är svårt
När du gjort din lista ska du helst undvika orden: inte, aldrig, alltid, för det är så absoluta ord. Jag har istället använt "mindre bra" istället för "fungerar inte" på första punkten. Första steget i att ta sig vidare är nämligen positivitet.

När du känner att listan är klar ska du sätta dig ner och fundera på hur man ska kunna lösa problemen man har med sin ridning eller sin häst. Det är nu man måste anstränga sig, tänka utanför själva problemsituationen och se varför problemen kan ha uppstått eller vad som gör dom så svåra att komma igenom. T ex mitt första problem med Tias uteridning: kanske är det sadel som klämmer? Hon är inte avslappnad nog? Hon behöver mer lydnadsträning?
Mitt andra problem skulle jag nog förklara: galoppfattningarna måste bli bättre, för fattningarna stärker hennes galopp mer än att bara rida runt i själva galoppen t ex.

Förstår ni hur jag menar? När man listat upp problemen och hittar på lösningar är det bara att ta dom till handling och är du som jag kanske du även skriver en lista/planering på hur du ska gå till väga också! Jag har t ex bestämt mig för att
- Rida på hemmaplan och i ridhus där Tia är avslappnad 
- I början rida barbacka i skritt och travövergångar, för att se om hon uppför sig bra där.
- Sen kanske jag provar lägga på sadeln och kollar hur hon reagerar.
Fungerar allt bra då kanske jag kan stryka klämmande sadel från orsaks-listan. Då kanske det helt enkelt i slutändan handlar om att hon blir osäker ute i skogen för hon känner sig inte hemma, och det spelar ut sig i att hon stänger av mig och tar egna beslut. Nu har jag inte hunnit med att prova detta men ungefär såhär går det till.

Lycka till!


(gillar ni såna här inlägg?)

två rumpor i stallgången
Igår hade jag dressyrlektion med Eleonore och hennes kompis/medryttare. De var duktiga, men ridhuset var riktigt kallt. När jag sen åkte till stallet övertalade Veronica mig att rida ut en sväng. Jag red barbacka, då blev jag i alla fall varm i hela kroppen. Idag är det däremot riktigt varmt ute, det snöar som bara den. Hästarna får nog vila idag, ska iväg på jobb på eftermiddagen.


Tia då och nu


Haha jag som ser hästen varje dag tänker ju inte så mycket på allt som faktiskt händer i kroppen på henne. Men titta bara magen (dräktig eller?) och bogen/bringan, det har ju hänt en del sen i somras.

dagens träningar
Idag har jag ridit båda hästarna. Tia red jag ut på i skogen, utan någon longering innan. Kanske skulle ha sprungit av henne det värsta, hon skulle bara galoppera och slängtrava ute i skogen. Sen blev hon sur när jag bromsade. Hon blir riktigt stark i munnen, jag kan krama och krama men hon håller emot, alltså tvärtemot från när jag tömkör då hon är jättemjuk och tuggar på bettet frenetiskt. Jag tror att jag måste rida mycket dressyr, ska hålla mig innanför fyra väggar till en början haha, bara fram och bak på MINA kommandon. Det är som att det snurrar i huvudet på henne ute, kan inte slappna av och ska bara springa när jag sitter i sadeln. Börjar fundera på om det ändå är något med sadeln, eller om det bara är trots. För det hon gör är att när jag tar i tygeln och säger att nej, vi ska inte springa så blir hon skitsur och ska skjuta ut rumpan och lätta fram. För jag funderar om hon trotsar eller om hon försöker springa ifrån något tryck från sadeln. Men inte ett hårstrå ligger snett efter jag tagit av sadeln, det är väl om den skulle trycka på nåt ställe jag inte märker, hon ömmar inget när jag klämmer och drar med handen. Jag ska till ridhuset och rida barbacka, få igenom lite lydnad.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Agnes åkte jag till ridhuset med. Var askallt, glömde vantarna hemma så jag hade inga vantar från halv 9 på morgonen till kl två, då jag åkte hem från stallet. Men iaf, jag red fram och hon var sådär superseg, som lim mot marken. Men jag travade och galopperade fram, sen skrittpaus innan travjobb. Jobbade på volt i traven, red tempoväxlingar för att få igång henne och få henne kvick, då kom också framåtbjudningen med. Jobbade sedan som på Mona träningen, lade volter vid A, B, C och E och sen red jag även skänkelvikning över ena hörnet, med vikten på rak häst hellre än mycket tvärning. När jag sitter rätt över hästen, får jag henne att flytta över benen bra också.

Sedan jobbade jag på stora mittvolten, red övergångar trav-skritt. Hon var riktigt lyhörd nu, och jag kunde rida mellan 3 och 4 övergångar på en volt, och traven mellan var riktigt elastisk och med bra "action". Jag växlade sedan medan att rida övergång skritt-galopp-skritt sen skritt-trav igen. Hon svarade fantastiskt bra på galoppfattningarna. Jag fick t o m övergångarna ner att sitta någon enstaka gång. Jag vill bara träna träna så jag har att visa upp för mamma Malin sen, så hon vet att ponnyn är i rätt händer.

Det som var riktigt bra med dagens pass var:
- Mycket bra form, stadig
- Från en seg klisterhäst till kvick och lyhörd utan spö och sporre, endast större krav på min egna inverkan
- Mycket bra galoppfattningar åt båda håll
- Lät henne inte bita fast i innerhanden


bra att titta på träningar
Idag var jag och Josse i grannkommunen och skulle titta på Erik Berggren träningar, men när vi nästan var framme fick vi reda på att det var inställt. En hopptränare på klubben höll i träningarna istället, så vi stannade och tittade på det ändå. Några från vår klubb var med, det gick bra för alla. 

Tycker det är bra att kolla på träningar för man blir inspirerad, kanske inte av övningar men att se skillnad på när ryttare gör rätt/fel och se hur det påverkar hästen, om jag gör fel från ryggen kanske jag inte ser hela effekten på hästen, men från en läktare gör man det och då tar jag med mig det till nästa gång jag rider. 

Sa även till Susanne att jag och Agnes är redo att börja hoppa på Erikträningarna, så hon skulle ringa när det finns plats. Ska bli kul, han är duktig med unghästarna Erik. Sen tänkte jag även prova John Hickey, någon som har erfarenheter av hans träningar att berätta om?



kreativ
Nu är jag sådär kreativ igen. Har en äldre Victor Hugo kavaj som är väldigt snygg och stilren, men aningen för lång. Förr i tiden gjordes kavajerna så långa, medan jag idag föredrar en kortare, spec vid hoppning. Så jag har kollat runt lite efter en ny tävlingskavaj, men sen kom min syster hem och jag förhörde henne lite kring hur jag kunde göra med kavajen (hon är sömmerska). Så kom jag fram till att det superlätt går att korta kavajen, utan att behöva klippa eller annat så man kan länga den lätt igen utifall den i framtiden skulle säljas eller så. 

Så nu har jag kortat av den 7 cm (!) på längden och så har jag gjort om kanterna från rundade till raka, då det också är lite nytt och snyggt faktiskt. Så nu kan man ha den på hopptävlingar utan att jag sätter mig på den, för då drar det i nacken liksom. Det är det som har varit problemet. 

Det jag har gjort är: måttade upp hur mycket som skulle sys upp och nålade. Sytt för hand innerfoder mot innerfoder så det lätt ska gå att sprätta upp utan att det syns att det varit uppsytt. Dessutom blir det ingen söm på utsidan av kavajen, utan bara i innertygerna.

(bild från google)

Just denna bilden var väl inte snyggaste exemplet men min kavaj är numera som sagt en hoppkavaj som är kortare, samt raka kanter framtill. Den jag har är som sagt en svart Victor Hugo. Så nu har jag två användbara kavajer, en mörkblå och en svart. Om det blir en ny någon gång kanske man ska satsa på en grå. Vad föredrar ni för färger? Kommer ju snart ett inlägg om tävlingsoutfit, hur går det för er andra med bloggämnena?


En grej min häst gör som ingen vet + en fråga
En grej som min häst gör som ingen vet är att hon blir mordisk när hon ser Winston, en av katterna i stallet. Det är nästan läskigt, hon jagar han i hagen, och idag när vi tränade satt han på stallplan och flyttar sig inte, han är ganska nonchalant. Iaf så tar Tia sats och liksom nästan attackerar han, och hon tycker det är superkul! :S Hon är knäpp, jag skällde på henne.

Har läst ikapp lite bloggar nu på kvällen, bra att de flesta har tid att uppdatera om kvällarna, det gillas. Men jag har en fundering: Ni som har inställt så ni vill godkänna kommentarer innan de visas, varför har ni så?


spirit
Ligger och kollar på Spirit på kanal 5, en gullig film! Handlar om en vild morganhingst som fångas och ska tämjas. Vet att jag sett någon film där de visade den riktiga hingsten de tog inspiration ifrån till den tecknade, de har fått med mycket av hästens beteenden men en sak är väl för rolig.... Sen när lapar hästar vatten? ;)

dagens dressyr
Idag tränade jag dressyr med Agnes för Mona, sista träningen med Mona för vintern, nu ska vi fortsätta träna själva. Det gick riktigt bra, hon var mer framåt idag efter lite tempoväxlingar på framridningen och vi red längs fyrkantsspåret och lade 10metersvolter vid A, B, C och E. Detta gjorde att jag fick med mig yttersidan ordentligt och Mona tyckte det såg kanon ut. (hon säger inte så mycket så kommer det ett kanon vet man att det var bra :P) Sen lade vi till skänkelvikning från A till B och C till E, jag red som på förra träningen med Malin att bara tänka på att få med yttersidan, sen lägga till sidförande. Det gick faktiskt bra, några steg var rätt. Det är lättare att rida en öppna än skänkelvikning, men jag ska träna stenhårt.

Vi jobbade sedan övergångar mellan skritt och galopp. Jag hade en bra form i galoppen och kunde sätta henne i ett mer samlat tempo, hon blev riktigt fin om än lite tung i handen i galoppen, hon orkar inte riktigt bära sig själv än men jag försöker då bara understödja genom en bättre sits och en lättare hand och några steg får vi till. Avsaktningarna till skritt blev faktiskt helt OK, bibehållen form men något travsteg.
Sist red vi några ökningar, Mona tyckte det såg bra ut men det kändes aningen springit nån vända men i det stora hela var väl ökningarna rätt bra. Sen travade jag av och vi var klara. Agnes skötte sig förresten superbra, jag hade ju med henne själv och hon står snällt vid transporten när man ska av med grejer och på med täcken och skydd, duktig tjej! Förut var hon ju överallt och lite till, nerverna börjar hållas i styr...

Mona sa att jag skulle fortsätta jobba som jag gjort, hon tyckte Agnes såg mycket bättre ut idag än tidigare, fick en högre rund form och hon trodde vi skulle va starka i vår när vi jobbat under vintern. Börjar komma ur svackan, dock är det fortfarande lite test om man får bestämma hastighet, svänga ut en rumpa t ex när jag samlar tyglarna efter skrittpaus m.m.


tack för skyddhjälp
Bra att ni hjälpte mig med skydden, jag var ju som sagt också lite mer inställd på de vitsvarta. Och precis som du säger Carro så får man inte använda bakskydden på unghäst som är hela runt om, dessutom är neoprenkanten inräknad i måtten samt att de inte får väga mer än 225gram efter att ha legat i vatten 2 timmar. Men jag har tävlat mina tidigare ungponnyer utan bakskydd, men på träning i början vill jag ha de på så jag slipper skador om hon har noll koll på benen. :)

Kan berätta att Malin (agnes ägare) blivit mamma och det firar jag med att åka på dressyrträning själv. Grattis till världens bästa Malin!! :)


Nya hoppskydd
Kan inte bestämma mig. Vilka tycker ni är snyggast av dessa två?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag vill ha vita skydd. Först hade jag bestämt att ha vita med svarta kanter, som de nedersta. Men jag vet inte, kanske helvita blir stilrena och snygga även dom? Hästen det gäller är Tia, som jag har svart utrustning till. Hon ska få egna tränings/tävlingsskydd och jag har snöat in mig på att de ska vara vita.


googlat bild

Glädje.. :)
Idag har jag travat Tia med ett ärligt stöd på yttertygeln för första gången. Ni som läst bloggen ett tag vet ju att det här är ett stort steg, och ett steg i rätt riktning! Longerade hemma på volten och jobbade mycket med tempoväxlingar och senare övergångar, riktigt bra jobb idag med både samling och ökningarna. Otroligt att min pigga häst faktiskt vilar sig i form! I högervarvet fick jag igenom bogen och fick ut benen i rejäla steg, hon trampa riktigt bra under sig. Jobbade som sagt loss bogen och fick igenom en bra båge i hela kroppen på henne, man ser att hon tycker det är skönt när hon kommer till rätt jobb. Kunde jobba övergångar och tempoväxlingar i det varvet också.

Efteråt hoppade jag upp och red barbacka på volten. Kramade på yttertygel och mötte upp med innerskänkel, halvhalter och hon började tugga på bettet, och gav mig ett ärligt stöd. Nu i början när jag ska rida henne på tygel/i form så koncentrerar jag mig mest på att hon ska ta ett stöd, det spelar ingen roll att formen är lite högre än den ska, hellre att den är lite högre och nosen kommer fram till handen istället för att hon drar in nosen och blir tom i handen, vilket hon gjort tidigare.

Kändes bra så jag travade några få varv, med bibehållet stöd och en lugn takt för att vara Tia med ryttare. Som ni vet har hon varit stressad under ryttare men det kändes inte alls så nu, hon var avslappnad. Och hon bar sig så bra i ställningen, när jag köpte henne ramlade hon inåt och hade noll balans när man gick på volt. Alltså har styrkejobbet med tömkörning gett resultat! Jag blev så lycklig av att rida runt för det här betyder att jag snart kommer ännu längre i utbildningen och så småningom kommer jag kunna träna dressyr.




Mörkt men jag ville dela med mig av filmen, för jag vill ju dela med mig av både de stora och små stegen till er. Ni vet ju hur mycket det här betyder för mig. Känns jättebra, och blir så peppad av att fortsätta hålla igång träningen. Eftersom båda hästarna går så bra blir det nog bra att ställa av dom för lite unghästvila vid jul.


Mitt bästa hästminne
Jag kan tyvärr inte urskilja mitt allra bästa hästminne, det finns ju så otroligt många tillfällen att berätta om! Ett av mina starkaste hästminnen är från när jag första gången tränade på Leksands riktiga tävlingsbana i terränghoppning. Det var riktigt roliga hinder att hoppa, allt från vanliga stockar till banker, nerhopp och ett rejält vattenhinder. Det var en solig dag och vi red fram över hela banan som verkligen går upp och ner hela tiden, jättebra träning då vi vanligtvis tränar på helt plant underlag. Jag lärde mig massor av saker den träningen och jag och hästen hade ett riktigt bra samarbete och känslan var helt underbar. Jag vill gärna föreslå till er andra att träna terräng om ni har möjligheten, riktigt kul är det och man provar på något helt annat än banridningen. Gav i alla fall mig en stor frihetskänsla!



(Visar klipp från försäljningsvideo...)

Blogghjälp dag för dag. DU är utmanad!
Nu såhär i vintertider kanske det är jobbigare att vara i stallet och hålla igång hästarna. Det kanske också är svårare att hålla igång hästbloggen? Jag tänkte göra iordning en blogglista med olika ämnen att skriva om dag för dag, och jag utmanar alla er som läser här att skriva om dessa ämnen.

Ämne 1: Mitt bästa hästminne
Ämne 2: En grej min häst gör som ingen annan vet
Ämne 3: Tävlingsoutfit m. bild (om du inte tävlar aktivt, berätta om favorita träningsoutfiten istället)
Ämne 4: Hur jag behåller motivationen i ridningen
Ämne 5: Tips om vad som helst

Vi börjar med dessa fem ämnen! Hojta till i kommentarsfältet om du är med och så fixar jag fler ämnen allteftersom, och säg till om du skriver så kan jag få läsa era inlägg. Kommer bli skitkul rent ut sagt att få följa allas synvinklar och allas berättelser, jättemysigt om ni vill vara med! :)


Redan torsdag??
Jag har världens bästa mamma som ställer upp och mockar åt mina hästar när jag jobbar dagarna i ända. Tack, du är bäst!

Tia har fått ofrivillig vila några dagar men imorgon och resten av helgen ska hon gå som vanligt. Vet inte vad som har pågått de senaste dagarna men jag tog åt mig att skriva prislappar till allt till den nya "lilla" butiken, och det har tagit mig åtskilliga timmar måste jag säga. Aldrig mer! Måste säga nej, kan inte göra allting själv längre..

Agnes ska jag träna dressyr på under lördagen, sen Mona träning på söndag. Antar att jag rider ut lite imorgon på henne, kommer till stallet runt åtta på kvällen så hela fredagskvällen blir i stallet, mysigt! Har jag tid att gosa med dom och motionera dom. Agnes har ju gått ganska bra under veckan, det är lite lättare att sitta upp och rida avslappnade turer på henne än på Tia som jag måste springa av lite innan man kan rida som på vanliga hästar. Men nu måste jag nog gå och lägga mig om jag ska orka med hela morgondagen. Godnatt!

När jag inte har något för mig brukar jag kolla på de båda "hopp"-filmerna jag
visat på Tia, det är en stor skillnad i kropp, muskler och hur hon rör sig.

uteritt barbacka i mörka dalaskogen...
Idag red jag ut med Veronica och hennes häst Trixan som är under igångsättning. Vi skrittade ut i skogen i 45 minuter. Jag hade Agnes med mig, red barbacka och jobbade lite med ställning, flytta i skänkelvikning bara. Hon är alltid så lugn och behaglig när jag rider med sällskap, då kan man njuta av att bara åka med på hästryggen. Även om jag är en ryttare som sätter mål och vill utvecklas är jag ju obotlig hästälskare så att bara njuta av en skogstur är helt magiskt underbart. Är skönt emellan alla träningspass. 

Imorgon bitti ska jag ut till stallet, släpper ut och motionerar min stora häst sen är det jobb resten av dagen! Börjar i falun på förmiddagen och avslutar på hemmaplan=Bikbok. En heldag alltså... Sen är det egentligen julfest med nya jobbet på kvällen, men jag kommer aldrig orka dit! Ska skippa alltså. Måste få ta igen mig efter all stress denna helg, det är onsdag men den hänger kvar i luften. Har ni också varit med om det? Att man blir förföljd av stressen på nåt vis.

Efter regnet kommer solsken...


Jag tror att efter Agnes "svacka/trotsperiod" så kommer vi komma framåt. Jag tror att hon komma kämpa sig till att bli stadigare i den lite högre formen, och att vi kommer få se ett större register i traven. Då hon redan nu börjat bli finare i längningarna tror jag att hon kommer växa lite till. Sen har hon nu börjat ta ett bättre stöd på yttertygel i galoppen så jag tror att när jag väl får ner rumpan i sadeln och kan rida med sitsen kommer galoppformen bli bättre och stadigare.

I helgen är det Mona-träning och jag hoppas det kommer gå bra, hade ju en bra känsla när jag red i söndags. 

Ville bara berätta att jag nu börjat jobba på mitt nya ställe och just nu är det jobb varenda dag. Kommer sluta med att jag snart jobbar heltid, känner det på mig.. ;) Nej men just nu är det väldigt mycket, jag är ute i stallet sent om kvällarna och innan vi börjat rulla på vanliga schemat ska vi klara oss igenom julveckorna, i butik är det rätt tufft kan jag berätta. Så förhoppningsvis har ni förståelse för att uppdateringen kanske felar lite här. Men närmare jul/nyår går hästarna på lite vintervila så då får jag tid över för att återhämta mig med mera. 



visste ni det här
När jag tar in mina hästar för att rida med mera så erbjuder jag alltid vatten om vinterdagarna. Tia kan dricka 20 liter rakt upp och ner, och Agnes tömmer oftast en halv hink. Här hos oss blir det ju nästan -20 om morgnarna så vattnet de erbjuds när de släpps ut fryser på kanske 1½ timme. Ibland brukar stallägarna fylla på men sen kanske de inte har tillgång till bra vatten förrän vi tar in dom. 

Jag har funderat på om man skulle kunna använda sig av någon smart uppfinning för att hålla hinken varm längre. Jag har lekt med tanken på gödsel. Visste ni att 1 häst's gödsel om dagen kan värma upp en lägenhet en hel vecka? För er som inte förstår kan jag berätta att det i gödselstackar blir varmt, gödslet brinner brukar man säga. Om någon smart civilingenjör kunde utnyttja det och utvinna värmen/energin kunde vi sälja hästbajs dyrt, nice va?

Iaf, kanske någon låda där man kan fylla botten och kanter med hästgödsel och hinken i mitten för att hålla den varm kanske är något på vägen. Dock funderar jag på om Tia skulle dricka då hon är ganska noga med att det är absolut rent och hon tror kanske det är ofräscht om hinken står i en låda med gödsel, hahaha...

morgonen
Åkte till stallet imorse och skulle visa stallfrun hur hon kunde träna med Tia för att få mer kontroll. Jag förstod ju inte varför hon skulle ha varit dum med henne då hon är ett lamm med mig numera? Men jag ville prata med henne och få lite information. Så när hon kommer frågar hon om det är Göran som har lurat dit mig. Jag förstod ingenting. Då berättade hon att den dagen Tia hade varit "dum" var en dag när hon hade ställt henne på stallgången för att lägga på täcke, då hade Göran sprungit in med frysta höpåsar från hagarna och ställde sig framför henne på gången och skakade av dom. Tia reagerade ju såklart med att backa, blev rädd för påsarna. Det är inte Ikeapåsar utan såna här stora i presenning från Jula. Då hade stallfrun skällt ut han och sagt att han fick då gå därifrån, och att hästarna är känsliga. Då hade Göran blivit sur. :P Sen skulle hon leda ut Tia till hagen och då stog han ute på stallplan med dom så Tia hade sprungit på en volt runt Sonja.

Sonja berätta att Tia alltid är snäll som ett lamm och att Göran tror lite att hästar är som maskiner. Han är van med travhästarna och de är ju oftast mer hanterade och går med på det mesta utan att vifta på ett öra ens. Så Göran hade väl dragit lite förhastade slutsatser och så. Men jag förstår han väl också, det är ju hans fru som tar ut och han vill ju inte att hon gör illa sig, men som sagt, hon är ju alltid snäll men Sonja blev arg för hon förstod ju att det var Göran som skrämde upp hästarna. Han ser ju dom inte varje dag, och Tia gör inget med Sonja annars. Vilket jag är glad för, det betyder att vi kommer nånstans med lydnadsträningen.

Han kom förresten upp idag när jag tömkörde och bad om ursäkt på sitt sätt, skojja lite och skulle vara hjälpsam. Lite dryg, men oftast gullig vår stallgubbe. :)

måndag
Hej! Har varit en bloggfri helg då jag mest spenderat tid med min pojkvän som muckat efter ett år i lumpen. Men nu är det back to normal life igen! Idag var jag ut på morgonen och skulle hjälpa stallägarens fru att släppa ut min häst, fick höra via rykten att hon hade dummat sig på mornarna men suck, vad fel det kan gå när man inte får veta hela bakgrunden... ;) Skriver ett inlägg om det senare.

Idag är planerna att motionera båda hästarna, har varit fullt ös från morgon till kväll de senaste dagarna men nu ska jag förhoppningsvis vara tillbaka på spår. December/jul är alltid stressigt om man arbetar i butik. Tia ska tömköras lite och jag tänkte även tömköra Agnes, kanske ut i skogen. Hörs snart..


dressyrfilm


Bjuder på denna här också. :)

tränat
Dressyrtränat idag. Jag och Malin åkte till ridhuset i godan ro med tron om att det faktiskt är ledigt en söndag runt kl 9. Men icke sa nicke, HUNDKLUBBEN var där och hade bokat 2 timmar fram. Blä! Så vi fick åka till uteridbanan och trimma istället. Underlaget var toppen med exakt rätt mängd snö.

Red fram och hon var fin, jobbade med att inte bli fast i ledande tygeltag så hon hade chans att bita sig fast, utan försökte vara extra kvick nu när hon tycker det är lite drygt. Red tempoväxlingar och lite olika vägar för att få igång koncentrationen. Sedan jobbade jag på volt med övergångar skritt-trav, också där måste jag tänka på att inte bli fast i innerhanden när jag gör ledande tygeltag, då blir det dragkamp istället för ett vägledande tygeltag.

Sen tränade vi ökad steglängd på långsidan, samla upp efter halva, vända upp vid A och rida skänkelvikning. Idag gav Malin mig en väldigt pedagogisk uppvärmning med att jag vände upp vid A och red bara vägen jag skulle ridit OM det vore skänkelvikning, men utan att tvära. Vikten låg på att få med mig yttersidan rak. Efter två gånger så blev jag rak i kroppen och då fick vi faktiskt några riktiga steg. Att det alltid ska va ryttaren man måste rätta.. ;)


Dagen
Idag har varit en bra dag. :) Åkte till stallet vid elva, började med att köra till grannbyn och hämtade nytt hö. Åkte själv med transporten och jag kan berätta att luckan inte har några "fjädrar" så det är lättare att få upp den, utan man får liksom lyfta den på helt egen kraft. Tungt! Sen åkte jag tillbaka till stallet och fixade åt hästarna sen blev det frukost på en pall till Mix megapol.

Red ut barbacka på Agnes. I början var hon lugn men efter 10min skritt började hon samla energi så hon trippa på stället och kunde absolut inte skritta vanligt. När jag kom in på en skogsväg travade jag på i varierande tempon, tog tillbaka och längde ut. Hon blev fin i formen också i traven. Red in i skogen och ut på ett fält där snön var lite djupare. Galoppfattningarna tog hon superfint idag, behövde bara vända höften lite och lade till ytterskänkeln så fick jag rätt galopp varje gång. Jobbade henne i galopp och trav på fälten i skogen, red några skänkelvikningar, då blev hon riktigt fin i formen efteråt faktiskt. 

När jag hoppade av i stallet kände jag att något annat inte var så bra. Min rygg. Den värkte och gör det fortfarande. Är hela högersidan nerifrån svanken till skulderbladen. Tagit fram mina värktabletter jag fick efter skadan och har tagit en. Blir en ganska chill kväll med pojkvännen ändå, han muckar idag efter ett år som värnpliktig.
Hörs!



liniment?
Från åsikter till ett rent konstaterande. Det är kallt! Och i kylan är det inte lika roligt att stå ute på plan och longera hästen. ;) Dagens träning blev longering på hemmaplan för Tia. Hon var väldigt bra i början och jag övade mycket tempoväxlingar för att få en bra takt i traven. Gick sedan över till att träna övergångar, hon svarade mycket bra på förhållningarna idag.

I högervarvet spände hon sig och blev orytmisk med bogen. Klämde på den och den var stenhård. Hon har vilat 2 dagar och säkert blivit lite kall. Joggade på för att få loss den lite men hon spände sig bara och sprang ifrån istället. Så när jag fått ett lugnt varv avslutade jag och skrittade av.

Har någon av er använt liniment på era hästar? Jag funderar på att använda liniment som man har på innan/efter träning för att värma upp muskler lite. I kylan kan det vara bra för Tias triceps att värmas upp lite extra så vi kan träna ordentligt. Vad ska man kolla efter, jag har ingen som helst erfarenhet av det.



varför jag bloggar och kram på er
Det är kul att blogga. Jag får en träningsdagbok att skriva i, och jag får uttrycka mina åsikter och jag får andra synvinklar från folk som kommenterar. Som jag nämnt förut är det svårt att skriva då man vill uttrycka det man tror på och man vill få fram det med rätt ord, men jag vill inte kliva någon på tårna. Men det är svårt att bara skriva om hur jag gör utan att använda exempel på hur jag inte gör och skillnader mellan hur människor tänker. Om jag skriver om mina åsikter tycker jag det vore roligt om de som inte håller med skriver hur de tänker, kanske får de mig att ändra mig? Mitt sätt inte är det enda rätta, det finns ju fler sätt. Men som sagt, jag skriver om det jag tror på, jag klankar inte ner på det andra tror på för det.

Om man i hästvärlden vågar stå för att man tror på ett visst sätt så blir man nog lätt ifrågasatt. Men mest bakom ryggen på en. Tråkigt men tyvärr sant. "Varför säger hon sådär", "som att hon vore så mycket bättre m.m..". Detta tror jag är lätt att säga om folk som uttrycker sina åsikter. 
Jag uttrycker ju mina åsikter varje dag i den här bloggen, jag säger aldrig att andras åsikter är dåliga/fel, men jag vågar jämföra dom för att förklara mitt tänkande. Jag vet inte vilka som läser och kan ej kontrollera det. Men det är ju ett val man gör, att stå för sig själv mot alla läsare som kanske inte alls förstått innebörden av mina texter. De kanske ser texten på ett visst sätt medan jag menar på ett annat.

Det är svårt, kanske vi var bättre på att kommunicera med varann förr när man inte satt bakom apparater för jämnan. Har man problem att acceptera en annan människas åsikter går man inte fram och säger det, men man snackar ofta skit istället. Även jag tycker det är svårt, men jag önskar att man egentligen bara kunde vara tyst, och inse att hon gör på det sättet, jag gör på detta och så är det.

Detta har bloggskrivandet fått mig att tänka på för dagen som ni märker. Det är inte så kul att blogga när folk får upp helt fel bild av hur man menar i texterna. Jag tror ändå att jag är en ganska "öppen" hästmänniska, jag säger inte att allt är svart och vitt (rätt och fel), jag berättar vad jag tycker bara... Kram på er.

En hållbar häst
Hur jobbar ni för att få en hållbar häst? Tänker ni på det när ni planerar tävlingssäsong och träning?

Jag jobbar mina hästar för att de ska bli hållbara. Jag tar den långa vägen för att sätta rätt muskler och få en grund att falla tillbaka på. Jag lär dom lite i taget och låter dom vara hästar. Det skulle gå att sitta upp på både Agnes och Tia och rida på höga hinder, dem skulle inte tveka. Men jag väljer att träna tekniken och styrkan för att jag tror på att ridningen mellan hindrena avgör. 

Finns en annons ute på en C ponny som jag såg. I annonsen reagerar jag speciellt på en rad: "gick 16 felfria LA som sexåring." Många tänker kanske wow vilken duktig häst. Men jag reagerade för jag undrar, bör man tävla 16 LA klasser på en sexårig ponny? Jobbar man för att få fram snabba resultat eller för att hästen ska hålla många tävlingsår framåt? 

Jag tycker även att dressyren är grunden till allt. Jag tror kanske inte att Tia kommer bli något dressyrsnille (men man vet aldrig) men jag tänker kämpa för att kunna göra det mesta med henne, för det hjälper bara vid hoppningen enligt mig. Jag tror inte att jag kommer göra bra ifrån mig på högre höjder om jag inte kan kontrollera hästen i dressyrridningen. Samt sätter båda grenarna olika muskler och hjälper varandra. Variera också allt från träningsform, plats, underlag, rörelser i ridningen.

Jag tror på en dressyrridning där hästen går i en korrekt form med lodrät nosplan och där man jobbar för att hästen ska sätta benen under sig och att man rider med 10% hand och 90% vikt/skänkel. Handen för att hålla stöd och ge tygeltag, men absolut inte hålla i hästens form, eller hålla i nosen. Genom att använda vikten vid t ex förhållningar får jag hästen att använda hela kroppen, än om jag skulle ta i munnen, det vore som att börja i fel ände. Sen att man ibland har fel på känslan och inte gör det rätta jämt, det kommer hända resten av livet som ryttare. Jag kommer ta fel tygeltag, jag kommer bli lat vid tillfällen och försöka fuska med att ta i handen, men jag strävar efter att försöka göra rätt.

Att få en hållbar häst är alltså ryttarens ansvar. Köper man en häst är det ju ändå 20-25 år man kan binda upp sig på! Självklart har jag förståelse för de som inte kan lägga ner den här tiden, t ex om man som försäljningsstall får in hästar så kanske de ska "ridas till" snabbt för att sen säljas, och då tar man genvägar. De får mat på bordet av att sälja hästar, så jag förstår att de gör så, men jag tycker inte det är rätt för det. Men viktigast är det när man jobbar med unghästar tycker jag. De ska hänga med både kroppsligt och mentalt, då bör man lägga ner mycket tid tycker jag, vad tycker ni?



Dagens träning
Åkte med Agnes till ridhuset efter Eleonores ridlektion. Hon var lugn och snäll, behaglig att göra iordning trots att jag var själv. Red fram och hon var lite motsträvig, försökte komma undan genom att trycka ut baken ibland. Hade dock ett stöd i handen. Hon var seg som tusan och efter lite jogg galopperade jag henne för att få lite framåtbjudning.

Efter skrittpaus travjobbade jag henne, fick jobba med att få ett stöd på yttertygeln och red tempoväxlingar. Fick henne väldigt fin, och började jobba med övergångar mellan skritt och trav. Några övergångar blev verkligen super, fick högt berömma henne och klappa, med unghästen är det extra viktigt med det positiva berömmet. Efter några övergångar fick jag en riktigt bra känsla, red serpentinbågar och red igenom volten några gånger, gick super att ställa om och få med nya yttersidan. Red längs fyrkantsspåret och snuddade på att träna öppna, ställde in och använde innerben för att hålla kvar kroppen på spåret. Hon var fin helt enkelt.

Efter andra skrittpausen jobbade jag galoppfattning från skritt. När jag gör rätt, gör hon oftast rätt. I högergaloppen sprang hon lite in i galoppen några gånger, men hon fattar rätt galopp vilket är ett framsteg och i själva galoppjobbet var hon bra i form, tog stöd ordentligt. Red över två krysshinder jag hade ställt upp, och varierade galoppsprången emellan. Jag gav mig fan på att kunna variera galoppen, hon måste bli stärkt så jag kan börja rida på korrekta avstånd hela tiden under en bana. Dom hade jag med också för att plussa på framåtbjudningen. 

Det är skönt att jag kan få fram denna känsla fastän vi är i en svacka. Hon tycker det är lite jobbigt och kollar om hon får komma undan jobbet, men sänker man kraven och jobbar sig igenom problemet istället för att ta genvägar eller bli arg så får man ju hästen fin trots svackan! Och när man som nu tar nåt steg tillbaka brukar man efter svackan komma 2 steg framåt igen. 



hästpyssel
Idag har jag haft en pysseldag! Har sytt fyra stycken stigbygelpåsar, jag har ju 3 sadlar som används men en används inte lika flitigt så den får vara utan till att börja med. Jag har även skrivit ut och plastat in Tias namnskylt, och täckesinformation till henne och till Agnes. Har också återanvänt en gammal hästsko och gjort en fotoram, den blev härlig och hästig!

Ska till ridhuset vid fem och hålla dressyrlektion för Eleonore och hennes ponny. Om jag har bil innan plockar jag in Agnes i transporten så rider jag i ridhuset själv efteråt. Härligt när man kan åka med hästarna själv, förhoppningsvis ska Tia kliva in ensam snart så jag kan åka helt själv med henne också. 



RSS 2.0