En varm dag


Idag har det varit så jättehärligt väder, vindstilla och riktigt varmt. Hästarna har myst jättemycket och har varit extra sällskapliga av sig, roligt när man kan stå i hagen och gosa med dom. Jag har suttit utanför stallet i linne och stekt, har haft lite småpyssel för mig, bl a ska jag förnya mina ridstövlar lite, gamla godingarna behöver en uppryckning och ni får se vad när det är klart. Ska försöka göra det innan Mona-träningen på lördag kanske..

jag tävlar!
Jag tävlar om ett schabrak hos Filippasridsport.se


Torsdag



Översta bilden för att visa hullet som blivit lite bättre..

Idag var Tia så fin. Jag tömkörde på stallplan efter två vilodagar, och hon är alltid så himla bra och fin i kroppen efter två vilodagar, det händer mycket när de får vila musklerna och bara vara häst. Började i vänster varv och hon försökte först slippa stödet och gå bakom i skritten så får jobba tills hon tar stöd och går korrekt, precis när hon är bra i skritten började jag trava.
Traven var kanonfin i det här varvet, bra tramp, avslappnad och tog ledande jättebra så fick en bra ställning och även lite böjning men det gäller att man är kvick i handen.

Hon gick så bra i det varvet att jag kunde lägga in övergång till skritt två gånger, hon var riktigt fin och jag kunde bara leda i innerhanden för att hon skulle behålla formen. Orsaken till att hon var extra fin var för att hon tidigare lärt sig sänka halsen och så, men idag hade hon en sänkt, rund form, bar sig själv i en låg form vilket var kul att se då hon blir riktigt snygg och kompakt i kroppen då.

Högervarvet var lite svårare, hon vill inte ställa igenom till höger och hamnar bakom lod för att det är svårt. Jag fick börja på en liten volt med spö som förra gången, picka lite för att hon lättare skulle ha något att böja sig kring. Här gäller det verkligen att ha tajming för tar man bara i innerhanden så går hon bakom lod så man måste se till att ytterhanden följer med så man ger henne en chans att runda sig. Men Tia gick som sagt lite bakom så jag fick ta till ytterligare ett knep. Nu var det ännu viktigare med tajming för jag börjar med att ge ett ledande tygeltag, samlar upp på ytterhanden sen går jag på med en smackning och typ i exakt det ögonblick hon lyfter det inre benet måste jag göra ett ledande tygeltag så hon kommer med neråt inåt och inte bara in med mulen mot bogen. Det funkade jättebra och hon fick liksom växa in i en bärande form.

Jag vet inte varför hon är så stel åt höger hållet, får hon gå rakställd är hon fin i formen men såfort jag ber om böjning går hon bakom lod. Får jobba på det med henne helt enkelt. Är jättenöjd med dagens pass då hon kom till en låg bärig form idag och inte bara låg. Hon blir så snygg när hon jobbar rätt! Och svettig idag också hihi.

Dressyr
Igår red jag dressyr på Agnes för Malin. Hon hade mycket energi och fick kämpa med att få henne avslappnad och få en bra takt. I början lät jag henne springa av sig lite, jag rider på mycket framåt, sedan rider jag så sakta det går, sen fram igen osv. När hon fått göra det lite började vi jobba på volt, red övergångar mellan skritt och trav. I början fick jag med 1 övergång per volt, Malin bad om 2. Det var jobbigt, men i slutet kunde jag rida 3, 4 övergångar om jag ville. Några blev fina, men gäller att jag är kvick i handen och rider övergången med sitsen.

Sedan tränade vi på att rida upp på medellinjen och göra övergångar på rak linje, för att sedan göra halter. På långsidorna ökade vi steglängden, något som hon blivit betydligt bättre på, hon verkligen växer fram i steget.
Jobbade även på galoppdelen ur LB:1an, där fick jag kämpa med sits och hand. Men det händer något varje gång vi tränar nu, och på lördag är det dags att träna ordentligt.

Hovslagaren
En färdig, en kvar..

Hovslagarn skulle inte komma förrän på torsdag egentligen men igår var framskorna påväg av så jag hörde om hon kunde komma tidigare och hon kunde redan idag så det var toppen. Vi trodde inte det skulle gå att göra så mycket åt hennes hovar denna gång men det gick bra faktiskt! Vinkeln är inte optimal ännu men sjukt mycket bättre än innan som ni ser. Ni som inte vet historien bakom hovarna: när Tia kom till Sverige låg tån långt över skon och man såg inte ens att hon hade sko på under sin stora klumpfot. Efter det har hon gått barfota men jag har skott henne då hon är ömfotad.

Men hovis sa att hovarna var fina och bra kvalite, det som växer ut alltså. Får se om gången förändras något nu när hovarna har lite ny form. Annars idag så har jag och Malin gjort klart vår sjukhage som vi hoppas vi aldrig behöver använda haha.. Mamma hade en jobbarkompis dotter med sig ut till stallet idag, hon är hästintresserad och ville vara med och mocka och sånt. Tänkte hon skulle få rida på Agnes som tack. Jag tänkte också passa på att rida lite barbacka på Agnes för första gången. Det var inga problem, hon var mjuk och rund som en tunna över ryggen hehe. Tjejen fick rida med sadel, och Agnes skötte sig fint.



Cavalettistöd
Jag ska göra egna cavalettistöd som jag kan ha hemma på stallplan. Är ju superbra att ha riktiga så man kan välja om man vill hoppa lite smått, eller bara få hästen att lyfta extra på benen. Har googlat lite och sett några olika versioner.





Första är från Stall backgården och de andra två från Rognes såg och trä.

Jag hade då tänkt att göra som de små X:en, men först hade jag tänkt mig göra dom mer som en fyrkant, men gör jag dom lite avlånga som de här så går det att variera höjden på bommen mycket mer, vilket är smart. Men man blir ju lite inspirerad av de andra två också, tänk vad mycket man kan göra med spillvirke, såg och skruv.

Dagens träning
Vet inte hur roligt det är att läsa om dagens träning när jag tränar på samma rutiner väldigt mycket, men hästar är vanedjur och blir trygga av rutiner. Speciellt viktigt är det när man lär dom något nytt, man måste göra samma saker och ställa samma krav hundra gånger om så det verkligen sitter. Så jag har alltid samma krav på Tia (takt, avslappning och en lodrät form) i den fas vi är i just nu, och hittills har hon lyckats uppfylla dom varje omgång jag tömkör/longerar.

Såhär bygger jag upp min tömkörning som får Tia avslappnad och lugn:

* Bygger alltid en volt med orangea konor, dessa känner
Tia igen och förstår att vi ska jobba på volt

* Skrittar fram med sänkt huvud

* Använder inspänning på yttersida för att hon ska ta stöd

* Jobbar först i skritt och direkt skritten är bra går
jag över i trav, så man inte börjar fippla för mycket i skritten

* Travar och hittar en lugn takt där hon väntar in kommandon

* Leder med innertömmen och håller stöd på ytter och
leder henne till en låg lång form

* Tappar jag stödet går hon bakom lod så det är viktigt att ha stödet

* Om hon inte ställer igenom minskar jag volten några
varv och ser till att få igenom ställningen

* När jag jobbat några bra varv i rad bryter jag av och byter varv

* Försöker vara kvick i handen och leder i övergången
för att behålla formen=stärkande


Ibland uppstår svårigheter, som idag: hon ville inte ställa igenom till höger alls och trängde inåt vilket hon aldrig gör annars. Då kortade jag upp tömmen och minskade volten ganska mycket, tog dressyrspö i vänstertömmen, hade ett bra stöd i den på ytter och ledde inåt samtidigt som jag pickade på henne med spöet där innerskänkel vanligtvis är. (Trodde att hon skulle reagera starkt på spö för hon har visat stor respekt till det förut men hon sprang inte iväg eller något utan tog den som en "understödjande" hjälp.) Detta gav ett mycket bra reagerande, hon tog spö-hjälpen som en pelare att böja sig runt och jag fick igenom ställningen utan att hon föll med in med hela kroppen.

(fula ritningar, ritat innertömmen fel: självklart går den från gjorden-bettet-hand.)
Men såhär gick hon, trängde inåt, ställd utåt istället för att ställa om halsen, trampa under sig och böja sig.


Pickade med spöet där innerskänkel ska vara och ledde inåt samtidigt som man får hålla rätt rejält på stödet så hon inte bara flyger utåt istället utan böjer hela kroppen kring "skänkeln". Yttertömmen går runt rumpan för att man ska kunna hålla henne rund, den fungerar som ytterskänkel.

Jag lär mig nya saker i tömkörningen varje gång jag tränar, och jag lär mig varje gång mer och mer om hur hästens kropp fungerar, hur den egentligen går när man hittar rätt form, och att man måste renodla alla hjälper. Det hjälper mig att veta varför jag tar ett tygeltag, varför stödet är viktigt, varför alla skänkelhjälper är så viktiga och så. Verkligen en rekommendation för alla att verkligen ta tag i tömkörning och träna, gärna med någon som är van som kan lära en grunderna så hittar man på mycket hur man gör själv allt eftersom.

Bra/intressant inlägg eller tråkigt?

Min måndag

Skruvat upp en hake att fästa vattenhinken i för Tia har en tendens att välta den ibland. (meckar-elin är stolt!)


Köpt en spray till insidan av hjälmar, skor, kläder och utrustning som blir ofräscha och svettiga, ska prova den och se om man känner skillnad. Det brukar ju bli så äckligt i både skor och hjälm efter ridning...


Fina Tia äter lite kvällsmat och bjuder ändå på en glad min när kameran plockas fram!


Godnattar min lilla tjej.. 


Beställt lite grejer



Horze har rea och jag passade på att beställa några grejer. Ett schabrak, har letat efter ett snyggt dressyrschabrak, har bara 2 st till Tia i rätt storlek så det var behövligt. Vill ha ett ljusare när jag ska träna dressyr framöver. Beställde även 3 tröjor, samma sort men en i blått (bilden), en i brunt och en vit. Perfekta att träna och även tävla i.


TIPS
Fick nyss ett roligt samtal! Ska antagligen gå på kurs i oktober
om allt blir som det planeras. Spännande!

Idag var jag på tävling med ponnylaget. Var i Falun kl 9 imorse, åkte hem halv fem. Snacka om död.. Jag har ätit en toast idag, det är det enda. Det dåliga med mig är att jag går på så mycket energi att det inte märks att jag inte hunnit äta, jag blir inte hungrigare för det. När jag kom på det var när jag åkte hem från stallet kl åtta på kvällen. Det är första gången jag var hem på hela dagen. Det dåliga är att man ska inte göra såhär, speciellt inte jag som vill gå upp ett par kilon. Känner ni igen det?

Tänkte bjuda på ett lättlagat mattips som är gott och nästan alltid finns tillhands i kylskåpet. Äggröra med påläggsskinka och stekt tomat. Jag gör såhär (och det blir alltid gott):

Ta två ägg och kläck i en smörad stekpanna
Rör om med en trägaffel
Skvätta i lite mjölk eller grädde (jag går på känsla ang mängden)
Finhacka 2 skivor rökt skinka och ha i
Finhacka en fjärdedels tomat och ha i
Fortsätt röra med trägaffeln och salta och peppra, ganska mkt salt men inte fullt lika mkt peppar

När röran blivit lite stelare och all vätska är bortkokad så kan du hälla över direkt från stekpannan till en tallrik, ta ett stort glas mjölk till och lite grönsaker eller roccula (mmmm...) och hugga in. Perfekt efter eller före stallet. Det är jättemycket protein i ägg vilket behövs om man ska orka göra muskler! Det tar ungefär 10 min att plocka fram allt tills du fått undan det. Jag brukar diska stekpannan och det medans jag väntar på att maten ska svalna en aning.

Såhär brukar det se ut. :P

Dagens träning med atombom...nej Agnes
Ja, Agnes agnes agnes.. Vad ska man säga? Jag kom av gården iaf, på samma sätt som sist. Hoppade upp och satte en jäkla fart av gården in i skogen, hon hinner inte fatta vad som händer, och idag tyckte hon det var lite roligt och busigt att springa in i skogen. ;) Hon var som en bomb idag, inte spänd eller så, bara pigg efter 2 vilodagar och kanske med lite extra adrenalin pga mörkret?

Jag försökte galoppera av henne genom att sträcka ut längs en åker, jobba dressyr m.m. men hon var pigg idag helt enkelt, het. Jag flyttade även för skänkeln på grusvägen vilket hon gjorde riktigt bra, hon kändes typ som:"vad ska jag göra nu, säg vad jag ska göra, mera mera". Lite kul emellanåt, ibland är det ju skönt när de är trygga barnponnyer som gärna lunkar ut på lugn tur också såklart. Men jag ska inte ljuga, lite roligt är det ju allt när man kan samla all energi, känna att när jag nu för fram höften kommer vi gunga in i en sprängande galopp och åkern kommer ta slut på några sekunder... 

Och jag får se det från den positiva sidan, hon gick fram för skänkel minsann. :)



Söndagens träning med Tia
Jag tömkörde Tia på stallplan idag. Jag såg till att ha ett bra stöd i ytter hela tiden och ställa henne inåt. Nu när hon har börjat tagit stöd ska hon göra det och vara ställd åt samma håll, hon får inte gå och ställa sig utåt hela tiden. Hon var fin men idag kände jag på en gång när jag tappade stödet då hamna hon bakom lodplan, så det blir kuskens jobb att se till att vi håller bra på stödet! Härligt när man känner skillnad. En i stallet kommenterade idag hur fin hon blivit, och även om jag vet att det är långt ifrån "vackert" så blir jag glad när man hör det.

Det bästa idag var när jag gjorde iordning Tia så var det fullt hus i stallet. Några gick med vattenhinkar, mathinkar, höpåsar, skrammel och det var allmänt springit i vårt annars så lugna stall. Detta smittar av sig på Tia som vandrade, var spänd och så. Jag trodde att dagens pass skulle vara på helspänn och att hon typ skulle trippa fram, men icke! Hon överraskar mig igen. Det var som om Tia sa, "jaha, det här känner jag igen" och blev lugnet själv efter jag tränsat och gått ut till min volt. Jag gör en volt av konor och jag tror hon känner sig trygg för då vet hon att vi ska jobba på volten, att kroppen blir lite lösgjord och hon får ut lite spänningar. Det är vad jag tror iaf. :)


Såhär såg Tia ut när hon kom.

Nattugglan
Hej! Min frånvaro har berott på att min pojkvän som gjort lumpen kom hem över helgen och jag har varit med honom och myst. Det har regnat oavbrutet i två dagar, så Tia har fått två välförtjänta vilodagar från träningen. Våra regntäcken är toppenbra, hästarna är varma och torra efter hela dagens hällregn. Tummen upp!

Orsaken till att jag skriver så sent är för att jag ska hämta några från krogen i grannkommunen ikväll.. Superkul.. Men man får ställa upp om man vill ha skjuts själv ibland. Nu ska jag kika på lite filmklipp som Malin lagt upp i bloggen. Duktig på att göra film har hon blivit. Godnatt alla ni.

Mina ponnyryttare som kom 1, 2, 3 och 5:a på KM! Duktiga! Imorgon är det finalen av ponnyallsvenskan som vi är med i. Blir dit och coacha dom.

Dressyrträning
Idag tränade jag dressyr med Agnes för tränaren Martina. Det gick jättebra! Jag har fått ett lugn i ridningen, främst för det går inte att vara annat på Agnes för då skulle hon bara bli svår och springig. Vi jobbade på serpentinbågar, ställa om och få jämna bågar, samt började vi även flytta för skänkeln. Det blir bättre och bättre att ställa om men de gånger det går fel är oftast för jag har tappat kontakten i munnen eller för att jag tappat ytterskänkeln. När jag är medveten om detta går det mycket lättare att korrigera.

Hon var fin och går stadigt i form hela träningen, även i galoppen dugligt! Red en arbetsgalopp runt fyrkantsspåret och lade till någon volt och red snett igenom, galopparbetet fick ta mindre plats idag för Martina tyckte Agnes hade en sån bra trav att vi ville jobba i den. Skänkelvikningarna var svåra, Agnes tar såklart skänkeln framåtdrivande, det är svårt att få hästen att förstå att jag vill framåt, men också åt sidan. Hon tänker iaf framåt vilket är bra, och jag fick jobba med att öka traven på långsidan, ta tillbaka, sätta mig ner och rida sidförande från mitten av kortsidan ut mot långsidan igen. Några steg fick vi bra, det är så bekvämt med sidförande, är det rätt så känns det rätt. Men det ska vi jobba vidare på!

Malin har knåpat ihop en film. Jag fick jobba med min sits idag igen, när jag kom fram med handen la jag till med att vända ut armbågarna... Är det inte det ena så är det de andra.. Hehe men det ska alltid finnas något såklart, så nu ska jag träna på det, få bak axeln mer, fram handen utan att böja ut armbågarna utan låta dom vila mot kroppen. Nej är faktiskt nöjd med träningen idag, jag hade redan innan bestämt att jag skulle rida bra och inte vara besviken med min insats, och det är jag verkligen inte.


Film från hoppträningen
Träningen när vi kom på fel avstånd mest hela tiden, men Agnes är go och försöker hoppa så gott hon kan ändå. :)

Fredriksbergs Agnes
Fredriksbergs Agnes
2006
u: Litterat
e: Fredriksbergs Kavat
Sv Ridponny



Agnes är en femårig dam med temperament. Hon är en pigg och framåt häst men jag litar till 100% på henne. Men till den som inte är van skulle hon säkert upplevas som svår då hon är ung fortfarande och testar ryttaren lite. Hon är mörkbrun men blir nästan kolsvart på vintern, har en vit kota och en stjärn i pannan. Hon ser ut som en storhäst i kroppen för hon har bra proportioner och är smäcker, men hon är en större D ponny. Hon är väldigt gosig och vill ha sin dagliga dos med pussar och mys.

Agnes är under utbildning men går nu lite skolor och har börjar närma sig sin första tävlingssäsong. Agnes är en väldigt rolig häst att rida, en arbetsmyra men kräver bra ridning. Vi börjar hitta till varandra under hoppningen nu, jag tränar regelbundet för att vi ska få en sån bra start som möjligt. Jag har varit med från början och hoppat in Agnes, även tränat mycket dressyr det senaste året. Agnes kommer absolut bli en jättekul ponny som kommer konkurrera på tävlingsbanorna.






Antonia
Antonia
2005
e: Dutchboy
ee: Lucky Boy
ue: Balmoral
Holländskt halvblod (KWPN)

Antonia kallas för Tia, och hon är ett sexårigt kwpn-sto, brun med tre vita kotor och en stjärn. Hon har ett vaket utseende med allt som oftast framåtspetsade öron vilket berättar lite om hennes temperament, pigg och glad. Hon är en kelen häst som tycker om att gosa och få massage och sådant som innebär lite närhet. Hennes mankhöjd mäter ca 164cm över havet. 

Jag köpte Tia i juli 2010 då hon blivit riden i alla gångarter ute men inget utbildad. Då reds hon med nosen in och ryggen sänkt. Hon var tanig, omusklad och spänd. Varför föll jag för denna hästen kan man undra? Men något klickade när jag provred, jag kanske inte kan säga exakt vad men jag visste då att hon var projektet jag hade letat efter. 

Jag har utbildat Tia själv och vi har hittills fått börja om från början och lägga en grund då hon saknade den. Jag har efter ett träningschema byggt upp muskler och visat henne rätt sida av arbetet vilket har släppt mycket av hennes spänningar, lagt på henne hull och nu i slutet av januari 2011 började vi med ridträningen på riktigt. Det är en häst som kommer behöva extra tid, men jag tror att hon kan bjuda på många ljusglimtar i slutet av resan. 











Dagens träning
Idag vilade Agnes och jag red Tia. När jag tog in henne var hon avslappnad (som alltid nu på slutet) och trevlig att ha och göra med. Borstade henne jättelänge och masserade som vanligt. Jag tog på hoppsadeln och satte på luvan under tränset, förhoppningsvis skyddar den mot störande ljud. När jag red av gården och bort mot hoppbanan var hon avslappnad och glad, skrittade lugnt med huvudet sänkt. När vi kom närmare och det kommer lite hus, traktorer och bilväg testade hon om hon kunde stanna och vägra gå, precis som sist jag red. Fick övertyga henne om att gå framåt och det gjorde hon.

När vi kom till ridbanan taggade hon till och jag travade fram. Hon låg på som ett ånglok och jag gick över till galopp för att hon skulle få springa av sig. När jag galopperat i båda varv tog jag ner henne till trav och gick över ett 50cm hinder, bara en enkel bom. Travhoppade några gånger, hon gjorde det galant! Hon använde ryggen och är noggrann med benen. Tog samma hinder i galopp några gånger, hon blir lättare att kontrollera i galoppen när jag rider på hinder, antagligen för att jag koncentrerar mig mer. När jag travhoppar försöker jag rida ganska sakta, men med energi. Tia som gärna ligger på får inte gå fort alls, hon ska nästan trava så sakta att det är skritt. Detta stärker henne och gör att hon får använda bakdelen för att trycka av över hindret.

Bestämde mig för att gå över några skräckhinder. Travade emot en läskig smal grind och hon stanna men skrittade över. Andra gången hoppade hon högt över och sen gick det bra. Red på en vanlig grind också och samma där, tittade lite men gick på. Hon fick jättefina språng, hon tar i och försöker verkligen. Så himla kul att hoppa henne alltså! Men hennes galopp är så sjukt stor, det är svårt att rida i den men med mer träning kommer hon bli stark och kunna sätta sig mer på rumpan. 

Tia förra gången vi hoppade


Nytt täcke


Jag skickade efter ett ridtäcke, det är brunt i fleece med beiga och beigevita ränder. Stilrent och roligare än bara enfärgat. Det är mjukt och skönt, perfekt med ridtäcken som man kan lägga över benen under vintern, de ger extra värme. Det kom idag och var jättefint!

Rannsakar mig själv
Hoppningen
Jag vill rida som jag gjorde i slutet när jag hade Dahlina (fd foderponny som Malin utbildat och ägde). Jag utbildade Dahlina i hoppningen och i slutet gick hon faktiskt i en kanonform och jag red bra. Jag hade ett stilla överliv, en stilla skänkel som jag då kunde använda bara när det behövdes och då fick jag reaktion. Jag såg avstånd och hade en bra känsla. Efter hon såldes hoppade jag ingenting fram tills det att Agnes skulle börja hoppa.

Kruxet är att en unghäst hoppar såklart inte alls som en som tränar 1m, och ridningen är verkligen inte densamma. Nu känner jag mig ihopkrupen, svag i mina hjälper m.m. Känslan för avstånd och reglering försvinner också, det är en grej man måste träna för att bibehålla! Det jag vill bättra på är:

* Mitt överliv, stilla och axlar bak
* Min hand, korta tygeln och föra fram handen
* Skänkel, driva med den och inte bara sitsen
* Sitsen, våga lätta ur sadeln och se till att hästen lyssnar fram för skänkeln
* Känslan, våga prova korta och länga


Dressyren
När jag hade Dahlina så var min sits total kaos. Jag bad om hjälp och Malin tragglade med mig, longerade mig på volt och hackade sönder mig haha, men helt på min begäran. Jag gjorde framsteg, kom ner i sadeln, benen följde med ner och jag slutade tappa stigbyglarna hehe. Min hand kom upp, jag lyfte huvudet m.m men jag var lite för stark i handen, Dahlina hängde gärna och jag gjorde inget åt det då. Det har jag blivit bra på att känna igen och åt gärda. Men det finns ju alltid mer saker att förbättra:

* Räta upp mig ännu ett snäpp
* Få fram och upp handen, korta tygeln och inte glappa, nästan de viktigaste
* Tån ska peka rakt fram, inte ut åt sidan
* Andas och komma ner med sätet, rida med sätet
* Inte ge upp utan hela tiden rida korrekt, oavsett vad hästarna har för sig

Gissa vem?
Hahaha...

Imorgon då ska jag f*n i mig rida till banan och hoppa! Hehe det är så roligt att tömköra för det ger så himla mycket just nu, men jag vill hoppa henne också för hon var så glad när hon fick göra det. Är så kul när hästarna tycker det är roligt också. Sen måste jag rida även fast det mesta jobbet görs från marken just nu. Är ju därför Agnes är så fin, arbetet från marken är väl gjort.

Schemat ser ut ungefär såhär:
Tömkörning
Tömkörning
Vila
Ridning (skogen eller markarbete/hoppning)
Vila
Longering/löshoppning/promenad/lastträna
Vila

Hon ska tränas i tömkörningen ca 2 dagar i veckan och även ha flera vilodagar. Hon hoppas/löshoppas inte varje vecka, utan det är nästintill bara skogsridning och även lite markarbete både uppsuttet och från marken jag jobbar. Ibland kan jag bara gå ut och gå med henne, hon tar in så mycket fortfarande att hon blir mentalt trött av att se lite nytt. Dessutom måste vi träna på hennes valpighet, hon vet inte var hon har fötterna och går gärna på mig, hon måste förstå att jag är ledaren. Ibland kanske jag lasttränar istället för att longera eller så, det tar också på hennes krafter. Hon går in på en gång, men tycker det är obehagligt när lilla luckan slås igen. Bara att träna på! Vill även att hon ska börja gå in själv så man kan vara ensam och lasta.

Om några månader kanske jag ser lite resultat? Väntar med spänning... :)

Tisdag
Idag har jag haft en såndär dag när jag har haft fullt upp men egentligen inte gjort så mycket? Haha hur det nu går ihop. Iaf så startade min eftermiddag ute i stallet med Malin, vi satt på varsin pall och fikade och drack varm oboy. Är så tacksam för vattenkokaren och de där påsarna med Oboy-pulver, guld en kall höstdag! Efter massa babbel rullade vi ut en ny höbal i hagen och tog in Agnes och gjorde iordning henne och körde till ridbanan.

Jag höll en lektion för ponnyryttarna och de var duktiga! Vi tränade på svängar, att vara följsam och få hästen att följa deras hjälper. De har utvecklats massor på kort tid, måste vara för jag skriker så mycket på dom... Haha jag låter som en ponnymamma (usssscchh) när jag får se på Malins inspelade klipp efteråt. Jaja ska någon tjata ska det väl vara tränaren?

Direkt efter lasta vi ur och gjorde ordning Agnes för min träning som är på samma ställe. Vi jobbade med att variera tempo och längd i galopp, och fick även träna ansatsridning. Vi fick kämpa som grisar idag jag och Agnes, hon var inte lösgjord och fram för skänkel då hon stod emot lite samt glider ut åt höger när vi hoppar på böjt spår. Blir hem och träna! Nu ska Agnes vila från hoppningen någon vecka för hon har gjort så bra ifrån sig på sistone. Så det blir desto mer dressyr nu, nästa helg rider jag för en superbra tränare som kommer upp ungefär 1 gång i månaden. Ska bli roligt och vill hinna träna hemma fram tills dess.




Tias träning blev tömkörning i mörkret. Stallampan hjälpte inte så mycket så det blev en kortis, hon var avslappnad och duktig. Fortsätter en annan dag när jag hinner i dagsljuset. Masserade rumpan och halsen på henne, hon tycker det är skönt när jag skakar om halsen, hon ser så nöjd ut. Nu blir det thé och sängen!

Träna med mål
Imorgon är det dags för hoppträning, jag ska både hålla en själv och rida en. Jag tänkte på min träning jobba med svängar, att hästarna följer med ryttarens hjälper och för ryttarnas del ska de få träna på sin inverkan vid svängar. Jag tänkte även dela ut en lapp med lite frågor om deras mål och vad de vill lära sig eller få ut av på träningarna jag håller. Det är ett sätt att se hur höga mål de har, vad de vill göra och vad det är jag ska fokusera träningen på.

Jag tänkte ha med följande frågor:

Vad är ditt mål med hoppträningen?

Vad tycker du om att träna på?

Hur ska du göra för att bli en bättre ryttare?

Vad vill du att din ponny ska göra bättre?


Jag tänkte sen gå igenom dessa papper med dom en och en, och fylla i mer t ex vad vi kan göra tillsammans för att uppfylla mål, och hur hon/han vill bli peppad. Det är så roligt och jag trivs jättebra i att träna dom.

Hur ska du göra för att bli en bättre ryttare? Sätter du upp mål med din träning?


namnskylt
Jag försöker göra en namnskylt men det är svårare än det låter. Blir nog att beställa en från internet, klassiskt är ju faktiskt oftast snyggt. Jag har inte photoshop längre, där hade det varit perfekt att göra en snygg skylt. Får se om man ska ta och köpa det kanske? 

Idag vilade både Tia och Agnes.

Ida och Devil
Idag var jag till min vän Ida och tittade när hon red. Hon tänkte rida ut men visade gärna upp sin nya häst lite för mig på banan. Jag tyckte det passade perfekt att prova min kamera lite, haft den ett år men inte lärt mig några inställningar men idag klurade jag ut lite hur man kan göra. Iaf tänkte jag skriva lite om vad Ida har för häst och vad som såg ut att fungera riktigt bra.



Perfekt storlek på häst åt Ida. Det är mycket häst hon får rida, och hon gör det jättebra.



Den här bilden är med bara för hon koncentrerar sig med tungan, precis som jag haha!



Ni ser på denna har hon fått en bärig fin lodrät form och det kommer fram i steget. Kolla på nästa också.



En jättefin arbetsform där han jobbar rätt genom kroppen, han kliver bra under sig.

Ibland är han inte stark nog att bära sig riktigt än och då kryper han ihop lite bakom hand och försöker komma undan, eller så slår han upp huvudet. Men Ida kämpar på och har redan övervunnit massa grejer, när han är stark nog kommer de ha massor av kul i dressyren och hoppningen, Ida är så otroligt lugn och duktig på att ta saker i en bra takt. Hon kör inga hårda bett och konstiga metoder. Hon rider ut mycket och stärker hästarna både i ridning och från marken. Det är så roligt för Ida har kört på hemma själv utan så mycket tränarhjälp och jag tycker hon är så duktig som håller i och fortfarande utvecklas. En tjej att hålla utkik efter i framtida resultatlistor!! ;)

(Ska tilläggas att när Ida tog han på foder bråkade han så fort han ens kom in på banan, stegrade och slog för att hon bad han gå i form. Han kunde inte gå i en arbetsform utan gick i en unghästform och var helt ur kondition, orkade bara galoppera 3 steg i taget. Hon har kommit långt under sommaren!!)

den omtalade ponny-mankhöjden...

...ser ni? Finns ingen som kan klaga på att Agnes skulle vara stor, Tia är en relativt liten storhäst men man ser ju markant skillnaden i mankhöjden på dom båda. Jag tycker det är kanon att ha två lite temperamentsfulla hästar, när den största är lite dryg blir ponnyn tio gånger lättare och mindre att hantera, ger en känsla av säkerhet. ;)

Min tankegång..


När hon kom: Ritat en serie så ni kan hänga med i mina tankegångar kring Tias utveckling. När hon kom gick hon såhär: halsen nästan rakt upp från manken, drog in huvudet mot halsen och sjönk "undan" i ryggen. Absolut ingen avslappning och bara osäker på vad hon skulle göra. Ryggen tar mer stryk än den bygger nå muskler, bakbenen trampar inget under och jag vet knappt vad hon bar upp ryttaren med..



Nu: Ju mer jag fått ut halsen så kommer hon till en lättare, öppen form och har fört mulen framåt. Jag ser det som att: man har ett snöre fastknytet i öronen och drar framåt neråt, så rätar man ut ryggen och när halsen får komma ner kommer ryggen med uppåt. Det är först nu jag kan se hennes ryggmuskler arbeta och hon kan sträcka ut sin långa kropp. Avslappningen ger ett bättre påskjut bakifrån. Denna fas vill jag ligga länge i och bygga muskler, innan vi är redo för fortsättningen.



Snart: (haha inte så fin ritning, passgång haha) Men en stark rygg följd av en stark rumpa som kommit av att hon trampar under sig för att bära upp sig och lägga tyngden på bakkärran. Halsen är musklad och har en rundning. En fortfarande djup form med lodrät huvud, avslappnad i sina rörelser. 


Såhär jag menar med snöret som man kan dra i, så ryggen kommer upp när halsen sänks och bärigheten kommer genom hela kroppen.


Det tar tid för hästen att utvecklas, lagom men varierad träning samt bra foder och mycket vila kan vara ingredienserna. Unghästar har en tendens att kunna vila sig i form, detta är smart att använda sig av.

Dagens träning
Idag red jag till ridbanan och skulle hoppa. Hon och Agnes trodde jag skulle ta in dom för det började ju bli mörkt så Tia blev spänd när jag ställde henne på gången. Agnes blev orolig för hon trodde väl att hon blivit glömd så hon gnäggade och rusade runt, inte tacksamt när man har en på stallgången som också blir spänd.. När jag ridit en bit hörde hon Agnes gnägga och skulle minsann inte gå en meter längre. Testade mig en kort stund men jag vann och vi red vidare. Väl på banan var hon rädd för allt, kunde absolut inte gå längs fyrkantsspåret och skulle bara springa. 

Tänkte att jag låter henne springa av sig, rider ur energin framåt. I vänster galopp bockade hon t o m haha.. Iaf så fick jag henne i en jättefin trav efteråt, jag ställde henne inåt och lät henne leta stöd om hon ville (jag kräver inte det i ridningen förrän allt med stöd och tygeltag sitter 110% i tömkörningen) och hon fick en bra takt och sänkte hela halsen till en låg form och frustade ur hela kroppen, spänningar som släpper alltså. Men efter några varv började hon tjura lite, först tänkte jag om något var fel men jag tror hon tyckte det där var drygt så hon testar om hon slipper undan! 

Hennes största "slippa-undan-manöver" är att dra ner huvudet och springa undan, men som nu när hon börjar jobba med ryggen så är det inte lika lätt så då försöker hon väl hitta på nya sätt. Men som sagt, att arbetet med ryggen startar är goda tecken, men det kommer ta många gånger innan hon är stark där. Nästa gång får jag försöka locka fram 3 varv till sen vara nöjd helt enkelt. Och hon kommer testa mig i framtiden också, men först när hon är stark nog kan jag kräva mer jobb. Men jag fick absolut en härlig känsla de första varven hon jobbade i den takten. Man får leva på den ett tag.

Blev som ni märker inge hoppning, tyckte hon blev för dryg så jag tänkte ta henne till ridbanan en annan dag, longera fram henne sen hoppa upp och rulla över några hinder bara. Då har den "negativa" energi försvunnit och vi kan bara ha kul tillsammans! :)



Tycker ni mina inlägg har en bra längd och ett bra innehåll? Berätta gärna om ni vill ha såhär utförliga inlägg eller mer korta och sammanfattade.

Film

Tävlingsbilder







(jag har en bra blick när jag rider men denna bild är ju för rolig! Knappt över men jag ska på nästa. Det är det här jag lär mina elever hehe :P )




'





Tias träning
Dagens träning med Tia blev inte hoppning, jag tömkörde för jag var så trött när jag kom hem efter tävlingen. Idag var Tia nästan lika avslappnad som sist, men idag, idag ska ni höra: hon gick inte och krulla ihop sig något! :) Det är ett stort steg framåt. Hon gick utåtställd i början, det är ett tecken på att hon tar stöd i yttertygeln, sen får jag lirka med innertygeln för att hon ska ställa sig inåt och komma ner. 

Tia är avslappnad och förstår vad jag menar med tygeltagen och hon förstår att det jag ber henne göra känner hon sig bekväm i. Det är skönt för hennes stora kropp att bli mer lösgjord och få kännas mjuk än att hon ska spänna sig och så. Det är kul att hon börjar koncentrera sig och att det händer något i rätt riktning! Åh vilken bra träning det var idag, så mycket framsteg vi gör..




Jag kravlade mig upp efteråt, mest för att jag vill att hon ska bli van att man "bökar" lite och kravlar, hon står som en snäll gammal hund (bra jämförelse?) och är så go. Älskade häst!

Vår första hopptävling
Vi kom 2:a i Klubbmästerskapet! :)
Jag är så glad och stolt över ponnyn och våran insats idag. Hon hoppade ut ur transporten och som hon uppträdde tänkte jag; ska jag verkligen rida henne idag? Men hon lugnade ner sig lite. När jag red fram galopperade hon på stället första minuterna och var såå taggad. Men sen lugna hon ner sig lite, kunde jobba henne i en bra form och så. Vi var ut som nr 2 och hoppade vår första klass. Det var här jag oroade mig, skulle hon va tittig mot publiken och vägra gå nära allt som var otäckt?
Nej, hon var koncentrerad på mig, och jag fokuserade stenhårt på min uppgift; rida bra vägar och bara rulla på över hindrena, låta henne ta avstånden och så. Kanonduktig var hon och felfria.

Andra klassens uppvärmning var en lugn och avslappnad takt, om lite trotsig. Efter allt vilande mellan var hon väl lite lat men efter några skänkeltag så var hon tillbaka och lyssnade, avslappnat. Red in på banan och tog några djupa andetag sen var det bara att köra. Lugn ritt, lite bättre tempo. Grunden felfri, hon var så med på noterna så jag lade upp tempot och vågade pusha henne lite i omhoppningen. Var så otroligt många som red slafsigt i omhoppningen, men jag fokuserar på att rida med sitsen och så lite hand som möjligt, vänder man bara på huvudet är halva jobbet gjort i svängarna. Felfri, och när alla var klara så kom resultatet, en andraplats!

Hopptränar hemma
Rider en 70cm bana hemma. Hon är inte van att gå på fler språng än fem ungefär men jag tyckte hon orkade med, jag red den på 50cm först. Hon är ju trots allt fyra år och bara hoppad lite lagom. Jag måste jobba mycket mycket mycket på min sits, arg man blir efteråt när man ser alla fel på filmerna. Men det är ett bra sätt att lära sig.

Vila

Idag har hon fått vila. Hon gjorde ett fantastiskt jobb igår så idag får hon vila. Imorgon ska jag rida till banan och hoppa efter tävlingen, vi ska bara rulla på över några hinder så hon får ha lite roligt. På söndag kör jag tömkörning igen och hittar rätt form. Kraven är en avslappnad bra takt och att hon tar stöd och går i en lodrät form. Jag brukar drömma om framtiden, när vi gör stadiga rundor på 1m och 110, när hon går att rida dressyr i en bra form och man kan lära henne nya rörelser och sådär. Just nu är tänket att jag lägger en bra grund, den kommer hon alltid ha med sig. Att lägga ett ½-1 år på en bra grund är ju värt så mycket, ingen idé att försöka skynda på något om man vill ha en hållbar häst. Nu får jag ju lära om henne, och det är som att jobba med en treåring. Men det är kul, vi kanske kommer ut sista året hon är unghäst, vem vet.

Att köpa Tia är absolut inget jag ångrar trots att hon innebär mycket jobb, jag tycker så mycket om henne!

Viktig info ;)
Det här äter Tia just nu. Eller ja förstås inte vatten och äpplen men hon äter ca 1,8kg lusern bilden togs precis när jag blötlagt det. Hon får även korn och äpplen, morötter, olja och lite b-vitamin. Är som gröt, tur att hon har aptit!



Vår "outfit" till imorgon. När det vankas tävling får man tänka mer på matchning, det ger ett helt och rent helhetsintryck tycker jag. Ska bli kul och se hur det funkar med allt på tävlingen.




Nu har vi byggt om vinterhagen så de har fått flytta in. Där har de som sagt fri tillgång på hö och kompisar både till sidan om sig och framför sig. Tia är ju så glad i en av grabbarna som är i stallet nu, haha brunstar och har sig. Lite äckligt men är man kär så är man. :)

Smörjning
Var dags att smörja all utrustning idag, imorgon vilar båda hästarna och på lördag ska jag och Agnes tävla för första gången! Det är hoppning, vi ska gå en 50cm och en 70cm. Jag ska sikta på att komma över alla hinder om vi så ska skritta över dom. Det viktigaste för mig är att fokusera på banan och bara rida även om hon är tittig på det runtomkring. Iaf så smorde jag som sagt allting, jag börjar alltid med sadeltvålen och löddrar upp det ordentligt. Insidan på tränset brukar jag gnugga med den skorviga sidan på svampen för det får loss smutsen lättare, blir ju en del svett och lort där. Efter allt är klart torkar jag löddret med en handduk och sedan smörjer jag in det rejält med läderbalsam så blir det mjukt och lätt att använda. 

Att smörja grejerna är nästan ett måste till tävling, det ser ju nästan nytt ut när man gjort det ordentligt. Men det tar ju lite tid, man får komma på en rutin som gör att det går fort. Jag smörjer tränset, sadeln, martingalen och sadelgjorden. Det blir många remmar i slutändan. På tävlingsdagen kan man ta en klicka läderbalsam och förstärka på nosgrimman och pannbandet så skiner det fint.



Dagens träningar
Idag longerade jag Tia på stallplanen, använde även lite bommar. Hon var avslappnad i hela kroppen redan i stallet, och även när jag longerade gick hon energiskt men med sänkt huvud från början, tittade inte ens på transporterna som är precis där jag longerar (dessa brukar hon hoppa till för i ungefär 20 varv innan hon glömmer dom) så det är verkligen bevis på en avslappnad Tia! När hon skrittat fram började jag trava och jobba henne i en låg form. Hon sökte sig neråt efter stödet och gick lägre idag än hon brukar, fast fortfarande lodrät i nosplanet. Precis det jag vill. 

I höger varv tyckte hon det var lite jobbigare och försökte krulla ihop halsen men nu fattar hon lite när jag ryter till åt henne, då höjer hon huvudet och rättar sig. Jag använde mig av bommar som sagt, dels för att hon ska få igång bakbenen och sätta dom under sig, och dels för att hon ska få koncentrera sig lite extra, det hjälper henne från att krulla ihop sig. Hon var riktigt bärig, och man såg hur ryggmusklerna arbetade. Sakta men säkert bygger man upp en häst liksom. Idag var det första gången jag såg ett halvblod i henne, hittills har hon sett lite fullblodsaktig ut men idag då var hon minsann det rediga halvblodet hon egentligen är. *glädjerus*

--------------------------------------

Agnes då. Vi har ju haft väldiga problem att rida av gården, hon testar och testar en in i det sista. Hittills har vi lett henne ut en bit i skogen och sedan hoppat upp, för väl ute tänker hon bara framåt. Men försöker man rida av har det varit väldigt bråkigt, småstegrat och bockat, backat ja you name it. Men idag gick jag ut på stallplan, hoppade på och lurade in henne i trav och bara travade på fort in i skogen, hon hann knappt märka att vi red ut haha. Undra bara hur många gånger jag kan lura henne sådär innan hon fattar? :P

Iaf, väl ute tränade jag galoppfattningar, och även länga och korta galoppen. Hon har väldigt mycket lättare att samla sig och galoppera sakta än att länga steget och öka farten. Även fast man oftast rider i arbets och mellantempo måste man kunna öka ordentligen också. På vägen hem tränade jag även att flytta lite för skänkeln. Hon förstod lite vad det handla om, bäst flyttade hon dock till vänster. Det får vi börja öva på dressyrträningarna nu.



När man ser tillbaka..
Hittade otroligt nog på dessa två bilder. Vilka fina tider! Den här shettisen hade Moa och Ida på foder när vi var 11 år och Ida var väl 7 ungefär. De hade en fjording som hette Maxi och shettisen Zorina som jag red på nästan varje dag egentligen. Ida hade väl ett varannan-dag intresse, ibland skulle hon absolut INTE rida och när jag och Moa redan börjat då skulle hon prompt med och rida hehe, gullunge. Iaf så kommer jag fortfarande ihåg hur henne fina rakade päls kändes precis på den här bilden. Jag älskade min gröna ridjacka, här hade vi varit ute ganska länge och ridit, det var iskallt. Jag var 11 år gammal, och min längd passade perfekt på en A ponny.


Den här bilden är några år äldre, är nog 8 år gammal och sitter på Nalle, hästen jag lärde mig rida på. Jag gick inte på ridskola som många andra, utan började privat för mina kusiner och en ridlärare i samma stall. Jag galoppera, hoppade och gjorde allt med Nalle, även fast han var stor och läskig. Mina ben räckte knappt under sadeln, som ni ser på bilden. Detta togs på avslutningen på mitt första ridläger som jag hade hos mina kusiner, de var sjukt seriösa med att lära mig rida. Red regelbundet hos dom och jag fick skriva ett teoriprov i veckan och då gällde de att få alla rätt annars fick man höra att man minsann skulle hem och läsa mer i böckerna. Jag läste allt om och om igen, fick guldstjärnor i mina papper. Lite kul att jag lärde mig rida på denna herre, tävlade C ponny i hoppning när jag var 9 sen satt jag på A ponny och hittade perfekta häststorleken när jag var 11 hehe...

Prat prat prat
En hästfri dag idag. Eller jag började min dag ute i stallet, mockade åt båda och fixade mat och vatten sen åkte jag hem. Gav dom även lite lunchhö ute i hagen, gräset är inte roligt längre. Ska höra med Malin om vi har ork imorgon eller på fredag att bygga om hagen så de kan gå i sin vinterhage där de har höhus och fri tillgång till det hela tiden. 

Hur som. Idag har jag inte motionerat någon av hästarna, Tia har gått tre dagar i rad och kan behöva vila två dagar ibland, förhoppningsvis har hon något att tänka på, eller någon muskel som växer lite kanske? (önsketänkande tar en långt!) Det är på vilodagarna kroppen har chans att återhämta sig och det är då de sätter muskler, så att ge hästen vilodagar är bara positivt. Speciellt med den unga hästen, som det händer något med nästan varje dag.

Nu har jag börjat fodra med korn också. Har börjat med väldigt lite för att utesluta mag- och kolikeffekter. Förhoppningsvis så kommer min träning med tömkörning och lite gymnastik med småhinder få Tias kropp att lossa på spänningar. Hästar som importeras kan ha spänningar kvar i kroppen upp till ett år efter de har körts, just för att transporteringen är lång och slitsam. Ofta har de spänningarna i halsen. Jag brukar massera Tias hals väldigt enkelt men jag fick tipset av en massör. Greppa tag i mankammen och ruska. Tia brukar sänka huvudet och visa att hon tycker det är skönt. I övrigt går jag med en massage-borste över rumpan med henne nästan dagligen, det uppskattas också.

Jag som tränare
Hade hoppträning för ponnyryttarna idag igen. De var så duktiga! :O Var lär de sig allting egentligen? ;) hehe skämt åsido. Idag ville jag att de skulle känna på att hoppa kombination, för de börjar bli så duktiga att de kommer klättra i klasserna, och där kan de inte rulla runt banan i lätt sits över 60cm-hinder utan kommer de upp på 80 och 90 så måste de rida, och speciellt i serier och kombinationer måste de veta HUR de ska rida just för deras ponny. 

Började med fem och halvan för att de skulle få kämpa med att använda skänkeln efter travhoppet och landa i galopp sen gå på det större hindret. De flesta var lite för försiktiga och det gör att man inte kommer fram. När de vågar gå på med skänkeln får de perfekt avstånd till det andra hindret, och det är så kul när de berättar hur de känner skillnaden och förstår vad det är dom måste ändra på i sin ridning. Det är alltför många ponnyryttare som skyller allt på hästarna och inte ser till sig själva, men inte mitt gäng. De får lära sig den hårda vägen. Iaf gjorde vi om till en riktig kombination och jag var på dom med att orka skänkla in i kombinationen för att räcka fram, och de gör det så himla bra! Duktiga tjejer och killar dom är.

Slutade med att de hoppade kombination på 90-95, man måste våga pressa lite på höjden ibland, och just idag såg jag att de verkligen red så då lyder ponnyerna och hoppar, det som är roligt med B ponnyer. Och vi har en lite hopprädd tjej med men idag sa hon: "åh jag vill hoppa högre! Elin tycker du jag var duktig?" Tar man allt lite pö om pö och låter dom förstå att dom påverkar hästarna med sin ridning så är det inte svårare att hoppa högre. Så kul när dom förstår och utvecklas. Längtar tills nästa vecka.

Hoppning
Hoppar 90 på bilden (zoomat in och kikat haha)

Idag hoppade jag Agnes. Åsaträningarna var inställda denna vecka också så vi hoppade själva. Red på 5 ½:an och bara lite enkelhinder i en lätt bana. Hon var riktigt taggad och rolig att rida! När vi hade hoppat banan några gånger skulle jag rida på 5 ½:an igen då lite högre så jag gjorde galoppfattningar, bröt av, galoppfattning, bröt av bara för att få henne med mig och lite taggad. Vi hoppade 1m idag, hon är så högt över på redan 90 ser ni så det känns otroligt bra. Hon överhoppar inte som t ex Dahlina (unghäst jag hoppa in förut) gjorde utan anstränger sig väl inte mer än hon behöver, men idag var det stuns i henne, hon ville hoppa och tog verkligen i. Hur kul som helst!



MALIN SKA VI PROVA?? :D

Longering och löshoppning


Trav- och galoppbild från longering med Agnes idag.
Löshoppade Tia idag, och hon tyckte det var kul. Hon var riktigt kvick men blir stressad och bara kastar sig över hindrena. Jag lade bommar framför första hindret och mellan första och andra hindret så hon skulle dra upp benen och inte bara springa. Det hjälper dom även att taxera. 

Sista vändan tog hon det lugnare och hoppade av med bra avstamp och fin båge. Hon hade ganska bra teknik idag när hon tog det lite lugnt, så jag behövde inte använda mig av bakbommen som jag hade tänkt.
Men för er som behöver lite tips kan jag säga:

För en häst som du vill ska använda frambenen bättre kan du lägga en markbom bakom hindret, 10-max70 cm bakom. Detta gör att hästen drar åt sig knäna mer för att inte landa på bommen, de rättar sig i luften.

För en häst som bara rusar och verkar nonchalant mot hindren, använd markbommar, både markbundna och upphöjda. Det gör att dom får stuns i galoppen och tar lite mark istället för att bara hafsa sig fram stressigt.

För en häst som smyger längs en sida och inte hoppar i mitten av hindren, kolla var de börjar hamna åt en sida. Gör dom det redan i början av långsidan så åtgärda det där. Använd koner eller något annat "hinder" och ställ på den sidan de drar sig mot, så måste dom rätta sig för att inte springa på "hindret". Det går även att lägga bommar som infångare ovanpå hindret, som på ritningen.
Detta går även att göra bakom hindret, om de lutar åt en sida så sätt en bom på den sidan fast bakom alltså. Lycka till med löshoppningen och kom ihåg att det finns massor av tips så prova dig fram, går det fel så är inte allting förstört, alla måste göra misstag.

110cm.

Planering som vanligt..
Imorgon åker jag ut till stallet tidigt för att släppa ut hästarna, mysigt ska det bli! Planen för dagen är i övrigt är att vänta in Malin som kommer ut runt tio för att longera Agnes så hon blir riktigt trött tills hovslagaren kommer, hehe trick som alltid funkar! Jag tänkte då passa på att bygga upp lite löshoppning på banan fem min därifrån så ska jag löshoppa Tia där. Tänkte köra lite små hinder men tre kanske, jobba med bakbenen och gymnastisera henne.
Ska även prova lite tricks jag hört om för att förbättra tekniken, man kan alltid passa på att trimma dom på något extra! ;) Detta ska ju vara en inspirerande blogg så jag tänkte skriva lite mer tips och sånt framöver, men nu hoppas jag bara att ni blir inspirerade till att själva variera er träning med hästen och hitta fler sätt att jobba med de där detaljerna.

Nuså ska jag avsluta här, jag berättar mer om tricksen med tekniken imorgon när vi hörs, kika in då. Blev en planering här bara som vanligt. Godnatt för ikväll!


Nu sover dom lilla söta hästarna..

Söndagens pass
Nu kom jag hem efter en helg i Sthlm med min pojkvän, vi har haft det riktigt fint och det var skönt att få en helg tillsammans, ensamma. 

Tia fick stå fredag, lördag men idag var jag igång med tömkörningen igen. Märktes att hon hade mycket energi men jag fick henne att slappna av ändå, idag gick hon inte alls lika mycket och försökte komma undan genom att trycka in nosen. Hon hade en mjuk avslappnad takt hela tiden, inte springig och jag tror det beror på att hon får koncentrera sig ganska mycket. Hon tuggar jättemycket på bettet så hon blir väl avslappnad av att våga ta stöd av bettet. Om man jämför med när hon kom har hon även bättrat på musklerna vid baken och bakbenen.






Andra och tredje
Ridpass nummer två var en skogstur på en spänd Tia. Hon verka inte sig själv idag, var spänd som en fiolsträng. Jag undrar om hon reagerar på havren hon fått i sig två dagar, när vi lasta så får de gå in och äta ur en krubba längst fram som lite belöning, då fick hon väl i sig nån näve, och när jag hämtar henne i hagen har jag fått använda havrehinken för de har blivit så busiga och ska springa iväg, och då har hon fått i sig en näve till. Kan hon reagera på så lite? Hmm.. Annars gick jag bara i skogen, skritt trav och lite galopp, klättrade i sandvägarna i Sörbo, det tyckte hon var jobbigt. Ska köra på med tömkörningen och det så hon sätter lite fina ryggmuskler, det känns nästan elakt att rida på henne nu. Men jag tror att hon utan problem klarar det, men jag vill som sagt inte paja någon rygg här.

Tredje passet var på Lindströms ponny Birk, en C ponny som inte vill gå fram riktigt under banhoppning. Han är bara fem år, och märkte under passet att han inte är tillräckligt stark bara. Han går inte att få stuns i för han är inte stark nog att bära upp sig i galoppen så ännu. Men vi hoppade lite och tränade på ansatsridning, han vill gärna hoppa på den sista ansatsen så jag försökte länga honom och få han att hoppa av på den första, vi lyckades med lite morr och ryt. Hehe ponnyer..



Tre ridpass och en bildbomb
En dag senare sitter jag här och skriver igen. Började med ett dressyrpass för Malins tränare Martina, det gick bra! Agnes var stadig i formen i stort sätt hela träningen, övergångar till galopp borträknade. Fick rida på volt och göra tempoväxlingar utan att hon ska springa i en ökning utan växa fram med steget. Fick till några fina, och fortsatte sedan på fyrkantsspåret och lade till en volt på kortsidorna, rakrikta och länga lite på långsidorna. Det är supersvårt att rida rakt fram på en fyraåring kan jag berätta, men vi kämpade på. Agnes var på bra humör och var inte nå trotsig så det var skönt att vi kunde samarbeta, vi bråkade ingenting. 

Fortsatte i galopp sen på volt och bara hittade en bra takt och sedan rida rakt på fyrkantsspåret utan att hon försöker öka takten. Faktiskt gick detta också bra, hon hade en bra galopp där man riktigt känner varje ben lyfter och slår ner ett och ett i taget, känns fantastiskt när man får den känslan. Kom till punkten där man kan lätta och bara sitta ner och rida med sitsen, ooh vilken underbar känsla.

Att tänka på:
- Min sits! Jag måste jobba jättemycket med den, räta upp mig ännu ett snäpp samt lyfta fram handen och inte bli för spänd. Låta benen falla, fast idag fick jag kämpa med en del ben. :)

- Takten, det är jag som påverkar den med min lättridning, med hur djupt jag sitter samt hur jag bara andas egentligen. Hitta ett lugn.

- Att rida fram i en djupare form. Agnes har fått en riktigt fin arbetsform men jag ska rida fram henne lägre ändå, för att hon avslappnat ska jogga fram och bli lösgjord. Jag ska även våga böja henne mer på rundade spår.

Det kommer även en bildbomb från träningen. Det fanns nästan bara bra bilder, duktig fotograf!


Tömkörning
Igår tömkörde jag Tia på volten. Hon var avslappnad från början och gick med huvudet lågt när vi skrittade fram. Började jobba henne i skritten och hon försökte krulla ihop sig och när man ryter till lite börjar hon trava några steg så då får man jobba ner henne i skritt o s v men jag tror hon kommer lära sig skillnad mellan fram och fel, alltså just nu i början så vet hon inte vad man menar riktigt. Sen är det jobbigt, då försöker hon trava ifrån det. Iaf så kom jag på hur jag skulle göra när hon försöker dra in mulen och krulla ihop sig lite, så när skritten var bra gick jag över till trav. Takten var väldigt bra, en lugn avslappnad häst som sökte sig neråt men när det blir lite jobbigt krullar hon ihop sig igen. 

Med mycket tålamod får jag ut nosen och kan jobba henne i en korrekt form med mycket beröm. Hon ser så pampig ut när hon går rätt! Fick till det i båda varven sen saktade jag av, jobbade lite skritt sen skritta jag av henne. Passade på att hantera mycket i grimma och grimskaft, hängde på henne, bökade med henne, stretchade benen ute på stallplan. Hon är en mycket nyfiken häst, inte rädd av sig men hon kämpar med lite oro. Men jag tror att när hon blivit mer avslappnad, får jobba i rätt form och lösgöra kroppen så kommer hennes spänningar att släppa mer, hon kommer ta åt sig av maten hon får och öka i vikt. Det är vad jag strävar efter i alla fall.

Nu ska jag på dressyrträning med Agnes, hörs efter det.

Hoppträning
Det är kul att jag har chansen att träna två unghästar nu, Agnes ligger långt före Tia och det är perfekt att ha så man vet vad man strävar efter med den andra. Idag gick Agnes bra, vi var och hopptränade själva för Åsa's var inställd. Lade upp det som på en tävling, värma upp, hoppa 1,2 hinder sen hoppa bana. På uppvärmet gick hon i en stadig form, jag börjar lära mig känna lite om hon försöker slå sig fri t ex så jag kan förhindra det och ligga ett steg före.

Hoppningen gick jättebra, vi hoppade plank, mur, vattenmatta och grind bara för att vi ska på tävling den 18:e och vill prova på det mesta. Hon är så rolig att hoppa lilla Agnes, mycket energi i den ponnybruttan.






Malin är den fantastiske fotografen.. ;) iaf hoppade hon den utan att blinka.

Började hoppa banan på 50cm, sen även på 70cm. Det är ingen ide att höja när de är så pass små och gröna, man måste låta dom tycka det är enkelt och roligt på en låg höjd, så kommer man kunna höja när de har fått in en bra grundteknik. Just nu är det svåra att försöka svänga, men Agnes blir iaf lite pigg och het när man svänger mycket och är på henne, då blir hon på hugget så att säga. :)

Söndag
Lasttränade idag vilket gick jättebra. In direkt, stog där stilla en bra stund och fick tänka lite medan vi fixade lite annat, sen lasta ur försiktigt och säkert, inget race. ;)

Red sen, ska nog inte säga mycket om det. Skit gick det. Annars är det uppfostran och respekt som tränas, funderar på att dra ut Ida Geze så får hon lära mig hur jag ska göra lite övningar NH-stajl. Haft lite deppdag, så nu lyssnar jag bara på bra musik, struntar i att klockan går och käkar glass ensam i en lägenhet på stan. Recovery kanske det kallas. Hörs en bra dag. 



Provade hoppsadeln idag på Tia, den låg bra, hade padd under. Fast hästarna ser gräsligt tjocka ut med den på, till och med taniga Tia! :)

Fredag 3/9
När klockan var 10.40 hade jag redan motionerat båda hästarna. Hurtigt va?

Agnes
Red ut i skogen med en laddad ponny, hon var energisk och framåt. Ville dock inte jobba från början, slog lite med huvudet när jag försökte jobba henne. Travade fram henne och galopperade, stog upp och släppte på henne vartannat med att jag satt ner och jobbade henne uppåt. Red till terrängbanan och hoppade lite hinder. Började med tunnan sen gjorde jag halt, sen på nästa sen skritt, sen nästa sen skritt. Jag gör så för att hon ska lära sig att lyssna på mig och inte bara sticka på hela banan som hon vill. Hon var jättefin och blev lite mer laddad efter det. 

Jag red vidare till Sörbo, galopperade i sanddynerna och efter det började jag jobba henne igen. Nu var hon hur fin som helst, var som att skulle ridit ett dressyrpass på banan. Hade henne jättemjuk i handen och kunde lägga ner henne superfint, och rida med sitsen i övergångar trav-skritt. Skrittade sedan hemåt, var ute 1 och en halv timme.

Antonia
I träns och grimskaft tog jag en promenad genom byn med henne. Det var mycket att titta på men hon var inte superspänd som hon lätt blir. När jag kom tillbaka tänkte jag tömköra igen för att se om hon kom ihåg något från igår. Det gick jättebra men hon ömmade på bakhovarna på grusplanen, på bana går det bra men kliver hon på några större stenar blir hon så försiktig om fötterna. Slutade då för jag hade redan fått många fina varv i en bra form. Sprang med henne bredvid grusvägen för att kolla att det inte var något annat, men de var de inte. :) Sen hade jag henne i grimskaft igen, och hon var så gosig och snäll. Jag började hänga på hennes rygg, sen hämtade jag hjälmen och kravlade mig upp barbacka. Hon stog still och sov typ, sen satt jag på hennes rygg och kramade henne och klappade på rumpan. Första gången barbacka för hästen! :) Supermysigt.


Mål för träningen 2010


Känner mig sjukt inspirerad och taggad att köra hösten som en riktigt kickstart av träning. Ser faktiskt fram emot vintern lite också, jag menar snön kan ju få komma i december så har vi några månader på oss att få pli på häst och bli trygga tillsammans. Nu känns det som att jag kan sätta upp lite mål för Antonia också, utan mål kanske man inte får utbildningen att gå framåt.

Mina mål för Tia, höst/vinter 2010

Träning
- Galoppfattningen ska sitta och Tia ska sätta sig på rumpan in i galoppen, inte springa
- Hon ska gå i en stadig form under longering och tömkörning, även börja ta stöd under ridning
- Sätta rygg- och rumpmuskler
- Öva på övergångar med sitsens hjälp
- Förstå skillnad på en sidförande och framåtdrivande skänkel
- Förstå ställande tygeltag

Hantering
- Lasta själv in och ut
- Uppfostra
- Inte bli orolig för täckning/sadling

När man radar upp detta kanske det ser mycket ut, men tänker man att musklerna ska komma tillsammans med att hon jobbar i rätt form så är det ju inte så mycket. Samma med galoppen och stadig form, ju starkare hon blir desto mer orkar hon jobba bakifrån. Jag vill inte heller ha för mycket krav, för det första och viktigaste är att hon lär sig gå (och jag ska lära mig hur jag rider henne) på tygeln. För först när vi hittat till den rätta arbetsformen kan vi gå vidare med nya saker, detta för att hästen ska bli så hållbar som möjligt. 

Å andra sidan kanske det inte låter som så höga mål? Men det vill jag inte ha heller, för jag vill inte skynda på henne något då det inte går att göra vissa saker innan hon sätter rätt muskler. Ärligt talat så var hon sjukt omusklad när jag köpte henne, men med rätt träning och bra foder ska det nog hända en del. T ex jag kan inte sitta ner så mycket just nu, då hennes rygg inte klarar det. Och det sista man vill är att ryggen ska paja, då har man ingen häst kvar.

Hanteringen ska väl också jobbas på, gäller att jag är ute och tränar med transporten mycket så jag kan köra henne själv så småningom. Hon trampar ju lite i början och så nu, blir bäst om man tränar så mycket som möjligt så jag inte blir osäker själv. Men att gå in och ut går nog bara bra. Uppfostringen, då tänker jag främst på en gång då hon blev förbannad för att Malin tillrättavisade henne när hon dumma sig vid lastning, och slog mot henne! Det ska inte hända igen, fan om hästen inte har respekt för människor. Men det handlar om lydnad och respekt, vilket har daltats med tidigare. Sen sista är att hon inte ska bli spänd när jag sadlar/täckar på henne, hon har visat att hon tycker det är otäckt. Antagligen har de i Holland bara kastat upp grejerna, dragit åt gjorden och kastat upp nån ryttare. Det är inte särskilt kul för de lite mer känsliga hästarna. Men det går också framåt, i måndags tog hon inte ett steg när jag kom med sadeln, spände sig inte heller.

Uppenbarelse
Idag har jag med hjälp av Malin fått upp hoppet om Tia!
Helt ärligt har jag på sista tiden varit lite ledsen för det har varit så svårt att få kontakt med Tia i munnen, hon försvinner gärna och blir tom, och då går det inte att få ett stöd och så småningom rida henne i form. Jag har kommit snigelsteg framåt (jag är såklart tacksam för de små stegen vi faktiskt redan tagit också) och självklart vet jag att det kommer ta lång tid, men idag har jag verkligen fått upp hoppet igen. 

Jag tömkörde på högsta ringarna till att börja med idag, för jag trodde att hållningen på tömmen skulle efterlikna min hand, som om jag skulle sitta på. Men kloka Mallan visste bättre. Tömmen ska fungera som en skänkel och hålla om hästen, samt ge ett stöd som hästen kan hitta när den söker sig neråt. Vi gjorde en provisorisk lösning då gjorden bara hade höga ringar, och satte yttertömmen i gjorden och fick löpa runt rumpan för att hålla henne böjd. Innertöm hade vi som vanligt från bett till ring för att kunna göra ett ledande tygeltag.

Tia kom neråt och tog stöd! Hon hittade en lägre form och man såg hur hon använde ryggen och överlinjen jobbade på ett helt annat sätt. Var skitbra att se! Nu får vi ta det några steg i taget, men vi jobbade mest i hennes svåra varv och hon gick faktiskt riktigt bra emellanåt. Så snacka om att jag är nöjd! Nu känns det jättebra, och sista övergången till skritt fick jag henne kvar i form. *glädjerus*

Tack och lov att man kan använda sina vänner som inspiration- och kunskapskälla! Betyder jättemycket att vi kan hjälpa varandra. :)

Planerar dagens träning
Nu ska jag ta mig ut och rida till ridbanan, tänkte longera över bommar och sockerbitshinder men vi får se om det blir det eller om jag rider lite dressyr/markarbete. Kanske tar jag även ut Agnes idag eller imorgon, tror Mallan jobbar ganska mycket. Nu måste jag sätta lite fart! :)

RSS 2.0