Vi hade ju tur med vädret iaf...
Jättefint väder, började med att mocka och fixa sen tog jag en kopp varm oboy ute på bänken i solskenet. Guldus var där och gosade med mig.


Mobilbild. Ingen vinterjacka, min lagledarjacka fick det bli!

Sen plockade jag in Tia, som tyckte det var jättekonstigt att en annan häst stod där hon brukar stå så hon fick lov att stå längre ner i stallet. När han gick blev det ännu värre, bli lämnad ensam är ju det värsta som kan inträffa. Börja vandra på gången o.s.v. När vi börja jobba så sprang hon bara, de andra hästarna i hagen sprang, det ramla snö från taket och så kom det en skidåkare på ängen bortanför sommarhagen som hon var "rädd" för. Ni kan ju tänka er hur det gick, hon busade, spände sig och stängde av mig, sprang och brunsta åt Doc som kuta i sin hage, gick och titta på allt och varje gång hon kom mot skidåkaren stanna hon och höjde huvudet. 

Jag försökte variera ställningen, göra tempoväxlingar, övergångar men hon bara var spänd och sprang. Jag blev bara arg så jag sket i att fortsätta och kasta ut henne i hagen istället. Såhär är det med unghästar, de har dagar när man går tillbaka några steg, och dagar när vårkänslorna helt enkelt tar över. Hade jag skrivit om det här innan jag ätit mat hade det mer låtit "åh hästen är dum i huvet, dryga hästjäkel" med mera haha. Tur jag åt lite mat hehe.

Men dryga häst.....
Åh, dagens pass gick verkligen S K I T. Alla hästar hade vårfnatt och det var massa faktorer som stressade upp både mig och hästen. Haha ibland är det inte kul att ha unghäst... Berätta om det senare, måste få lite mat innan så jag inte blir för upprörd haha. Tacos!


Dumsnut. :P

Lunch!
En fjärdedels tallrik med bacon, tre fjärdedelar makaroner. Fett och kolhydrater, precis vad jag behöver. Ska efter det här klä på mig, gå ut i solen som bjuder på plusgrader idag och posta en luva sen hämta bilen hos min pojkvän. Skönt att han har fått jobb så nära mig, är kanske 600 meter fågelvägen, dock går cykelvägen lite slingrigt men tar väl tio minuter att gå dit. Åka ut till stallet och rida 2 pållar står på schemat.

Nu säger mätaren 9,3 plusgrader, men den ljuger lite för den ligger mot väggen i solsken. Men lite bättre än -20 är det absolut!!


Min tulpanbukett (som katterna äter på...) och fönstret i köket.

Manen besegrades ännu en gång

Före / Efter

Haha jag hatar när manen växer ut sådär, ser ju förskräckligt ut. Med förändring kommer mer förändringar, nu när hon ska bli den snygga ridhästen måste hon ju se ut som en också. Har dock bara klippt rakt av, orkade inte ge mig in i att få den lite uppklippt. Kanske orkar förbättra en annan dag. Ett tips är att klippa manen sen ge den några dagar/en vecka så brukar den se helt OK ut på egen hand.



Vad tycker ni?
Jag har inte berättat att jag fått en till Charles Owen hjälm. Utöver min JW-hjälm har jag nu även en Show Jumper som jag fyndat lite sådär oförskämt som jag brukar kunna göra... Till saken har jag blivit erbjuden 1000:- för den på en annons jag lagt ut (annonsen var för att jag ville byta till en blå så jag kunde ha en av varje färg.) Vad tycker ni jag borde göra? 

Fördelar med att behålla
:: Klassisk hjälm som alltid kommer vara snygg/populär

:: Bekvämlighet utöver alla andra hjälmar 

:: Lite mer dressyrstuk än min andra

:: Bra att ha 2 tävlingshjälmar snarlika ifall en skulle gå sönder/ramlar av med

Fördelar med att sälja
:: Pengar

:: Spara till en blå

:: Jag kanske inte passar i ShowJumper-modellen?





Vad tycker ni? Ser jag grymt konstig ut i denna modell? Den är ju så bekväm, och jag gillar den. Svårt att bestämma sig om man ska ta ett bra bud eller behålla hjälmen...

Dags för en förändring IDROTTSSVERIGE!
Angelica Augustssons ritt är så beslutsam och fräck så man får tårar i ögonen. Tidningarna skriver dag ut och dag in om våra hockey- och fotbollsspelare, men ingenting om våra ryttare. Vilka gör sensation om inte dom som får ett djur på ett halvt ton plus sig själv runt en bana med stora hinder på 1.60m i full kareta? Förstår inte varför vi inte får samma ögon på oss som dom som lyckas sparka en boll åt rätt håll. Jag vet, fotboll är också på känsla, men vad om inte känsla förmedlar våra ryttare varje dag?  

Jag tycker det är dags för en förändring. Det är verkligen dags.



Årsmöte och fälttävlan
Årsmötet och föreläsningen var roligt. Först var det roligt för jag vann 500:- på Aubiose för att jag har samlat poäng genom att agera funktionär, annordna tävlingar, bidragit med mycket inom klubben samt alla träningar och lagtävlingar jag har varit på och stöttat klubbens lag. Det har varit roligt, och extra kul när man kan få uppskattning genom ett presentkort! Dock vet jag inte alls vad jag behöver men det lär ju alltid dyka upp något framöver. De räcker i 3 år som tur är, det förra jag vann när jag vann KM tog det ett år innan jag använde. :P

Föreläsningen satte igång mycket viljor verkade det som. Många blev peppade att åka och träna lite terräng, och försöka fixa ihop en bana som klubben kan utnyttja. Både jag och Malin var helt överens om att det här ska vi absolut träna på, jag funderar på att anmäla mig till en 3dagars kurs på försommaren med Agnes. 

Förövrigt har jag sagt till Malin och Veronica att jag planerar att göra lite hinder och ställa i sommarhagen. Om vi kan flirta till oss att låna en traktor eller fyrhjuling som får dra lite fallna stockar och sen snickra ihop lite hinder med däck, någon häck kanske. Är ju stort och inhägnat, perfekt att svänga runt lite och träna på egen hand. Däremot uppmanar jag er som också tänker lika att alltid ha någon i närheten, som kan vara med och hålla koll utifall man ramlar av/kraschar och skadar sig. Olyckor händer lätt, ska man egentligen alltid ha i åtanke.


Föreläsning
Nu sitter vi på föreläsning med ridklubben, jag, Malin, Hugo, mamma och resten av medlemmarna. Vi ska lära oss mer om startfälttävlan, hur man kommer igång och bygger banor hemma. Kommer kanske en sammanfattning senare...



Mätar'n
Imorgon ska jag mäta bomvinkel och sadelläge på Tia och så kanske vi tar ett pass på ridbanan också, förutsatt att vädret är OK. Idag blåste det såklart upp till storm när vi red, inte så kul när det piskar i ansiktet hela tiden. Men tyckte hästen skötte sig med tanke på allt som skrämmer upp henne när det blåser. Man kan inte alltid ha ursäkter till att busa, inte ens om man heter Tia.. ;)

Just nu är det plusgrader.. Hur det kan gå från -26 till +0,6 på ett dygn vet jag inte riktigt. Men man får inte klaga. Nu ska jag ta och leta lite information om sadlar och olika ryggar, spännande men en riktig djungel man börjar ge sig in i. Efter mina mätningar imorgon vet jag iaf lite mer om hennes rygg, men planerar att rida barbacka ett tag, det verkar funka så får hon en chans att sätta nån muskel och bli riden iaf. Jag satt då riktigt bra i hennes trav, längtar till att få galoppera. Men sen vill jag ha en hoppsadel så vi kan hoppa lite. Hoppas ni har något roligare för er ikväll!



Galoppträning
Jag tog en tur i skogen på Agnes. Red fram och såg till att verkligen variera traven mycket, när hon är så mycket framåt måste jag kunna korta upp ganska mycket också, så såg till att kunna korta traven och behålla framåtbjudningen. Jobbade sen min galopp. Red på små snirkelvägar så jag fick böja och ställa om mycket, hon försökte bita sig fast litegrann men fick loss henne emellanåt. Men hon tar varje chans, jag fick knacka på så mycket med benen så de darrade fortfarande när jag kom hem. Stod förvisso i lätt sits också minst 20 minuter av passet..

Jobbade iaf med att fatta galopp. Det som är, är att hon tar fattningen och sätter sig på rumpan men sen går hon inte fram ordentligt i galoppen utan stannar upp och väljer trav. Så fick jobba med fattningarna, och gjorde som Anna sa och skålade ur henne ordentligt och fattade galopp när hon var ställd och böjd i kroppen, och hon tog båda galopperna bra, så jag blev nöjd! Hoppade även över ett träd som hade fällts. 

Jobbade i galopp både uppåt och neråt, gjorde kraftiga tempoväxlingar och ställde både åt höger och vänster. Haha Agnes var nog lite förvånad att hon fick lov att göra så mycket grejer hela tiden. Men hon trivs nog bäst med det också. Tränade som jag sa också min lätta sits, så jag kommer få träningsvärk, känner det ända upp i låren.



Dagens träning
Idag fick jag svar på lite funderingar sista tiden. Tia verkar inte ha ont i ryggen utan det är sadlarna som har klämt och stört henne, som fått henne att "panikspringa" när jag satt mig i sadeln. Det har varit skitsvårt att veta för hon har ju lite attityd, man vet ej om det bara är bråk. Men idag tog jag mig ett pass barbacka. Det var en helt annan häst, även om ingenting är perfekt första gången man jobbar hästen i dressyr om man säger så.

Men det gav mig verkligen glädje, det går att rida min häst, att kontrollera henne framåt och bakåt. Nu vill jag åka till ridhus och träna mera, än så länge barbacka, sen får vi åka och prova ut en sadel åt henne. Men då måste vi åka till en riktigt duktig då hon verkar vara väldigt känslig. Men attityd har hon som sagt, provade ju om hon fick stanna o vägra gå, men jag var snabb på henne och hon fick ge med sig. Sen försökte hon rycka tygeln och takta men då röt jag i, då slutade hon. Alltså lite dominerande beteende men det ska jag väl få bot på hehe. 

Men det känns skönt, att veta att vi är redo för mer ridning och att vad man ska sikta på för känsla. Idag red jag på volten och bara försökte hitta en avslappnad takt, som var jämn hela tiden. Fick knacka på med innerskänkeln och rida ut till yttertygeln. Ibland försökte hon gå bakom men då höjde jag ytterhanden och knackade på så jag fick tillbaka stödet, det funkade iaf bra sen när hon gick bra då var jag bara stilla. Vände igenom volten och bytte varv några gånger. I höger varv är hon inte lika loss som i vänster, men formen var bättre i högervarvet. Hon är säkert starkare där fast man tror att hon är det i vänster.





GLAD


Nyfikna och höra hur det gick att rida idag? Ger er en ledtråd med 2 bilder. Kommer analys snart!

Dagen...
Sett på morgondagens vinnare-finalen och Karl-Jakob Ingvarsson vann, det hade man på känn. Kul att man sett dom rejsa runt på 6 ponnyer var på elittävlingarna till att gå såna här klasser och vinna, de är duktiga. Haft lite sovmorgon men ska snart till stallet och rida. Mycket mildare väder idag, runt 5 minusgrader bara. 



Se vad tjejen säger om lite barbackadressyr idag då...

"Kast"-stilen
Kollat på sändningarna från GHS och det är lovande att se hur många stilryttare det finns bland de unga. Vissa av de äldre rider ju förskräckligt fult, man förstår inte hur de får hästarna att hålla balansen haha. Men finns en trend kvar bland de som nyligen gått från ponny till storhäst, och det är den här "kast"-stilen. De sitter väldigt upprätt och fint i sadeln sen när hindret kommer så kastar de sig fram, gör det varken mjukt eller bättre för hästen ser det ut som.

Man ser på Rolf-Göran till exempel, han är så mjuk och följsam i sin hoppstil. Han bara liksom flyter med, medans de som använder "kast"-stilen mer kastar sig framåt "bara för att". Förstår ni hur jag menar? Jag har varit i den fällan själv. Har alltid haft is i magen och väntat in hinder, och följt med bara så mycket framåt som jag måste. Sen åkte jag av och skadade ryggen, då var jag rädd för ett stopp och attack-red, vilket gjorde att jag började kasta mig framåt över halsen. Sen såg man väl alla andra ligga på halsen fast hindrena bara låg på 1m så då gjorde man så för det såg snyggt ut. Nu gillar jag det inte. Skillnad på 1m och 1,40m. Det värsta är väl när de vänder huvudet och tittar ner i sanden också, fy så fult.
Har ni sett vad jag pratar om?



Får man mer poäng ju mer horisontellt man ligger på halsen? ;)

Bökigt tips
Här kommer ett tips på hur man behåller värmen efter att ha varit iväg på tävling eller träning en kall vinterdag. Ni är säkert precis som jag, huttrar och fryser så fort man klivit av hästen så vet man hur mycket som ska göras när man kommer tillbaka till stallet. Bara tanken på att lasta ur hästen och grejerna ger mig gåshud...

Klä dig med lager

:: Se till att innan ridpasset ha termobyxor över ridbyxorna, och ett par grövre skor med isolerande sula så du håller dig varm om fötterna. En tajt mössa och helst tumvantar. 

:: När du ska rida, börja med att skritta fram hästen avsuttet. För din egen skull, jogga gärna avsuttet några varv också. Skaka loss kroppen. När du ska hoppa upp, ta av dig termobyxor och jacka, byt vantar och sätt på ridstövlar/ridskor.

:: Efter ridpasset, skritta av hästen avsuttet. Byt till tumvantar. Lasta in och åk hem. I bilen bör du inte klä på dig något extra.

:: När du kommer hem, ta på dig termobyxorna, byt till de grövre skorna och ta på mössa och jackan. Jag lovar att det hjälper! 

Det kanske är lite bökigare att hålla på att byta skor m.m. men jag tycker det är värt det för man håller sig varm genom att klä av och klä på sig, d.v.s. att inte ha för mycket kläder när du inte behöver det, och istället ta på när du ska ut i det kalla igen. Många gör felet att kasta på sig alla kläder när man ska sätta sig i bilen, så blir det extra mojsigt och varmt i bilen. Men när man kliver ut börjar man huttra igen, då har kroppen vant sig vid den värmen så extra kylan och inge mera plagg att ta på gör att man fryser. Logiskt va?




24 februari
Idag var det -26 när jag var i stallet. Inge ridning som ni kanske kan räkna ut. Men hade bra sällskap i syrran som var med och mockade en box. Skulle hon få upp tempot några snäpp skulle hon vara en jättebra hästtjej. :)

Titta in senare, kommer ett tips på hur man håller sig varm en tävlings/träningsdag i denna kyla.



För öppen?
Ibland kanske jag delar med mig för mycket i bloggen, jag ger er verkligen en inblick i alla våra problem och i alla våra framgångar. Är det bra eller dåligt?

Fel sadlar?
Idag hade jag Malin med mig på ridbanan när jag skulle rida Tia, vilket var bra. Hon är ju stressad under ryttare, har inte förstått varför men nu fick vi det verkligen svart på vitt. Vitsen med att lägga den grund jag lagt är att när man hoppar upp ska man få igen det genom att det faktiskt ska funka uppifrån också, det är ju exakt samma tygeltag medmera. Men idag började jag med att longera, jättefin, lugn och avslappnad. 

Sen hoppade jag upp, stressad, sprang på, lite panikartat nästan. Stretade några varv, sen hoppade jag av och longerade igen. Lugn, avslappnad, lyssnade skitbra. Skrattretande rent ut sagt. Var lite ledsen, man funderar ju vad som var fel? Men så gick vi hem till stallet, fick lite tid att tänka.. Det som gick i huvudet var ju: har hon ont? Eller har hon haft dåliga erfarenheter under ryttare?

Sen kom jag och tänka på hur hon varit med sadling. Hon har ju nästintill krampat lite. Har hon sadeltvång? Eller sitter sadeln och klämmer och nyper henne på nåt sätt?
För såhär är det: 

:: jag har klämt överallt och tryckt mycket och hårt och hon reagerar ingenting

:: hon visar absolut inga "symptom" på att ha ont under tömkörning eller longering, oavsett om sadeln är på eller inte

:: hon har varit orolig vid sadling

:: när hon stressat är det när jag satt mig i sadeln och ska rida, som att hon springer ifrån ett tryck

Kom och tänka på en gång när jag provade rida dressyr barbacka, och då var hon ju helt lugn och avslappnad och tog stöd i tygeln. Är det sadeln? Kanske den klämmer nånstans när det kommer tryck på?
För jag tycker att har hon ont i kroppen skulle det komma fram när jag sitter på henne oavsett sadel eller inte, så jag har en känsla av att det är sadel som är problemet. Så nu ska jag prova rida barbacka och se hur det går helt enkelt. 



Se själva, en lugn häst i skritt och trav, barbacka.

Ingen tandläkare...

Puss på Agnes!

Ingen tandläkare kom idag, nån hade tagit fel på tiden så det blev inget. Tråkigt, hade gärna ut och galopperat så hon hade fått jobba några dagar i rad, tycker nästan det är bäst att låta dom vila 2 dagar i rad istället för att stå och ridas varannan. Då kan jag ut och galoppera på fredag när jag är ledig, så kan Malin ta en helgdag till dressyr. Måndag eller tisdag blir nästa hoppträning, vill ju hinna träna lite hemma mellan.

Det eviga tjatet...
Såg att någon nu lagt upp en "tråd" i vårt hästforum på Facebook, som ville ha förklaringar på varför man inte tycker om de som rider kallblods- och varmblodstravare. Jag känner (med risk att bli missförstådd): många av ridtravar-ägarna blåser upp världens storm om man inte tycker om travare lika mycket som dom, varför starta en tråd och be om det? Jag tror inte att alla som äger halvblod tycker illa om de som äger travare. Varför tror dom det?

Det har inte med rasen att göra när de snackar skit tror jag. Hur ofta snackas det skit om hästen??
När det gått bra för mig med mina ponnyer då har jag minsann åkt räkmacka och haft det så lätt och hästen har gjort allt. Det har absolut inte legat slit och tårar bakom mina ritter nänä.. Och när hästen stannat då är det jag som har förstört hästen och rider som en påse skit. Det spelar ingen roll om du sitter på ett halvblod eller ett varmblod, de kommer ha fördomar om dig som ryttare ändå.

Jag har vänner som har ridtravare och t ex min vän Elinore, hon vet att de inte är avlade för det men hon ser sin häst som en individ, och hon är inte nå ettrig alls att alla andra måste älska ridtravare för det. Jag själv har haft mina bästa dressyrpass på en ridtravare. Jag är neutral till ridtravare, jag tror bara att de kräver mer tid och jobb, många år för att ställa om sig om de gått trav.

Men måste säga att vissa (med betoning på vissa) av dessa ridtravarägare är nästan fientliga. De står oavbrutet i försvarsställning och nästan hatar alla som inte vill rida travare. De predikar att man är dum i huvudet om man har fördomar mot att använda travare som ridhäst, men så gör de ju själva likadant mot de som har halvblod. Jag tror inte det sitter alls i användandet av travare, tror det sitter i människorna som använder travare.

Tur det finns ni andra som bevisar att det bara är ett undantag!

Tias plan, steg 2

Filmen med Tias form, fyra månaders skillnad. Jag vet, musiken är gay. ;)

STEG 2
Nästa steg handlar om ökade krav men med samma träningsupplägg. Vi har som sagt redan börjat fila lite på detta steg. Vi ska öka, minska traven samt lägga in övergångar, korta stunder galopp. Vissa dagar kör jag bara på travjobb och vissa dagar provar vi galoppera lite. 

I ridningen ska hon ta stöd i handen och kunna komma till en låg form. Här känns det mer som hon har fått ut nosen, så nu ska jag börja rida med en stadig lite breddad hand så hon hittar balans, sen driva på henne mot stödet. Även här ska jag ryta i om hon tar in nosen för det funkar i tömkörningen. (dock går hon inte bakom längre, skönt.)

Så det är vad vi jobbar med just nu, att kunna variera arbetet mer och även få till det i ridningen. Men det krävs mycket jobb, speciellt med Tia, så nu hoppas jag att vädret tillåter att vi kan använda ridbanan lite så vi får träna.

Ridstövlar


Bara jag som tycker dessa hoppstövlar är snygga? :) Snart dags för mina att pensioneras, men inte riktigt ännu... Älskar dom jag har.

Update: Såg nu att de faktiskt var riktigt lika Bocaj-stövlarna, kopior alltså.. Lite sjönk dom allt.

Tias plan, steg 1
Finns det något intresse av att se tömkörningsklipp från när jag började träna Tia? Har en film med lite jämförelseklipp, på hur hon utvecklats. När jag ser på filmen ser även jag att det är en annan häst jag fått..



Jag har tur som har en sån duktig kompis som Malin. Hon såg hur Tia inte förstod vad jag menade från ryggen när jag försökte få henne att söka sig neråt/utåt med nosen och hjälpte mig att lägga upp en plan som jag har följt. Planen var att lägga om grunden från marken och sätta muskler på henne via tömkörning och successivt öka på. Det var ingen grund lagd på Tia överhuvudtaget..

STEG 1
Planens första steg var att tömköra 2 dagar i veckan, rida ut en dag/hoppa eller gå bommar och kanske löshoppa eller göra någon annan form av träning, sedan 3-4 dagar vila varje vecka. De enda kraven jag fick ha på tömkörningen var att ta hitta en lugn takt och en lodrät form och bara i skritt och trav. Det var det vi skulle sträva efter.

För att hitta den lodräta formen fick jag i början korrigera henne med rösten, ryta i när hon gick bakom och tappade stöd och berömma när hon sög tag i bettet och gick i lodrät form, för smackade man på för mer bakbensaktivitet bara sprang hon snabbare med nosen ännu längre in. Nu vet hon att om jag höjer rösten så skjuter hon ut nosen till stödet igen. 

Steg 1 måste absolut sitta innan man kan gå vidare till steg 2. Malin förberedde mig på att det kunde ta allt från 3-6 månader, och det har absolut tagit tid men hon fattade väldigt snabbt så jag har kunnat börja jobba med tempoväxlingar och övergångar under tidiga vintern. Kunde även lägga in galopparbete.
Varför ridningen fick ta mindre plats är helt enkelt för att hon bara sänkte ryggen och drog in nosen, och ryggen var muskelfattig varav man inte vill belasta den. Att hoppa eller trava bommar funkade bra då hon använder ryggen rätt.

Det som är lite tråkigt är att när jag köpte henne var hon liksom bara inriden lite i alla gångarter i skogen, inte galopperad på en bana ens. Så nu när hösten inte blivit så ridmässig så får man börja om litegrann med ridkommandon för hon var ju inte direkt en trygg gammal ridhäst. Men jag är redo för våren och för steg 2, som jag kan berätta om imorgon.

Helkropp


Tia i dagsläget.
Man ser tydligt vad vi måste jobba med. Bukmuskler (höja ryggen alltså) samt sätta en redig halsmuskel plus allt jobb med ryggen som vi redan lägger. Gäller att vi börjar variera formen mer under arbetet, lång och låg vid igångsättning och avjoggning, sen lite högre i mitten så vi börjar tänja gränserna med musklerna på ryggen. Sen kombinerat med mer ridning så tror jag vi kommer förändra hennes kropp igen på några månader. Börjar iaf bli lite rundare i kroppen, och jag tror ingen som ser henne skulle säga "vilken smal häst". Visst att hon är ganska smalt byggd fram men hon är liksom inte smal som i undernärd, nerbantad, ja ni fattar.

Dessutom tycker jag det syns att jag och Tia har lärt känna varandra och är mer trygga tillsammans. :)

Jag får skämmas för min dåliga kondis
Imorse efter jag ridit fram i skritt trav och galopp flåsade jag som en hund! Jag har så sjukt dålig kondis nuförtiden, gäller att jag faktiskt tar tag i det för jag måste ju orka rida en hel lektion! Det var bättre innan julvilan, då jag red 1 hoppning och 1 dressyrlektion i veckan samt uteritter, då höll man igång regelbundet.

En sak till jag märker alltför ofta är hur dålig jag är på att galoppera. Jag kör flygrakan i galopp sen travar och skrittar jag mycket. Jag måste galoppera massa mer! Hur annars ska hon orka galoppera i ett ridhus? Jag ska ut på torsdag om munnen är OK (tandläkaren kommer imorgon) och jobba henne i galopp, variera steglängden och även lägga små volter på flygrakan i galopp, vända henne och göra fattningar. Det ska galopperas minst en kvart av passet! Tjoho!


Hoppträningen imorse

Idag på Anna-träningen var Agnes lite mer framåt, men hon måste gå fram mer för skänkeln. Hon lade sig lite nära även idag och Anna såg att jag såg avståndet och tänkte rätt och drev, men Agnes tar inte min skänkel fram till avhoppet. Bara att jobba med grunderna helt enkelt. Hon var lite mer framme och "med" idag, men nästa träning ska jag använda sporrarna för att förstärka min hjälp. Man ska ej behöva "tjata" med skänkeln eller spöet för att få en reaktion. För seg är hon inte, hon har liksom bestämt sig för att prova om man får slippa undan.

Jobbade mycket i början att galoppera över ett hinder på mittlinjen, anridning från långsidorna med bommar framför och bakom, för att lägga henne rätt samt få en lite snärtigare galopp. Agnes gjorde detta bra faktiskt, hon måste ta för sig mer som vanligt. Anna trodde att när Agnes stärkt sig mer i galoppen så kommer den där snärtheten mer och mer. Men det var jobbigt att svänga till höger då hon hängde sig i tygeln och skjuter ut åt vänster, men jag gick på henne mer och tillät inge häng i tygeln helt enkelt. Anna kunde höja upp till 1m och det kändes bra för övningen är svår när galoppen fortfarande inte är helt lätt att reglera inomhus.

Sedan red vi lite bana (röda linjen) samt lite andra banor men orkade inte rita upp alla. Försökte då med att få upp energin, galoppera på genom svängarna sen mot hindret bara kunna sitta stilla och understödja. Det är ju då man ska se avståndet, och bestämma om vi måste fram eller tillbaka. Några fina språng fick vi till på oxern, när jag istället för att driva som en galning hade bra galopp genom svängen, kunde sitta stilla med ett stöd i handen och hjälpa henne "uppåt".

Anna rekommenderade att jag jobbade med detta hela tiden ute i skogen också men jag fick förklara att problemen knappt uppstår ute för där bjuder hon så bra, jobbar jättebra i form och man får flytta henne, galoppfattningar med sitsen, man kan sätta henne på rumpan i galoppen eller länga hur mycket man vill för där har hon rejält med framåtbjudning! Uppstår inte problemet kan man inte jobba med det heller, så hon tyckte iaf att det var positivt, och att hon bara är lite trotsig och bekväm av sig för tillfället. Men gäller att man är fortsatt konsekvent, det är inte okej att hon drar benen efter sig ens i skritten, hon jobbar bara 1timme om dagen så då ska man se till att hon jobbar också. :)



Kallprat


Jag gillar vad jag ser! Om en vecka är det plusgrader igen, hoppas vi slipper dala ner i graderna mer efter det, -27 är inte att leka med...

Bästa ponnyn i världen.


Du är värd din vikt i guld Agnes! :) Bästa ponnyn, känner mig alltid trygg på dig.

Stallet
Nu kom jag precis hem från stallet, är uppe i varv så hoppas jag kan sova ikväll. Hade ju mockat och fixat på morgonen så behövde bara fixa mat och rida nu på kvällen, så det var jätteskönt. Red ut med Agnes som var otroligt trevlig, pigg och glad. Tränade högerfattningar och att korta och länga galoppen. Stod mycket i lättsits idag för imorgon ska vi hoppträna igen, ser jag fram emot.

Tia blev longerad med sadel i en av de andras hagar som är stor. Hon fick pulsa lite snö och hon var lite busig. Var tänkt att jag skulle rida efteråt men hon var lite spänd och inte avslappnad så jag ville inte göra det värre, vill göra det till en trevlig upplevelse för oss båda. Men iaf så lade jag märke till en sak idag som hon egentligen gör rätt jämt nuförtiden. Nu när jag ber om trav så söker hon sig neråt på en gång och liksom nästan trycker fram näsan och söker stöd och trampar under sig med bakbenen, hon fattade ju inte det förut när hon kom att man ska söka sig neråt. Det är roligt att se, speciellt när jag tänkte på det idag. Hon liksom tar för sig i steget och fattar att det blir skönare att gå i form. (om hästar nu kan fatta det. :P) Jobbade mycket med galoppfattningar.

Hon var väldigt positiv till sadeln idag, inte lika "krampig" så det var skönt. Jag gjorde iordning henne i boxen och det gillar hon alltid, då kan hon stå lös och käka lite hö och hon gör inte så stor grej av saker och ting. Bra för matte.


Hoppas Agnes längtar till hoppningen lika mycket som jag! ;)

Måndagsbarn
God måndag! Jag trodde jag skulle vara ledig och hade planerat in 2 ridpass men så blev jag inringd på jobb.. Det är bra att få jobba men inte alltid så kul när man får komma in 4 timmar mitt på dan, hann bara mocka innan och så får man rida hela kvällen istället när jag ville vara hemma och ta det lugnt för en gångs skull. Men nu kanske jag får syrran med mig till stallet andra vändan, det vore kul!

Mockat 3 boxar och fixat vatten, nu ska jag slänga mig i duschen. Å till råga på allt så snöar det... ;)



Vilken härlig dag




Idag hade jag och Jennifer vårt tredje ridpass vilket bjöd på barbackaritt i det underbara vädret, sisådär -10 och strålande sol. Jag gick bredvid och vi tränade på regler till häst i trafiken samt lite allemansrätt. Man kan ju inte bara ha kul, man måste lära sig något också! ;) Men det Jennifer kommer få med sig från mina lektioner är känslan att man klarar av att hantera och rida hästen, på en ridskola blir det mycket "gå efter den framför". Hos mig får hon ta egna beslut, och jag pushar henne att vara bestämd så ber hon om skritt/galopp/vad det nu är så ska det hända också. Neisti är perfekt, han är känslig men samtidigt pigg och lär Jennifer mycket. 

Idag blev det första galoppen på Neisti för Jennifer, hon galopperade uppför Lusberget samt över en åker, leendet gick från öra till öra efteråt. Är så roligt att jobba med alla glada barn, de är alla så speciella på sina vis och jag trivs med att finnas där och hjälpa dom på dem sätten jag kan.

Tia och jag






Nu ska jag iväg och hålla en lektion, återkommer senare med lite roligare inlägg.

Jag och Agnes






Min fina ponny.. Vi skrittade bara och travade litegrann idag. Jag tyckte inte alls det kändes som att det var så kallt som det faktiskt var, solen värmde jättemycket och hästarna var inte så pigga som de brukar kunna bli av kylan. Det är min mamma som har tagit bilderna. Rider alltid med hjälm annars men detta var i "foto-syfte" så red utan. Endast på våran stallplan.



smygtitt...
Idag var det -20 och vi har varit ute och fotograferat hästarna! Här kommer en liten smygtitt så ska jag fixa resten, blev några hundra bilder... :)




Linimentfunderingar
Godmorgon! Idag är det minus 20 här ungefär så det blir inga hårdträningar som ni förstår. Vi ska ta vara på det fina vädret och försöka ta lite nya fina bilder på hästarna, tänkte promenera dom en stund så vi alla får upp lite värme.

Förövrigt har jag råkat ut för otrolig smärta i mina benhinnor, gick nästan en mil häromdagen i fel skor så man får väl skylla sig själv, men måste be om expertråd: kan man använda hästens liniment till sina egna ben?
Jättetacksam för snabbt svar då jag åker till stallet snart. Ni får ha en bra lördag så hörs vi senare!



Skogen
Idag har jag skrittat ut med min häst i skogen. (!) Hehe nej men hon är ju som jag berättat väldigt taktig och stressad av sig, tar tid för henne att slappna av och hon testar mycket under ridningen just nu. Men jag red iaf ut barbacka (hehe Malin det är lugnt) och styrde ut mitt i skogen och inte på nån stig för jag hade bestämt mig innan att det skulle vara skritt och ingen taktning så lika bra att satsa på hög snö. Det gick faktiskt bra, och sen när jag kom ut på stigen igen så gick det fortfarande bra.
Hon gick på men testade om hon fick svänga som hon ville men då fick jag bra chanser att "vinna" över henne vilket alltid är bra med en lite kaxig häst. Men iaf sen försökte hon få takta som hon gör och då styrde jag runt i en volt och tvärnita. Det funkade ganska bra, även om det låter bryskt så var det inte det, lovar. Det jag var glad för idag var att jag fick säga till henne på skarpen och bestämma UTAN att hon blev sur. Hon har ju tidigare blivit förbannad men ända sen den där gången när jag red på banan och fick vinna ordentligt så har hon inte varit "dum". Det känns jättebra. Så jag är nöjd med dagens "pass". Snön var så djup på vissa ställen att mina skor drogs i snökanten. :O
Idag har jag skrittat ut med min häst i skogen. (!) Hehe nej men hon är ju som jag berättat väldigt taktig och stressad av sig, tar tid för henne att slappna av och hon testar mycket under ridningen just nu. Men jag red iaf ut barbacka (hehe Malin det är lugnt) och styrde ut mitt i skogen och inte på nån stig för jag hade bestämt mig innan att det skulle vara skritt och ingen taktning så lika bra att satsa på hög snö. Det gick faktiskt bra, och sen när jag kom ut på stigen igen så gick det fortfarande bra.

Hon gick på men testade om hon fick svänga som hon ville men då fick jag bra chanser att "vinna" över henne vilket alltid är bra med en lite kaxig häst. Men iaf sen försökte hon få takta som hon gör och då styrde jag runt i en volt och tvärnita. Det funkade ganska bra, även om det låter bryskt så var det inte det, lovar.

Det jag var glad för idag var att jag fick säga till henne på skarpen och bestämma UTAN att hon blev sur. Hon har ju tidigare blivit förbannad men ända sen den där gången när jag red på banan och fick vinna ordentligt så har hon inte varit "dum". Det känns jättebra. Så jag är nöjd med dagens "pass". Snön var så djup på vissa ställen att mina skor drogs i snökanten. :O


Update!
Uppdaterat annonserna med
en huva från GG.


Till annonserna

Rid-kläder
Har ägnat kvällen åt att rensa garderober hemma, både min egna klädgarderob (som inte minskade så mycket som jag hoppats) samt min hästgarderob. Fick iväg en full IKEA-kasse från mina egna kläder som vi ska låta mammas kompis ärva till sina barn, det brukar vara uppskattat. Fick även iväg lite gamla byxor och nån ridväst från hästgarderoben. 

Nu tänkte jag höra, är det bara jag som faktiskt hittar mina "ridkläder" i vanliga butiker? 

Jag har några ridpikéer som är köpta på hästaffärer men annars rider jag helst i v-ringade tröjor eller tajta långärmade tshirts som jag köper på t ex Cubus, H&M. Rider också i en favvoväst från Wear it och fleece och hoodies från vanliga affärer. Sen tycker jag inte det är ett dugg snyggt att rida i något med huva men jag tycker om huvtröjor så jag använder när jag inte tränar.


Cubus.


Herravdelning.


Handelshuset (fleece) Wear it (väst)


Hm (långärmad) Wear it (väst)

Dessa är favoriter. Hmm, lite mycket rosa?

I need to see me through

Torsdag
Idag var min häst lite pigg och springig, kan jag förstås tro för hon har vilat måndag, tisdag och onsdag pga jobb och andra ärenden. Har varit fullt upp denna vecka helt enkelt! Sen blåste det upp till snöoväder lagom tills jag kom ut till stallet, men det är bra att "utsätta" sig för dessa grejer då man härdar dom lite, att man tar sig ut även om de blåser/regnar jättemycket. 

Iaf fick jag jobba jättemycket tempoväxlingar, 3 steg länga sen tillbaka, 3 steg kort sen fram o.s.v. för att få henne att stanna upp och lyssna på mig. Första minutrarna sprang hon bara så fick rycka tag i tygeln ordentligt någon gång för att hon skulle stanna på min begäran. Men sen blev hon avslappnad och då är det alltid kul att jobba henne.



Man vet om man har lyckats jobba Tia rätt på 2 tecken: 1, hon skummar i munnen. 2, hon skrittar till höbåset när jag släpper av henne i hagen igen. Har jag inte gjort rätt så är det inge skum kring munnen och hon har inte blivit lösgjord genom kroppen, då är varken takt eller formen riktigt rätt så då kommer hon ej fram till att suga på bettet och ta stöd. Sen om hon springer när jag släpper henne i hagen har hon oftast inte kommit till avslappning utan är lite uppjagad. Dessa tecken har stämt exakt varje dag hittills haha!

Imorgon ska vi försöka rida på ridbanan och hoppas på att underlaget har sjunkit ihop lite så det är packad snö längst ner och inte is... Malin red ut på Agnes imorse, hon hade varit pigg men skött sig bra.

ICKE HÄSTRELATERAT INLÄGG
Måste bara skriva ett icke-hästrelaterat inlägg och det handlar om min "andra" sida, den som älskar skönhet, mode och sånt. Det är så att självaste Whitney Port ska designa en kollektion för BikBok och den släpps denna höst! :O
Det är helt galet, sjukt, stort, ROLIGT! Jag skrek rakt ut när jag hörde det. Jag jobbar ju på BikBok och ska försöka få komma till en större butik för hon kommer till Sverige och ska vara med på lanseringen, så då ska jag försöka vara där och få träffa henne. En riktigt stor stilikon... Kan väl tillägga att en jeansdesigner från Acne också kommer jobba med oss och designa jeans till hösten.. :)



Annonser


Dressyrschabrak säljes
Stl ponny/cob. Använda till 16,5' sadel. Översta är brunt med en guldig passpoal, det nedersta är brunt med en ljusblå passpoal, mycket bra passform på det nedersta.
40:-/styck



Fleecetäcke säljes
Stl 125, 2 spännen i bogen och ett under magen. Praktiskt och lätt att ha med sig på t ex tävling och träning. Guldfärgat med svart nederkant. Användt det 2 ggr på träning. Nytvättat.
75:-



2 fleecetäcken säljes
Två likadana fleecetäcken i beige med ett spänne för bogen och svansrem. Ett är stl 115 och ett är stl 125. Har användt båda till C och D-ponny, upplever 115 som lite stort i storleken då det låg lika bra på D-ponnyn som hade 125-täcket. Användt efter svettiga ridpass, men hela och nytvättade, bra skick.
50:- /styck



Glen Gordon huva säljes
Stl ponny, beige ljusare och mörkare passpoal. Helt oanvänd, passade ej.
60:-

Heta hästar och reflektioner

Båda mina hästar har tendens till att bli lite heta av sig, känslan av att hästen "eldar på" kanske många känner igen. Jag möter många ryttare i ridhuset som också har hästar som är lite springiga, ligger på och ser lite "dryga" ut. Det största felet jag tror man gör då är att man gärna vill ta i dom och ligga i undertempo, mota springigheten med att hela tiden bromsa.

Så red i alla fall jag förut. Jag bromsade, för självklart, om hästen eldar på så vill jag ta kontrollen genom att bromsa. Men på senare tid har jag lärt mig nya sätt att få hästen att lyssna, få den att vänta in mig som ryttare. Jag tänkte dela med mig av tips och ni får gärna komma med förslag om hur ni gör.

För det första, om hästen ligger på som ett ånglok kan man fråga sig varför. Är den pigg, är den uppjagad, vill den inte lyssna. Det är din uppgift som ryttare att hjälpa hästen att komma till balans och ett lugn, för dit vill alla hästar. Om Agnes är pigg brukar ett trick Malin lärt mig fungera. Jag rider på en volt, ökar på rejält framåt ett halvt varv, andra halvan joggar jag i ett så lågt tempo jag bara kan. Efter några varv brukar Agnes rent ut sagt tröttna på att vara springig och hitta ett bättre tempo. Sen jobbar jag såklart vidare med mer tempoväxlingar och sånt för att hitta min arbetstrav-takt, men för att få bort den överdrivna springigheten är detta ett bra trick.

Ett tips jag fick lära mig från Fredrik Wahlert var att rida på fyrkantsspåret, rida på ordentligt i mellantrav en kortsida+långsida, sen ska man på kortsidan fånga upp hästens balans i en stor halvhalt, och ta ner den i arbetstrav genom att bara räta på sig och rida lätt i ett lugnare tempo (som man alltid gör vid en tempoväxling :P). Iaf så berättade han att vi red så för att fånga energin i hästarna, de tycker inte om att få springa på i mellantrav utan balans, vi ska komma till den biten då hästarna själva vill tillbaka till arbetstraven för att känna balansen och rytmen.

Detta är ju snarlikt Agnes-trickset, men där brukar jag också ha henne i form. Fredriks övning kan man göra utan att ha hästen på tygeln, om man kanske har en unghäst eller en häst som tar lite tid att få avslappnad, få takt och få att gå i en bra form. Fredriks övning fungerar bra i galopp också. Man ska succesivt få ihop den stora övergången till en mer kvick.

Jag ser alltför många i ridhuset som sitter på heta hästar och håller, håller och håller. De kanske tycker att hästen är osamarbetsvillig, bara hänger i handen med mera, men jag tror att man får inse att ibland kanske man måste låta hästen få ur sig den där explosiviteten, lägg in ett övertempo några varv och låt hästen sträcka ut benen och frusta ur sig den där energin som den lägger på att vara "dryg". Man måste nog som ryttare acceptera att det ser lite fult ut några varv, för efter det kanske du och hästen har rätt energi att lägga på samarbetet. 

Man ska aldrig skapa bråk med hästen, oftast är det missförstånd som gör att man upplever att hästen är "bråkig". Med förståelse för hur hästen tänker och handlar, kan man som ryttare få ut mer harmoni ur sina ridpass. Blir hästen "bråkig" samarbetar ni inte, då får ryttaren lägga ner kraven. Uppstår missförstånd, då får ryttaren renodla sina hjälper för hästens responser är oftast (alltid) en reflektion av hur ryttaren rider.


Övning

Såhär såg hindrena vi använde på Anna-träningen igår ut. Röd linje: Övningen när man hoppar 2 hinder på volt är svår med unghästen som kanske inte alltid är med åt alla håll, sen har jag mycket att jobba på. När jag rätar upp mig, tittar på andra hindret så följer Agnes med. Vi varierade galoppsprång genom att samla/öka och ta ut/gena med vägen, jättenyttigt att veta till banhoppning.

Grön linje: Andra övningen var rolig för jag trodde inte jag skulle hinna få med mig Agnes runt men det gick bra, fick med yttersidan ordentligt. Däremot hade jag velat ha mer tryck i galoppen så jag kunde ha möjligheten att inverka mer på galoppstegslängden fram till hindret, för att kunna hindra henne från att krypa lite nära. Sista gångerna fick jag avstampet tidigare men då blev hoppet lite för mycket framåt än uppåt. 

Att hitta rätt avsprångspunkt handlar om att kunne variera steglängden samt träna upp sin ryttarkänsla, man måste veta om man ska länga eller korta och i god tid. Om jag rider mot hinder och tänker 1,2  1,2  1,2  1,2 i galoppsprången så brukar det hjälpa mig. Dumt att man inte använder det jämt?
Från och med nu ska jag skärpa till mig och bli mer medveten på mina egna träningar. Jag vet vad jag ska göra men ändå gör jag inte. Banne mig om jag inte skärper till mig alltså!

Dubbelgångare?

AGNES?


TOTILAS?

(Haha Agnes ser ju ut som en räka jämfört med biff-Totilas! Agnes är bara 3 år på bilden, kanske förklarar varför.. :P)

Nej tack


Något som blivit lite av en snackis är väl dessa Celeste Stein-ridstrumporna, först hästdiggaren nu jessiejumparen. (Bilden lånad från hennes blogg, klicka på bilden för att komma dit) Jag tycker ärligt talat inte att de är snygga nånstans! :P Fula. Ser ut att vara väldigt skönt material, nylon, men jag skulle aldrig ta på mig såna där strumpor. För mig räcker det med enfärgade strumpor och kanske nån logga. :) Poängterar att jag bara delar med mig av min åsikt, betyder ej att man inte får tycka olika.

Vad tycker ni?

Analys av hoppträningen
Oj vilken bra träning! Träningsmässigt sett, för jag och Agnes vi var överallt och ingenstans mest men mot slutet fick vi till det. Lång rapport kommer nu! Började rida fram och hon kändes loss i sidorna och så, bra fram också men sen kom handbromsen som varit i ett tag nu. Jag blir då sittandes och ska driva med sätet när jag egentligen måste använda mina ben, vilket Anna starkt påpekade. (mycket bra)

Sen hade vi problem med galoppfattningarna, det sitter jättestarkt i huvudet på mig att  jag inte kan fatta högergalopp, och då låter jag Agnes slängtrava eller fatta en långsida senare när jag kommer på med spö. Anna påminde mig om att vara konsekvent, svarar hon inte så måste nästa hjälp komma på en gång, pang-bom! Jag fattar inte varför man är så paralyserad ibland. Men sen jobbade vi med 2 hinder på volt, varierade galoppsprången mellan 5 och 4. Tidigare har vi inte pressat så mycket att samla utan mer att länga ut henne, men detta var bra! Fick jag jobba med skänklarna mycket igen. 

Sen hoppade vi lite bana med enkla linjer, men då var framåtbjudningen helt borta. Fick ta ett längre spö och lägga vid skänkelläget emellanåt, måste se till att hästen går fram till skänkeln vilket hon gjorde efter lite hjälp av förstärkta hjälper. När vi hade bra framåtbjudning funkade det faktiskt mycket bra. Vi jobbade med att Agnes inte får krypa så nära hindren utan måste hoppa av på rätt avstånd. När vi hade bommar före gick det bra, svårare utan. På Agnes känner jag mig trygg, oavsett höjd så går hon på och är stencool över hinder.

Avslutade med en bra övning där jag fick rida på ett litet hinder sen snäv sväng mot ett räcke med vattenmatta. Gjorde att jag fick samla energi fram till lilla hindret, räta upp mig, korta galoppen och få med yttersidan och sen skulle vi ha samma energi i varje galoppsteg fram till hindret. Här ville hon också krypa nära, känslan vi var ute efter var att hon skulle komma upp sig lite och hoppa på styrka och inte fart. 

Anna är väldigt bestämd, noggrann och lite av en perfektionist. Kanonbra tränare! Sätter press, jobbar med grundläggande saker samt har stor erfarenhet av unghästar och deras ups and downs. Jag har verkligen legat på latsidan! Nu är det konsekvent ridning som gäller, man måste få lite tough love av sin tränare för att få igång det. Men när vi kommer igång med regelbundna träningar så brukar det gå fort sen helt plötsligt är man fullt igång.

Agnes var över mina förväntningar om man ser till "piggheten", privatlektion 1 timmes hoppning trodde jag hon skulle dö av. Detta är precis vad vi behöver, speciellt jag då det endast är jag som kan påverka hennes utveckling nu. Grymt nöjd med vad jag fått med mig idag som ni förstår.



Laddar för morgondagen
Imorgon ska jag och Agnes hoppträna för Anna 10:30. Ska försöka tänka på att ha framåtbjudning, våga stå i lättsits mer och låta henne söka balans själv, istället för att bekvämt hålla balansen åt henne. Då kommer hon fram till min hand, och jag kan ge henne ett stöd men sköta förhållningar och drivning med sitsen/skänklarna. Är laddad! Ska träna några veckor sen om vi har rätt framåtbjudning ska jag anmäla till första tävlingen. Då Agnes inte ska "hårdtävlas" är det inte så viktigt när vi kör igång tävlandet, men nu måste vi komma igång ordentligt med träningar igen. 


Ett av mina absolut äldsta schabrak, men ändå en av mina absoluta favoritschabrak!


Angående den intressanta texten
Angående den läsvärda texten som jag uppmuntrade er till att läsa. Jag håller ej med om allt denna människa skriver, men jag tycker det är text som man bör läsa och fundera lite över. Jag tänkte även skriva lite om vad jag tycker angående hennes tankegångar.

:: Stallet är en plats där tjejer får slita hårt, vara duktiga och belönas efter ett bra jobb.
Kanon! Jag tycker det stämmer, lägg ner tid, visa vad du går för så kommer chanserna att få rida lite duktigare hästar, byta till specialgrupper eller börja hålla egna lektioner ganska fort. Duktiga ryttare och duktiga ansvarstagare belönas.

:: Tjejer använder stallet för att få makt.
Detta kan jag säga att jag inte håller med om, men jag förstår vad hon menar. Men respekt och makt är inte samma sak enligt mig, då makt låter som något man styr med järnhand medans respekt vinner man genom att vara en bra förebild eller som till hästen, en bra ledare. Men att styra ett stall som ska vara ordningssamt och ha mycket regler är inte makt heller tycker jag, det är tecken på bra ledare och bra inackorderingar.

:: Slipper tjej-kille-spelet
Faktiskt så säger man alltid, åh vad kul om det skulle vara fler killar här. Men jag tror absolut att många tjejer i stallet då skulle krympa, inte våga säga vad de tycker jämt och att de inte skulle våga ta för sig lika mycket. Det gäller ej alla, men det är skillnad på de som tar för sig jämt och de som är blyga. Med det tycker jag inte att killar inte ska vara i stallen, utan det vill jag också. För jag tror att de skulle få andra bilder av tjejer också, än man får t ex i skolan under högstadietiden.

:: Man får använda våld
Euhm, denna punkt var väl lite väl frispråkig tycker jag. Men jag pysslar inte med hästar så att jag får använda våld, snarare strävar jag efter finkänslighet och lätta hjälper. Men jag tycker som hon också skriver, om en häst på 180 surigt måttar en spark efter mig vet jag att en ledarhäst skulle sparkat tillbaka, alltså måste jag som ledare göra något åt det.

:: Ju duktigare man blir, desto mer ansvars läggs på en
En viktig del i texten som jag tycker är toppen i stallet. Du belönas för du är duktig och får kanske börja i en specialgrupp, men med denna belöning kommer också extra ansvar. Kanske får du en dag i veckan sköta kvällsfodring och stängning av stallet? Denna cirkel är jättebra, så man lär sig att man fortfarande måste ta ansvar, och att det krävs jobb för att ligga på den nivån man gör.

Har ni läst texten nu?
Sjukt att inte det satsas mer på hästsporten, prova räkna ut hur många timmar ni ägnar er åt hästar varje år så kan vi kanske ändra på samhällets inställning. Jag lägger minst 1352 timmar per år i stallet. Det är 56 dygn, nästan 2 månader. Då har jag räknat med timmarna varje dag, hålla träning 2 ggr/veckan, tävla (lade då bara på 1 tim utöver den dagens vanliga stalltid). Sen tillkommer timmarna för att hämta hö, hovslagare, åka mellan tränings- och tävlingsplatser, all planering och möten, kurser med mera.

Dagens träning: problemlösning
Idag blev det en lång sovmorgon sen lite jobb mitt på dagen. Slutade 5 så då åkte jag direkt ut till stallet, mamma följde med så det var trevligt. Vi var alla utom 1 i stallet så vi hade jättemysigt, alla var på bra humör och då är det så sjukt trivsamt. Är ju nästan alltid ensam i stallet då jag ofta får lov att vara där på förmiddagarna pga jobb.

Iaf så tänkte jag bli ledd utav mamma på stallplan med Tia. Ett grundproblem vi har är att Tia hela tiden försöker takta när jag vill skritta lugnt. Så vi gick lite men mamma halkade bara med sina skor så det gick inte så bra, så jag bad mamma knyta fast grimskaftet i grimman så fick jag rida i grimman med hon gåendes lite bredvid. Det gick bättre då hon inte blev stressad av min mamma.

Gjorde mycket, mycket halter och behövde bara ptrooa och använda vikten så stannade hon, såg till att vi stog stilla mellan 5-10 sekunder minst. Hon blir liksom lite uttråkad känns det som av att bara skritta så hon försökte ju såklart takta men då var jag snabbt på och röt i samtidigt som jag fick ta en förhållning. Hon funkade väldigt bra att rida i grimma faktiskt så jag funderar att prova rida på hackamore när jag vill ut och bara skritta t ex, fick inte dragkampen hon tar med bettet vanligtvis. I slutet fick jag den här långa fina skritten hon faktiskt har, gäller att man får henne att tänka framåt och länga ut steget i skritt istället för att välja trav. Hon har ju bra övertramp när hon bara flyter på, och när jag fått den och hon inte försökt trava alls några vändor i rad så hoppade jag av och var klar. Gäller att avsluta på topp! Kunde ge henne helt lång "tygel" och även hålla emot lite. Sen får jag ge mig fan på att vi ska kunna skritta, men bra när man är på banan och kan longera av lite energi först. Lite dominans-försök är det ju hon håller på med.





Helkassa bilder, men stor skillnad i muskelmassa på 3-4 månader. På första bilden har hon bara ben vid bogarna och baken är smal och slimmad, samt så har det hänt saker med överlinjen, på första bilden är hon hopsjunken men på den nedre är det starkare uppbyggt. Trägen vinner!

LÄS LÄS LÄS

>>Om varför tjejer egentligen rider. Och varför ingen vill lyfta på det locket.

En riktigt intressant och läsvärd text. Vad tycker ni?


Vilken dag!
Började dagen med att hålla hoppträning i ridhuset, pressade tjejerna lite. Förra hösten jobbade vi med att hästarna måste svara framåt för skänkeln, nu får vi jobba med att reglera galoppen och därmed även se till att hästarna kan samla sig lite mer. Red på lite linjer där de fick jobba med att variera galoppen, jättebra och enkelt att bygga upp. Avslutade med att gå lite bana och sen känna lite höjd med 5½:an.

Åkte till stallet efteråt, alla i stallet var där så det var ju mysigt. Kanonväder verkligen! -1* och helt vindstilla och en värmande sol. När jag packade hö blev jag avbruten av Tia så vi stod och myste tillsammans. Hon fäller så mycket så jag kliade henne och det njöt hon av. Sen stod vi bara och pussades. Är så skönt att känna att hästarna är alldeles varma i pälsen och under täcket också.



Nu måste jag tyvärr åka till jobbet, men kanske kan springa ut i solen på rasten. Hörs.

Fixar'n


Idag fick jag förresten laga lite hage. Stod i stalldörren och glodde på hästarna, såg att Tia kliade underläppen mot Agnes rumpa, och sen började Agnes backa mot tia och tryckte liksom på med baken på henne så Tia blev lite busig, småreste sig lite sen stegra hon och vred sig liksom åt sidan, så tog hon såklart med sig översta tråden ner. Ut och laga lite, var en enkel fix som tur var.
MEN, är det inte lite tur att man (iaf jag) ofta lyckas vara på plats när sånt här händer?

Jag tror att hästarna är lite som våra katter. När ingen är hemma går de bara och såsar och sover, men såfort vi kommer hem och ger dem lite uppmärksamhet så blir de spralliga, busar omkring och stojjar. :)

Vi visste väl alla...
...att våren ej kommer såhär tidigt. Men vi hade våra små förhoppningar, men de blåste väl bort idag hos er med antar jag? Full storm och sisådär 4dm ny snö. Hästarna roade sig själva i hagen på eftermiddagen i alla fall.

Igår köpte jag även hackad lusern igen till Tia. Hon har gått på lusernpelletsen vilket funkar bra, men nu tänkte jag öka givan ännu lite till och då tror jag att 2,5kg "geggig" lusern kanske inte är så lockande, så köpte i stråform igen för det tyckte Tia också var gott.

Köpte även något annat jag tittat in.. Någon som kan gissa vad?



Ny häst i stallet
Igår kom Göran upp och berättade att det kommer en ny häst snart. Det var min kompis Carro som får hem sin häst efter att han varit utlånad ett tag så det ska bli roligt! Vi har ju länge velat ha någon som håller igång och tränar och som vill hitta på saker i stallet. Lättare att t ex åka och löshoppa någon dag om vi är flera som vill. Så hoppas Carro är frisk i sin arm så hon kan köra järnet med oss! :)

Carro är förresten en duktig tecknare och har en tävling på sin >>blogg där man kan vinna ett porträtt av sitt djur.


Lilla Tia på stallplan, en månad efter hon kom ungefär.

Nytt upplägg
Nu har jag och Malin diskuterat och kommit fram till ett bra upplägg. Som ni kanske vet tog jag Agnes "på foder" i höstas och vi skrev kontrakt för att Malin var gravid och kunde ej rida och arbeta i stallet som vanligt (såklart). Hon skulle föda i januari men bebisen hade lite bråttom ut och kom nästan 2 månader för tidigt. Malin har ju då också kommit tillbaka till stallet och ridningen snabbare än väntat, och är nu helt sugen att köra igång ordentligt. 

Så jag fortsätter som halvfodervärd och står för all hoppträning och tävling samt vardagsridning med Agnes, och Malin vill rida dressyren då det är det hon brinner för. Vi har kommit överens om att jag också såklart kan tävla någon dressyr när det går men i första hand så kommer Malin ta den delen. Det känns jättebra och nu kommer det även bli mer tid till Tias träning då jag vissa dagar inte alls kommer ha hand om Agnes. Känns ju konstigt också, man blir så van att ta hand om en extra häst som sin egen. Första gången Malin ville rida ut efter hon fött Hugo kändes det som att lämna ut sin egna häst till en medryttare hehe, så ni förstår att det blir en stor omställning. Men känner också att pressen att varje dag motionera 2 hästar som ska komma igång i full kondition släpper lite, och jag ska ju fortfarande få göra det jag älskar mest med Agnes - hoppa! Har fortfarande samma mål och har 2 bra tränare tillhands, så vi siktar högt!





Ett litet råd...


Liten gissningslek


Vilken häst döljer sig bakom oskärpan? Gissa rätt och vinn något kul. ;)

Hoppträning på måndag
På måndag ska jag hoppträna med Agnes för Anna i ridhuset. Ska bli kul! Nästa gång får båda hästarna följa eller så blir det Tia's tur. Men nu ska jag och Agnes komma igång så vi kan börja ut och hoppträna. Jag tror ju som jag skrivit om förut att hoppning och dressyren hjälper varandra, och nu när det inte blivit regelbunden träning pga mitt jobb så har Agnes tappat lite framåtbjudning och är inte loss o högersidan. Kanske något vi kan lätta på lite genom att komma igång med hoppningen? Det är ju helt olika rörelser och man får igång hästarna. Sen måste Agnes få bort lite mage och igång konditionen lite till såklart...



Blev lite tokigt
Inatt blev det lite tokigt. Var ju ute hela dagen igår och borde somnat som en stock men låg klarvaken, vred och vände mig i flera timmar. Tillslut fick jag lov att sätta på datorn igen och slå på Draktränaren i hopp om att somna. Startade filmen kvart över fyra då jag inte sovit en sekund än. Såg klart den, stängde av, inte så mycket tröttare. Somnade sen och vaknade för jag skulle ju till stallet vid åtta. Så blev det inte såklart. 

Sov till 9, sen gick det inte att somna om då det blivit för ljust. Så jag är helt slut. Eller jag känner mig inte trött, bara tom. Så det blev inge rida idag så jag överlät Agnes till Malin. Nu blir det jobb 16-20 så får vi se om jag orkar köra hem sen i snöovädret.



Tävlar!


Klicka på bilden för att själv anmäla dig, du kommer direkt till tävlingsinlägget hos Linnea.
Håll tummarna för mig! :)

Blev lite hoppning


Ridbanan var verkligen helt värdelös, isigt hårt underlag med massa gropar sen 1dm nyfallen snö ovanpå. Nej usch vad arg jag var. Så kom jag till stallet, där det var nyplogat och väldigt jämnt underlag. Då kom jag på smarta idén att man faktiskt kunde rida fram och tillbaka på vägen mellan bostadshuset och stallplanen, och lägga ut bommar på stallplan samt ett hinder på böjt spår. Så hoppade dessa hinder på hemmaplan, Agnes var pigg och duktig att lyfta på fötterna ordentligt, brukar bli lite halvdant när det är lågt för hon tycker det är så pluttigt.

Hon var inte mjuk i munnen som hon brukar idag, men hon släppte mer och mer under hela passet. Men det går att göra lite mer för att hon ska släppa, det går att tvära lite, få med ytterbogen mer så man tvingar henne att kliva på lika mycket med alla ben så bakbenet inte glöms bort. När hon hoppar får hon dessutom med sig benen mer automatiskt. Galopperade mycket i lätt sits, kändes bra men hade lite för långa stigläder.

Dagens pass


Idag var hon lite spänd för vi råka ut för hundattack och fyrhjuling med släp på en och samma gång. Sen tycker hon egentligen att det är lite halt så vi får ta ett ganska lugnt tempo. Fick ihop ca 20 minuter film så orkade inte titta igenom allting så jag har bara klickat och valt ut dessa småklipp så ni får se lite ena varvet och lite i andra varvet, i slutet ser det ut som jag fått igenom ställningen bättre genom hela kroppen iaf.

Jobbade tempoväxlingar och mycket övergångar då hon var lite spänd, och jag ville få ett lugnt tempo. Men jobbade bra med ryggen, sträckte ut halsen. När jag jobbar mycket övergångar så får hon en bra arbetsform där hon sätter muskler. Varierar formen mellan låg och lite mer arbetsform, travar alltid av lite lägre och hon får frusta ut.

Väldigt fin onsdag
Idag har jag varit i stallet hela dagen. Skönt med lediga dagar då man inte ens behöver titta åt klockan! Har varit extra påhittig idag och hoppat med Agnes, sen hade jag och Tia ett långt pass på lina, inte lika bra som sist men absolut godkänt. Kommer mera roligt när jag fått iordning film.



Tryck F5...
...för lite nytt. Har ni Google Chrome som webbläsare? Jag rekommenderar starkt! Snabbaste du kan få, och aldrig onödig reklam. Går snabbt att söka på info också om man behöver. Sen gillar jag att de visar en sån här (bilden nedanför) varje gång du öppnar en flik så du kan snabbt klicka dig in på dina mest besökta sidor. För mig är det blogg.se, hotmail, hastnet och såklart bloggen!



Lösgörande hoppövning
Imorgon tänkte jag kolla på banan om underlaget inte är halt eller för djupt så ska jag och Agnes använda hinder för att få loss lite i högersidan. (självklart rider jag samma övning åt båda håll för att hon ska vara liksidig.) Vi gjorde en svår övning för Åsa där vi lade volter över hinder åt vartannat håll för att få dom följsamma samt byta galopp över hinder. Då hade vi fyra hinder per varv på banan men jag tänkte bara ha två på varje långsida och lägga volt åt samma håll men däremot byta varv emellanåt, just för att det inte är optimalt hoppunderlag samt att gör jag det svårare än så vill jag ha tränare tillhands. Jag kommer ihåg att det var riktigt svårt med Agnes som vi pushade lite då för hon skulle inte klara det galant utan stärkas av den. 2 veckor senare var hon mer följsam än de äldre hästarna på träningen när vi red travbommar på jättemycket böjda spår, rörlig, loss i sidorna och framåt så visst hjälpte övningen. 

För min egen del ska jag träna min lätta sits imorgon, orka stå i stigbyglarna mycket, tänkte även rida fram så mycket jag kan i lätt sits och variera tempo genom att variera den lätta sitsen. Åsa pushar mig mycket att jag ska stå i lätt sits och Agnes ska vara följsam, liksom ligga mellan skänklarna. Jag brukar få sätta mig och räta upp mig mycket och styra runt henne med vikten, men hon måste bli mer följsam mellan skänklarna så jag kan lätta ur sadeln.



Här är videon från träningen med den svåra övningen, ni ser hur svårt Agnes hade att hålla ihop galoppen och landa i rätt. Jättebra att ibland rida för svåra övningar för att just stärka dom och få effekt.

Kampen mot råttorna del 2
Som jag nämnde förut så kom råttorna tillbaka när vi ställde foder i foderlådan längst ner i stallet. Vi har ju inte haft problem med dom alls under hösten och vintern, men nu hittade de väl tillbaka. Igår ställde vi tillbaka fodret i vanliga foderboxen eftersom hästen som tillfälligt stod där nu har fått en riktig box. Tror ni inte jag hörde prasslet imorse igen? 

Gick dit, och lyfte på min havresäck. TJOFF! 2 råttor ilade längs väggen och in bakom min garderob. Jag blir så ruskigt rädd för dom så jag kan inte göra annat än skrika och springa ut en stund. Sen tog jag mod till mig, grabbade tag i en långpisk och ställde mig runt hörnet och piskade med pisken på säckarna tills det slutat prassla. Då sprang jag in, tog mina 2 nya kornsäckar och lade dom på två andra hinkar så de kom upp från golvet, tog betforsäcken och lade i en vanlig murbrukshink så de inte kan tugga igenom. Sen snabbt ut och stänga igen så jag slapp se utifall de vågade sig tillbaka igen.

Mamma åkte ut dit efter jobbet med större hinkar med lock så jag kan hälla över från säckarna till hinkar på en gång. Stallkatten har blivit för gammal, jag kastade in honom i foderboxen precis där råttorna sprang men han bara tittade på mig som om jag vore dum i huvudet. Få se om de försvinner nu då...



Snyggaste hästen
Fick inspiration från en av favoritbloggarna som lät läsarna bedöma vilken av hennes 2 hästar som var snyggast. Jag tänkte gå in på det spåret och berätta vad jag tycker om Tia och Agnes, utseendemässigt.

Antonia: Tia förlorar definitivt poäng när man ser till kroppsbyggnaden. Hon är ganska lång i ryggen, sen har hon typiska kwpn-tecken med en sorts häst bak och en annan sorts häst framtill. Alltså, skulle man dela henne på mitten så skulle hon se ut som 2 olika raser. Däremot tror jag när hon blir rundare att hon kommer jämna ut sig lite mer.
Tia har jättemycket utstrålning. Hon har smalt men större huvud med långa öron, när hon är avslappnad har hon jättesnälla vakna ögon, och hennes stjärn gör hennes ansikte väldigt feminint. 

Agnes: Agnes är välmusklad och mycket rund överallt, stark kropp vilket jag gillar! Hon är lite kraftigare men rör sig så lätt så hon ser väldigt explosiv ut. Hon har stort huvud som kan se lite knasigt ut ibland, även hon har ganska långa öron men jag gillar det på något vis. Hellre för stora än för små tycker jag. När man är med Agnes på stallgången eller i hagen ser hon alltid så seg och trött ut, hon ger inte intrycket av att vara som hon faktiskt är i temperamentet. 





Lite orättvis bild då enda helkropp jag hade på Tia var dagen hon kom=jättesmal, och Agnes var i början på sommaren rund och go.

Men jag tycker att Tia vinner på mest karismatiska hästen och Agnes vinner på snyggaste kroppen! ;)

Nörd




2 snygga schabrak, men nästa köp att spara till blir detta:


Kass mobilbild, men ett marinblått med röda/vita detaljer + huva. Jag har massor med schabrak men ett till skadar väl inte? Så kul att lägga pengar på ett schabrak istället för t ex kläder.

Viktig fråga.
Hur ofta bör man hoppa sin häst?

En fråga som svaret skiljer sig mycket mellan hästmänniskor. Jag kan bli lite kluven där. Jag känner att med en ung häst så skulle jag gärna lägga upp träningen till 1 gång i veckan, för att få regelbundenhet och möjlighet till utveckling. Eftersom jag lägger hindrena på sån låg nivå men kanske mer tränar tekniken så blir det mer som markarbete.

Med en äldre häst under tävlingssäsong så blir det kanske mycket banhoppning, och då blir det också tävling under helg, sen ett pass hoppning under veckan. Då tycker jag att man ska våga pressa emellanåt, alltså gå lite mer bana även fast man ska tävla samma helg. Sen gå tillbaka till tekniken och lydnaden mellan hindrena såklart. Variation helt enkelt, hoppa både på bana och i skogen.

När man tränar regelbundet för tränare så kan jag tycka att det är skönt att träna lite hemma mellan för att få mer hinderkänsla, och samt träna så man gör sin hemläxa mellan träningarna. Men jag som tränar unghäst får tänka på att de måste hänga med mentalt också. Svaret blir då unghäst=1 gång i veckan, gradvis öka t ex 2 markarbetespass. Vuxen tävlingshäst=2 ggr i veckan, varierande arbete. Tyvärr ser man mycket kotledsinflammationer bland hopphästar som kanske gått för fort fram i klasserna. Tar tid att bygga upp sin häst, men med sunt förnuft kommer man långt. :)


Det är så jäkla kul att hoppa, speciellt lite högre så synd
att man inte kan göra det varje dag hehe. ;)

Måndag
Kom nyss hem från ridhuset där jag hållt dressyrlektion för Eleonore. Hon vill mer och mer, och då får jag kräva mer ridning av henne. Hon har tydligen rejäl träningsvärk i magen efter träningarna har jag fått höra i rapport från mamman.. Bra! Idag tog jag och Eleonore även tag i träningschemat som vi ska följa med träningskursen och gjorde utfall längs hela långsidan. Shit, har ni provat? Du känner hur det tar på musklerna direkt.

Över till nåt annat. Jag och Tia hoppade små hinder idag på stallplan. Gjorde upp ett kryss och smyckade ut det med konor, hemma-gjord vattenmatta (handduk) och så. Hon taggade till! Bästa stället att träna tittigheten är faktiskt på hemmaplan, då de är där jämt och reagerar mer på om något hemma är flyttat på, än när du kommer till nya platser så vet de ju inget annat än hur det ser ut där precis då.



Målning



Originalet

En väldigt skicklig tjej har målat av Tia i sin dator, bara genom att använda musen! Är det inte sjukt talangfullt? Var jättekul att du kunde få henne så lik sig själv, tack och tack och tack! Erikas, konstnärens, blogg hittar du här.

Träning
Idag var Tia såhäääääääääär duktig. Longerade på stallplan och såg till att hon gick ut på en stor volt så jobbade jag mycket mycket tempoväxlingar. Fick henne att gå i en väldigt låg rund form så hela kroppen gungade med. Hon svarade mycket bra både framåt och tillbaka, och även i övergångarna var hon kvick att lyssna. Tillslut bara flöt hon fram i trav, det såg så effortless ut, såg ut att knappt ta i marken.

I höger varv behövde jag inte jobba loss lika länge utan hon släppte snabbt och blev absolut lika fin där. Tog stöd i en låg form och hela ryggen höjdes och jobbade. Hon tog för sig lika mycket av båda benpar och skjöt benen under sig. Det var flying trot som Malin brukar säga. Riktigt fin i tempoväxlingarna och behöll formen oavsett steglängd. Nej en sån här gång får man en spark i arslet vad gäller träningen igen. Tia behöver dock dessa 2dagars viloperioder för då är hon alltid som bäst! Sen tror jag att varierandet mellan ridning och tömkörning mer kommer göra jobbet roligare.


"öket" i sitt nya täcke. Nej då, STJÄRNAN såklart!

Shopping






Plockade på mig massor med mer saker, schabrak, skydd, strumpor med mera men sen fick jag lov att resonera lite, behöver jag det här? Kommer jag använda det här? Och så blev det bara det här tillslut. Jag nöjd, plånboken nöjd. :)

Rea på hästaffären


Idag fick alla clubmedlemmar komma till Aubiose och tjuvstarta deras vinterrea. När vi kom dit så vägrade vi gå ur bilen för vi såg denna kö. Haha seriöst, brukar det vara kö IN till butiker på rean? När de öppnade kom alla in snabbt och smärtfritt för butiken är så stor så vi behövde inte stå in någon kö alls.

Köpte 3 saker, varav 2 på rea. Ett efterlängtat tjockt stalltäcke till Tia, blev ett exakt likadant som jag köpte till Dahlina/Agnes förra vintern fast i andra färger. Jättenöjd! Wheaterbeta har perfekt passform, är jättebra kvalité och varma. Sen köpte jag reflexboots, reflexer får man aldrig för mycket av. Sen blev det en också efterlängtad groomingbag i samma färger som täcket. Ni får se bilder sen. :)

Tillfällen då det inte gått som man tänkt sig
Tänkte dela med mig av tillfällen där det inte riktigt gått som jag tänkt mig på träning och tävling. :) Har fler på lager såklart! Men förhoppningsvis har man väl lärt sig nåt på vägen. 

:: Långsidan innan startlinjen på förra sommarens första tävling ville jag ha lite extra krut i ponnyn så jag lade på skänkeln (hade sporre) och hon bockade av mig! Haha hon stannade dock bredvid mig så jag borstade av kavajen och hoppade upp igen och fortsatte.

:: Samma sommar fick jag till en riktigt bra runda på en stilhoppning och allt kändes perfekt när vi red mot sista hindret. Ponnyn var väldigt lydig och jag hade tänkt förhålla för ett extra galoppsprång men hon trodde jag mena att hon skulle hoppa av, vilket resulterade i att jag höll emot och vi störtade rakt ner i sanden. Vi klarade oss bra men båda blev ganska skakis, måste jag tillägga att andra klassen inte gick nå bra?

:: På 2009 års KM var det första tävlingen jag hade chans att rida omhoppning på Dahlina (ungponny) och vi var såklart felfria i grunden fram till sista hindret där jag lade henne lite sneare för att jag skulle få en bra sväng in på omhoppningen men självklart springer vi rakt förbi hindret istället... Tror ni jag var arg på mig själv eller? Tur nog vann jag KM ändå på min andra ponny haha. :)

:: Förra året skulle jag hoppa en väns ponny på en lokal tävling i Insjön. Det hade regnat hela dagen och banan var en enda stor lerpöl. Han hade som vana att göra riktiga fulstopp, och vi skulle väl mest kolla om det satt i han eller i ryttaren. Jag kom på en jättebra metod att högt morra när han skulle till och hoppa av, och han gjorde jättefina språng. Men i andra klassen när jag red mot ett hinder som kom ur kort sväng i hörnet så råka jag morra mitt i svängen, alltså långt ifrån hindret och han tvärnita av morret och där satt jag i leran... I mina splitternya tävlingsridbyxor för tusen spänn.



Provocerande bloggar
Tänkte ta upp en sak på ämnet provocerande bloggar, de brukar ju faktiskt få många läsare men av olika anledningar. Jag tycker det är samma sak att driva en icke-provocerande som en provocerande, det är ju helt upp till ägaren. Faktum är att jag tycker de oftast är väldigt underhållande! Detta inlägg är ej menat som något påhopp, jag tog ett exempel när jag ville skriva om provocerande bloggar. Jag är helt öppen till att man får ha egna åsikter.

Hittade en blogg som säkert många av er kikat in på. Hon har utnämnt sig själv till NH expert och har mycket starka åsikter som hon skriver om i sin blogg. Men jag vet inte vad jag ska tro.. Antingen är det någon smart jävel som har f r u k t a n s v ä r t kul bakom skärmen hemma när alla rasar mot hennes åsikter, tro mig, det skulle jag också ha. Eller så är det en NH-utövare som faktiskt tycker hon är expert och skriver om sin teori och sin hästhantering.


Valde ut några få åsikter, där hon bland annat nämner att hennes favorit NH-övning är när man "springer så hästen bockar" och att "tävlingshästar får stora näsborrar för de får ingen luft". Oavsett om det är hennes mening så är det en rätt provocerande blogg, för hon har en stängd attityd till andras åsikter, och är absolut ej öppen för diskussion

Tycker du om provocerande bloggar?
Eller tycker du om att hata dom?

Naturfenomen
Igårkväll stod jag och mamma i fönstret rätt fascinerade av norrskenet som dansade fram på himlen igår. Fick ni se en skymt av det? Riktigt fränt faktiskt, naturliga fenomen fascinerar mig.

Påtal om naturliga fenomen så har det självklart blivit -10 här och jag slutar jobbet kl 17, men tidigaste bussen hem går kl 19 så det blir ingen träning heller såklart. Men idag känner jag inte för att gråta, men blir lite ledsen att jag inte kommer iväg. Eftersom jag behöver hjälp med bommen när jag lastar Tia så måste det ske när man kan vara 2 st, och den lyxen har jag inte varje dag. Så när jag väl planerat så ska det bli såhår. Men men, bara o försöka planera in nytt och hoppas pojkvännen ställer upp fler gånger.



Uteritt
Red Agnes sent idag eftersom jag kom ut till stallet rätt sent. Red ut på bilvägen där underlaget är bäst, skrittade fram och sen när vi skulle börja trava var hela vägen helt kolsvart och jag såg egentligen bara himlen och stjärnorna för skogen mörkar så mycket runtom oss. Tog mantag och trodde Agnes som är rätt hoppig skulle fladdra omkring och titta in i svarta skogen, men hon bara tågade på i låg form, verkade som hon hade stenkoll på läget.

Sen svängde vi av stora vägen och in på flygrakan där jag galopperade i båda galopperna (samtidigt såklart :P) och sedan lade jag ner henne i trav igen och låg form. Hon var riktigt framåt. Jag tycker det är väldigt obehagligt att rida i mörkret då jag tror jag ser älgar och hästskärare överallt men jag må säga att en stjärnklar himmel är det inte mycket som slår. Man blir helt uppslukad av hur vackert det är när man skrittar på en varm hästrygg och bara försvinner in i stjärnorna.

Agnes skötte sig mycket bra, var pigg och framåt, kom till handen. Hon vilar imorgon så ska Malin rida dressyr på söndag, få se om några extra vilodagar gjort någon skillnad denna vecka.


Tia på stallgången.

värdelöst
Ibland blir jag riktigt irriterad. Är min lediga helg och hade planerat att åka och träna Tia imorgon. Så idag på förmiddagen får jag ett SMS från chefen på mitt jobb i innebandybutiken som undrar om någon av oss kan hålla butiken öppen på lördagen. Det blev jag som fick jobba. Jag har redan tagit mig an ett extrapass på Bikbok på söndag och det såg jag ju fram emot, men detta förstörde bara mina planer. Känner för att börja gråta.

Pratade med Anna iaf och det verkar som hon kunde senare på kvällen, ska försöka boka 19-20 så får vi se om jag hunnit hem tills dess då. Hoppas det, annars får jag väl skjuta upp det som jag får med allt jag bokar in med Tia.. känns rätt värdelöst.

+ att det snöade satan imorse så 1dm fick vi tillbaka. tack gud, verkligen.



Första gången Tia hoppar med ryttare.

Vann "Bloggsvar"
Jag vann ett bloggsvar hos Annelie! Så nu kommer det finnas ett formulär i högerspalten hela tiden så man kan ställa frågor väldigt enkelt med snabba svar. Praktiskt och lättanvänt. 

Förövrigt så slutar jag strax jobbet och ska till affären och handla hästfoder. Spännande va?




Dressyr på Tia
Försöker få ihop det till att åka och träna med Tia i helgen för Anna. Hon stod ju stilla förra gången vi lastade så jag funderar på om vi faktiskt kan ta vår egna bil och dra henne. Tänkte visa henne för Anna och träna på övergångar mellan skritt och halt, skritt och trav o.s.v. Nu när jag fått ut nosen på henne blir hon ganska stark, och jag får börja med att bara krama och säga ptroo, sen ta i lite mer, sen får jag lov att bli lite starkare ändå. Men bara att träna in gång på gång på gång, vanedjur som sagt och vi tar allt från grunden. Grunden till dressyr är ju mycket tempoväxlingar/övergångar, får hästarna kvicka, alerta och får dom att sätta bakbenen mer under sig och komma fram till en stadig hand, så småningom. 

Vårens träning går ut på att rida mer. Nu har hon satt lite mer ryggmuskler vilket gör att det går att byta ut ännu en tömkörningsdag mot en riddag. Har tömkört under hösten/vintern för hon saknade ryggmuskler, och sen ridit en dag. Så nu är det dags att rida mer, och jag tror att hon kommer bli mer och mer avslappnad med mig på ryggen allteftersom ridningen kommer igång.

Vill få henne mer lydig, men hon blir så lätt uttråkad så det gäller att hela tiden göra nytt. Det är verkligen en utmaning, men tillslut ska hon väl finna ro i att jobba under mig. Det är ju det vi siktar mot hela tiden. Såhär har jag tänkt att lägga upp dressyrpassen med Tia:

:: Skritta fram ordentligt avsuttet (hon spänner sig för sadeln)
:: Galoppera på fyrkantsspår och på volt åt båda hållen
:: Skrittpaus uppsuttet
:: Travarbete med övergångar samt volter
:: Tempoväxlingar
:: Skritta av

Jag har tänkt att rida i ca 35 minuter. Om något problem uppstår tar vi igenom det, sänker kraven och avslutar när det blivit rätt. Med Agnes gör vi tempoväxlingar innan övergångar och detta för att göra henne mer framåt. Men med Tia vill jag få tillbaka henne lite då hon fortfarande går med mycket framvikt, men så småningom kommer jag rida tempoväxlingar innan övergångarna, som en mjukstart på ett pass.

Har ni några passande tips att ge mig angående det jag skrivit?


Terrängträning


I sommar ska jag och Agnes prova det här. Om Tia går att kontrollera ska vi också träna på leksandsbanan. :)

Ryttarens tyngdpunkt
Har du tänkt på var ryttaren har sin tyngdpunkt när man rider? En handsbredd ovanför naveln. Där måste vi hålla våran tyngdpunkt för att hamna i balans med hästens, som finns ungefär vid sadelgjorden. Om man då tippar lite framåt har man fått tyngdpunkten på ett annat ställe, och stör då hästen. Lutar man sig för mycket bakåt flyttar sig också tyngdpunkten, och då stör man hästen. 

Att som ryttare vara i balans på hästryggen är därför grundläggande för att du ska kunna jobba din häst rätt, och för att ni ska kunna jobba tillsammans rätt. Många gånger kanske man sitter snett/framåttippad och det korrigerar hästen genom att balansera upp dig, då kommer hästen belasta fel och blir mindre hållbar.

Visste ni också att för varje cm du sitter snett på hästen, skapas ett tryck på hela 7 kilo. Så om du har för vana att sitta framåtlutad kanske 5 cm så lägger du 35 k i l o s tryck på hästen som den måste balansera upp. Ett exempel: Lutar du dig framåt när du ska fatta galopp så har du egentligen gjort precis tvärtemot vad du ska, för i en galoppfattning ska ju hästen lägga vikt på baken men om du är framåtlutad så blir det ett stort tryck på hästen fram som den måste bära upp, den kan omöjligen sätta sig på rumpan i fattningen och du har i princip inte tränat en enda sak rätt. Fattningen görs på fart, inte styrka. 

När man börjar tänka på sånt här så förstår man hur det hänger ihop. Jag kan fortfarande bli lite jaga-på-framåt med sitsen i en fattning, för det är min reflex att tänka/göra så. Det gäller att hela tiden ha tyngdpunkten på rätt ställe, och är man vältränad och håller emot så sitter man kvar vad än hästen hittar på. (undantag finns såklart haha) Det är så mycket man gör i sadeln som ryttare som ger så stora effekter på hästen. Något jag absolut måste tänka mer på! 




Positivt överraskad!


Var in en sväng på Aubiose som är lokala hästaffären här i stan. Det är där man handlar oftast eftersom det inte finns utbud någon annanstans, men jag har väl tyckt att det varit lite samma saker väldigt länge. Men så idag klev jag in och de hade byggt om och när man började leta i hyllorna fanns det nya saker, lite nya märken och sådär. Jättekul! Jag hittade flera saker jag vill köpa och blev riktigt shoppingsugen!

De hade fått in nya schabrak, några fruktansvärt snygga måste jag säga. Plånboken nästan hoppade ur fickan självmant.. Men jag ska dit på söndag och handla för de startar sin vinterrea då, så man inte går back på något bra köp. Men gäller att vara där tidigt anar jag. Men ger iaf Aubiose tummen upp för ett rejält lyft!

Plusgrader
3 plusgrader och det har precis slutat regna här i Borlänge. Nu börjar molnen spricka upp och solen tränger fram, fåglarna kvittrar... Som sagt, helt OK med mig! ;) Men man vågar inte prata högt om att man vill ha det såhär resten av vintern/våren för då kommer väl bakslaget med -20 tre veckor i sträck med ny snö i flera omgångar..

Idag ska jag försöka fota lite utrustning som ska säljas. Kanske kommer upp något här också? Blir bara motion av den stora idag, Agnes vilar för hon ska gå resten av helgen. Dessutom får jag hjälp med Agnes mockning idag, så det känns lyxigt! Malin vill väl också komma igång med stallet nu när hon börjar rida mer. :)

Allmänt


Agnes är duktig att tugga på bettet. Ibland på filmer eller bilder kan jag tänka: varför går hon och gapar? Men det är bara löddret runt läpparna på henne som ger illusionen av det. Jag har klippt skägget på henne förresten, så hon skulle se lite mer feminin ut. Men med vinterpälsen kvar på så hjälpte det inte så mycket. ;) Tia har börjat fälla mycket, men Agnes päls sitter som berget. Får se när det börjar vända...



Schabraken från Tradera
Fick en gissning av Annelie200:- angående hur mycket schabraken kostade. Var en bra gissning för det hade varit billigt för tre schabrak med frakt. Men faktum är att det var bra mycket billigare än så...



Jag vann auktionen på tradera för 2:-
Frakten tillkom med 43:-
Så jag betalade 45:- för hela kalaset! :)

Tävlar hos Brusella



Våra hagar


Den gröna stjärnan är i hästarnas vinterhage, som är stor med höhus så de har fri tillgång till hö. Den ljusblå stjärnan är i hästarna sommarhage, som också går in i skogen för regnskydd. De gråa fyrkanterna är stallet till höger och höförråd/verktygsbod till vänster, och sen vår stallplan såklart.
De andra gröna plättarna är hagar som de andra hästarna använder. Vi har även en till sommarhage på andra sidan vägen, och ännu en fast inte lika stor längst till vänster på bilden ovan. Man ser en liten del av den.

Tävlingsschabrak


Idag kom dessa 3 schabrak till mig! Alla tre är vita, ett helvitt, ett med röd passpoal och ett med blågul passpoal, storlek full. Jag fyndade dom på tradera, så billigt att jag knappt vågar skriva det här. Så ni ska få gissa!

Gissa: Hur mycket kostade dessa schabrak? Pris + frakt

Bättre hästbloggar kan ni!


Försöker hitta fler bra hästbloggar att läsa men det är få som håller måtten. Har några favoriter och följer dom väl, antingen är det folk jag känner eller bloggar som faktiskt når upp till mina kriterier haha, kräsen som jag är. Ber därför ännu en gång om tips om bra hästbloggs!

På tal om bloggar så tycker jag det är tråkigt med copycats. Då menar jag inte innehållet på inlägg för det är så förståeligt i denna genre att flera skriver om samma saker inom hästvärlden, men att man använder kanske samma "slagord", upplägg, design-detaljer. Man kanske lagt ner eftertanke på att få bloggen unik så härmar andra, inge kul.


Bra träning, men bara av hästen
Imorgon ska båda hästarna stå och jag ska förbereda inför kursen jag startar upp imorgon. Ska ut och släppa ut dom imorgon bitti sen tänkte jag be någon annan ta in så jag kan få ledigt resten av dagen, blir några timmars jobb mitt på dagen också. Jag startar upp en kurs i Hur man bör träna sig själv som ryttare.

Har ni tänkt på att man räknar ut foderstater in i minsta gram och decimal till hästarna, lägger upp träningsmål och förbättrar teknik och kondition, men vad gör man åt sig själv?

Det jag främst skulle vilja förbättra hos mig själv är konditionen, styrkan i kroppen, fokus både på träning och tävling, helt enkelt få mer ork. Positiv inställning har jag för det mesta, men träning stöttar även det (endorfiner vet ni). Skulle gärna lägga på mig nåt kilo här och där i muskler.

Tränar du dig själv som ryttare?

framtiden




Den dagen jag kan rida dig sådär avslappnad
och fin blir jag väldigt glad.

Uteritt
Idag red jag och Malin ut våra hästar tillsammans, och det gick faktiskt bra. Malin tyckte Tia såg ut att försöka dra, när jag tyckte hon var ovanligt lugn haha, märks hur blind man blir. Nej men Tia har svårt att slappna av, men jag tycker hon skötte sig bra idag för hon dummade sig ingenting och det är jag glad för. Hon fick gå bakom Agnes ett tag och då fick jag lite extrahjälp att få en lugnare takt. Men vi red uppför flygrakan och där tycker jag hon höll en bra travtakt, fast Agnes hamnade långt bakom, helt olika steg på hästarna. Galopperade lite sista biten och det var roligt! Hon blev inte helt stum i munnen utan det gick att liksom hålla "kontakt" med henne fastän det är öppet och inbjuder till rusgalopp. Lyssnade bättre på ptroo nu.


Röda ringen är vårt stall, de gråa fyrkanterna. flygrakans start och stopp vid de gula stjärnorna, så ni får en uppfattning om hur grymt lång den är!

Hoppade av och ledde hem när jag skrittade av för hon taktar, slappnar som sagt inte av. Men nån gång i framtiden ska jag väl få lite lugn och ro på henne, annars får hon säljas som körhäst hehe! ;)
Tia blev svettig och rätt trött, bra att pulsa i snön som blivit bra och mjuk igen tackvare dagens plusgrader. Vi red förresten i regn! Hur sjukt är inte det med regn i januari?

RSS 2.0