havrepappa


Haha skön pappa :)

första leran...
...trodde jag. Men det var bara kvarlevorna efter Malins dressyrpass igår. Hon åkte nämligen till Yvonnes ridhus och där är det annat underlag som följer med i karlederna. Jag som trodde det smält ner till barmark... Skitsvårt att få bort, man får ta av sig vantarna och smula sönder det mellan fingrarna eller dra det av. Går inte att borsta bort som annan sand.


Gymnastikhoppning
Idag har jag och Agnes varit och hoppat i ridhuset. Eftersom vi måste få mer framåtbjudning ställde jag i ordning hindren sen plocka jag ur henne och red fram utomhus. Har stått i stallet vid ridhuset själv när jag var liten så jag kan ridvägarna, så vi red ut efter en travtränares slinga. Travade och galopperade sedan skrittade jag tillbaka till ridhuset och när jag kom in så började jag galoppera istället för att trava, för att jobba igång bakbenen och för att få framåttänket. 



Självklart blir hon lite piggare och så när det är hoppning, så jag tror hon hade kul. Hoppade studs idag, första riktiga gången hon går studs. Hon skötte det jättebra, lite lat till en början men jag fick jobba med skänkel så hon kom upp mer emellan, fick riktigt bra språng. Sedan red jag på 5½:an som jag ställt på en diagonal. Galopperade uppför långsidan och kortsidan sedan bröt jag av till trav in på diagonalen och red an, detta också för att öka framåtbjudningen. Agnes är väldigt kul att hoppa, hon går på men springer inte mot hindren utan tar sig an lugnt, man vet att hon inte stannar. Hoppade strax över en meter på 5½an några språng, hon hoppade upp sig bra.

Sen fick hon skritta av löst bredvid mig medan jag plockade undan, då går hon efter mig som en hund. Min moster som bor granne med ridhuset såg min bil så hon kom in och hälsade på, och ändå fast hon stod och ville klia Agnes så följde Agnes efter mig, fram och tillbaka mellan hindren och hinderboden. Hon är så go!


Orkade bara filma 2 språng eftersom jag var själv och fick placera ut kameran, ett på 75cm och ett språng på 1 meter. Men bättre än inget hoppas jag!

vädret


Alltså det här är helt OK med mig! 



Tömkörde snäll häst
Tömkörde Tia idag, jobbade mycket med att runda henne i insidan, hade ett långt spö till hjälp. Fick jobba som en gris men när hon släppte i högersidan syntes det så väl att hon hamna "rätt", hon såg och kändes jättefin då, fick ut steget och upp ryggen. Jobbade mest med ställning och böjning idag, inte så mycket tempoväxlingar medmera för det går inte riktigt att jobba på så pass stor volt med all snö omkring. Förövrigt kan tilläggas att hon börjar bli bra lydig, även fast hon är pigg så lyssnar hon på ptroo och lyder, springer inte ifrån eller försöker komma undan. Däremot har vi haft bra mkt bättre träningar.

Efteråt stod jag och Veronica på stallplan och pratade så Tia fick snällt stå bredvid. Hon står med sänkt huvud och ska bli kliad, sen vill hon klias under hakan och står och pussas med Monki, sen sänker huvudet och vill bli kliad på öronen o.s.v. Så himla go! Som jag sa förut, en treåring skulle kunna hantera henne i den situationen. Hon börjar bli väldigt harmonisk att ha och göra med. Självklart så är det bus i hagarna vissa kvällar och då blir det lite springigare, men skönt att hon kan vara såhär när man håller på med henne, blir så mycket roligare och trevligare. 

Har övertalat Oskar att följa med mig till ridhuset med Tia en dag i veckan så jag kan få hjälp med bakbommen och även filmning när jag rider. Oskar är förresten min pojkvän.



Snygg färg.

Coachens utlåtande
Idag har Malin känt igenom Agnes i ridhus medans jag jobbat. Kul att Malin orkade iväg, och bra att hon får känna på sin ponny uppifrån ryggen och på så vis kunna hjälpa mig lättare fram tills hon tar över helt igen. Agnes hade stått emot lite, det som jag beskrivit som tuggummiseg, ställning och böjning var bra men framåtbjudningen fick hon inte fram det där sista snäppet, och har man inte framåtbjudningen lösgjord så kan man ju inte göra så mycket annat heller. Agnes sätter inte höger bak lika väl under sig, det sa Tina på hoppträningen också, så nu vet vi lite vad vi ska jobba med.

Siktar på att rida mycket ute i skogen och få tillbaka mer framåtbjudning så man inte tragglar för mycket i ridhus och trökar ihjäl hästen. Jag vill se till att jag som ryttare får henne fram ordentligt för skänkeln, fram till handen och inte tvärtom, hon får inte stå emot något som hon gjort nu lite i ridhuset. Hon måste hela tiden tänka med framåtbjudning. Ut och rida tempoväxlingar och se till att man får med sig högerbak ordentligt såväl på rakt som böjt spår.


Malin och Agnes

hemmablind
Har ni märkt att man kan bli väldigt "van" med vissa grejer? Nu menar jag inte som rutiner, utan kanske att man är van med att hästen ser ut som den gör och då märker man inte att den kanske har musklat på sig, gått upp eller ner i vikt o.s.v. Jag upptäckte något igår på löshoppningen när jag pratade med instruktören som jag inte tänkt på så mycket. 

Hon fråga när jag tänkte ta mig ut med Tia på tävling, och jag sa att det nog inte blir förräns nästa år, hösten 2012. Hon tyckte jag skulle träna på och bara åka ut på tävlingsplatser och rida fram, sen lasta in och åka hem igen. Hon tyckte inte det såg att att vara nå problem med hanteringen, vi var ju bara unghästar igår och de gnägga på varann men Tia lyckades ändå koncentrera sig på det vi gjorde, och hon följde med mig när vi gick ifrån de andra och skulle lasta i och åka hem. Men jag tänker väl fortfarande lite att hon är "valpig" och så, men även om hon är lite pigg och framåt så går det att få henne lydig, något jag själv inte inser ibland.

Jag blir nog ganska blind på hur man kan göra för att utveckla Tia eftersom jag ser henne som en häst jag alltid ska ha. När det inte är "bråttom" med vissa saker kanske de istället aldrig blir av. Med Agnes och Dahlina visste man ju att man ville göra mycket med dom för de ska säljas och man ska "härda dom", men på något sätt försvann det tänket med Tia eftersom det ändå "bara" är jag som ska ha henne. Men jag ska verkligen försöka öppna ögonen mer, Anna sa en bra sak som jag kanske har som spärr: du behöver ju inte rida grandprix dressyr för att åka ut och hoppa en 80 klass bara för att prova. Och det är ju som hon säger, hon måste få ut och se saker, träna på olika ställen, rida med en stor grupp hästar, åka på klubbtävlingar med mera. Men ända sen jag köpte Tia har Agnes gått i första hand eftersom hon ska säljas, och jag vill hinna med hennes utveckling så mycket som möjligt.

Men Anna inspirerade mig mycket, hon har ju bara haft "problemhästar" och har tagit dom från att bara backa under ryttare till att vinna 130 hoppningar. Så jag tänkte ta extra hjälp av henne, så då har jag två perfekta källor att hämta inspiration och kunskap ifrån, Malin som är jätteduktig med unghästar och dressyr, sen Anna som har stor erfarenhet av känsliga och speciella hästar samt är hopptränare.

Rensning




Jag och Malin rensade ut i sadelkammaren och i vår garderob häromdagen. Vi passade på för en i stallet har köpt en ny häst och behövde foderkammarens utrymme till den ett tag. Iaf så kasta vi schabrak och benskydd i tvättpåse och sen rensade vi ur lådorna med skydd och reflexer, sjukvårslådan, bra-o-ha-lådorna och allt helt enkelt. Så har vi lite ordning (tror vi ja) sen när allt ska på plats igen i foderkammaren.

På tal om foderkammaren så fick vi råttor i stallet samma dag vi flyttade fodret från boxen! Vi ställde våra hinkar och påsar i en stor foderlåda i stallgången, och jag ställde mina foderpåsar i en stor trädgårdskasse, men visst var det fullt av små rått-bitmärken och runda hål de sprungit i. Jag och Tia upptäckte dom igår när jag gjorde iordning henne för lastningen för det började låta så högt nerifrån stallet. Jag blev jätterädd och tänkte: vi är ju dom enda här? eller?

Så gick jag närmare och det blev tyst. Sen gick jag mot foderlådan och shit vad det rasslade till, jag skrek och sprang upp till Tia. Rädd!

Löshoppning
Löshoppade Tia igår som gjorde riktigt bra ifrån sig. Men börjar berätta om lastningen, jag hade ju tänkt prova skicka in henne eftersom jag var ensam. Hon fick gå fram och se krubban och käka, sen skulle jag skicka in henne men hon bara titta på mig som om jag var dum: varför ska jag stå där och du här ute?

Hon gick in halvvägs men när hon upptäckte att jag inte gick med henne så stannade hon, sen backa hon sakta, sakta ut. Höll på så ett tag. En stund till, och sen lite till. Sen kom Veronica så då fick hon lägga på bommen för Tia går minsann in varje gång om jag följer med... Iaf så åkte vi iväg och jag värmde upp henne.

När hon fick börja trava och galoppera runt så var hon väldigt avslappnad, inte alls stressig som sist. Hon hoppade riktigt bra, kom in bra och fick perfekt avstånd till hinder nummer 2. Idag kunde vi prova höja lite för hon gjorde allt så okomplicerat och bra, och sista gången låg hindret ganska högt och Tia hoppade väldigt lätt och mjukt 3 dm över. Hehe hon har härlig spänst. Sedan sänkte vi och hoppade skräckhinder istället. Vattenmattan var läskig men det gick med lite övertalning. Något att träna på! :)

Lasta in och dra hem med en nöjd Tia och matte.



Den där känslan...


En träning där jag hade bra känsla, dock jobbade med min vänsteraxel som gärna gled "fram". Men kommer ihåg att jag hade bra flyt, Agnes var väldigt tacksam att jobba med. Nu vill jag sätta igång Monaträningarna igen, nu med lite högre arbetsform och en nivå klarare med sidvärtsövningarna. Vill få tips och råd angående programridning och hemläxor som Malin kan hjälpa mig med. Men först måste jag bli mycket mer alert och kvickare, måste orka rida varenda steg, h e l a träningen. Lättare sagt än gjort. Laddar för nästa vecka då jag lägger in en dags hoppning och ännu en dressyrträning om tränaren hinner mellan baby-matandet. Återgår till mitt normala arbetsschema där jag kan planera all träning bättre.

Har ni vågat satt något första tävlingsdatum?
Jag tycker det är så svårt, man vill ju ha koll på allt haha. Man vill ju ge sig ut den perioden när hästen är som bäst, men samtidigt kanske hinna med någon extra tävling just bara för att se hur hon beter sig och få rutin på tävlingsplats.

Hemma bäst
Hej! Blev 3 grejer från Hööks och 4 grejer från Ikea, storshopping.. eller inte. Men kollade på massor av schabrak, de enklare i fina färger, men då fanns bara ponny-storlekar så kändes himla onödigt. Men jag har rätt mycket utrustning, men mycket vill ha mera. :)


En sån här fick Tia bland annat, sen blev det stövlar till mig och ett liniment för massage till Tia också då. Imorgon ska jag försöka lasta själv då mamma nog inte hinner med mig, blir väl coolt att prova. Lasta ur har jag kommit på ännu ett trick jag ska prova, hon har ju försökt vända på huvudet och följt efter mig ut men nu har jag kommit på hur jag ska göra, ensam.

Annars väntar en jobbhelg så ni vet, kanske inte blir mycket update.

Hööks.
Idag åker vi till Ikea en sväng, kommer springa in på Hööks och kika lite också. Hästarna blev skodda igår så nu är man ju pank igen haha! Men vi hörs senare, nu ska jag dra...

Några vinterbilder på pärlan..







Kvällens dressyr
Årets första dressyrpass för tränare avklarat. Okej jag vet, seent! Men först skulle vi träna ute, sen förstörde vädret, underlaget och sen ville jag inte köra med våran bil för det blev plusgrader och en tunn vattenhinna ovanpå isen så det var halt men nu har vi alltså premiärat!

Jag är faktiskt nöjd. Lite seg i början men jag måste bara se till att vara kvickare själv så kommer Agnes också igång. Travjobbet var helt okej, inte helt lösgjord i högersidan så det måste jag se till att ändra på framöver, är bara mig själv att jobba med, att lära mig kontrollera det helt och hållet. Men stadig form, kunde plocka ihop henne ganska bra och bra takt. Vi jobbade mycket serpentinbågar, perfekt med hästen som kanske inte är helt lösgjord då man inte ger dom så mycket chans att fastna i någon sida, utan man kan lösgöra åt båda hållen hela tiden.

Galoppen var faktiskt bra idag, däremot galoppfattningarna har jag trollat bort.. Nejdå men jag var riktigt dålig på att tajma in halvhalt-fattning så jag red halvhalt-halvhalt-halvhalt-halvdan fattning, och det funkar såklart inte för hon orkar inte ännu komma till galopp från så mycket samling! Jag måste lära mig att det ska ske bom-bom liksom! Men riktigt bra ökad trav fick vi till haha... Men mycket bra stöd i galoppen, härligt runda språng inte lika lång.




Nöjd med min sits idag, inte riktigt i galoppen, men jag höll emot bra med mellangärdet och inte med skuldrorna liksom. Såklart inte perfekt men bättre än väntat efter träningsuppehåll..
Tack Malin för du är en sån bra tränare!

Dressyrträning imorgon
Imorgon ska jag och Agnes äntligen träna dressyr i ridhuset! Nu har jag faktiskt inga krav, bara att hon går framåt kanske. Hon har varit fin ute, hoppas hon tar med sig energin in också, hon kanske har saknat de intensiva träningarna vem vet? ;)

Det jag vill få igenom med passet är en bra takt med ärligt stöd i båda tyglarna, stadig form, ställning och böjning åt båda hållen samt kanske någon tvärning. Men man får absolut helt enkelt anpassa till hästen. Om hon är trotsig så sänker man kraven och jobbar innanför sin comfortzone, men för att träna på saker så måste man tänja ut gränsen hela tiden. Så vi får helt enkelt se vad dagsformen erbjuder!

Med mig vill jag få igenom att jag ska använda vikthjälperna, titta rakt fram inte ner, inte spänna mig i skuldrorna samt att jag ska komma ihåg att tänka på min sits hela tiden. 


och jag ska skippa termosarna imorgon med. ;)

Designer

1.


2.


3.


4.

Jag tycker om enkla designer som är lätta för ögat, inga 3D effekter utan bara vackra bilder i en jämn mix. Hittar ni någon favorit?

Blir kul till våren då man kan ta nya fina bilder med systemkameran, sommarens designer, alltså 3 och 4 är mina favoriter!

Löshoppa på lördag


Gillar hennes framben! :)

På lördag ska vi förhoppningsvis åka och löshoppa Tia för Anna igen. Bra för tjejen att få hoppa lite, få mer rutin och ha kul helt enkelt. Måste boka ridhuset och hoppa lite uppsuttet också, något för nästa vecka då jag har fler lediga dagar kanske? Underlaget lär väl inte ändras så mycket. (haha vet att jag tjatar om underlaget hela tiden.)



Dagens träningar (och fulbild)
Med mitt ena jobb hinner jag sitta vid datorn om det inte är folk i butiken, jobbar på en sportanläggning och det blir folk ibland mellan träningar så blir ganska mycket fixa-tid och lite data-tid så jag hinner blogga. Tyvärr glömde jag kameran hemma, hade tagit lite nya bilder idag men de får vänta helt enkelt. Lite lyxigt jobb va?

Varit jättefint väder med sol, jag har ridit utan jacka och i RIDBYXOR hör och häpna! Säkert första gången utan termosar på någon månad eller så. Tia fick gå i skogen, vi försökte men det var så jäklarns värdelöst, stenhård is med gropar och hål under och hård snöskare ovanpå, de kan ju vricka sig väldigt lätt. Vi gav upp efter en kvart och skrittade på vägen istället. Bara så hon blev varm, hon var avslappnad idag.


Bjuder på denna, såhär kan det ju se ut. Förhoppningsvis inte hela tiden haha!

Agnes red jag ut längs vägen, sedan in på en skoterväg som var sådär, gick att skritta och trava lite lätt. Agnes kan jag ju korta upp och snabbt få stopp på därför kan jag rida i alla gångarter med henne, medans Tia måste bli med lydig innan, skulle jag ut och galoppera på ett halvdant underlag och sen se att jag måste få stopp NU så kanske det inte går. Men Agnes var ganska pigg, först när jag travade igång så hängde hon i handen så jag fick lov att göra halvhalter vartannat steg och liksom släppa efter på tygeln hela tiden så hon inte hade något att hänga sig i, hon satte sig liksom inte på baken utan blev framtung. 

Så i början av ridturen fick jag bara kämpa med att hon skulle ta stöd men bära sig själv, min kropp (axel och arm) säger ifrån direkt hon blir lite tung så det är tur. Fick henne bra tillbaka i skritten, kunde forma henne åt båda hållen och flytta i skänkelvikning. Flyttade lite i trav också för flygrakan var plogad så det var platt iaf, lite hårt bara men det är bra att jobba på hårdare underlag nån gång i veckan också.

Hon jobbade på ganska bra, tänkte själv hela tiden på att renodla hjälperna. Jag måste ta förhållningarna med vikten, ändå glömmer man och kramar i handen och då kanske man tappar den fina formen för man gör ett onödigt tygeltag o.s.v., det är svårt att rida! Men på vägen hem hittade jag en till plogad väg med platt is/snö-täcke så jag ville galoppera lite. Agnes kan jag ju som sagt samla upp om man jämför med Tia. Red iaf i skritt, flyttade i skänkelvikning och sen två steg efter fattade jag galopp. Då hade jag henne ju perfekt inramad från innerskänkel till yttertygel, så jag fick en bra form i galoppen med stöd i handen. Red en lugn galopp, lugna språng och ganska sakta tempo, jobbigt för Agnes men kul att man kan börja plocka ihop henne lite.




Färgkombo


Favoritfärgkombon på Agnes. Vit, rött och marinblå.

...

På fredag...

Imorgon blir det minusgrader igen. Kanske att ridbanan som är lite upptrampad sjönk ihop under dagens plusgrader så den är ridbar imorgon. Skulle vara roligt att rida båda hästarna på bana imorgon, kanske jobba med lite bommar. 

På torsdag ska hästarna verkas! 8 veckor sen sist, Agnes hovar har växt lite men annars så är de fortfarande fina. Skorna ser ut som när dom slogs på, brodden tar ju emot så de går säkerligen att använda igen, skönt. Både Agnes och Tia är snälla att sko, de kan dock tröttna ur lite mot slutet. Tia försöker då hänga sig i hovslagarens famn vilket inte är så uppskattat. Funkar inte det försöker hon hänga i plastkedjorna vi ställer dom i på gången. Smart häst. 




trött på denna vinter
Usch nu är underlaget värre än värst, plusgrader så blir det en liten vattenyta på isen sen fryser det på lite och snorhalt igen. Snön är det hård skare på så man kan ej pulsa. Skogen duger, men riktigt halt på vissa ställen och ibland mycket snö även där. För halt för att jag ska kunna ta Agnes med min bil, då måste jag låna bil. I den här takten kommer vi kunna tävla i maj typ.. Nej då, vet att det inte är så många som är i full gång med hästarna ännu, mina går nu ca 4 dagar i veckan men mycket uteritter. Det behövs ju såklart också, men snart måste man börja jobba lite längre pass.



Varför tror ni att det varit sånt här väder i januari? Visst är det lite spännande hur det kan variera från år till år. Nu ligger väl januaris snitttemperatur på plusgrader, annars brukar det väl vara kallast nu.

Min besöksstatistik sköt i höjden nyss, vad nu?

Tips
Jag är en såndär som tycker om att ta kort på hästarna, både vid träning och tävling men också i vardagen. Men sen laddar jag in dom på datorn, visar något kort på bloggen sen ligger de bara i en mapp. Jag är så dålig på att skriva ut och faktiskt göra något kul med bilderna! Men även jag har mina ljusa stunder, skrev ut ett trettiotal bilder tidigare i höstas på expert.se. Klart på en timme! Så jag tänkte tipsa om att skriva ut era fina bilder, foton man kan ta på är faktiskt roligare än dom i datorn.

Ett tips för vanliga foton är att köpa en fotobok med lite hårdare pärm. Jag fick min svarta av mamma när jag fyllde 19. Nu har jag klistrat i lite foton, man kan köpa en guld/silverpenna och skriva i för att få lite text så man alltid minns var och när eller om kortet har någon historia. Köper man en med hårdare pärm kan man ju ställa den i en hylla eller på en byrå öppen, så det blir en fin dekoration. Då lockar det att plocka upp den och bläddra efter fler bilder, så kan man ju variera vilken sida som står öppen så man byter bildmotiv. 


Pyssel!

Mamma
Min mamma är så bra, hon vill ofta följa med ut i stallet och hjälpa till med mockning och pyssel i stallet. Hon packar nästan alltid en fikakorg och har inte bråttom någonstans, hon ställer upp och hjälper mig de dagar jag jobbar tidig morgon till sen kväll. 

I början tyckte jag inte om när hon var med i stallet, jag vill ju mocka själv, göra mat själv och packa mina höpåsar själv, är ju mina hästar liksom. Stallet har alltid varit min egna tillflyktsort, där jag får vara helt tyst om jag vill och inte behöva prata med någon annan, och jag tycker om att vara ensam mycket. Sen tycker jag det är kul att vara supernoga och vill att allt ska vara på mitt sätt. ;)

Men nu så är mamma alltid välkommen att följa med för hon gör det absolut inte för att jag bett henne eller är för lat för att t ex mocka två boxar eller något sådant, utan för att hon mår bra av det. Min mamma har medfödda hjärtproblem och hennes ställe att återhämta energi på är i stallet, där även hon finner lugn och ro, och hon gör det hon klarar och hon blir mer och mer "frisk" av att vara i stallet med oss. Min mamma kan ej utsättas för stress för då kan hon bli riktigt sjuk/dålig, men nu har hon märkt av att hon orkar mer och hon känner sig mer och mer sugen att kanske rida lite själv också. Det är ett jättestort steg och jag tycker det känns jättebra! Detta kanske är ganska privat och personligt att skriva ut, men jag tycker mamma är ett bevis på att hästar får oss att må bra.

Älskar dig! :)



Bloggtävling


Klicka på bilden för att själv tävla! :)

Agnes
På kvällen var det dags för ponny nummer 3, Agnes! Hon var bra verkligen, jobbade på åttvolt och ställde om och såg till att få jämnt stöd på bägge yttersidor. Under den lilla "trotsperioden" så tog hon varje chans att hänga sig i högertygeln och inte ta stöd på ytter men idag kändes hon jättebra, lätt att ställa om och böja hela kroppen på henne, hon var arbetsvillig och ställde upp på mig liksom.

Red bara skritt och trav, övergångar och tempoväxlingar. MÅSTE dressyrträna snart så jag kan göra något åt mig själv, känns som jag sitter som en kratta och jag är så otränad att det är pissdrygt att använda vikthjälperna ju. Träna träna träna... :)



Lördagen
Igår började jag dagen i min kompis stall, jag lånar hennes C-ponny och har privatlektioner med en tjej som rider på ridskola men vill utveckla sig lite mera. Då passar det jättebra att Ida är snäll och lånar ut Neisti till oss, Ida har ju numera en storhäst som tar lite mer tid och då kan vi hålla igång ponnyn lite. Vi tolkade i alla fall lite och det var superkul! Jag fick ju rida hela tiden för Jennifer (eleven) hade mamma och lillebror med sig så fick de turas om. Var så kul att gasa på lite extra och Neisti verkade också ha roligt!

Efteråt red hon lite och vi övade på att länga och korta skritten samt använda vikthjälper att bromsa och benen för att svänga. Hon är så duktig!


Neisti, C ponnyn vi får låna av Ida.

Efter det åkte jag hem och åt lite, sen till ridhuset och mötte upp Eleonore för dressyrträning på hennes nya C ponny. en riktigt pigg sak! Vi bara checkade av hur han var och han var springig och Eleonore fick kämpa för att få han att lyssna på henne. Men vi jobbade först med tempoväxlingar, sedan övergångar. Sen fick hon trava över bommar för att få han att stanna upp och lyfta benen uppåt istället för bara framåt. När han fick göra nya saker hela tiden gick det bra tycker jag, galoppen var lugn och trevlig. 

Jag frågade i slutet om jag fick hoppa upp och prova och det fick jag. Upp och tog kontakt med han och efter några steg så förstod jag direkt hur läget var. Riktigt envis, svårriden ponny var det jag satt på. Fick först göra massor av halvhalter för att få han att vänta in mig, sedan fick jag kontakt på bettet och en trevlig form. Då försvann det mesta av springigheten och jag fick jobba med att övertala han att samarbeta. Jag fick jobba med vikten i vartenda steg för att behålla kontakten och känslan att han väntade in mig, och det gick riktigt bra att rida han, finns verkligen mycket att hämta! Red öppnor och skänkelvikningar som om han aldrig gjort annat. Hoppas jag kan få rida igenom han lite så kommer Eleonore verkligen lära sig rida på riktigt. Jättetrevlig ponny därunder hans envisa yta.



Sen bytte Eleonore ponny så kom resten av gänget så hopptränade vi. Jag pushade svårighetsgraden då det är dags att börja tänja gränserna lite inför våren. Vi travhoppade och jag höjde hindret ganska mycket för man måste ju stärka hästarna. De gör det så bra de där tjejerna och killen, de vågar utmana hästarna och de tar beslut om att de ska klara övningarna vi gör, det tycker jag är positivt. Sen hoppade vi lite serie och avslutade med en evighetsbana. De är så härliga och de blir bara duktigare och mer analyserande, de vill veta vilka problem de ska jobba med och de vet att genom hårt jobb och utan genvägar så får man resultat. 


Jätterolig och skön helg
Idag har jag haft tre lektioner med massa duktiga barn och hunnit rida 3 ponnysar själv också, en jätterolig dag utan hets och stress, skönt! Berättar mer sen, nu ska jag duscha och äta lite godis.


Förresten så har typ 140 personer sett försäljningsfilmen när jag rider fyraåringen och några har hört av sig och det verkade idag som att han blir såld! :) Kul, då får deras barn (mina elever) eventuellt en D ponny som mamman ska träna fram tills barnen blir stora nog.

Schabrak


Dessa har kommit upp på Hööks hemsida nu allteftersom och jag gillar dom! Gillar att de är rena och enkla, inga kopierade loggor eller så och det gör dom mycket mer användbara enligt mig. Alla finns i andra färgkombinationer, plockade bara ut några. Det grå med rosa kant t ex, en del av mig ÄLSKAR det, men en annan säger köp den beiga med brun kant istället.. ;)



Träns


Tycker Tia passar jättebra i det träns jag har nu. Det är faktiskt ett knep och knåp träns i flera olika delar, egen nosgrimma, eget pannband och sidostycken från ett annat. Men tillsammans blev det ju tillslut jättebra, passar hennes stora huvud bra enligt mig. Nosgrimman på sne dock, haha gulligt. En bred nosgrimma är finast, speciellt tillsammans med det smala pannbandet, håller ni med?

Tycker utrustningen alltid ska vara praktisk i första hand, skadar inte om den också ser snygg ut.



Bloggtävling

Är med i tävling om boots hos Sara Carlsson. Bootsen man tävlar om kommer från Cheval ridsport.

Älskar dig

Störande
Jag brukar ofta sitta och kolla annonser på hästgrejer och utrustning, man kan alltid göra fynd enligt mig! Men något som jag blir så himla störd och irriterad på är när folk lägger ut annonser och skriver: 
"Hej jag säljer massa olika saker skriv vad du är ute efter så får du priser".

Gud vad irriterande!

Lägg för tusan ner lite tid och lägg upp bilder, orkar du inte det så skriv åtminstone en lista på de grejer du har så man vet. Även om det inte är mycket tid man lägger ner på att maila denne så känns det så onödigt, säljaren bör ju göra mer för att få sina saker sålda än köparen för att få köpa, tycker jag.

Säljer jag saker får man bild, bra information och raka direktiv liksom. Då vet man allt man bör veta. Ändock får man ju lite konstiga frågor men det kommer man nog inte ifrån, bara att räkna med några knepiga typer. ;)


Första hjälpen
Hej!
Idag har jag bara jobbat halva dagen varav den första halvan spenderades i stallet under solens sken. Tia var ovanligt trevlig och lugn idag, kanske en trend som håller i sig? (bör tilläggas att jag tempade henne haha) Hör man numera till kategorin ryttare som tempar hästen om den är ovanligt snäll? Hon är pigg och glad när vi jobbar, och lyssnar bra. När jag skrittade av henne så gick hon lugnt bredvid mig, stannade exakt när jag bad och hade sänkt hals och huvud och bara var trygg liksom. Så himla skönt, en treåring skulle kunna leda henne till och med! Trodde jag aldrig jag skulle säga...

Tempade faktiskt av en annan anledning egentligen. Jag vill se till att jag vet var hennes normala temperatur ligger, så man vet om det är högre/lägre och då kanske av någon orsak. Tänkte jag skulle göra det till en trend på fredagarna i varje fall fyra veckor i rad  (jag brukar ha mycket tid att vara i stallet på just fredagar). Kan vara bra att föra lite journal över, gör ni sånt?



Som tur är ser ni hur sällan vi behöver använda vår sjuklåda på hur mycket damm där finns.. (peppar peppar) Men idag hade jag lite sjuksstuga, Tias sår på bakbenet är så himla dålig placerat.. Hon fick ju det för stallgubben glömt bort bensnöret en dag och då gick spännet och slog på exakt samma punkt vilket gav ett ganska rejält sår som ni förstår. Det sitter exakt på utsidan av kotan, och varje gång hästen rör på sig så sträcks ju huden där ut så det är i rörelse hela tiden, kanterna hinner inte riktigt växa igen! Men man får göra det bästa av det och hålla efter. Rengör först med varmt vatten, sedan lite bakteriedödande sedan mjuka upp kanterna lite. Ser jättefint ut, synd att det sitter på ett sånt kasst ställe bara. Men efter varje gång jag rengjort blir liksom "skorpan" lite bättre men sen rör hon extra mycket på sig och då går skorpan upp lite igen... 


NO UPDATES!
Jobbat från 9 till 20:30 idag och är rätt mosig. Vi hörs en annan dag!



Ridkläder
Brukar du tänka på vad du har på dig när du rider? När jag rider ut brukar det bli långkalsonger+mjukisar+termobyxor nu på vintern, sen massa tröjor under min Stadiumjacka som är görvarm. Men när jag tränar så brukar jag ha helskodda ridbyxor och en lite tajtare tröja om temperaturen tillåter. Detta för att tränaren ska kunna se min hållning och kunna rätta till den, plus att det är lättare att röra sig i en lite tunnare tröja och man sitter bättre med helskodda byxor.

Förut så brydde jag mig inte ett dugg om vad det var för plagg eller färg, jag hoppade i allt från gula ridbyxor och röd fotbollströja till ljusblå byxor med rosa fleecetröja. Men nuförtiden så bär jag gärna lite mer matchat, rent automatiskt. Jag gör det för jag har mer "ridkläder" nu än förut, samt att jag tycker det SKA se snyggt och prydligt ut, precis som många andra tycker i ridsporten. Jag undrar iaf om man blir påtryckt omedvetet av media. Antagligen är det väl så, har aldrig varit så stora angelägenheter av unga att ha många olika tävlings och tränings-set som idag.

Men tur man är så gammal att man förstått att det inte sitter i utrustningen hur bra man rider... eller hur var det nu? ;)




Vad var roligast när du började rida?
Fick en fråga att fundera över under helgens kurs. Vad tyckte du var roligast när du lärde dig rida? Jag funderade ganska mycket på det där faktiskt, och kom på ett svar när jag tänkte efter.

Det som jag tyckte var roligast i stallet var att borsta, smörja utrustningen och lära mig fakta. Att rida var inte det roligaste för jag tyckte det gick så fort när vi skulle trava, och ponnyn var rätt envis. Jag lärde mig rida hos mina kusiner på en stor, grov ponny.



Som tur var gick tiden och jag började få kontroll uppifrån ryggen, mycket tack vare hårda instruktörer (hehe mina kusiner alltså) och genom att jag tuffade på mig, men mest faktiskt av all kunskap jag insöp hela tiden via böckerna jag läste och teoriproven jag fick. Med mer kunskap satte man sig faktiskt in lättare i olika situationer med hästen, trots att jag jätteung! Jag var inte rädd längre för att hästen skulle springa, och red i alla gångarter själv. På bilden är jag åtta eller nio år, och red en uppvisning på mitt första ridläger som mina kusiner höll för mig. Vilken tid de lagt ner, och vad duktiga de var alltså! Favoritgrejen sen blev hoppning, speciellt när mina kusiner fick en ny foderhäst som var duktig att hoppa. Och kanske bidrog det när han kastade av mig 3 gånger när jag skulle rida han på tygeln...

Vad tyckte du var roligast när du började intressera dig för hästar? Nån särskild ridövning, nån rutin i stallet, fixa foder? Berätta gärna!


hoppsugen
Jag är så hoppsugen! Jag vill dock inte köra mina hästar i detta vägunderlag. Hur gör man då? I hagen idag ställde jag upp ett hinder, två uppochnervända hinkar och en bom över, sen sprang jag över med Tia som glatt hoppade. Vi hade bara ett problem... Agnes var där varje gång efter och sparka omkull hinkarna.

Är väl bara och vänta ut bättre väder...

barmark tack!

Nu börjar träningssäsongen
Nu trappas hästarna träning igång mer och mer, och snart fyller vi veckorna med träningar igen. Jag jobbar ju bara deltid och mycket kvällar, så jag kommer ha tid att träna båda nu när ljuset kommer tillbaka.

Med Agnes vill jag få in 2 dressyrpass, 1 hoppning, 1-2 vilodagar sen lite varierad träning såsom uteritter, tömkörning, longering, löshoppning. Jag är flexibel i min planering, behöver hästen 3-4 vilodagar en vecka så blir det självklart så. Men Agnes kan vara bra att få in en dag då man rastar av henne mer än kanske låter henne stå i hagen, hon blir lite mer harmonisk när hon fått gå lite extra.

Med Antonia har jag inte bråttom alls. Fortsätta träna på att gasa och bromsa med huvudet framme vid handen, komma iväg till ridhuset samt komma iväg på någon träning för Tina. När ridbanan kommer fram under all snö ska vi börja hoppa lite studsar och jobba markarbete. Tia kommer fortsättas tömköras 2 ggr i veckan, samt ridas 2 gånger. Däremellan behöver hon sin vila för att hinna med i huvudet samt sätta muskler så det kommer bli 2-3 vilodagar per vecka till Tia. Även här måste jag vara flexibel med planeringen.

Dagens träning
Tömkört Tia på stallplan, hon hade broddar och var inte så berörd av underlaget men jag gled runt som bambi på isen. Hade det varit min egna gård hade jag försökt sanda eller kanske hälla på sågspån. Iaf gick hon bra, lugn och avslappnad. Hon var lite dryg i högervarvet och försökte dra tygeln i skritten. Jag jobbade mycket i skritt idag, det brukar jag inte för hon brukar vara så pigg och då måste jag jobba av henne energin först. Men idag kunde vi jobba ordentligt i skritten vilket var kul, fick ställa igenom henne ordentligt. Hon svarade mycket bra tillbaka idag, bara krama på yttertygeln tillsammans med ett ptroo och hon bröt av direkt, skönt att något börjar fastna! ;)



Agnes red jag till ridbanan på bara för att checka underlaget. Red några varv på volten bara för att konstatera att det var värdelöst. Däremot gick Agnes riktigt bra. Red lite dressyr längs vägen istället, hon var så framme på stödet så jag tränade flytta i skänkelvikning i skritt. Jag kom åt henne riktigt bra på yttersidan så jag flyttade 3 steg, rakriktade, flyttade 3 steg till och sedan rakrikta igen. På det här sättet bibehåller jag rakheten då Agnes innan lovet gärna tog framdelen först och sen bakdelen. Hon verkar ha större förståelse för sidförande skänkel nu iaf för hon svarade jättebra för den. 

Agnes jobbade på jättebra, red 45 minuter och ställde igenom och flyttade lite. Fick kontroll över vartenda steg och då känns det sådär superbra, när man får känslan.



schabrak och huva


Tycker nog Tia vore finast i det blå setet. Men vad tycker du? Det bruna var också fint. Svart är ju snyggt men kan det vara så att svarta schabrak får hästarna att se lite onda ut? Det kanske bara är en fix ide jag fått för mig förstås. Agnes vore nog finare i blått än i svart också tror jag.

Detta är ett enkelt set som jag vill ha till träning. Jag har 1 blått schabrak och resten är andra färger. För några år sen hade man nästan enbart mörkblå och mörkgröna, minns ni? Kul att det händer saker på utrustningsfronten faktiskt. 




Ridning sker på egen risk
När blev ridning på någon annans risk än sin egen?

En artikel i tidningen ridsport tar upp ett ärende i USA där en flicka dog 2006 i en ridolycka när hon tävlat fälttävlan. Nu vill föräldrarna stämma hennes tränare för de anser att hon är ansvarig för att tjejen dött då hon menat att ekipaget var redo för en tävlingsstart. 

Jag tycker absolut att det är fruktansvärt sorgligt och olyckligt att dödsfall sker. Men att man stämmer dotterns tränare 5 år senare? Jag tycker inte om systemet i USA där man kan bli stämd för än det ena än det andra. Vi är grymt duktiga inom ridsporten på att informera, utbilda och lära ut både nöjena och riskerna med häst, och jag vet att jag från grunden fick veta hur man skulle bete sig på allra säkraste sätt (trots att det inte alltid hjälper). Då tycker jag att man rider på sin eget ansvar. Jag menar, hon rider väl inte för tränarens skull? 

"Tränaren ska ha hävdat att Mias häst, Koryography, var i form för tävling, trots att valacken hade varit skadad vid två tidigare tillfällen, och gått omkull"

Men om hästen var frisk vid tävlingstillfället så spelar väl inte tidigare skador in? Jag menar hästen kan få en spricka i benet som läker på 2 månader sen är allt som vanligt igen. Varför blir de inte arga för att dottern tränar hästen då, trots att valacken varit skadad vid två tidigare tillfällen? Motsägelsefullt.

Dumt system + personer som inte har så mycket kunskap och som fortfarande sörjer sin dotter tycker jag det här verkar som.

Artikel här.


Caprilli | Övning
Jag tycker det är bra att rida caprillibanor när man tränar, dels för att hästen får variera sig hela tiden och för att man ska ha kontroll på sin häst. När jag tränar ponnylaget så jobbar vi ganska mycket med teknikövningar på låga höjder, vi gör svåra saker, pressar både ryttare och ponnyer litegrann. När man i slutet sedan kanske rider en bana kan man se effekterna av att de bemästrar tekniken, man kan höja upp banan till den nivå de tävlar och de rider med perfekta anridningar och språng. Nu ska jag dela med mig av en väldigt simpel övning som tränar både ryttare och häst utan att man krånglar till det för mycket.


Jag ska guida er genom övningen. Travbommar innanför spåret vid hörnet på en rak linje, travar genom kortsidan och på långsidan kommer en serie. Trav in över en bom/förhöjd bom, landa i galopp, fortsätta över en liten saxoxer/vanlig oxer sedan över en till bom/förhöjd bom. Man använder konor för att visa ryttaren var mitten på hindret är, ju mer man vill träna sig själv desto tätare sätter man ihop dom. Bryter efter serien av till trav, travar bommarna sedan vänder man upp på diagonalen över 5 och ½an.

Vad tränar man då när man rider denna enkla övning?
Hinder 1. Bommar innanför spåret innebär att man ej har någon ridhusvägg som stöd, mer krav ställs på ryttaren att hålla ihop på yttersidan och få hästen rak. Man hittar en bra takt och rytm.

Hinder 2. Att sätta ut konor framför, mellan och efter hinder gör att ryttaren koncentrerar sig så mycket på att få hästen mellan dom att man rider på känsla, krånglar inte till det för mycket fram till hindrena, samt tar beslut i sin ridning. Ger man sig f*n på att rida mellan då gör man oftast det också(+plus att det brukar aldrig vara några problem att höja upp detta till kombination eftersom ryttaren har fått en bra känsla från början och rider bara istället för att krångla till det.) 
En häst som gärna svajar passar detta till, för oftast förstör man för sig själv som ryttare genom att koncentrera sig för mycket på vad hästen "kanske kommer göra", istället för att bara rida som man ska.
Även hästen som kanske backar av när det kommer flera hinder på rak ska man rida såhär på, men antingen upphöjda bommar eller små, små kryss. Det är lätt för hästen att komma in rätt med travanridningen och ryttaren behöver bara koncentrera sig på att rida framåt.

Att hoppa serier med bommar framför mellanhinder är också betryggande då hästen inte behöver komma lika perfekt in som när man rider med ett rättuppstående hinder. Att trava in är också skönt då hästen oftast är lättare att kontrollera. När man avancerar övningen bygger man givetvis upp bommarna till hinder.

Hinder 3. Bommar igen för att få tillbaka hästen efter serien, fånga upp och rakrikta. Hästen får en chans att stoppa upp sig lite och hitta en bra takt.

Hinder 4. 5 och ½an är en superbra övning för att få upp självförtroendet hos både häst och ryttare, samt känna av hur hästen svarar framåt. Eftersom det är trav in kommer man bra på första hindret och avståndet stämmer perfekt fram till oxern, både häst och ryttare trivs. Man kan även här variera svårighetsgraden, genom ett kryss in kommer hästarna oftast väldigt bra och inbjudande, men man kan även hoppa ett rättuppstående in, om man kanske vill få ett ordentligare avstamp till första hindret för en mer alert häst.

Knasigt väder


Idag har vi varit ute på promenad. Det är 4,5 plusgrader och jag gick i bara tröjan, svettades jättemycket. Snön bara smälter när man går på den, och stallplan är ojämn och jätteisig så jag är rädd att jag ramlar om vi skulle gå där. Vågar inte köra nå transport när det är såhär, hoppas det blir antingen lite kallt och snö så man får fäste eller så får barmarken komma upp.

Just ja! Tia åt sina första grässtrån idag, vid väggen mot stallet ligger solen på hela dagen, och där hade snön smält så gräset kikade fram. Hon blev typ helt tokig när hon fick börja rycka i det där smågräset så det var precis så jag kunde dra undan huvudet på henne efter... :) Hästarna längtar nog tills det blir lite barmark så de kan börja nosa runt i marken, men det ska väl vara i mars, inte mitten av januari?

Hemma från kursen
Idag kom jag hem från kursen jag var på hela helgen. Hade ingen ork alls och ingen lust att ge mig ut och rida i blåsvädret så Tia fick vila. Agnes blev tömkörd tidigare av Malin, kul att hon orkade med det. 

Smorde lite sadel och tillbehör istället, var länge sen jag hann med det sist. Jag är egentligen väldigt noggrann och smörjer gärna flera gånger i veckan. Nu ska jag fortsätta halvsova i soffan bredvid Oskar, hörs. :)



Blåa nyanser till träning


Börjar få dille på att sätta ihop lite utrustning i fina färger och kombinationer som jag gillar. Denna kan man ha både på träning och tävling, jag skulle gärna träna Tia i detta. Jag har dock kommit på en sak som jag undrar om ni märkt:
det finns fler snygga kombinationer som passar till svart träns och sadel än till brunt träns och sadel

Det känns bara som att matchningen blir mycket snyggare när man har svart läder än brunt läder, eller är det bara en smaksak? Kanske är det att jag rider med svarta stövlar och hjälm till brun sadel och träns, så det blir lite rörigt i grunden. Vad tycker ni eller har ni ens tänkt på det?

Buk- och ryggmuskler
Något jag måste jobba upp på Tia är hennes bukmuskler. När man tränar dom tränar man ryggen, och tvärtom. Jag har tänkt att börja rida/tömköra över cavaletti's och även låta henne hoppa studs, till en början utan ryttare. All träning där hästen får lyfta benen högt och höja upp hela kroppen är bra för rygg och buk. 

Ni kanske hört om hur man "lyfter ryggen" på hästen? Man tar fingrarna på buken och lyfter så ska hästen lyfta ryggen. Detta är också en sak som tränar hästen, som man kan göra under rykten. Tia lyfter väldigt dåligt, något jag vill kunna göra på henne så snart hon har musklerna.

Min massör berättade att all träning när hästen får dra (körning, tolkning, släpa stock m.m.) är väldigt bra för att aktivera muskler man inte tränar lika lätt som under ridning. Jag är väldigt sugen på att prova detta, då Tia funkar väldigt bra under tömkörning samt har körhäst i stammen. Kanske att vi vågar prova tolka, men jag vill ta allt sånt i lugn takt så jag inte skrämmer hästen. Tia kan ju som sagt bli lite nervig, och skulle man ramla omkull under tolkning och tappa linan m.m. så vet jag inte hur hon reagerar. Men vore väl kul att prova, får hålla oss i sommarhagen.

Självklart är allsidig träning den bästa, men skulle jag fokusera på en särskild muskelgrupp så är detta det jag vill förbättra snarast. Sedan får musklerna komma i takt med att vi utvecklas.

Tips
Får din häst lätt skav från täcket?
Det blir ju mycket täcken denna tid på året, och har inte täcket glattigt tyg på insidan blir det lätt skav vid bogarna. Man kan underlätta genom att spraya pälsglans på det utsatta stället och lite omkring det så täcket glider runt lite lättare, då ligger det inte kvar på samma ställe och skapar skavet.








Blå-röd-vit


(Huvan och schabraket är i samma ton och stil även om det inte ser så ut, samma serie)

Stilren utrustning som ger ett snyggt helhetsintryck, blått passar de flesta hästar. Billig också! Tips för att ha råd att köpa set till tävlingssäsongen är att köpa 1 grej i månaden. Häruppe i Dalarna är det så kallt långt in på våren att många väntar med tävlingsstart till mars, så köper man en grej i månaden är man ju i mars nästan klar med ett riktigt tävlingsset. Men sånahär billiga grejer har man kanske råd med ändå, men ett tips för den som vill spara in lite pengar. Utseendet är inte viktigast, jag lägger ner mer tid på träning än pengar på snygga outfits. :)

Kärt återseende
Nu har Malin fått tummen ur och plitat ner ett inlägg i bloggen. Ni som läste hos henne vet kanske att det blev en paus för Hugo ploppade ut 7 veckor för tidigt, han hade bestämt sig för att bli en 10:a istället för en 11:a, klassiskt drag av Hugo. För att se lite bäbisbilder och läsa om Malins väg tillbaka till ridningen så får ni läsa hos henne här.

Malins bäbis! Nu har han dock redan växt och blivit större!

lagom stor
Vad kul att ni tyckte jag var lagom på Krille, halvblodet i hoppfilmen. Jag har faktiskt inte ridit så mycket stora hästar, haft en gammal medryttarhäst på 175 som jag även hopptränade, men då såg jag inte heller så liten ut. Jag är nog lite av en kameleont... ;)

Dock skulle jag nog inte köpa en egen häst som var så hög. Inte för att jag inte tänkt tanken, stora hästar är läckra! Men jag skulle känna mig så liten från marken, hänga i grimskaftet med fötterna dinglandes 1dm ovanför marken är bilden jag ser framför mig. 



Cantrat med Agnes
Idag har jag varit ute och cantrat med Agnes. Då är det perfekt att använda sig av flygrakan, där det finns bra med plats och översikt, sen att den är superlång underlättar bara. Jobbade även lite med ställning och böjning, något Agnes var flitig med förut men nu är det lite smådrygt att göra som ryttaren vill hela tiden. Planerar att be Malin hålla lektion för mig nästa vecka så jag kan komma tillbaka till bra ridning, så jag får bästa möjligheterna att underhålla Agnes så bra som möjligt. Börjar inse att jag inte kommer rida henne förevigt, men vi passar faktiskt ganska bra ihop så jag ska suga på karamellen så länge det går...

Imorgon åker jag på kurs hela helgen igen, så hästarna får vila imorgon få se om jag hinner med något på kvällen på söndag. Ska bli kul med kurs, just nu är jag astrött så känner mig inte så taggad, men hinner bli när jag vilat upp mig lite.





Hey now


Lite galopp från dagen, ganska tung snö så blev lite hoppig galopp idag. Ville också visa hennes fina uppförande, när hon är "vanlig" brukar hon vandra runt, lite stressad och så men som sagt, idag var hon avslappnad. Ser ni att hon inte drar in nosen? :D

Tips
Gilla Ryttarstugan på Facebook här och så får du ta del av ett bra erbjudande: Lippoträns med tygel för endast 299:-. Var ett snyggt träns måste jag säga, med bra nackstycke. Kika in! :)


Förhandsvisning


Kan ge er smakprov från igår. Jättetrevlig häst att rida,
ser jag lagom eller liten ut på tycker ni?


svar på kommentar
Anonym om Ridning skritt+trav+galopp:
Vad skoj att det går framåt med Tia. En fundering, har anna löshoppning i lisselhaga varje söndag? Isf anmäler man sig till henne då? //Martina

Nej det är oregelbundna tider men det kommer upp info på Rommeheds hemsida. De försöker göra det minst 1 gång i månaden, däremot har Anna själv unghäst och löshoppar oftare så man kan kontakta henne så kan man boka tillsammans och få lite hjälp om hon har tid. Söndagarna är bokade med hoppträningar för Tina.

Ridning skritt+trav+galopp
Idag är jag lycklig! Promenerade med Tia till ridbanan och märkte redan på vägen dit att hon var lite annorlunda. Gick med lågt huvud, lät mig hålla koll på allt istället för tvärtom. Hon brukar se ut som en giraff för hon har så mycket att hålla reda på under den lilla biten till ridbanan. Väldigt lugn och behaglig, lyssnade snabbt för varje gång jag bad henne stanna, sakta ner eller flytta sig. Asch tänkte jag, hon kommer nog bli hetsigare när vi närmar oss hästarna vid banan.

Ack så fel jag hade. Hon var lugn, väntade på mig, slappnade av som vilken gamling som helst. Longerade ändå till att börja med, hon var lugn, lyssnade på mig istället för att titta på de andra. Övergångar, tempoväxlingar och lite galopp. Sen hoppade jag upp. Stod helt stilla, väntade på signal. Skrittade lite sen började jag trava, fattade så småningom galopp (vilket hon snabbt svarade för) och galopperade lite på en volt, sen trav. Jag red övergångar mellan skritt och trav, var snabb att berömma henne när hon gjorde rätt. Red likadant åt andra hållet sen var jag klar och kunde skritta av henne och sen gå hem igen. Lika lugn på hemvägen som dit.

Det är såna här dagar som gör att man orkar fortsätta kämpa! :) Det bästa med dagens ridtur var att hon inte drog in näsan idag utan hon sträckte ut halsen vilket jag ser som mycket bättre, där får jag ett stöd i handen och i framtiden kommer jag kunna jobba om det till en arbetsform. Det går inte om hästen drar in nosen och är tom i handen så jag känner mig otroligt glad. Kanske förra gångens "bråk" har släppt på någon spärr? Hoppas vi kan ha en bra fas ett tag så vi hinner träna lite mer på start och stopp. :)




Hoppning
Tredje passet var bara ett lattjopass. Åkte till ridhuset där Lindströms väntade med sin stora fyraåring. Ca 170cm i mankhöjd, men relativt smalt byggd. Jag fick provrida den lite (är tillsalu) och hoppade den till lite film de ska lägga ut. I början höll jag ihop honom jättemycket, ville ha dressyrgaloppen fram till hindret men det är inte hans sätt, det märkte jag fort. Jag höll sedan ihop honom i ett bra tempo, sen lät jag han få lite mera tygel de sista två galoppsprången då han taxerade lite själv fram till hindret. Det var han nöjd med och fick jättefina språng. 

Han är inte hoppad så mycket, lite på 80-90 och löshoppad tidigare i somras så jag tyckte han skötte sig jättebra, kunde rida på fler hinder i följd, både oxer och enkel grind upphöjd på 1-1.10m. Hoppade jättefint och hoppade även 120 på oxer men han kravlade sig lite då han kom dåligt mot några gånger. Dock var kravlet ca 3dm över själva bommarna så han behöver liksom bara rutin. Men jag ska absolut inte kräva mer av han då han är ung och behöver rutin och lite träning på teknik. Jag brukar aldrig hoppa nå högre på hästar som jag aldrig ridit förut, men det här var jättekul! Är så glad att jag fick rida han lite, kan verkligen bli något av den hästen. 

Positiv, trevlig att rida och väldigt rolig att hoppa!

Träningarna med Tia och Agnes
Idag blev det tömkörning för Tia, hon var riktigt trevlig att jobba med faktiskt. Lade upp passet som jag brukar, men jobbade även lite på rakspår samt byta om volt. Var svårt! När hästen jobbar på volten är det lite svårt att styra om då man inte har några ben att hjälpa till med. Men bra jobb idag, pigg och glad.

Agnes red jag lite på ridbanan, som underlaget inte alls var toppen på men vi körde en vända ändå. I början var det som att rida på Tia, tänk er en planka som bara vill springa och håller i bettet. Men vi fick börja med att galoppera av oss båda två några varv sen började jag jobba travtempoväxlingar. Efter det fick jag gå över till nedsuttet travjobb då det var lättare att få tillbaka henne lite då. Jobbade tempoväxlingar sedan lite på volt med övergångar som sedan blev halter. I början klev hon runt, sen stod hon stilla några halter, sen backade hon någon halt men sen stod hon stilla några halter i slutet igen. Var roligt men jag tänkte under hela passet: JAG BEHÖVER EN TRÄNARE! Kände hela mittpartiet gunga och jag fick ont i axlarna, men blev lite bättre på slutet då Agnes också mjuknade.

Minus
- Gungade med magen istället för att hålla stilla
- Spände axelpartiet
- Orkade inte/glömde bort att jobba med innerskänkel på böjt spår
- Foten pekade inte framåt...

Plus
+ Handen var rätt placerad, om något lite för aktiv
+ Blicken var stundtals bra
+ Tänkte iaf att jag ville göra rätt även om jag inte orkade jämt ;)



Passar bra att jag drar igång en cirkel: hur man tränar sig själv som ryttare. Jag kommer bli vältränad och orka rida ordentligt framöver! Hoppas jag. Beror på hur bra jag sköter hemläxorna vi ska ha..

En fundering...
En fundering jag haft är över bett. Det verkar vara många som byter ofta, har problem och måste ha starkare bett och stänger medmera. Jag har läst t ex på en blogg att de "har provat ett starkare bett och nu kunde man hålla ihop hästen bättre och han satte bakbenen längre under sig" o.s.v. Om jag satte på ett starkare bett på Agnes för att hålla ihop henne bättre, rider jag inte bara med handen isåfall?

Första tanken, vad är problemet: Sätter den inte bakbenen bra nog under sig, blir han för öppen i formen?
Sen skulle jag fundera: Hur jobbar jag mig till en lösning?

Då är definitivt inte min första tanke att sätta in ett starkare bett och ta den i munnen eller ha en hävstång som lösning, det är snarare en genväg för att lindrigt skjuta problemet framför sig en liten bit.

Jag skulle snarare tänka: Har jag ridit på ett sådant sätt som får igång bakkärran, har jag ridit i ett bra tempo där hästen tillåts ta ut sitt steg, har jag lösgjort hästen så energin kommer bakifrån?
Har jag varit kvick nog med halvhalter, tempoväxlingar, har jag varit stadig på handen så hästen vågar ta ett stöd och vara stadig?

Ridning handlar om finkänslighet, känsla och förmågan att renodla sina hjälper. Varför byta ut tjusningen mot ett starkt bett som i slutändan inte kommer räcka till, och måste bli ännu starkare då hästen blir tyngre och tyngre.

Jag tycker det är roligare att försöka förbättra mig själv och hästen, än att dölja problemen vi har. För alla har problem, det behöver man inte dölja. Jag tycker också att det är upp till var och en hur man vill göra, men såhär tänker jag och jag skulle hellre ta en lång väg och stärka hästens problem än att använda t ex ett starkare bett. Tålamod (även om man inte alltid har så mycket på lager) och en approach där man alltid tänker utanför boxen är nog lite vettigt.

Vem blev 3:e passet på?
Blev 3 ridpass idag. Vill ni veta vem 3:e hästen var får ni kika in senare för jag måste duscha och äta innan jag orkar göra något annat. Är svettig, blöt om fötterna och lite kall. Blä med andra ord. Kika in strax! :)



leverans
Idag kom pannbandet jag beställde tillsammans med Emma. Ska åka och hämta det senare idag men först tänkte jag fixa hästarna och rida lite. Jag har planerat in lite för mycket grejer idag, därför tänkte jag starta tidigt så jag inte stressar med allt på slutet. Nu blir det iaf att byta om till ridkläder och sticka ut!


snart (snart.......) kan man rida på ridbanan en ljummen sommarkväll...

Gästblogga


(klicka på bilden för att se deras FB.sida)

Charlies Häst och Hund tycker att jag ska skriva en motivering
till varför jag skulle passa som gästbloggare hos dom. ;)
Det har jag gjort på deras facebooksida, kanske du också
ska testa lyckan? Eller så kan du bara hejja på mig och stallvran.blogg.se
så kanske vi skriver lite på deras sida sen. 



Gubben i stallet <3
Gubben i stallet är lite smårolig, han tycker inte vi tränar våra hästar tillräckligt bra: - Ni kan ju inte bara åka till ridhuset hela tiden, ni måste ju träna på riktigt. Han förstår inte att det är där vi hårdtränar dom, trimmar dom liksom. Han tycker nog skogsridning är riktig ridning, han är gammal travtränare och självklart stärker man hästarna grymt mycket ute i skogen men det är ändå på ridbana vi lär våra hästar nya grejer, och arbetet för mig blir mer seriöst, även om jag jobbar dom lika väl ute i skogen. (Vi rider ut varannan dag ungefär, men oftast på förmiddagen när han är på jobbet och ej ser att vi ridit :P) Men han menar inget illa med det, man får ta allt med en klackspark och skämta tillbaka så brukar han ge med sig. Idag berömde han Tia så mycket för att hon blivit lättare att hantera åt han, (även fast hon varit snäll som en ängel hela tiden enligt hans fru, som är den som alltid släpper ut dom) och då skulle han krama mig och tyckte jag gjort sånt bra jobb. Ehm. :) Tacka och ta emot säger jag!

Just nu är jag på jobbet, i en sportbutik i Nordens största idrottshall. Äter choklad och surfar lite mittemot gymmet, simhallen och innebandyhallen hehe, nyttig man känner sig.

Hööks har fraktfritt tills sista januari!
Passa på att köpa nya grejer, bas eller nya tävlingsgrejer. Ska själv se efter om man behöver något extra.

www.HÖÖKS.SE

Dagens pass
Idag fick jag en stund när huvudvärken släppte och den rara orsaken till det var Tia! :) Det var ruskigt väder idag med, precis som det varit varje dag senaste veckan känns det som. Det blåste verkligen hur mycket som helst, mina konor blåste bort och presenningen vid höförrådet blåste runt i vinden. Men jag kände att jag ville motionera henne idag, oavsett väder. Så ut blev det, tömkörning. Först var hon lite orolig men sen blev hon avslappnad och vi jobbade i skritt och trav-övergångar. Hon tuggade på bettet, hade en bra form och ett avslappnat steg, är jättenöjd med henne. Hon koncentrerade sig trots allt som flög omkring, vilket jag ser som en bra prestation bara i sig. 

Efteråt stod hon på gången och myste med huvudet lågt, nästan sovandes. Jag jobbade inte ens lika länge som jag brukar men jag tror hon mentalt blev trött då hon koncentrerade sig på mig och vad jag sa fastän allt runtomkring störde. Känns härligt att hon kunde bli så! :)

har mått dåligt
Jag har huvudvärk. Det har jag haft sen helgen innan jul, jag vet inte varför den vägrar försvinna. Jag berättar det här för jag orkar inte så mycket. Huvudet spränger när jag åker till stallet, och det spränger när jag åker hem. Enda gången det inte gör ont är när jag rider och jag blir samspelt med Agnes, när det går lätt och är roligt. Det är jobbigt när det är motigt, då fortsätter huvudvärken. Vet inte vad det beror på, eller hur jag ska göra för att få bort den. Jag tycker inte om att käka piller för det känns som jag bara tar bort den för tillfället. Men nu måste jag nog äta en huvudvärkstablett, orkar inte ha ont idag med. Det drar så mycket energi på att ha ont bara. Så om jag verkat ointresserad och om uppdateringen har varit dålig så vet ni varför, orkar jag inte göra nåt med hästarna så har jag inte så mycket att skriva om heller. Det är inte hästarnas fel att jag har ont i huvudet, men allt i livet påverkas ju av att man inte orkar så mycket, även hästarna alltså. :) Men nu vet ni iaf. :)

Hoppträningen
Gårdagens hoppning gick bra, vi red grunder med lite bom-hinder-bom samt två kombinationer, med ett och med två galoppsprång. Det var roligt, Agnes var lite istadig men det hade jag räknat med. Första dagen i ridhus efter vilan och då står man emot litegrann, dock blev hon riktigt pigg och lite rusig mot hindrena, men glad att hon bjuder.

Jag fick jättebra tips av Tina som inte sett oss på länge, så det är bra med lite nya ögon. Jag har ju gärna suttit och dressyr-ridit henne fram till hindrena, kontrollerat varje galoppsprång medmera. Jag måste nu börja lägga mer ansvar på Agnes, för annars kommer hon inte ta för sig fram till hindrena. Så lite mer motor och ansvar på Agnes att komma fram till handen, inte att jag tar tillbaka henne till handen. När jag skulle prova att rida lite mer så blev jag i början passiv, och red inte alls istället. En vanlig händelse när man provar något främmande, men sen kom jag in i det och kunde rida med sitsen istället, och bara lägga till skänkel när jag behövde, för övrigt försökte jag bara rida en bra galopp där Agnes fick balansera upp sig själv och låta hindrena få "upp" henne.

En sak till som var bra att Tina påpekade var min skänkel. Jag satt och klämde med dom precis som om jag var van att sitta på en häst som bockar. Detta var superbra att Tina såg, man ska aldrig sitta med en klämmande skänkel utan den ska bara ligga intill, och användas när den behövs och då ska man få respons. Om jag sitter och klämmer lite hela tiden får jag ingen verkan när jag verkligen vill. Detta gör jag då Agnes är helt annan att rida från den förra ponnyn jag hade, hon hade verkligen takt i galoppen och var lite bredare, man satt alltid där man satt och förlitade sig på balansen i sätet, jag brukade hoppa henne i grimma och grimskaft barbacka ibland.. Men Agnes är lite mer upp och ner och hit och dit, samt en smalare häst utan samma galopp, så jag har väl klämt för att hålla mig kvar rakt över hästen. Detta måste jag jobba mer med! Tror det kommer lite med att jag inte ridit dressyr regelbundet några veckor pga jullovet, och därmed kommer man lite mer ovanför hästen än ner i sadeln.

Iaf så när jag slutade klämma med skänkeln blev Agnes mycket mer framåt och svarade mycket bättre för när jag ville få svar, blev mycket mer fram för skänkeln. Super!



Hoppträning
Ikväll ska vi på hoppträning!
Vi har inte hoppat på flera flera veckor, ja främst för att Agnes har haft jullov men jag har även fått ett till jobb som gör att jag missar Åsaträningarna. :/ Lite tråkigt minst sagt, men idag ska jag hoppa för Tina och hon är lika bra så det ska bli kul. Är laddad som fan, vädret är också underbart, 2 plusgrader, blå himmel och sol. Nu måste jag tagga till!

Hingstar med långa ryggar








Uppifrån och ner: Tias pappa, sedan lite hingstar i pappans stam. Jag kan förstå var Tias långa rygg kommer ifrån. Men pappan är duktig hoppare, bara 160 hög. Ser ni förresten på nedersta bilden vilka dåligt verkade hovar den har? Är en supergammal hingst. 

Blir bara mer och mer peppad att se till att Tias rygg blir stark och hållbar. Hon behöver extra mycket hjälp med det, för att kunna slappna av och sänka halsen=höja ryggen. Det sa ju Anna på löshoppningen. Om hon kommer ner lite med halsen så ryggen kan slappna av så kan det bli riktigt bra. De är ju bara så högresta de här KWPN hästarna.. ;)

Lördagkväll i stallet - Videoblogg!!


Jag tycker det är pinsamt, men bjuder på den ändå. Videoblogg åt folket!

Ny design!


Nu har jag en vårig layout! Denna är precis i min smak, och lätt att byta färg på om jag känner för ett byte. Jag tycker nämligen att denna ger mig mer energi än den förra. Hoppas ni orkar med den gyllengula, en av mina favoritfärger.

Hiss!




Två riktigt snygga schabrak från nyheterna på Hööks. Tyvärr som jag skrev om förut så kommer man ju hitta det nedersta på de flesta ekipagen på tävlingarna i vår vilket gör det mindre unikt, men absolut är det skitsnyggt tycker jag! Det översta kan jag verkligen tänka mig att ha och träna dressyr med, har dock erfarenhet av att Hööks dressyrschabrak glider bak när man rider, men det kanske varierar. Angående hoppschabraket igen, älskar verkligen den ljung/vinröda färgen, speciellt tillsammans med svart. Eftersom kanten är färgad skulle t o m Agnes som är en svart häst kunna ha det också.

stjärnklar himmel
Idag åkte skoteroverallen på och jag och Agnes begav oss ut i mörkret under en stjärnklar himmel. Jobbade lite i låg form i skritt och trav, flyttade några steg sidvärts. Njöt verkligen av en barbackatur när det kröp neråt i graderna igen. Blev lite trafikträning också, bilarna har verkligen ingen respekt mot oss på hästar. Hoppas ni vet om att rider du förbi en körande/parkerad bil så är du inte betalningskyldig om hästen skulle sparka sönder den lite hehe...

Känner förövrigt att jag måste tagga till. Imorgon håller jag först hoppträning i ridhuset sen ska jag ta mig ett dressyrpass på Agnes, funderar om man ska åka till ridhuset eller om jag ska vara ute, beror på vädret.



10 månader


Första gången Agnes galopperar i ett ridhus...




10 månader senare rider vi vår första dressyrträning. (Blev dock uppehåll maj-juni-juli pga sparkad på benet)

Klicka för att lägga i kundvagnen



Jag och Emma tyckte det var dags för lite nytt så vi slog våra kloka huvuden ihop och gjorde en beställning. Dock var det enda jag ville ha det här pannbandet, sen laddar jag upp för Aubiose-rean där jag hoppas fynda bland annat ett halstäcke, martingal och kanske någon fin huva+schabrak-set?

Man vet aldrig vad som kommer finnas med på deras rea, hoppas verkligen det blir bra grejer.

Fixa ludd på bootsen själv

Du behöver neoprenboots och ett nackludd.

Klipp nackluddet i två bitar och sprätta upp sömmen, sy sedan på dom runt översta kanten på dina boots, voila. Enkelt att välja någon rolig färg på luddet om man använder vanliga svarta boots till, plus att du sparar in hundralappar på att låta bli att köpa färdiga "luddboots".

Du hittar en bra beskrivning här: http://reitsport.blogg.se/2010/march/bootsen.html

Outfit med grå detalj


Billig tävlingsklädsel från Hööks.
En stilren outfit som jag tycker passar när man tävlar unghäst avd B. Skulle jag tävla för att vinna skulle det vara roligare att toppa outfiten mer, vilket jag också gör ibland men detta är avskalat och rent. Passar mycket bra på svart och vit häst tycker jag.

Lite av stallet


Tias box. Bästa boxen i stallet hehe, fin utsikt, ljus och upplyst, 2 täckeshängare. 



Mitt hörn med mat. Korn, betfor, lusern, morötter.



Ser det gott ut?



Alltså jag städade det här idag, varför ser det så stökigt ut? Kanske är de ihoptryckta Ikeapåsarnas fel. ;) Min hylla. Ni ser att det får plats lika många schabrak till så bara att fylla på! ;)



Tias träns, när jag städade upptäckte jag att jag hade ytterligare två nosgrimmor till hennes träns, varav en var en riktigt bred och snygg faktiskt. 



Agnes träns, brunt med guld!



Mina favorittyglar, har köpt till båda hästarna. Läder på utsidan och gummi på insidan, jag har slutat glappa i tygeln med dessa. Jag svettas om händerna ganska mycket så vanlig lädertygel glider i svetten, usch vad äckligt det lät.



mer snö
Idag blev ridningen inställd pga snöstorm, klass I varning. Inge roligt alls tycker jag att ge mig ut i denna snöstorm, jag blir bara irriterad och då smittar det av sig på hästarna och ni förstår resten, blir bara pannkaka. Ibland hatar jag att bo häruppe, nere i Skåne klagar man när det kryper under tio minusgrader, det är ju rena rama lyxen om man ligger runt -10 under hela vintern. Dock var det väl stormen som förstörde för oss idag, men vi får hoppas att det slutar snöa imorgonkväll.

Har ni också snökaos?

Att stärka utan att nöta
Något jag har märkt väldigt väl på tiden jag har haft unghäst är att man kan stärka en häst i något utan att ens träna på det den har stärkt sig i. Jag menar som: jag kan stärka en häst i galopp utan att träna galoppen, eller att jag kan stärka den i att samla sig genom att träna övergångar.

Det fungerar ju som så att bygga upp en häst genom varierande arbete som ger styrkan att kunna göra t ex en rörelse. Att jag har kunnat börja fatta galopp från skritt på Agnes kommer inte av att jag har gjort hundra galoppfattningar från skritt, utan att jag har ridit mycket övergångar, fått henne stark och lyhörd och så har vi gjort det möjligt att kunna göra skritt-galoppövergångar. 

Tia har jag stärkt i galoppen utan att ens träna galopp överhuvudtaget, utan jag har jobbat från marken och byggt upp muskler, fått henne att sätta benen in under sig och tränat övergångar som stärker hela henne. Från det har hon blivit starkare och bär sig helt annorlunda även i galoppen alltså. Visst är det coolt?

När jag har tränat skänkelvikning och öppna på Agnes har jag ibland bara ridit på fyrkanten några meter innanför spåret, sen har jag ställt henne inåt en långsida och utåt den andra, sen har det fortsatt till att hon ska gå böjd kring min skänkel, och sen har jag tvärat henne i en öppna. Då har jag byggt upp grunden för att sen bara gå ett steg längre mot en riktig öppna. Skulle jag sitta och försöka rida korrekta öppnor hela tiden på en outbildad häst tror jag både jag och hästen skulle tappa bort oss ganska snabbt!

Något ni märkt av, eller var det något nytt för er?
Hoppas ni gillar såna här inlägg. :)



Känslor
Idag har båda hästarna vilat, Tia skulle få tänka igenom lite vad som hände igår och Agnes kör vi lite mjukstart på. Imorgon ska båda gå, även fredag, Agnes får skritta ut även på lördag för på söndag ska vi på lite markarbete/smått hoppning. Tia ska ridas på banan igen imorgon så att jag verkligen får igenom kampen, jag ser fram emot att se vad som händer då, om det går lätt eller om det kanske blir en större prövning. Jag ska försöka få det filmat, så det kommer bli kul att visa lite galopp kanske. Eller så blir det bara trots, vem vet? :)

Efter igår när jag bröt ihop och sen kunde vinna kampen mot hästen på banan så släppte en liten oro. Jag trodde ju som sagt att hon haft ont men så är det inte, hon har helt enkelt satt sig på tvären och genom att jag bara förskjutit det så har hon "vunnit". Ska bli så kul att se hur det ändras. Får sedan lägga ner mycket arbete på henne på ridbana för att sedan även ta kampen i skogsridningen. Men eftersom hon lätt blir stressad ute vill jag se till att jag bestämmer allt så jag vet hur jag ska göra om hon "stänger av" igen.

Men ska som sagt bli kul, ska lägga det på en nivå som gör att det blir kul för henne att lyda mig, ge henne mycket beröm när hon är duktig och bara rida runt i olika figurer och göra nya grejer hela tiden så hon blir stimulerad. För mycket rakt fram får vilken häst som helst att tänka efter lite för mycket. Men det är först när hon är helt med på det jag vill och fram för mina hjälper som man kan gå vidare, och det är precis som jag sagt och gjort med tömkörningen: man måste göra det hundra gånger om så det verkligen sitter innan man går vidare, att skynda sig gör inte gott. Så jag ser fram emot att vi ska kunna hjälpa varandra att ha kul i ridningen så småningom. Hon kommer nog bli lugnare när hon kan lita på att jag inte ska dra henne i munnen eller försöka dra in näsan på henne.

Ibland är det motigt att ha outbildad häst, man kommer nog ligga i botten några gånger innan man når toppen. Men som igår när jag red hennes galopp kände jag bara att shit, den här hästen kommer bli väldigt trevlig att rida när jag kommer dit. Man vill bara rida galopp hela tiden, eller vända upp på höga hinder, helt underbar känsla...

Agnes på ridbanan


Vad tycker ni om min outfit? Hoppsadel, mjukisar, tjock kort jacka och reflexväst, mammas kängor och såklart ett rött schabrak.. ;) Hade hoppsadeln för jag trodde inte att hon skulle vara så härlig som hon var utan mer upp och överallt så ville ha stöd om jag skulle få stå i lätt sits hela tiden. Men det blev 3 hål längre stigläder och lite dressyr, därav den vackra, framåttiltade sitsen. Men man kan ju inte ha ursäkter för allt, var trots allt 3 veckor sen jag red ett pass! :D

Jobb i låg form efter jullovet
Agnes har gått ett pass på ridbanan hon också, de i stallet sa att jag fick rida gratis resten av vintern för tydligen är det bara en av hästarna i det stallet som rids på ridbanan så de ville ha hjälp att platta ner snön. Sweet för mig! Red fram i trav och galopp, kändes ungefär som att rida Tia, så ni kan tänka er att hon var pigg och gå-på-ig. Men efter galoppen la jag mig på volt och red tempoväxlingar i några varv. Det får henne verkligen att komma tillbaka, hon blev jättefin. Jag jobbade på med serpentinbågar för hon är lite hård i högervarv där hon försöker ta stöd i innertygel istället för ytter, gäller då att jag är kvick och inte ger henne en chans att bita sig fast utan hela tiden rider på yttertygeln. Blev fin tillslut och tog stöd på båda yttersidorna fint. Kunde göra skritt- och galopp övergångar och hon tog bägge galopperna fint. 

Var ganska tung snö på banan så hon får såna roliga travsteg, är extra drygt åt hästarna denna tiden på året. Kommer en film senare, hade lyxen av en kameraman idag.

Idag har det hänt grejer
Idag har jag ridit båda hästarna. Börjar berätta om Tia, det har hänt en hel del spännande saker idag må jag säga så det är nog roligt att läsa hela texten. Började i stallet, då jag bröt ihop för hon glodde på något utanför fönstret och inte kunde flytta sig lite åt sidan samtidigt. Jag fick nog av att hon inte lyssna (som ni vet är hon en bestämd tjej som gärna testar alla gränser) och blev riktigt förbannad på henne. För er som aldrig blir arga kanske det låter illa, men jag blev förbannad och röt i samtidigt som jag börja grina. Grinade för att hon försöker ta över, ibland inte lyssnar och för jag inte fattar varför hon är så stressad när jag rider. Sen bestämde jag mig för att nu blir det NOLLTOLERANS hädanefter. Alltså, jag vill vara ledaren vad vi än gör. En häst blir trygg av att ha en bestämd (men vänlig) ledare, och alltså inte tvärtom, då blir de farliga hästar om de får ta över.

Jag har ju ledarrollen från marken, men då hon hela tiden försöker ta över när jag rider så har det brustit lite om ni förstår, det hänger ju ändå ihop. Så idag efter lite longering på banan hoppade jag upp och skulle rida. Direkt försöker hon dra i tygeln och trava ifrån mig. Det går inte att sätta hårt mot hårt, så jag får styra in i staketet, ta i en tygel och styra på minivolter med mera, allt för att hon ska skritta när jag säger det. Red runt länge och fick göra alla möjliga tricks för att hon skulle skritta och inte springa iväg, och tillslut fick hon nog, och gör det hon har gjort tidigare för att sätta sig emot. Hon spänner ihop sig, drar ner huvudet sen reser hon sig.

När vi varit ute i skogen har jag då ridit på framåt, d.v.s., förskjutit problemet. Detta för att jag då trodde att det var sadeln som klämde, så jag har ej velat skälla på henne, samtidigt som jag inte vill åka av i skogen så springer hästen bort sig helt enkelt.

Men idag, då hade jag dressyrspö med mig och höll i det på mitten, så jag hade den översta delen att kunna ge henne en smäll mellan öronen. För vissa kanske detta inte låter som en bra metod, men den har funkat för mig med en tidigare häst så jag provar. Hon blir jätteförvånad att jag säger emot, så hon försöker bocka istället, men det var oväntat lätt att sitta kvar, så provar hon resa sig igen, jag är snabb på med spöet eftersom jag håller det så förberett. Hon försöker likadant några gånger, sen står hon still efter jag har varit på henne. Så jag manar på henne genom att krama om med vaderna så skrittar hon. Jag har fått tillbaka lite av ledarrollen. Strax efter det ber jag henne trava, och hon försöker springa i alla sorters takter och försöker lägga in galopp med mera, så jag får lägga in små små volter där också, och rida serpentiner och olika figurer för att hon inte ska kunna öka, sen när jag rider rakt fram försöker hon springa och galoppera, då sitter jag tillbaka, kramar upprepat i tygeln samtidigt som jag proar, när hon travar lugnt igen är jag tyst och stilla. Tillslut hamnar vi i en jättebra travtakt som är lugn, jag bestämmer alla vägar och tempo, och när jag bryter av skrittar hon med sänkt hals och är avslappnad.

Summa kardemumma för den som inte orkat läsa noga: Tia har inte accepterat mig som ledare på ryggen, blivit arg för något så litet som att jag begärt skritt. Idag kom jag fram till att det inte alls är något med rygg och sadel, utan bara ett otroligt starkt psyke på min häst. Jag förväntar mig fler (och värre) tester men nu är jag inte alls orolig, nu är jag bara fast besluten om att klara oss igenom dom och till våren ska det nog gå att rida min häst i alla gångarter med mig bakom alla knappar och rattar.

Måste tillägga att allt stärkande jobb från marken har gjort hennes gångarter grymt mycket bättre. Hennes galopp är helt makalös, jag tyckte den var bra när hon kom men nu kan hon samla den mer. Är ett fantastiskt gung och en bra rundhet i varje språng, helt underbart att rida den! 


Hon fick ha detta schabraket för första gången, hon var superläcker i ljusrosa.

Träningar
Kan berätta att Agnes faktiskt höll sig på alla fyra igår under premiärturen! Det var så härligt att vara tillbaka på hennes rygg, jag log hela tiden när jag red. Jag höll mig i sommarhagen, den är orörd så det var ett antal decimeter snö, smart uttänkt av mig att använda den. Skrittade fram, sen började jag trava. Hon fick jättehöga benlyft och ett stort gung i steget, stadig på yttertygel. Hon var mycket framåt kan jag säga, ville ligga på i hundratjugo hela tiden. Galopperade åt båda håll, galoppfattningar från skritt lugna och fina. Jag krävde ingenting igår, men red med ett stöd. Skrittade av sen och Agnes var eld och lågor, frustade, blåste och visade upp sig inför dom andra hästarna, gick inte att skritta på långa tyglar. Haha var ingen ide så jag fick gott gå bredvid när vi skulle skritta av, hon var lite uppspelt kan man säga.

Tia fick vila igår då hon var lite öm i vänster bak efter en sak som hände på löshoppningen i lördags. Idag var hon bra och fick gå tömkörning hemma. I början sprang alla hästar omkring i sina hagar och Tia var helt psycho. Sprang i cirklar, halsen rakt upp, ni vet. Men sen lugnade det ner sig, och Tia likaså. När hon är avslappnad faller ALLA bitar på plats och hästen går så himla bra och är lydig med glädje. Hon måste ha sjukt mycket nerver alltså, yes, precis det jag gillar.. not. MEN, jag älskar Tia och hon är värd den lilla extra tiden hon kräver för att komma loss och framåt i utvecklingen. Kul att prova ha en sån här häst också, se vad man lär sig för mer under den tiden. Sen i slutet testade hon mig och kika om hon kunde vägra gå men jag ser direkt när hon ska testa för hon kniper med stjärten och trycker ihop sig så då kan jag gå på henne precis innan hon faktiskt stannar. Funkar skitbra, sen efter testningen gick hon bra fram igen. Hon fick även massage idag!

Såhär såg det ut...
... förra gången jag satte igång Agnes efter vila.









Undrar just hur hon kommer vara imorgon? Som ovan kan jag tänka mig, lägg då på att det är lite kallt så det lär väl bli någon extra knäpp för det. Den som lever får se helt enkelt, men imorgon, 2 januari, börjar jag hårdträningen inför tävlingssäsongen 2011!

Film


Filmer är så jäkla bra att få på all träning man gör. Man ser allt med andra ögon och kan få en större överblick på vad som är bra och vad som måste tränas upp. Jag ser på denna film att jag måste jobba vidare med att få mer ryggmuskler på henne, speciellt hästarna med lite längre rygg kräver extra starka muskler just där. Att hon kutar och nästintill ligger ner i kurvorna är väl för att hon brassar på extra, de flesta hästarna tycker det är superkul med just löshoppning när de får springa lite fritt.

Löshoppning
Idag var vi med Tia och löshoppade för Anna. Tia verkade tycka det var lattjolajban men blev som väntat lite springig. Anna fick lägga in både bommar och fler hinder för att Tia skulle komma tillbaka lite. Det svåraste för Tia var att komma på när man skulle länga eller korta galoppen, hon körde på i samma steglängd mest hela tiden vare sig avstånden stämde eller inte. Anna sa att hon måste få mer rutin bara.

Anna sa ialllafall att hennes bakbensteknik var bra, och hon trodde det kunde bli en bra hopphäst med lite mer rutin och träning, och att jag ska stärka henne. Och det ska jag, det får ta den tid det tar, lilla nervknippet ska också bli häst. :) Kommer film strax!

RSS 2.0