Hej då på ett tag!
Nu blir det att ta sig tid att fundera ut vad jag vill i framtiden, vad jag tycker är roligt och hur jag ska komma dit. Jag har just nu ingen lust och motivation till mycket alls, det enda jag gör är att begrava mig i jobb. Förhoppningsvis ska det klirra i kassan för framtidens äventyr, lite lycka kan man faktiskt köpa för pengar enligt mig. Jag har delat med mig av så mycket här för er, det har varit roligt att få nya tankar och ideér även om det är långt från allt som hänt i hästlivet. Men känner mig bara mättad på hela hästbloggsidén, så nu slutar det här. Stor kram.








Nu är det dags för fredagsmys...
Imorse red jag Tia, det gick bra, ställde inga andra krav än takt och ställning i rätt riktning. Hon var faktiskt lugn och fin, försökte inte springa ifrån eller så. Synd att hon blir så stressad/kaotisk under ryttare. :( Blir att fortsätta "inkörningen" imorgon och på söndag, sätter det inom kaninöron då jag inte vet hur långt vi kommer komma, om det blir någon körning tillslut haha! :) Den som lever får se.

Idag har jag förövrigt njutit av en helt ledig dag. Eller ja, hade en lektion på eftermiddagen som gick väldigt bra. Det var Jennifer och Neisti som slet idag, de var väldigt duktiga båda två.



Trivs på ridbanan
Jag har vikarierat som instruktör på Borlänge Ridklubb två dagar denna vecka. Det är otroligt kul och utvecklande, och jag känner mig som jag tidigare sagt väldigt trygg i det jag får göra. Speciellt kul är det när jag börjat från grunden genom att visa engagemang att vara lagledare för vårat ponnylag, som sedan blivit till regelbundna träningar i både dressyr och hoppning, till att bli tillfrågad att jobba på en lokal ridskola som jag egentligen inte har någon anknytning till alls.

Det verkar som mina lektioner har varit uppskattade, och även om jag inte är utbildad pedagog eller ridlärare så har jag mycket erfarenhet av att ha ridit olika hästar, jag har blivit utbildad som ledare via både gymnasiet och det ideella arbetet för klubben. Jag kanske inte är den bästa på att rida, men jag tror att jag är duktig på att göra både mig själv och de jag tränar medvetna om vad man gör för inverkan på sin häst. T ex vad som händer för hästen om ryttaren gör si eller så, och är man verkligen medveten så börjar man tänka själv, man börjar ta beslut i sin ridning och hittar vilka vägar som fungerar. Det är väl då man utvecklar en känsla.



Nöjd
Idag har Tia introducerats för vagnen. Hon har gått med den bakom och inte ett öra har hon vänt. Hehe hon kommer nog tycka det blir kul att dra den så småningom. Tömkörde och hon var en dröm, mycket på raka spår och varierade in på volt och sedan ut på raka spår. Så härligt att se henne så arbetsvillig och lydig, det är verkligen vad hon trivs med och vill göra.

Hon drog lite trädgrenar igår och var även då oberörd. De klämde lite om magen och släpade i backen och ibland piskade de lite mot benen men hon bara traskade på, i skritt och trav. 

Nu har hästarna även fått gå korta stunder i gräshagen, börjat med tjugo minuter nu 2 dagar. Det luktar jättemycket om dom när de ätit gräs, ni vet hur det luktar när det är vältuggat hehe. Trodde de skulle bli rejäla klagomål när jag hämtat dom för att gå tillbaka men de har båda kommit och mött mig. (allt godis i vintras har väl satt sitt spår hehe!) Men sen har de stått vid grinden till vanliga hagen och tittat efter mig, då känner man sig så elak. Men det är för hästarnas bästa såklart, och om någon vecka kommer de kunna gå där om dagarna och sedan in på natten. Sen i juni kanske de går ute nattetid, om allt går som det ska och utan problem.



Hoppträningen
Gårdagens hoppträning var inte alls samspelt. Vi fick 5 minuter bra i slutet då vi fick en fin runda, och enda delen då jag verkligen red. Innan det var det bara sånt som man vill tvätta bort från världskartan. Men man lär sig ju på det också!

Hon kändes het när vi skulle trava, var väldigt "uppåt" men inget framåt. Sen när vi skulle galoppera och hoppa i serpentinbågar var hon också bara uppåt, inget framåt, gick inte fram för skänkeln och rev hinder på hinder. Tror jag kan räkna på en hand hur många gånger hon INTE var i. Nej inte riktigt så illa men. Och jag red förskräckligt dåligt. Förutom den sista rundan då jag fått några minuter att sansa mig från min frustration och tagit mig samman lite. Då fick jag tillbaka min fina ridning som Åsa saknade hela träningen. Min blick, min hand och mitt läge i sadeln.

Fan att det skulle ta 50 minuter innan jag kom igång. Minuspoäng!




Kändes som under tiden jag hoppade in Agnes..

Superfina Agnes
Idag tog jag världens mysigaste tur på Agnes. Hade sällskap och vi red till Sörbo, det är perfekta förutsättningar just nu för att börja rida i vatten så måste tvinga oss i någon dag. Iskallt fortfarande men första delen är att försöka få i Agnes överhuvudtaget...
Men det var den perfekta ridturen helt enkelt, hon var helt SUPER att rida idag. Red i jeansshorts och bikiniöverdel barbacka. Haha! :)


Skulle Agnes vara en decimeter högre hade jag velat ha henne resten av livet!

Tjenare
Jag började byta design i fredags men så åkte jag på konferensen under helgen och hann ej klart. Blogg.se har haft jättemycket driftproblem så har ej kunnat uppdatera eller loggat in ens. Men nu så är vi tillbaka!


Skogstur
Nu ska jag strax ut till stallet, jag och Malin ska rida ut på Agnes och Tia. Hoppas det går bra och att jag kan skritta i skogen också, brukar mest bli taktning mellan traven och galoppen men förhoppningsvis ska det gå lugnt... Har sovit dåligt inatt och är sjukt trött och kroppen värker lite överallt, skönt med hotell i helgen, antagligen kommer jag sova som en stock hela natten i en skön säng...



Hästar genom åren del 1
Jag började ganska tidigt att rida och hade medryttarhäst i en tidig ålder. Tänkte dra en liten resume av hästar jag har ridit eller varit i kontakt med. Kommer bara dra en liten kommentar om varje häst om det inte krävs någon längre förklaring.

Min första medryttarhäst på ridskoletiden var Eitill. Jag cyklade 8km fram och tillbaka ca 2 ggr i veckan, och blev så intresserad av islandshästar att jag funderade på att söka islandshästtränare på Strömsholm haha, tills jag upptäckte att han kunde hoppa bra och gick bra i dressyr. Började rida han när jag var ca 13 och var där i flera år, när jag var 16 gjorde jag sista sommaren på honom och hade då även haft han på foder ett tag och även haft en paus från honom då jag red lite andra hästar. 



Efter Eitill så började jag rida en arabvalack, Shah el Farid (tuffe). Han hade en helt sjukt stor personlighet och var mer som en människa än som en häst! Han var så speciell, men vi klickade något sjukt och jag fick träna och tävla dressyr med honom. När jag tog beslutet att sluta rida han var när ägaren ville börja med westernträning och han passade jättebra till det men jag ville hoppa och träna vanlig dressyr. Jag grät floder och sista halvåret var jag även delfodervärd på honom, hade han redan så många dagar i veckan så det var typ ingen skillnad. Han utvecklade spatt något år senare och bor nu i himlen. Han lärde mig massor. Jag kan fortf börja tänka på honom och då rinner tårarna en hel kväll, så mycket fastnade han i hjärtat.


Visst passar jag med en skimmel? :)

Red ett halvår en C ponny som hette Kings Chateau för Malin som ägde honom gick på skola i Rättvik och hann inte rida varje dag. Red honom varje tisdag och torsdag och det var väl kul att rida men det var ingen häst som fastnade sådär jättemycket. Kanske för att han inte var så gosig och när man red ut så stegrade han, bockade, försökte springa hemåt m.m. men jag tränade stenhårt på det och sista turen vi tog tillsammans så gick han verkligen s k i t b r a ute i skogen så jag kände att jag hade utvecklat något under tiden på honom. När sommaren kom fick Malin sommarlov och hade tid själv, och jag blev väl utan medryttarhäst ett tag.



Under Tuffe-tiden hade jag bytt ridskola och tränade numera på Falu Ridklubb där jag fick extrarida en ponny som hette Chanel. Tanken var att jag skulle sätta igång henne efter någon skada för att sedan ha med i träningsgruppen som jag skulle börja rida i, men hon klarade inte mer än 80banor så då började jag rida en fjordkorsning som hette Tara istället. Hon var en jävla envis häst som alltid hoppade skitbra på träning om jag red tillräckligt bra villsäga. På tävling gick det skit, men med omstart så gick även vi i mål. Men jag lärde mig verkligen att vara kall mot hinder med henne, hon krävde ridning i varje steg om man skulle hoppa henne. Men hoppa kunde hon verkligen, högt långt och brett. Efter C ponnyn red jag ingen speciell häst, jag hjälpte till med många hästar, fick komma och rida busiga ponnyer, stora läskiga halvblod och min instruktörs häst i Falun och ibland Emmas ponny Tessan.





Tills en dag, när jag åkte till Djurmo för att provrida en fyraårig ponny. Inte visste jag då att jag träffat en framtida underbar vän och att en otroligt lärorik ridperiod började...
Fortsättning följer!

Fyndade i min egna garderob
Igår fick jag hjälp av Bella att putsa upp det som ska säljas på loppisen och vi rullade även lite lindor m.m. Idag har jag klippt till prislappar och färglagt och gjort dom lite fräsiga. Jag tycker det är bra att vara tydlig med priser, alla vågar inte hålla på och fråga vad allting kostar jämt. Enligt mig är loppis = billiga saker så jag har satt låga priser på allt tycker jag. 

Men så skulle jag kolla vilka ridbyxor jag skulle sälja. Hittade längst in ett par fina mörkgrå smårutiga helskodda ridbyxor, jag har fått dom av Malin för hon kunde inte ha dom förut. Skulle kasta dom på Ikea-påsen för jag antog att de var typ stl 38 och för stora. Men så kollade jag en extra gång, stl 36 stod det. Va? Provade dom och de satt väldigt bra, så har de legat längst in i garderoben för jag bara antog att de var för stora. Så nu måste jag börja använda dem, de ser helt nya ut! Perfekt!


Saknar min Dahlina!!

Ludwig
Igår provred jag även Carolines häst Ludwig, han var inte sån jag trodde men det gick väl. I början märkte man att han bara försökte komma undan både hand och skänkel genom att dra tillbaka bettet och springa undan för skänkeln, så jag försökte bara hålla om med skänkel och få han att suga på bettet och ta stöd.

Vänster gick rätt bra, lät han absolut inte gå upp i formen i övergångarna och då blev han lite sur men jobbade på. I högervarvet fick jag leda så mycket med innerhanden för han var sjukligt stel där och bet sig fast i bettet, var jättesvårt att få loss honom och fick man bara några steg så fick man liksom vara nöjd. Kämpade på ett tag med övergångar och bara ha en takt. Efter galoppen lät jag honom sänka formen och då var väl han också nöjd med det, där gick det att bara åka med litegrann, då kunde man rida med finare hjälper och han lossnade i munnen. Han var inte stenhård i munnen, inte alls men jag är så sjukt van med t ex Agnes nu. Hade jag ridit han för ett år sen hade jag inte tyckt lika, så det är inte så illa som det kanske låter hehe. :)

Men det är kul att prova andra hästar, då får man nya ögon på de man själv har. Precis som med ridskolehästen jag red i måndags. Nu uppskattar jag Tia mer också för jag har tyckt att hon kan vara lite hård i munnen ibland men inte alls så som Ludde var, och hon är mjukare än Luddis i högersidan fastän hon också har det svårare där. Men bara att kämpa på såklart! Luddis var väldigt snäll, hittar inte på något bus bara kikar om han får slippa undan lite, som vilken annan häst som helst egentligen. Så han var väl rätt "vanlig" att rida, tack för lånet Carro! :) Jag tror att med mer dressyr så kommer han ta fina små hjälper, han är ju mest hoppad vad det verkat som innan Carro köpte han, han är en jätteduktig hopphäst.



Bild från Carros blogg.

Nytt
Idag fick jag ett nytt regntäcke köpt till Tia! Äntligen, hon har haft 2 med foder nu och det ena är 135 så det sprängde hon bogspännet på för har biffat upp sig lite (känns bra att säga så hehe) och jag ville ha ett utan foder. Köpte med hals också, har letat efter ett sådant. Fungerar nog bra in på hösten med ett fleece under också.


Bild från Filippas Ridsport.

Antonia 4 maj
Igår red jag då Tia. Hon var lite spänd redan på gången och det kom med i ridningen i början, spände sig i steget och sparkade rakt ut någon gång, liksom kospark. Hon verkade retlig/kittlig med skänkeln. Vet inte om det var pga att hon brunstade så mkt eller om hon bara försöker komma undan. Började trava fram, sedan skrittarbete och sysselsätta henne. Hon hade full koll på allt annat men sen släppte hon väl till mer och mer.

Galopperade men uha så seg hon var. Fick smacka och dänga till ordentligt med skänklarna, hon tycker det börjar bli jobbigt nu minsann. Sedan travade jag och fick en jättefin takt där jag kunde rida lite tempoväxling, då kunde jag även länga lite på tygeln och hon följde med bettet framåt/neråt, jätteskön känsla! När vi hade det där bra tempot gjorde jag en avsaktning till skritt som blev jättemjuk och relativt kvick och efter det skrittade jag av.

Det kändes bra att kunna vända det som i början kändes spänt och dåligt till något bättre bara av att bestämma sig för vad vi skulle göra. Hon var lite såhär extra retlig i pälsen idag, som kittlig? Märktes när jag borstade och skulle hålla på med benskydden och stiglädrena, hon liksom vibrerade pälsen så mkt. Men sadeln är jag fortf väldigt nöjd med iaf! Vi växer ihop mer och mer kan man väl säga, jag och sadeln...


Söten på stallgången. Trööööttt...

Onsdagsprat
Ridit ett pass på Tia idag men berättar mer om det imorgon. Har fått med mig Bella ut till stallet de senaste dagarna, nu ska hon prova vara medryttare på Luddis i stallet, stort GILLA på den.

Och i augusti händer något som jag verkligen väntat på nu... berättar mer när det närmar sig så ni får hålla ut. Har inte så mkt med hästar att göra men det gör mig verkligen glad. Nu blir det sängen! Godnatt!



Loppis!
På söndag 8/5 kl 15:00-18:00 kommer det att vara hästloppis vid Rommehedslägret i Borlänge.
Det är Rommeheds Stallklubb som annordnar, för att sälja från bord/baklucka kostar det 20:-. Anmäl er på [email protected] senast lördag för att sälja. 
Hjärtligt välkomna att fynda lite!





Helgen som kommer
I helgen åker jag och en till tjej från distriktet på Riksungdomsmöte på Högbo Brukshotell. Har kollat upp hotellet på internet, riktigt fint! Jag ser fram emot helgen jättemycket, älskar att sova på hotell och få äta god mat som serverar sig själv hihi.. Men vi åker ju dit för att ha mötet samt lära känna ungdomar och DUS:are från andra distrikt.


Från Högbos egen hemsida.

Ska se till att jag suger åt mig så mycket tips och kunskap och information som möjligt, som man kan använda i sitt eget ledarskap och återge till vårat DUS efteråt. Mamma ställer upp och mockar åt Tia, hon får 2 vilodagar men så får hon gå ons-fredag istället. Agnes sköter Malin som vanligt, härligt när det är "lätt" att få stallhjälp!

Galoppjobb
Idag red jag ut på Agnes, vi trotsade både snöstorm och hagelskurarna. Red fram ganska konsekvent, jag "frågade" inget utan "bestämde" bara. Red fram länge i trav och travade även där det var lite stenigt och med rötter, där kortade jag upp traven och försökte få henne att lyfta benen högre, med samma framåtbjudning men mer uppåt bara. Sen flyttade jag åt sidorna för att parera längs stenar/gropar m.m. längs stigarna. Var jättekul och Agnes blev "elektrisk".

Skrittade någon minut sedan gick jag över till galoppjobb då på flygrakan. Fattade från både halt och skritt, idag var hon med på noterna. Tränade på vår hoppnings-form, och jag tänkte i huvudet att där är ett hinder, så red jag som om det vore ett hinder där. Hon kortade upp sig riktigt bra, ju mer man rider ihop henne desto piggare och mer framåt blir hon.


Haha hon ser så rolig ut på denna bild. :P

Dagens
Idag har jag jobbat lite hos Göran sen åkte jag hem och vilade, varit mycket denna helg. Sedan åkte jag till Borlänge Ridklubb och hälsade på Tina och hästarna. Mötte upp Bella och Carin som hängde där, jag och Bella gjorde väl lite planer tills helgen då vi ska åka på riksungdomsmöte, SKITKUL ska det bli.

Sen blev det att jag red en ridskolehäst sista lektionstimmen, hon som skulle rida kom tydligen inte. Bella hade gjort iordning henne men hon ville inte rida men det ville jag. Men sen upptäckte jag att hon var typ 170.. Stor! Lägg på en för stor sadel som dessutom var utnött, skitsvårt att sitta still i. Vad duktiga ridskoleryttarna är!

Hon var seg som tuggummi, men formen var helt OK. Hon var stadig, i högervarvet försökte hon hänga på ytter så man fick vara snabb att lätta. Men jag uppskattar verkligen "privathästarna" nu, de har lite mer egen motor och är mer lyhörda (med detta sagt menar jag inte att alla ridskolehästar är sega och tråkiga). Men jag gillade hästen väldigt mycket ändå, stor fin trav och fin galopp, lite jobbigt att komma till en högre form men jag känner att jag mest skulle rida loss henne mjuk som Tina sa. När jag fick loss henne från hängandet i tygeln så fick jag mycket mer påskjut från bakbenen, hon blev riktigt frän. Var kul i alla fall. :)

Så det fick bli dagens pass den här måndagen.


Min förra foderponny Bella.

Update!
Hej! Vad kul att ni kommenterar fast jag bjuder på usel bloggning. Jag hjälper gubben som äger stallet att inventera och jobbar lite vid datorn på hans företag, han är så gullig som sysselsätter mig. Men det är bara tillfälligt, blir att spara undan den lönen och se den som en bonus.

Jag är på oförskämt bra humör men min kropp mår inte så jättebra. Min rygg värker något så fruktansvärt men nu har jag i alla fall kommit på varför: var ut och dansade 2 kvällar denna helg, hoppa runt på krogen tar kål på min rygg. Lägg till att jag stod på klubbens hopptävling i lördags och var speaker, det var så ruttet kallt så mina axlar var uppdragna till kinderna och alla mina muskler var helt döda efteråt, + att jag stod och gick på jobbet igår 7 timmar i sneakers. Jaja, man får skylla sig själv. Ska till en naprapat på stan i veckan, är sne i muskulaturen. Men som sagt, humöret är på topp!


Minna och Maja från hopptävlingen. Minna levererade en felfri clearround och nollade både grund och omhoppning i andra klassen! :) Starkt jobbat!

Dagens pass
Idag har jag ridit ännu ett pass på Tia, utan tränare. Men gjorde samma saker, tränade mycket i skritt, hon var lugn från början. Gick över till trav, fick samma fina takt idag. Jag var noga med att skänkeln höll om och att jag styrde med ytterskänkeln så jag får med mig hela kroppen.

Tränade på att ställa om från utåt till inåt samt jobbade mycket med innerskänkeln. Nu får jag sitta och driva henne ganska mycket, hon använder hela kroppen nu när hon travar, allting gungar liksom med till skillnad från förut när benen bara pinnade på och kroppen var spänd. Nu är hon avslappnad.

Jag sitter bara och ler hela tiden, jobbar för att hon ska vara mjuk och glad. Det gäller att såfort hon gör rätt vara mjuk och stilla samt överrösa henne med beröm. Hon spelar mycket mer med öronen och i slutet får jag även en lodrät form. Man får sluta när det går som bäst, red inte mer än 20 min. Men man känner att hennes kropp arbetar, det är riktigt spännande. Jag säger bara: det är skitkul att rida nu!!


RSS 2.0