animerat


Lördag
Idag satt jag upp en snabbis imorse och bara tog igenom ställningen på henne i skritt och trav. Hon släpper väldigt fint i vänstervarvet nu, får en trevlig form. Men i höger är det fortfarande lite svårare, det kommer ta tid för det gör säkert ont att ställa åt det hållet just nu. 








Här är veckans bild på helkroppen. Ska försöka ta med jämna mellanrum så man ser hur hon utvecklas i kroppen. Första bilden är från imorse när jag fått igenom vänstersidan, finhäst.

Dressyr 29/7
Igår tränade jag dressyr på Tia. Tränade att rida i bågar över ridbanan, just för att få henne följsam för både vikt och skänkel åt båda hållen. Jobbade mycket i skritt och tog igenom ställning och böjning åt båda håll. Fick jobba jättemycket med högersidan, där hon försöker springa ifrån i trav när jag ber henne böja sig i bålen. Fick överställa och rakställa, överställa och rakställa så jag fick med yttersidan. 

Efter mycket skrittjobb med ställning gick jag över i trav, och redan från början nu var hon lugn och avslappnad, med fjädrande steg och lite djupare form. Åt vänster går hon jättefint, men fick jobba jättemycket åt högersidan igen. Red på volt som jag minskade och ökade hela tiden, så hon fick gå några steg och böja sig mer, sen ställa lite rakare igen.

I galoppen som jag red igenom ganska mycket fokuserade jag igen på ställningen. I högergaloppen fick jag henne ganska fin faktiskt, kunde parera upp mycket med yttersidan så hon inte ramla inåt när jag ställde. Efter galoppen frustade hon så det är ju ett tecken på att det har släppt lite spänningar. Hennes galopp är helt underbar, vill bara styra mot ett hinder och känna henne lyfta från marken. Hon kommer nog tycka det är kul när vi börjar hoppa. Nu ska jag boka dressyrlektion, lika bra att ta proffshjälp från början tycker jag.


Muskler
Har tänkt mycket på hur jag ska få Tia musklad och rund i kroppen. Egentligen är det inte svårare än att rida i rätt form, variera terrängen/lutning och ge ett bra foder. Hon är ju lite smal också, så hon måste få ganska mycket hö på kvällarna så hon kan äta upp sig lite, annars finns det inget att göra muskler av. 
Just nu ser foderstaten ut såhär:

Morgon:
2kg hö 
1dl lusern
Morot

Kväll:
6kg hö
1dl lusern
Morot

Jag kan inte ge mer lusern nu, men den ska ökas såklart. Men man måste ta det lugnt när man ändrar med foder, annars kan de få konsekvenser som t ex kolik. Jag ska även ge henne lite olja, för att smörja systemet lite och för att hon ska lägga på sig lite.

Hon kan inte äta kraftfoder ännu, hon är riktigt pigg som det är. Om några veckor när hon lugnat ner sig lite ska jag även lägga till korn. Ni vet vad dom säger, "havre gör hästen het, korn gör den fet". Låter bra hehe.

tjejen
Lätt att fotografera när man longerar samtidigt..

Tisdagens pass
Var uppe med tuppen och var i stallet redo klockan åtta. Borstade lortgrisen ett tag (som tur är Tias päls så blank att smutsen lätt glider av) sedan gick jag ut på stallplan och skulle longera. Ett varv i skritten och hon tittade på höhuset en gång, sen tittade hon inget alls och slappnade av. Jag tror att hon blir lugn när Batman är i närheten, hon gillar honom.

Skrittade fram sedan började jag jobba, hade inspänning på. Hon har det lite svårare att ställa igenom i högervarvet, och vill inte komma ner lika lågt i formen där, men ska jobba på att hon ska bli liksidig. I vänstervarvet är hon lite lättare, och där blev hon riktigt fin!

Efter uppvärmet tränade jag lite övergångar, samt tempoväxlingar. När hon slappnat av och kommit ner låg i formen gör hon en jättefin ökad trav med långa fjädrande steg, i början blir hon bara att kuta. Men det är kul att se att hon så lätt slappnar av ändå, efter lite uppvärmning så syns det på hela hästen att hon trivs med det jag gör.

Jobbar 9:50-20:10 imorgon också, men ska försöka om jag orkar att rida på banan imorgon. Kul att se hur ridningen kan gå efter ett bra longeringspass när man jobbat på en stadig låg form.

ett stycke söt häst
Tia är så söt. Hon kommer springande längst bortifrån hagen när jag kommer till stallet, och när jag åker står hon vid grinden med huvudet högt och kikar efter mig när jag åker hem. Öronen har hon framåt hela tiden.


Skogen
Igår blev det en premiärtur ute i skogen. Regnet öste ner, det blåste kallt och vi var riktigt dyngsura mest hela tiden. Men det gick bra! Tia testade mig lite ibland men det gick bra och hon var bara lite spänd ibland, några steg kunde hon slappna av. Men om några veckor så hittar hon själv på stigarna så då blir hon nog mer avslappnad.

Red i både trav och galopp, och i traven ute kan man krama mer på yttertygeln och får en låg form för då har hon mer framåttänk så hon knölar inte ihop sig. Men ska väl försöka ut när det är lite finare väder också, lite roligare då.

Första ridpasset


Igår red jag för första gången på Tia hemma. Jag ledde henne till ridbanan och longerade henne lite utifall hon skulle vara orolig eller ha mycket överskottsenergi. Satt sedan upp och hon älgade runt lite i trav, så fort jag tog i tygeln så drog hon ihop halsen och gick bakom hand. Struntade i det och galopperade henne i båda varven och det var nog vad hon behövde. Efter det slappnade hon av. Då gick det att rida med sitsen, och en lodrät form kom av sig själv. Smart häst.

Började med att ge henne lusern på morgonen nu också, bara en näve. Krubban var renslickad imorse så det lär ju ha varit gott.

Stallvrån.blogg.se
Nu har du hittat till en hästblogg. I Stallvrån kommer du kunna läsa om hästar, träning, utrustning och allt annat som ingår i ett hästliv. Lägg till bloggen i bokmärkena och kom hit en gång om dagen för att få inspiration och lära känna oss. 

Elin




RSS 2.0