Tankar (och min nya sadel)
För 2 veckor sen var jag ganska nära på att ge upp hoppet om Tia. Trodde inte hon skulle kunna lugna sig m.m. och att det inte var en häst som passade mig o.s.v. Men så bestämde jag mig för att fortsätta kämpa, och det via lite mer dressyrinriktad träning. Tidigare har jag tänkt att jag ska köpa en hoppsadel så jag skulle kunna både hoppa och dressyrträna i den, men tycker inte man får samma känsla i en hoppsadel som i en riktig dressyrversion så jag bestämde mig helt enkelt för att leta efter en dressyrsadel. Eftersom jag tyckte den vi lånat har legat så bra på Tia, och den trycker inget så köpte jag en lika modell fast då dressyr.



Idag kom den och vi provade den på. Den låg perfekt och tryckte ingenstans, och den låg helt stilla hela tiden. Hoppade upp och hon var lugn och trevlig, vi fick ju till en riktigt bra "lektion" så den hindrar absolut ingen rörelse för henne. 

Det kanske låter som jag är hit och dit med hur jag vill, men jag tänker väldigt mycket på detta hela tiden, men jag kanske inte delar med mig till alla jämt. Men jag har bestämt mig för att vara med på hoppträningarna med henne, för att utsätta henne för det. Men i övrigt ska jag försöka träna minst en gång i veckan för tränare i dressyr, Malin är duktig att träna mig så hon kommer säkert bli utnyttjad så det räcker och blir över. Men det kan vara bra att ha någon utomstående, som kommer dit med helt nya ögon.

Så ska hon också få följa med på Monaträning, fick ju förfrågan om att få en egen tid till varje månad men eftersom jag jobbar så himla mycket helger så är det trökigt att skriva upp sig så jag måste betala om jag inte kan, vilket jag oftast inte kan ärligt. Mycket lättare för mig att träna i veckorna. Men iaf så är planen så, att göra henne lydig men samtidigt utsätta henne för så mycket jag kan. Ska även åka hem till hon som tränade oss idag för de har 2 banor och lite hästar och rörelse omkring. 

Även fast jag visste att det skulle bli mycket jobb med denna häst så kan man köra fast. Och det är DÅ det är tur att jag har dessa duktiga människor omkring mig. Det finns hopp om oss än! :)

Dagens träning - Tia, dressyr
Idag har det hänt mycket! Har inte hunnit skriva här, men idag har jag och Tia tränat för Emma i dressyr. Emma är ridlärare på en ridskola ganska nära oss, red för henne när jag var liten. Emma är väldigt duktig på hästar, men också med människor. Hon fick mig väldigt lugn och saklig, eller hur jag ska förklara det.

I alla fall så började jag med att visa hur jag brukar rida fram, Tia älgar väl på lite med stora kliv och det jag vill är att hitta en takt där hon vilar på steget. Jag har tyckt det varit svårt att försöka lära henne att innerskänkel formar och rids ut till yttertygeln, hon har bara ökat farten så fort man använt skänkeln på något vis och bromsen har ju varit "sådär".

Emma sa snabbt att hon tror att Tia förstår visst bromsen och allt, men hon springer ifrån mig istället för att vänta upp och lyssna. Och jag som tyckt jag varit så konsekvent, visat sig att jag varit för mjäkig ändå! Med Emmas hjälp fick vi en lugn skritt, började på lite längre tygel och ledande tygeltag för att hon skulle sänka halsen och våga ta stöd på ytter. Sedan korta upp litegrann, fortfarande lugn i skritten. Fick henne att verkligen kliva på med långa steg men fortfarande avslappnat.

När skritten var lugn travade vi, samma där. Jobbade för att få en lugn takt och se på fan att hästen vilar på steget! Fick till takten väldigt bra och lugn, kände hur hon jobbade när varje ben skulle lyftas. Vi gick på åttvolt och på rakriktningen gjorde vi övergångar till skritt, och bara när hon var mjuk och släppte där gick vi över till trav. Jag kunde lägga på innerskänkel och skåla ur henne, har aldrig hänt förut! Fick vara konsekvent i övergångarna och noga med min handposition, för att hon inte skulle dra upp huvudet. På slutet fick vi till någon bra övergång, mjukt. Fick skänkla på för att vända henne och få med mig hela kroppen, hon svarade faktiskt bra på det, fast det kanske sitter i huvudet på mig att hon skulle springa.

Idag fick jag alltså rida med mycket ben, hålla om hela tiden (utan att klämma förstås), få loss henne i sidorna och hitta ett samarbete. Hon arbetade väldigt bra när vi hade den där bra traven, gud vad glad jag var! Satt och log när jag red. Tia stannade tillochmed 2 gånger för det var så drygt, hon har aldrig varit nå seg eller liknande så
jag var faktiskt lite glad för det med. :P Haha. Dessutom behöll hon lugnet fast en fyrhjuling med släp åkte förbi några vändor. Woho. :)

Att tänka på:
- Konsekvent: t ex är det skritt så är det verkligen skritt, men lugnt
- Mjuka övergångar: rid inte övergångarna om det är tjaffsigt
- Hålla om med benen: så hon inte får en chock varje gång man ska skänkla
- Få igenom ledande tygeltag så man lossar henne och ber henne söka sig neråt

Red dessutom i vår nya sadel. Berättar mer om den sen!



Detta skulle jag gärna träna i


Mmm denimbyxor med blå, smalrandig skjorta med en rosa pullover. Detta skulle jag gärna träna i! Synd att man blir ganska svettig av att rida.. Men gillar ljusrosa och blått tillsammans.

Dagens pass
Idag var Tia seg, hehe. Kanske den enda som blir lite lycklig när hästen är lite slö? Igår var det lite kallare men blev sådär varmt idag igen, så hon kanske dåsade till lite. Det var skönt för en gångs skull, hon gjorde fina längningar för hon var inte ett dugg springig utan bara längde på steget. Galopperade ganska mycket för hon brukar lossa ganska bra i kroppen då, hon fick faktiskt bra övergångar till trav igen, hon slängtravar inte så mycket efteråt utan brukar komma tillbaka snabbt.



Träna lagomt i Sverige
Tyckte det skulle vara kul att ta upp ämnet Träningsupplägg då jag på senaste tiden tittat lite på hur man tränar topphästarna. Ta t ex toppstallen i Tyskland och Holland, där rids både unghästarna och de vuxna hästarna 2 ggr om dagen, de unga rids ut en gång sedan ett hårt pass medans de vuxna kan gå 2 hårda pass. Utöver detta går de i skrittmaskin kanske 3 ggr om dagen sedan tävlas dom på helger. Låter det ungefär som erat schema?

Hehe nej trodde inte det va. Men skillnaden mellan dem och våra hästar här i Sverige är väl att dom inte går något i hage, alls. (finns självklart undantag) Då måste man motionera och röra på hästarna flera timmar om dagen, annars skulle det väl ryka ur öronen på dom. 

Men det är lite roligt att man här i Sverige rider typ max en timma om dagen, kanske 5 dagar i veckan. Det låter så mjäkigt när man ser hur de bästa tränas. Men de är ju dem bästa hästarna av en anledning. Dessutom, skulle man ha tid att rida 2 pass om dagen? Ja, vissa dagar. Men det tar ju ett tag att arbeta upp hästens kondition att den klarar av det, och det i sin tur kräver ju tid. Man kommer ju inte på en dag att "nu ska vi börja rida 2 pass om dagen från och med nu".

Vet ni hur våra svenska toppryttare rider sina hästar? Dem jag känner som rider på 140 nivå rider inte 2 pass om dagen. Men de hästarna får gå i hage också. Men jag hade gärna sett toppstallens hästar i hage också, även om jag förstår att de inte vill pga skaderisken. Då är nog 2 ridpass om dagen bra motion. Det är ju ändå hästar med blod och temperament, de ligger på en annan nivå. Skulle det upplägget vara något för någon av er? För mig: Ja, om jag kunde jobba med hästar på heltid så skulle jag definitivt vilja trimma mera, men med bara en egen häst så är jag alldeles för lat för det.

Kan va nog så drygt att rida 2 hästar varsin gång på en dag! 




Det är främst Jan Tops och Ludger Beerbaums stall jag haft i åtanke.

Ny ridpiké

Gina tricot 149:-
Har köpt nya ridkläder. De är supersköna, stretchiga och billiga dessutom. Det är en av orsakerna att jag handlar ridkläder i vanliga butiker. Den ljusrosa är finast!

Hjälp
1, 2 eller 3?
Schabraket ska främst användas på Tia.


Min inspiration

Bild fotograferad av Anna Attlid.
Malin är en inspiration för mig av olika anledningar. Hon är perfektionist och när hon ridit ett pass som gått skitbra så frågar hon alltid sig själv vad hon kan förbättra till nästa träning. Hon är modig nog att konfrontera sina svagheter och har sunda åsikter om ridning och hästhantering. Hon låter sina hästar vara hästar och mänskliggör dom inte. Hon är en grymt duktig ryttare med otrolig känsla och timing, jag inspireras av att se henne rida och jag litar på henne när hon tränar mig. Hon har gjort mig till en duktigare ryttare och lärt mig hitta vikthjälperna och lätta i handen.



Anna inspirerar mig för hon har en otroligt fin ridstil och är alltid ett med hästen, oavsett vilken häst hon sitter på. Hon ser alla som individer och ger alla hästar och ryttare möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar och har man ett mål hjälper hon en att nå det. Hon är en duktig tränare som kräver ordentlig ridning, bestämt men vänligt. Man får inte gå vidare förrän man gör grunderna rätt, jag utvecklas och lär mig nya saker varje gång vi tränar. 

Sen inspireras jag av många andra som tagit sina hästar dit dom är idag själva.

Budgetstövlar


Dessa gillar jag! De kommer från Hööks, kostar 1900:- och har snörning ända upp. De var väldigt sportiga må jag säga, Kan bli för mycket men till en enkel outfit så. Mina svarta is still going strong men slutet kommer närmare efter varje användning.. 




Film från tävlingen
Film från Agnes andra lokala start! Som ni ser lite bättre fram för skänkeln, det sitter en tant vid ett bord med papper på i hörnet som hon tvärnitar för, andra gången hindret ska hoppas mot henne så stannar Agnes av när jag redan styrt upp mot hindret, men ingen ursäkt att inte hoppa tyckte jag och vi tog oss över på andra försöket. Eller ja, vi kravlade oss över. Men annars kom vi rätt bra på de flesta hindren, 3 st som vi inte kom in rätt på, mitt fel, var inte "klar" när hindret kom. Jag byter inte till rätt galopp för att det är viktigare att vi får ett flyt i ritten.



Och det är Malin som smackar från läktaren.

Stor på bredden


Fick några kommentarer i Falun om att Agnes var stor minsann, precis som jag förväntat mig. Men hon var också en av få ponnyer som inte var smal och kantig någonstans istället, mycket muskler tillsammans med lite (mycket) fett gör Agnes lite bredare men också mer att älska. Säger jag inte för att det är nåt fel på smala hästar utan det var mest ett konstaterande. Men mätintyget ljuger inte hehe! Hon kommer nog bli riktigt kul när vi befäst hoppformen på henne, hon var så laddad i andra klassen så man anar ju vad som kommer fram i henne på framtida tävlingar. 

Men jag tycker inte att det är så kul att vara på ponnytävlingar längre. Nu blir jag mer bestört när man ser ponnyridningen på vissa ekipage. Jag förstår att det inte alltid går att rida fint och precis som man planerat men C och D ponnyer bör kunna ridas mer "ihop" och kontrollerat, inte bara gasa och hoppas hästen löser resten. När man kommer upp på storhäst går det inte att bara gasa runt utan då måste man rida hästen för annars kraschar man in i hinder. Men jag har själv ridit C ponny, på den här nivån går det att bara gasa runt, det gjorde då jag när jag var liten! :)



Säljes
Behöver någon därute 3 fleecetäcken?
Säljer alla 3 för 100:-
Passar C och D ponnyer. täcket till v. är det 2 st likadana av. Nytvättade och knappt använda.





Dagens


Idag tränade vi som sagt lite dressyr. Red mycket på raka spår och gjorde övergångar samt ställde om mycket i halsen. Började att skritta fram sedan trav och ställd inåt. Övergångar till skritt och lite tempoväxlingar i traven. Hon kan ibland försöka dra i tygeln men idag tillät jag det inte utan jag var ännu kvickare i handen och kramade lite men frenetiskt hehe, så då fick hon inte chansen att ta tag i bettet överhuvudtaget. Hon löddrade mycket men det var grönt skum för vi råka äta lite gräs när vi skritta fram... (svårt att alltid vara konsekvent :P)

Sen skrittpaus och sedan trav igen, då tränade jag att ställa utåt, få med yttersidan och sen ställa om inåt igen. Det funkade ganska bra för jag fick bättre effekt på halvhalterna efter det. Sedan jobbade jag på rakriktade spår och bara att behålla takten, fick göra likadant där och vara väldigt kvick i hjälperna för att hon inte skulle rinna iväg. Hon var väldigt lugn och öronen spelade hela tiden, märktes att hon var uppmärksam på mig.

Att skritta på kort tygel kommer mer och mer, jag blir så glad när vi gör framsteg. Förut kunde jag inte ens skritta på lång tygel hon bara taktade men nu skrittar jag fram och av och kan lägga in skrittjobb i mitten på kort tygel. Börjar alltid med trav i början för efter några minuter kan jag sedan gå tillbaka till skrittjobbet, men snart kommer jag nog kunna börja med skritt på kort tygel också. Man får ta det lite i taget!


Klippte manen lite kortare också. Söt häst!

Min plan
Okej nu har jag bestämt mig. Tia och jag ska konvertera till dressyrekipage ett halvår framåt. Hon är så härlig att rida att jag blir att sitta och le litegrann när jag rider dressyr, vi samarbetar mer än vi motarbetar varandra och hon lyssnar mycket bättre på alla hjälper. Jag ska åka på Monaträning tillsammans med Malin och få hjälp att lära henne mera nu. Jag känner att vi är redo. :)


Vad säger du om det? ;)



Stollehäst!
Idag var Tia lite stollig, pigg + stimmigt i omgivningen gör ingen bra kombo. Men jag ser det som miljöträning! Att lyssna på mig (till slut) trots andra hästar, spring i hagarna och mycket folk. Longerade och i början sprang hon bara, fick ryta i några gånger och lite kraftiga tömtag men sedan kunde jag mjukna. Tricket med tålamodet är att ena stunden man ryter ifrån måste man släppa den känslan nästa sekund, för hela ditt kroppsspråk avslöjar om du inte har släppt det.

I slutet blev hon fin, spec i högervarvet, det svåra varvet. Då blir man så glad, så glad. Har ni också fått grönt överallt nu? Allting blommar här i Dalarna, bilden nedanför togs för bara 1 vecka sedan, det har hänt grejer sen dess. Måste försöka fota imorgon.





Dagens tävling
Dagens tävling gick i grannkommunen Falun. Det var en mycket bra tävling, det enda negativa var att man inte hörde något ur högtalarna så det var skitsvårt att veta vem som var inne om man var på framridningen. Man fick vara 2 i ridhuset så hästarna hann vänja sig vid ljusomställningen och framhoppningen och framridningen var lugn, inte totalkaos som det kan bli med många starter.

Det jag tänkte fokusera mest på var att få Agnes framme för hjälperna, kvick att lyssna. Så red fram med tempoväxlingar, sen började jag göra övergångar skritt-trav och sedan skritt-galopp-skritt. Hon blev riktigt elektrisk! När jag red trav hade jag henne i en lägre form, och när jag började galoppera gick jag direkt till den höga formen som vi tränar på att bli starka i just nu. Får hon upp huvudet så blir hoppningen mycket lättare!




Hon löddrar i munnen, springer ej och gapar.

Första klassen: 70cm 8 fel på hinder, 2tidsfel
1-5 gick bra, sexan skulle hoppas ner mot ett hörn där banbyggaren satt med ett bord och skrev på papper (??) och när vi red förbi där tidigare så tvärnita Agnes och tvärade förbi. När vi sen skulle hoppa sexan så såg hon banbyggarens bord igen och stannade av och höjde huvudet och tittade på henne. Fick lägga en volt och tvinga över henne, sen i mål. Lite tråkigt men men, en gång går an men nu har hon tittat färdigt på tävling hehe.

Andra klassen: 80cm 
Denna klass var Agnes väldigt laddad till. Hon stod i transporten mellan klasserna och vilade, när jag sedan red fram var hon superpigg och studsade runt, kul! In på banan, hästen var jättefin, ville verkligen framåt, hade kunnat styra överallt för hon sög tag i alla hinder runtomkring. Jag hade siktet inställt på att verkligen rida ut i hörnet mot fjärde hindret denna klass, förbi banbyggarens hörn men när jag hoppat fyran så ropade domaren att jag blev utesluten! Vad nu tänkte jag? Men i all hast förbi banbyggaren... Jag glömde bort hinder nr 3! Åh vad jag var besviken på mig själv, men gav publiken en bugning och fick lite jubel hehe. Man får väl bjuda på det då! Synd då Agnes var riktigt fin! Nu kommer jag aldrig glömma banan nån mer gång hoppas jag...

Goddag!
Åh hela påsken har varit sprängfylld! Har knappt haft en ledig stund och då blir det ju lite stillastående här, såklart! Ska dra en liten helgsresumé men först ska jag kolla över lite bilder från idag, vi var nämligen och tävlade för andra gången med Agnes. Hon uppförde sig väldigt väl idag, solen sken så allt har varit på topp.



MMM njuter av det fina vädret
Glad Påsk! En dag för tidigt kanske, men har ni kollat ut genom fönstren idag? Härligt, friskt, underbart vårväder. Kanske man ska ta sig ett dressyrpass idag, det behöver jag verkligen så jag får känna att min häst kan gå bra också.. Gubben i stallet erbjöd mig lite jobb också, det satt verkligen fint! Han är bra, ibland. :P




Slö dag
Fick ett mail från en läsare som undrade varför man inte kunde gå in på min blogg. Nu var lösenordskyddet på igen! Var ju det för ett tag sen, brukar ha det när jag ändrar t ex designen men inte annars. Börjar fundera om någon hittat på lösenordet till min användare.. Mystiskt!



Idag har varit en riktigt seg dag, var i stallet på eftermiddagen sen kollade jag träningar hela kvällen, var hoppning på klubbens bana. Man blir inspirerad! :) Sen har jag väl tänkt ännu mer, få se vad det blir kvar när man analyserar sönder allting haha. Så nu har jag bjudit hem Carro från stallet och hennes kille så de kommer nog hit och umgås med oss. Roligt!

Fever
Ska skärpa till mig, man ska inte ge upp så lätt! :)

______________________________________________________

Men har hamnat i någon sjuksvacka, feber som kommer upp då och då, har lite hög puls och haft rusningar, otäckt. Ska till läkare och titta upp så det inte är något allvarligt. Imorgon ska Agnes träna dressyr med Malin, ska åka och titta tänkte jag. Sen ska hon ridas ut i skogen på fredag, ska träna formen med höjt huvud och jobba galoppfattningar och övergångar. Hon ska aktiveras ordentligt inför tävlingen på söndag. Förresten verkar det ha blivit nå rejäla fel på den, alla vi som har anmält LD är nu skrivna på startlista till LB. :S



Hoppning med Tia
Idag var vi och hoppade igen. Jag ville mest känna om hon var lika när hon var ensam eller om hon uppförde sig bättre. Mellan omgångarna var hon definitivt bättre, kunde skritta lugnt uppsuttet medans vi byggde om eller höjde. Stort plus! Men sen när vi hoppat ett tag och även ridit lite bana i galopp så blir hon otrevligt taggad, alltså mer än hon behöver. Så då blev hon sur när hon inte fick öka farten och laddade för att bocka. Då gick jag på henne med spöet (hade det idag) och då laddade hon för att resa sig men jag hann på henne innan! Satt med spöet vinklat uppåt så gick jag på henne, vi bråkade en stund men jag vann! Så skönt när man överraskar henne med att ha lite bot på buset. 

Så sen försökte hon inget mer. Däremot... så fungerade inte bromsen nå vidare. Alltså hon var makalös! På träningen försökte hon ju dra i tygeln och det gjorde hon nån gång nu med, men då korrigerade jag med skänkeln. Då började hon hänga i den och hade dragkamp med mig. En gång efter ett hinder i galopp så drog jag i tygeln för att kunna få stopp och hon bara drog ner huvudet och gav sig inte. När hon tillslut (efter en lååång dragkamp) lättade så lättade jag och skrittade sedan av. Jag blir så matt!

Jag tycker verkligen att om inte bromsen (eller nåt annat) inte fungerar så ska man rida dressyr, träna lydnad! Men det jobbiga är att i dressyren gör hon inte alls såhär, inget hets eller sådant. Men liksom spetsade öron, hon älskar att hoppa men hon hatar att behöva göra det kontrollerat och på mina villkor hehe.. Nej men tänkte att man får väl rida dressyr på banan när hinder är uppsatta, få se om hon kan vänja sig? Men det är så jobbigt för hon ska hela tiden dra sig till hindrena och galoppera lite när hon känner för det. Men inte när jag rider dressyr och det inte finns ett hinder nära, då är hon duktig. Tips? Jag har funderat lite på att prova starkare bett, se vad hon säger, om hon försöker dra emot ännu mer eller om hon får ett wake-up-call. Jag vill inte göra det. :/







Hoppträning 19/4
Jag och Agnes var på hoppträning imorse, en givande sådan. Fick jobba med att få upp huvudet på henne, jag rider henne alldeles för låg och för mkt i form, hon måste upp och fram med nosen så hon får det lättare att ta sig upp snabbt med framdelen. Ska jobba vidare med det ute i skogen också, måste få henne mer på bakbenen.

Hoppade fram med travhoppning över räcke, sedan oxer i galopp. Hon blev ganska fin och hoppade upp sig lite. Sedan gick vi över till dogleg över oxer - räcke och Anna blev för en gångs skull lite sur på Agnes, för hon var lite nonchig. Så vi fick komma massor med gånger för att hon ska vilja rätta sig, men det kräver också att jag rider för att hjälpa henne. Sen fick vi hoppa bana med trippelbarr och kombination och bara jobba på att få upp huvudet, ha en bra galopp och ha allt det där klart innan hindren så jag bara kan vänta in hindrena. Hoppade banan några gånger, blev rejält många språng idag! Men det kommer mer och mer bra språng.

Fick avsluta med att hoppa ett räcke om och om igen för att komma på rätt avstånd och ha rätt galopp in, tillslut fick de lov att höja det rätt rejält och då var enda gången jag red som jag skulle och då hoppade även Agnes ifrån helt rätt. Kändes kul att jag kunde ha en såpass samlad galopp och ändå få så högt språng över ett högt räcke, räcken känns så höga jämfört med oxrar. Men jag är inte rädd för att hoppa högre med Agnes, hon ställer alltid upp.



Ridstrumpor
Kom och tänka på en sak efter att Catago-bloggen skrivit om ridstrumpor. Varför har jag det ens egentligen? Jag har det bara för det är fult utan om jag har låga skor i stallet. Rider nästintill alltid med stövlar och då behövs egentligen bara vanliga strumpor så inte ridbyxan korvar sig när man ska dra upp dragkedjan på stöveln. Men annars används bara ridstrumporna i stallet, när jag som sagt har låga skor.

Däremot de där nylonstrumporna är sköna att använda för då glider stöveln på mycket lättare. Men antar att strumporna ska fungera som stöd? Strumpan ger lite stöd, chaps ger ännu bättre men en läderstövel ger bäst. Eller varför använder man höga ridstrumpor överhuvudtaget? Utseendemässiga orsaker tror jag. För fina strumpor är snyggt! Jag gillar Kingslands och Eurostars strumpor.


Ridstrumpor vs. vanliga

(Haha observera att jag sa att fina strumpor är snyggt, inte grön-brun-beige-rutiga tillsammans med blårutiga ridbyxor.. Är inte så bra på att matcha!)

Sjuk
Sjuker! :( Tung i huvudet och feber, tyvärr är jag på jobbet och det enda jag kan roa mig med här är datorn. Här går det inte att sjukanmäla sig tyvärr... Har haft mycket i huvudet att tänka på de senaste dagarna, och hoppas det kommer lite klarhet framöver.



Agnes tyckte tunnorna var plutthinder! Oj just ja, jag hopptränade imorse! Ska skriva ett inlägg sen om det om jag orkar, var en skitbra träning...

Konsekvent
Idag tömkörde jag Tia ut i skogen och till ängen där jag red Agnes igår. Hon var ganska avslappnad. Nu försöker jag ta mig iväg från stallet så mkt som möjligt för att miljöträna henne. Först var hon lite springig, me gjorde lite övergångar till skritt och sen såg jag till att vara rejält hård på henne, såfort hon försökte öka ett steg så tog jag i henne och var på direkt. Fick till en avslappnad takt och bra ställning till slut, var väldigt hård på att hon inte fick ställa utåt eller kolla på något utan skulle lyssna.

Skrittade sen hem lika lugnt som dit, hon blev svettig också men det är mest värmen. Jag hade bara t-shirt. Det är så underbart skönt med detta väder, egentligen är det ju nu man ska ta semester för det är alltid mycket sol på våren, på sommaren har man bara tur om man får solsemester.



Önskeras..
Jag vill ju gärna ut och tävla och känna på storhäst-livet, hur det är att ha en vuxen häst i underhåll/träning och tävla med. För det så vill jag ha en halvblodstyp på hästen, mest för att ha en förutsättning att kunna nå högre om jag känner att jag vill det. Men jag har en ras som jag jättegärna skulle vilja ha i framtiden, att träna och tävla med på gemensam nivå, det är Haflingern!



Ofta brukar dessa vara ponny, men skulle jag hitta någon i denna typ (som ovan på bilden) som var kring ~152 så skulle jag gärna köpa en sådan. Den kanske inte blir bäst, men om man bara vill ligga runt 1m på tävling. Men sanningen är att jag innerst inne vet att sålänge jag vill tävla om jag har egen häst så kommer jag vilja gå högre å högre.. Kan inte "nöja" mig med att harva runt på samma höjd och få samma resultat hela tiden. Och då om jag bara ska ha en häst att motionsrida kan jag lika gärna vara medryttare. Men jaja, det är en favoritras iaf. Önskar den kunde bli lite större! :)

En lååång dag..
Igår var jag somsagt i stallet hela dagen, men hann jag göra något vettigt? Nej! Var tar tiden vägen?
Började med att fixa boxen och fylla på vatten till hästarna, sen satt vi oss i solen och åt bullar och drack snabbkaffe, jag och mamma. Det var så skönt, vi satt och solade. Sen byggde vi lite terränghinder i hagen, ca 30cm höga men rätt roliga. Gjorde klart stallet och hämtade in Agnes. Red ut i skogen, red till en äng och kände på henne. Hon satt fast i höger men jag fick loss henne! Red mycket överställd och lättade hela tiden på handen så hon inte kunde hänga, sen varierade jag ställningen utåt/inåt så jag verkligen hade henne på yttern. Sen red vi lite öppna och sen var hon som vanligt igen.

Hon var riktigt fin där på ängen, önskar jag hade fått det filmat. Sen red vi en slinga tillbaka till stallet och hoppade 30cm hindrena lite. Hon var askass, brydde sig knappt om att lyfta benen när det var så små hinder. Skruttan!


Bara galopperade över. Hemsk sits..

Sen fortsatte jag med att äta lunch, sola lite mera. Sen städade vi stallet och sen provade vi dra transporten med vår lilla "nya" bil. Det gick jättebra, for och hämtade hö. Fick finbesök i stallet av kusin och hennes man och 2 barn, de matade hästar sen höll jag hoppträning kl 18 på ridbanan. 

Synd att man åker hem och är trött och grinig och den sista personen man ska umgås med på kvällen är ens pojkvän. Han får alltid hem mig grinig och slut, men när jag fått äta lite och kollat mail/facebook brukar jag piggna på igen.

Utvecklingsteam Dalarna 2011
Vi blev inbjudna till utvecklingsteamet. Hoppas få träna för lite duktiga tränare och få lära känna lite nya människor, kände bara igen 2 personer som också blev inbjudna. Hoppas få hjälp med Tia speciellt, och maxa Agnes kapacitet. Ska bli spännande!


Mys från idag

Fetto


Kan en häst lägga på sig fett på huvudet? Eller vad är det som har hänt med Tias huvud? Den vänstra från sommarbetet och den högra från några dagar sen. Färgen är ju annan men huvudet ser annorlunda ut, kan inte sätta fingret på det. Hon ser liksom snällare/klokare ut nu, eller att hon har växt i sina öron hihi.

Måndagsplanering


Charmig bild på Tia inte sant? Fotograf är vår stallkompis Carro, lånade bilden från hennes blogg hoppas det är OK. (annars får du säga till Carro) Brukar kunna bli sådär med grimman, det beror på vem det är som släpper ut på morgonen, gubben eller hans rara fru.

Imorgon planerar jag att ha en smärre heldag i stallet! Åka ut till bageriet och köpa med mig fika, fixa stallet i lugn och ro, träna båda hästarna och sedan hålla hoppträning på kvällen. Älskar lediga måndagar! Måste börja dagen med att städa mitt rum hemma, men sen tänkte jag bo i ridkläderna. Tror att Tia kan vara fin imorgon. Känner mig så glad, för även fast hon stegrat och det är det värsta jag vet så längtar jag tills nästa ridpass, känner mig inte ett dugg rädd. :) Och jag längtar tills jag ska rida Agnes, underbara ponny! Utan henne kanske jag inte hade orkat med Tia, och jag hade definitivt varit en sämre ryttare.

Tack för peppen!
Tack för era peppande kommentarer på förra inlägget!
Haha glömde skriva att självklart ska jag dit nästa vecka igen, jag ger inte upp men hade större förväntningar. Men Malin fick ner mig lite på jorden när hon sa att jag inte kan kräva att hon ska vara likadan första gången på träning som hon är på hemmaplan, det är alldeles för höga krav. Men det var också Malin som peppade att nu måste vi ju komma igång att träna, nästa steg tar vi kanske inte utan en tränares hjälp. Så när jag hoppade av ifrågasatte jag om vi verkligen var redo. Men det är vi, vi ska bara vänja oss vid andra hästar, nya platser och stojet omkring.

Hon var väldigt kul att rida när hon var mjuk, då blev hon spänstig och fin, men spänd mesta delen. Men skönt att Tina förstod henne. Nästa gång ska jag försöka jobba henne i trav och galopp mellan alla övningar, då får hon bli skittrött det är bättre det än att hon ska vara överladdad och inte veta var all energi ska ta vägen. Ska försöka köra dit henne också för hon byggde upp stressen jättemycket på vägen dit, tog 20 min att skritta dit.

Haha men jag är sjukt nöjd att vi har varit på träning överhuvudtaget! Ibland har jag liksom tvekat om vi ens skulle ta oss dit. Ska dit och utsätta henne mera, det kanske tar några gånger - det kanske tar 100 gånger men visst fan ska vi klara det!



Hoppträning - Tia


Idag har jag och Tia varit på hennes livs första träning. Det gick sådär. När jag hoppat av började jag grina och ville typ sätta ut henne på annons. Men nu när jag fått tid att tänka igenom allt så känns det bättre. Nu kommer analysen:

Hela vägen dit gick hon och gnäggade, betedde sig stressat och oroligt. Satt upp och värmde upp henne, ganska fin. Tittade inte så mycket på nåt bara väldigt på, lyssnade inte på bromsen. Galoppen var hon relativt avslappnad i så försökte galoppera henne låg med hopp om att få henne avslappnad till traven. Tina vår tränare snappade upp henne ganska snabbt och såg till att vi fick komma igång med övningar direkt. Red i åtta över travbommar, det var en bra övning men de första gångerna sprang hon rakt igenom, eller försökte galoppera. Men sen kom hennes schwung mer och mer. 

Hon hade bra kontakt i munnen och hon sög på bettet men kan bara gissa att hon gick tre meter bakom lod men det sket jag faktiskt i idag, bara hon inte var tom så var jag nöjd med den biten. Och tom i handen var hon verkligen inte. Vi fick lov att mellan övningarna rida runt och jobba i traven, tänka lite öppna, ställa ut/in och tänka bogen ut m.m. bara för att sysselsätta henne. För varje gång vi försökte ta paus och skritta/stå stilla så började Tia studsa. Nån kospark, bockning och hon stegrade sig 2 gånger. Såfort hon inte tänkte framåt och blev jobbad så kom det där, bara stängde av mig och hittade på skit.

Sen hoppade vi också på en åtta, travhoppade räcken, landade i galopp och sen ner till trav till andra. Det gick också bra, som sagt när vi hade en uppgift gick det relativt bra. Hindren var absolut inga problem, hon såg dom, lugnade sig och väntade in mig så jag behövde bara styra upp och vara stilla för Tia är så hinderklok (hur hon nu kan ha blivit det).

Men sen såfort vi skulle ta paus så började hon stegra igen och då fick jag nog. Tycker INTE det är roligt!! Så då red jag på framåt, galopp sen trav sen hoppade jag av. Fick nog av dumheterna.


Ambitiös.

DUS-träff


Igår hade vi DUS-möte och övernattning, väldigt trevligt och ett sånt "lätt" gäng. Alla accepterar varandra precis som man är, det är riktigt roligt att vara med i denna ungdomssektion. Vi hade även stalljour på morgonen och fick släppa ut hästar och mocka lite bajs, som hästtjej tycker man ju allt stalljobb är roligt.

Efter frukost och lite snack var det dags att åka hem, men jag och Bella bestämde oss för att åka och hälsa på hos Kajsa eftersom det ändå var på vägen tillbaka. Kajsa hade ett jättefint stall som gick i vitt med vinröda detaljer och väldigt vackra fönster. Stor sadelkammare, uppvärmt fikarum med övernattningssäng, spolspilta och en jättefin uteplats i solläge.

Det bubblade inom mig när vi åkte därifrån, blir så sugen att i framtiden skaffa någon egen liten gård med möjlighet att ha ett litet stall och även en lösdrift så man skulle kunna ha lite inackorderingar och kanske någon ungponny på sidan av tävlingshäst. I framtiden som sagt, tror inte att det är en omöjlighet. Man drömmer ju om stora hästgårdar med egen ridbana/ridhus och oändliga betesmarker men det är bra mycket längre bort än mindre gård på landet med egen lösdrift t ex. Det känns som en dröm som går att nå.

Tia


Nu har vi tagit ett kliv framåt, allt slit i vintras
har gett oss ett sving i rätt riktning.



Lera är till för att ha på kroppen
Idag har jag bara krattat hagen.. Det är hur mycket som helst efter vintern, och det måste bort. Har blåsor över hela händerna men sånt man får ta som hästtjej eller hur? Har ni tänkt på hur starka och duktiga vi faktiskt är? Vi hugger i och sliter, och vi gör det utan att någon ber eller på kommando, vi vet att det bara blir gjort när vi tagit tag i det själva. Vad duktiga vi är! :)

Resten av dagen blir det jobb, och direkt efter stängning ikväll så kommer jag åka till Svärdsjö ridklubb där vi ska ha en övernattning med DUS. Det kommer bli mysigt, har redan fått fina vänner från det gänget. Så vi hörs när det finns tid helt enkelt, ha en trevlig helg!


Mer galopp
Det har blivit många filmer nu men jag tycker det är kul för en gångs skull att få visa hästarna under ryttare. Är så sällan jag har möjlighet att filma eller fotas under vardagsridningen. Men som jag sa tidigare, filmerna är mest för min egna skull och jag ser även på besöksstatistiken att det är många som inte kollar på filmerna men läser bloggen.



Det är iaf jag och Tia som provar en sadel och galopperar lite på ängen.

Bloggtips
Tycker inte ni också att "dagens ridning"-inlägg blir mycket roligare med nya foton/filmer?

Inge roligt att läsa om vad andra tränar på och har förbättrat m.m. men man får aldrig se några bilder/filmer på det. Man stöter självklart på sådant som skrivs i bloggen som inte överensstämmer med verkligheten, sett många exempel på det. Jag brukar försöka underdriva, med ändå dela min glädje över de små sakerna. För jag har lärt mig tidigt i livet att uppskatta de små sakerna också.
Men som sagt försöker jag underdriva det jag skriver om, så när man delar med sig av filmer eller kommer ut på tävling visar en positiv överraskning. För det går inte att komma ifrån att när man börjar få lite fler läsare än sina vänner så kommer det kritiska ögon. Men som tur är har jag ej stött på dessa ännu. (peppar peppar)

Men uppdaterade bilder och filmer gör inläggen roligare, då kan man följa utvecklingen bättre också. Självklart svårt att alltid ha någon med sig i stallet men jag brukar ställa upp kameran på en pall/ridhusvägg så kan man få några få bra snuttar i alla fall. (Men mest gör jag det såklart för mig, älskar att kolla igenom filmer när man rider.)

Variationen
Jag försöker träna hästarna ganska varierande. Jag har alltid sagt att även fast hästarna är fullt utbildade så tror jag att de mår bra av att marktränas, inte bara för att slippa bära på ryttare utan även för att ägaren ska kunna se helt hur hästen rör sig och svarar på hjälper från marken. Man skapar även ett starkare band när man gör saker med sin häst, vare sig det är en dusch, massage eller promenad. Det viktigaste tycker jag är att man gör något för att variera för hästen. På vissa hästar räcker det att variera mellan banträning och uteritter för att skapa en harmonisk häst.

Jag varierar genom att vara på stallplan, skogen, ridbanorna och på gräsäng. Då får jag olika underlag: lite stummare grus (stallplanen), djup sand (hovgårdens ridbana), bra sand (klubbens ridbana), kuperad terräng med stubbar, rötter och ojämn mark (skogen) och gräs med lite kullar och sviktande underlag (hagen/äng). Det är viktigt att variera underlaget för att hästens senor ska stärkas och inte överansträngas om man hamnar på ovant underlag. Vissa tävlingar har ju jättedjupa banor medans vissa är stenhårda.

Jag varierar även för att på stallplan kan man inte vara för mycket, det är inte så stort. 15-metersvolt och även liten fyrkant går att träna där, men jag tycker själv att man ska försöka vara på större ytor emellan. Men lagom går bra, då får man även bra koll på yttertygel eftersom man måste svänga mycket, och det visar sig när man kommer på större yta. På ridbanan kan man utnyttja de större ytorna, t ex träna åttvolter, ridvägar som det behövs hörn och staket för. Jag trivs även bäst med att hoppa på inghägnat område. 

I skogen stärker jag genom klättring, att galoppera rakt fram på lite upp och ner, sand och barr. Det är det bästa träningsstället, och snart tänkte jag börja träna Tia mer i skogen då jag känner att hon blivit lydigare. Just nu blir det bara skritt rakt ut bland stubbar och mossa. I hagarna hos oss är det super tycker jag. Jag vill inte vara i våran sommarhage då man kan förstöra årets gräs men vi har en till hage som är som en äng. Den är bra för det är inga sorkhål eller liknande men inte heller helt jämnt underlag så de får bra svikt och man kan styra som man vill för det är ett stort område, känns som att rida på en liten terrängbana men ligger ändå precis vid stallet (för den late som jag).

Även fast jag nu känner suget att rida varje dag tänker jag fortsätta jobba med tömkörningen t ex. Det är jäkligt kul och sen är det roligt för om ett tag kanske vi kan börja flytta lite i skänkelvikning m.m. och det vill jag göra från marken först för att sen prova från ryggen. Men som sagt ska det trappas upp med ridning (både dressyr, hopp och uteridning) och ner med det andra, men detta kommer jag främst fortfarande att variera med:

- Löshoppning
De lär sig så mycket på egen hand, får hinderklokhet och har väldigt roligt

- Tömkörning/Longering
Lära in nya övningar och alltid ha koll på vad som måste förbättras

- Miljöträning
Åka på nya ställen eller bara provocera med läskiga föremål, presenningar m.m.


Nästa omgång muskler får vi genom: mer galopp, mer hoppning och mer skogsridning!

Tryck F5


Tryck på knappen F5 (uppdatera) så kommer ni se den nya april-layouten. Den förra gillade jag mycket, men den var lite mörk va? Denna är lite rörig, men glad. Hoppas ni också gillar den! Längtar till sommaren då man får grönt gräs på bilderna och då får alla layouter en sån härlig stämning och lyster.

Förövrigt så jobbar jag nu, innebandybutiken. Men slutar om 2½ timme! (positiv anda) Jag måste förbi hästaffären, måste ha lusern, 2 olika sorter, och så måste jag ha spån. Bara måsten hela tiden. ;)
Hur ser din dag ut?

Rider Tia
Som sagt, inte så enastående men jag var nöjd med passet efteråt. :)
Får ont i ryggen när jag rider barbacka, tror det är därför jag krokar ryggen. :/


Dagens träning med Tia
Idag är det 18 grader i solen och vindstilla = VARMT!

Red i t-shirt och både jag och Tia har blivit svettiga. Är så himla himla nöjd med dagens pass. För det första har min "klicker" metod funkat vid sadling och Tia blir varken orolig eller spänner sig. Hon skötte sig super med jobbet då vi hade valacken och ett brunstigt sto bredvid oss, hon brunstade lite själv också men var koncentrerad på mig och det vi gjorde.

Sadeln jag provade låg bra, hon skötte sig verkligen jättebra i ridningen! Lugn, koncentrerad och vi galopperade ganska mycket (tycker inte om att galoppera barbacka pga övergångarna) då vi hade sadel som passade och hon måste komma igång och galoppera nu så vi får mer muskler. Hon var liksom så tillfreds med allting idag, fin i munnen, lugn att skritta fram och av. Hon har ju taktat förut men nu tror jag att hon har vant sig med ridningen mer. Provocerade henne lite genom att rida förbi lite läskiga saker som låg på ängen (bortblåst ikeakasse, några buskar med högt ris bl. a.) och då spände hon till men hon ruskade av sig det lika snabbt, och det var också skönt att känna.

Höger galopp orkar hon inte bära sig ännu i, hon trampar inte lika bra under sig. Men är medveten om att hela högersidan ju måste stärkas, men vänster var fin. Försökte variera att ta fram nosen halsen upp, och även lägga ner henne djupt. Hon sänker halsen väldigt bra, det är avslappnat och hon trampar bra under sig. Finns film!



singing is the saving
Idag kommer filmen på mig och Tia från tidigare i veckan. Alltså ni får ju tänka er att det inte är nåt storslaget, men en stor vinst för mig då hästen bara ridtränats en kort period. Men den kommer iaf senare idag.

Första natten hos mig, då hade du stubbman och var lite chockad över var du hamnat.

Torsdag morgon
Godmorgon! Igår var jag och Tia ute i skogen, det var relativt torrt överallt men bara lite lerigt längs vissa stigar. Jag styrde rakt ut i skogen så hon fick lyfta på fötterna, var ganska roligt. Hon skötte sig bra, var lugn hela tiden. En i stallet har ju stött på flera älgar så hon har jagat upp mig lite, sitter bara och sjunger och pratar hela tiden när jag är i skogen numera, är jätterädd för att stöta på de där stora djuren.. Vad gör man då? Kutar hem till stallet? Tänk om dem har ungar med sig, då kan de attackera! Uää.

Ska snart åka ut till stallet för dagen, sen blir det mer jobb. Igår körde jag ut morgonleveranser för bageriet, då börjar man kvart i sex. Sen åkte jag till stallet, sen körde jag eftermiddag-stängning på BikBok. Men bra att man får jobba, då får man köpa nya täcken och schabrak ju. Nästa inköp blir dock ett par ridbyxor... ;)




Jättekul!
Det är jättekul att logga in och så ser det ut såhär! Tycker det är roligt att få respons på det jag skriver, även om det så är ett "fin blogg" eller en åsikt eller diskussion på det jag skriver. Jag försöker kommentera hos er också, är kul att få en dialog med er.



Kursledare
Jag sitter numera med i DUS som är Dalarnas ungdomssektion. Vi har en styrelse om 11 personer och vi arrangerar lite tävlingar, kurser och annat skoj varje år. Förra helgen höll vi i en kurs som heter Ansvariga i US. Det kom 22 st deltagare och vi själva håller i passen som är allt från föreningsteknik till självkänsleämnen. Detta är väldigt roligt och utmanande, men eftersom vi faktiskt fått en väldigt bra ledarskapsgrund i och med att man alltid varit hästtjej, suttit med i styrelser och ungdomssektioner samt gått ungdomsledarutbildningen var jag inte så nervös.

Jag höll i passet "Hur når vi ut - affischer, hemsidor, FB-grupp.." kort och gott marknadsföra sina aktiviteter och självaste ungdomssektionen. Det var en ganska tyst grupp så jag fick jobba med att få de att prata och när man väl fick igång dom så var det svårare att hålla dom tysta hehe! Bara kul förstås. Men jag känner att jag trivs så bra att stå inför andra och lära ut, eller inte lära ut heller, mer dela med mig av det jag kan och tips som jag provat. Jag har ju läst marknadsföring och även haft företag som designat hemsidor och bloggar så jag har en del med mig. Men det kändes uppskattat och timmarna flög förbi. Jag sov även kvar tillsammans med deltagarna och 2 från DUS och hade kvällsaktiviteter (flummiga lekar och massa skratt) och ansvarade för alla och byggnaden under natten helt enkelt.

Verkligen något jag trivs med, jag försöker vara en förebild för alla mina elever och "leva som jag lär". Att mina ridelever tog hem vinst, andraplats och 3 felfria ritter i helgen var inte helt fel heller, de utvecklas. Snart kommer väl dom få lära mig istället. ;)



Galoppfilm
Galopparbetet från måndagen. Fattningen blir lite hoppig för hon blev lite brallig när jag var i sommarhagen, och därför halvstår jag ibland också, men försökte verkligen komma ner i sadeln men hennes galopp var ganska fin, svår att sitta ner i när jag inte hade en tjatandes Malin med mig.

Det är alltså Agnes på filmen

Kom ihåg BLOGLOVIN
Kom ihåg att du kan följa oss på Bloglovin, då syns
det direkt när jag har uppdaterat bloggen.

Dressyrhästen på hopptävling
Det var flera som kommenterade Agnes på tävlingen. Inte som jag trodde "vad stor hon är blablabla" utan att hon var fin, bar upp sin ryttare väldigt väl, välmusklad, avspänd, dressyrhäst var det jag fick höra hehe. Sen att hon inte var så avspänd att rida är en annan sak, men det syntes alltså inte. Det kan ju vara bra, till dressyrtävlingar, att hon kan kännas spänd med ändå röra sig avslappnat.

Agnes är ju faktiskt stor, i muskler och massa, men utan att vara grov i typen. Agnes typ är egentligen en perfekt, hon är viktbärande men inte tung, mycket muskelmassa men fortfarande slank i typen. Med rutin tror jag att hon kommer bli en perfekt tävlingsponny i både hoppning och dressyr, kommer bli svårt att skiljas från henne (precis som med Dahlina) men det finns ju redan intresserade köpare..

Skulle du kunna sälja din häst?


Dagens träning - Antonia
Tia var verkligen härlig att rida idag.. Inte alls som sist då jag svor över henne efteråt och undrade om jag verkligen klarar att utbilda henne. Men idag red jag i en låg form och det gick jättebra. Fick henne jättemjuk i munnen, det går inte att sitta upp på henne och tänka att man ska klämma ihop henne utan man får vara mjuk så hon vågar ta stödet i handen. Skrittade över bommar och fick henne på så sätt att söka sig neråt och sen travade jag lite på volten och red stora tempoväxlingar, alltså ordentligt fram sedan tillbaka och sen ordentligt fram igen. Nu när hon brunstar har jag märkt att hon inte riktigt tar för sig med steget lika som hon brukar.

Men sen red jag lite övergångar skritt-trav, och första gången fick jag lov att nästan sätta henne på hasen men efter det så kunde jag krama några gånger så gick hon till skritt. Låter kanske barskt men hellre det än att jag ska låta det gå tusen varv och hon inte lyssnar, utan hon måste få sig en liten "jaha hon däruppe säger något". Bryr mig inte om att behålla någon form eller så, bara att hon ska lyda mig. Men kändes så bra! Hon har inte den här "vila på steget" gången än men jag tvivlar inte på att den kommer. Och hör här: högervarvet var lika bra som vänster, hon ställde igenom och var mjuk och fin och väldigt följsam, yay!

Jag är glad att jag kunde rida henne i en sån här form. Finns film som kommer, men ni får hålla ut för jag har faktiskt redan publicerat 2 filmer idag... Blev så lycklig av att rida henne idag, jag vet att hon är en häst som behöver extra tid på sig och vi får helt enkelt se hur hon blir när hon fått den tiden. Är hoppfull igen.


En printscreen från idag.
Haha jag ser nästan stor ut på henne! Ponnyskruttan,
jag tror hon ligger på 160cm faktiskt, de har nog mätt henne
när hon varit spänd, uppblåst och giraff som när hon kom till mig.
Nu när hon är avslappnad känns hon som en ponny. :)

Dagens träning - Agnes
Agnes och jag red ett jogging-dressyr-pass, ville bara känna att hon faktiskt lyssnade på mig efter tävlingen och att hon inte var sådär avstängd. Hon var fin, lite pigg och först ganska hård i högersidan men fick jobba loss henne. Det gäller verkligen att jag inte blir hård tillbaka utan tar och ger eftergift direkt och använder benet istället. Jobbade först på volt och ställde utåt och sen in, utåt och sen in igen. Sedan lite tempoväxlingar sedan gick jag till skritten där jag flyttade henne ut till ytterhanden. 

Jobbade galopp vilket hon var jättefin i, helt underbar att rida och ganska så OK fattningar. Hon tog fattningen ganska direkt, inte 5 steg senare. Sedan kunde jag inte låta bli att prova gå över mitt hemmagjorda hinder i sommarhagen, det består av 7 vedträn och 2 plankor som infångare. Ca 8cm högt haha... Videobevis nedanför.


Elin tuggar grus i Ludvika


Förstår ni vad jag menar med att hon börjar hoppa sen sparkar bort bakbommen sen kastade hon sig bakåt? Hehe jag var redan "i hoppet". Haha bjuder på denna! :) Ni ser nog att hon inte går fram för skänkeln, lyssnar inte på spöet heller men som sagt, efter några tävlingar så lägger sig nog det och hon börjar lyssna på sin ryttare. ;)

Sol + Stallet = Bäst
Åh idag har jag haft 2 riktigt roliga ridpass på hästarna! Är så nöjd, det är dagar som denna man inte tvekar en sekund på att man väljer rätt tillvägagångssätt. Agnes har bjudit på lite brall och Tia bjöd däremot på en mycket trevlig ridtur så de bytte lite roller idag hehe. Kommer faktiskt bild/filmer sen med träningsrapport. 



Tävlingen
Igår var vi iväg på Agnes första lokala tävling! Den började lagom bra, hon hade haft av bommen bak så det blev lite rusigt ur, sen fick hon skritta nåt varv sen kunde man börja ta av transportskydd och fixa iordning henne. Ledde henne ner mot framridningen då var hon väldigt tossig, trippade som en hingst och då kändes det bättre att bara hoppa upp och rida. Hon skötte sig, men var lite spänd. Red fram, tempoväxlingar och lite flyttning men hon var inte helt framme för skänkeln. Hon svarade ej för spö eller sporre. 

Red ner till framhoppet och försökte sätta lite energi i henne, gick inte fram där heller, var väl mycket att titta på och ta in. Hoppade bra på framhoppningen, sen red vi in i ridhuset. Gick in jättesnällt men väl inne var det som att sitta på en atombomb, blåste upp sig och helspänd. Hon blev hård i munnen och lyssnade inte för skänkeln. De hade smyckat ut hindrena väldigt mycket med påskris, granris och påskägg som Agnes tyckte var spöken! 

Kom över ettan bra, sen efter hinder två travade hon och lyssnade inte framåt så hon travade mot trean som var en oxer. Hon började hoppa för hon hoppar ju nästan alltid så slog hon bort bakbommen på oxern och då var ju jag i hoppet, så började hon backa och då satt jag i gruset... Haha! Så då får man ju inte hoppa upp igen. :( Det var synd, hade velat övertala henne att fortsätta banan runt men det finns inte så mycket att göra åt. Kändes bara som orutin, hon lade sin energi på att vara spänd och stängde av mig, kunde inte inverka. Jag var inte nå nervös, kände ingen press så jag tycker inte att jag överförde något sånt på Agnes. Men det är bara att åka ut på mycket tävlingar så man får till samma ridning där som på träning. Red såklart ut till framhoppet och hoppade några vändor till, det gick så bra så. :P





Jag är ändå nöjd, Agnes uppförde sig bra på tävlingsplatsen med andra hästar och så, men hon stängde av mig så det gick inte att rida. Men det kan ta väldigt lång tid innan ridningen på tävling funkar som på träning så vi får hålla i och åka ut på tävlingar.

Riktigt fin
Åh vilket bra pass vi gjorde idag, Agnes är verkligen så förberedd hon kan bli för denna tävling! Red till ridbanan och travade fram, lite tempoväxlingar och övergångar. Sen jobbade jag på volt i skritt där jag flyttade henne för innerskänkeln, sen flyttade jag henne och gjorde en fattning, hon fullkomligt hoppade in i galoppen, jättebra fattningar fick vi. Galopperade fram och sedan skrittpaus. Sen hoppade vi ett räcke 4 ggr, två på lång distans och 2 på kort. Jag använde tips jag fick från Erik och Agnes verkligen sög tag i hindret, taxerade själv och kom på jättebra avstånd. Eftersom jag inte stör så använder hon ryggen på ett helt annat sätt, hon är inte ens nära att snudda i bommen vilket hon gjort lite tidigare då jag hindret henne från att få med hela kroppen.

Jag fick verkligen en skitbra känsla, och just när jag använder mig av tipset så blir Agnes så lätt att svänga, kontrollera och hitta en bra galopp. Så nu är hon maxad som man säger tills imorgon, så hoppas känslan håller i sig. Efteråt fick hon sig en omgång med schampo och sen stå inne och torka. Protester såklart, men man måste träna på att vänta också. Sen när hon fick gå ut blev det några omgångar i leran... Så fick åka ut igen när de skulle in och rengöra igen. ;)





Förbereda morgondagen...
Ska åka ut till stallet strax och ta ut Agnes på en vända. Blir lite markarbete på ridbanan en kort vända, sen kanske nån galopp ute i skogen om det torkat upp något. Sen smörja alla grejer samt packa iordning lite saker, för imorgon ska vi på vår första tävling!! Har inte berättat något tidigare men nu är vi iaf anmälda till första lokala hopptävlingen för mig och Agnes, och vi ska åka själva tillråga på allt. Malin är bortrest och min mamma har nyligen kommit hem från lasarettet pga div ingrepp (därför uppdateringen inte varit så bra) så hon kan inte följa. Men verkar som jag får med mig Ida (hon med Devil och Neisti) och isåfall kommer nog hon dokumentera ritten och kanske fota lite på framridningen. Är inte så nervös men när jag skriver om det nu pirrar det lite i magen. 

Blir mina vita MH tävlingsbyxor, Jeanie tror jag de heter. Sen min nya svarta kavaj, MH svarta stövlar och svart JW-hjälm. Om inte kavaj så blir det en enkel v-ringad tröja att tävla i. Men vilket schabrak ska man ha.. Ska prova ut ett idag så tar jag det som Agnes passar bäst i.



Sörboskogen
Antar att det blåser storm i hela Sverige idag? Jag blir faktiskt illa till mods när det blåser såhär, bilen svajar när man kör och träden viker sig så mycket. Otäckt utifall något skulle hända. Men hagen har torkat upp riktigt ordentligt. Är ju blött när man går där men ingen sjö kvar.


Sett nerifrån / Sett uppifrån

Denna backe körde jag intervaller i igår. Ser ni vad torrt det är?! För en vecka sen var jag så avis på de i Skåne som knappt hade snö kvar, nu har vi likadant! Här rider vi såklart också hästarna, denna skog består av breda sandstigar uppför, nedför, plant och med skogshinder. Under sommaren försöker jag vara här så mycket som möjligt, men sist jag red här var Tia inge rolig alls, skulle bara galoppera hela tiden. Men perfekt för unghästarna att gå i och bygga muskler, man får lyfta på fötterna och underlaget varierar mellan lite djupare och lite stummare. Dessutom finns en sjö i mitten (t.v på den högra bilden) som går att gå ner i på sommaren. Dock tycker Agnes att det finns tusen bättre saker än just vatten... 

Filmklipp
Småklipp från när jag red Tia den dagen det inte gick så bra. Hon tyckte vattenpölen vid hagen var bra att hoppa över så man slapp undan lite ibland! Ni ser det i slutet. ;) Men annars, ja vi kan ju inget jag vill bara försöka underhålla lite ridning tills vi kan få sadel. Nästa vecka har jag nog fredagen ledig så får se om vi kan passa in och åka till sadelprovarn då. Hon har bra stöd i handen men måste ha riktig framåtbjudning... Ska tömköra imorgon. :)




Bajs i ögat!
Idag hämtade jag hö hos min "gubbe". Han är så trevlig och hjälpsam så det är inte klokt, tycker numera att det är en kul grej att åka och hämta hö. Att han bor 5 min från stallet är också positivt. I alla fall, när jag kom tillbaka med den skulle jag vänta in Malin för att få hjälp att rulla in den, men hon var seg (som vanligt haha) så I-B erbjöd sig hjälpa mig när hon kom. Haha antar att hon ångrade sig efteråt...

Hagen består nämligen numera av bajs och smält snö, med lite is under. Det är svinhalt, det är bajs överallt och allt är flytande haha! När vi rullade ut den gick det inte att snurra den mot rätt håll för den sög sig fast som en svamp i marken. Så vi fick börja med att bara rulla den till där det var torrt. Med ett krafttag fick vi upp en jäkla fart men det gjorde så att allt bajsvatten skvätte upp på våra kläder, hela vägen upp till våra ansikten! Jag fick typ bajs i ögat haha! Nejdå men fyfan vad vi stank gödsel efteråt! I-B får ett stort tack för hjälpen idag.


All denna snön försvann på några få dagar!

Vill förövrigt berätta att vårt stall är himla bra faktiskt, alla är hjälpsamma och trevliga, vi kan ha olika synpunkter på saker och ting men ändå komma överens. Om man har med sig fika finns det alltid nån som vill sitta och babbla lite. :)

Första vårdagen!
Idag är det VÅR!
Antar att hästarna går nakna idag, tuggar lite på marken och busar runt som de gjort mycket nu de senaste dagarna. Jag ska ut och springa lite, sen åka och hämta hö till hästarna med Malin. Ikväll ska jag planera inför en kurs vi ska hålla i helgen, jag ska ha hand om Annonsering och även lite annat tillsammans med en tjej som heter Bella. DUS är jättekul, och tjejerna är toppen. Man kommer nog få chans att göra mycket kul under tiden man är med.

Nu stallet, sen ut och springa där. Roligare att vara därute på landet, där är det fint och man kan springa i backar. Har fått ett upplägg för att få ut så mycket som möjligt och öka konditionen, så jag kommer köra på några rejäla intervallspass nu.


Vill ha tillbaka min vältränade kropp... :) Chaffer & jag på bild!

"hade du borstat Tia sa du?"


Fick detta sms igårkväll, jag släppte ut Tia i hagen naken efter att ha försökt oss på lite jobb men det var för blött överallt. Hon var ren och fin men efter det hade hon lagt sig i bajs-vattenpölen i hagen och rullat, lera från topp till tå. Gissa om jag fick borsta idag... :P

Förresten så halkade jag omkull när jag gick bredvid Tia idag, var vatten ovanpå is/snö så jag ramlade omkull och landade på min vänstra rumpskinka! Den gör jätteont, lite därför jag har extra ont i ryggen idag. Tror inte jag skulle klara att träna mer än 2 hästar om dan, skönt att inte ha 2 hästar varje dag att träna. Skritturer eller småjobb går an, men inte 2 dressyr/hopp-pass, det känns i ryggen. Men man överlever väl.

Hoppat med Tia också.. :)
Har hoppat med Tia idag också. Ridbanan vid oss är helt utan snö, den har ju alltid varit lite djup men för Tia kan det vara bra ibland. Men jag provade med Agnes hoppsadel, den låg inte bra. Tia reagerade lite som förra gången jag använde Agnes sadel. Det är ju en flatback och en sån rygg har ju inte direkt Tia, så innerst inne visste jag detta. Men jag tänkte också: kanske nåt man ska rida ur? För hon är ju känslig för sadelgjorden (nån mildare sadeltvång/kramp) men det har gått väldigt, väldigt bra med sadling nu. Så jag red på, travade men hon kändes lite springa-ifrån:ig, provade hoppa de hinder jag ställt upp. 

Hon var jätteglad att få hoppa, använder ryggen rätt och superhärliga språng. Men sen hoppade jag av och tog av sadeln och red barbacka. Skillnad! Då var hon lite som vanligt, men idag var hon faktiskt extra dryg. Pigg, tittade bara efter hindrena, drog sig närmare och närmare dom haha. Sen ville hon inte alls skritta på kort tygel, nej då blev hon sur minsann. Men så har hon stått några dagar, då får man väl skylla sig själv lite. Sadlade på igen (utan problem!) och gick hem, orkade alltså inte bära sadeln själv tillbaka... 


Första gången vi hoppar nånsin haha :) Blev inga bilder idag..

Ibland känns det som om jag skulle vilja lämna Tia hos en beridare. Jag menar, vem som helst kan ju rida in en häst, bara sitta på och träna broms och gas. Men när det kommer till att rida och utbilda, från marken känner jag mig trygg för där ser jag ju i vilka ögonblick man ska ge vilken signal, men jag är långt ifrån såpass duktig att jag känner mig trygg i att ge exakta hjälper i ridningen. Jag får ont i magen ibland när jag ska rida dressyr på Agnes själv, för jag vet hur viktigt det är med duktiga ryttare när de är i sin utbildning. Rider helst för tränare. Men alltså när det kommer till att lära dom understödjande skänkel/tygeltag, göra exakt rätt, sitta i bra balans jämt medmera, det är svårt. Vet inte om jag klarar det? 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Upd: Jag köpte Tia för att utbilda själv, så är det. Men ibland har man dåliga dagar när man tvivlar på sig själv, och så kommer det fortsätta kännas vissa dagar. Men man måste lära sig komma ihåg de bra minnena också! :)

Hoppträning för Erik B
Hoppträningen för Erik gick bra. Alltså jag fick mycket nyttiga tips och vet lite mer hur jag ska rida Agnes, känns som vi inte riktigt hittat ihop ännu. Men hon skötte sig bra på träningen, lite tittig i ena hörnet men hur mycket kan man begära hehe... 

Vi började med att hoppa cavaletti - hinder - cavaletti, för att få upp dom lite och i svängen till hindren skulle vi flytta dom i öppna för att sätta dom lite mer på bakbenen. Agnes var duktig, men jag jagade på lite för mycket ibland. Erik tipsa att jag ska rida henne i uppförsbacke, det kan man göra fastän hon inte går fort också. Bara hon inte hoppar på fart så tränar hon ju sin styrka. Jag jagade upp energin men jag tog liksom inte vara på den bara pang bom på hindret. 

När jag inte fipplade utan bara var lugn fick Agnes till fina språng där hon använde ryggen mer, hon var lättare att svänga eftersom jag hade henne i en bättre uppåt-form. Hade inte så mkt problem med nå framåtbjudning, kanske tack vare nytt ställe och massa hästkompisar. Fick även rida kombination, inga problem! Bara när jag fipplade en vända och skulle lägga mig i för mycket när vi red oxer - räcke gick det fel, men bara ta om. Agnes är gullig och hoppar ändå.

Bara vi kommer ihop oss lite och Agnes får använda kroppen rätt(=jag måste alltså rida bättre) tror jag att vi kommer hitta harmoni hos varandra.


Filmklipp


Ett hopp på det breda hindret från löshoppningen. Inge roligt att se framhoppningsklipp så tog bara ett av dom bästa.

let it be
Här händer det inte mycket. Är på lasarettet med min mor, blir nog kvar här några timmar. I eftermiddag/kväll ska jag hålla gröntkort-kurs igen, det blir skönt med lite luft. Just nu känner jag mig lite deppig, människor omkring mig gör mig otrolig förvånad.

Snart dör datorn, ville bara säga hej, jag lever. Litegrann. ;)


Fina.

Löshoppning
Igår var vi och löshoppade Agnes för Anna, samma tränare som jag hoppar för. Det var jättenyttigt att se hur Agnes tog sig an hindrena, hon rullade på lugnt och tog sig en blick mot hindrena sen taxerade hon helt själv, kortade upp, längde o.s.v. för att komma rätt in. Hon var väldigt duktig, och kom på rätt avstamp varje gång. Även fast hon tog sin lugnare takt var hon kvick i benen.

Anna tyckte hon var duktig och sa att det var jättekul att se henne såhär. Anna är en sån som är lite sparsam med mycket beröm om det verkligen inte är bra, så då vet man att det är bra när hon säger det. Så nu ska vi ta med oss det in i ridningen, och se om hon vill lösa taxering mer själv.

Kommer nog några snuttar när hon hoppar. Eftersom hon gick så bra så passade vi på att träna lite teknik, hon fick hoppa riktigt breda hinder och några serier. Hon hoppade oxer på 1m fast 1,5m bred. Väldigt bra träning för att få fina kvalitetssprång.



Söndag
Har inte kunnat blogga pga att mitt internet har legat nere. Har lite att berätta så inläggen kommer väl avlösa varandra hehe. Idag har jag och Malin varit och kollat på dressyrtävling i Falun. Blir många timmar då det går rätt segt och var några stycken man ville se rida.

Vad ska man säga om det då... Jo vi fick outfit-inspiration att ta med hem, någon fin häst här och där. Kan inte ha varit så kul att tävla idag, det ÖSTE ner regn, plaskblött. Strongt att vara med och tävla tycker jag.



April april!
Haha ni var några stycken som kom på mitt aprilskämt!!
SJÄLVKLART var det ett aprilskämt, en graman skulle jag aldrig någonsin använda och ett kandar? Jag tror aldrig jag kommer på den nivån i dressyr att jag skulle behöva ett kandar haha. Och schabraket var det fulaste jag hittade på Hööks. Sen fick jag inte alls nå mycket lön haha!

Roligt va?

Beställning! :)
Fick ganska mycket lön denna månad så kände att jag ville passa på och beställa lite grejer jag behövde. Blev från Hööks, basgrejer kan man ju köpa där. Blev en ganska saftig nota med tanke på att jag beställde ett kandar men jag tror Tia kommer vara jättefin i det!!
Blev en graman, ett schabrak att använda på träningar (var bara så himla gulligt!) och ett kandar med silverspännen och vit fodring. 

Vad tycker ni? :)






APRILSKÄMT!

Liten snutt


Glömt lägga upp den här.. Bara ett litet klipp från när jag red, tror det var i början på mars. Men kanske kul att se ändå? Halkade mest omkring kändes det som, ni vet när snön försvinner under fötterna på en, sånt underlag.

Hysteri
Jag förstår verkligen inte hysterin kring detta plagg som är så hissat av folk. Visst att Kingsland gör fina grejer men detta: My heart belongs to Kingsland. Haha jag tycker det bara är en jättestor reklampelare man går runt med. Färgerna är jättefina, och jag hade gillat den om det varit en vanlig figursydd tshirt med ett hjärta på bröstet och ett stilrent "Kingsland" men denna gillar jag inte. Påminner om Hellokittykläder från H&M typ. Utan "My heart belongs to.." hade den varit liite bättre i mitt tycke.
Men smaken är som baken, väldigt olika!


Bilden lånad från ryttare.com

Vad tycker du om denna tshirt? Din stil?

Trasiga mathinkar
Köpt nya foderhinkar till Tia (igen). Dom hon hade nu var så tunna att när man slår ut lusernen så krossar man hinkens kanter, så det ligger stora plastbitar i krubban ibland när jag kommer! (gubben i stallet som morgonfodrar) Är väl bara tur att hon inte har ätit dom, kan gå illa. Åkte till Aubiose som hade extrapris på hinkar och de är ju experter på plastgrejer för de tillverkar dom här greparna som håller i flera år, Malin har en sån och mockar med och det är verkligen skillnad att mocka med den jämfört med en vanlig billig. Så hon sa att hinkarna håller i flera år, bara att hoppas på det då! :)

Måste sy hinköverdrag igen, modell större då hinkarna var rätt stora.



Haha nu undrar jag egentligen om dessa blir FÖR stora som mathinkar.. Men hon äter ju rätt mycket mat också förstås... Äsch vi provar helt enkelt!

RSS 2.0