Hoppträning 31/8


stamforskning
Laddar upp för hoppträningen ikväll med lite gott att äta, näring behövs om man ska göra bra ifrån sig. Åh det ska bli så kul att prova nya hoppsadeln! Den nya gjorden kommer kanske under veckan också, hoppas allt passar så vi slipper låna från de andra i stallet. Vi har ju en vanlig gjord och en hopplatta på 110cm men det räcker inte runt.. :S

Har suttit och läst och efterforskat lite om Tia's stam. Hennes farfar är tydligen en av grundpelarna till den moderna sporthästen som är KWPN idag. Han finns med i de flesta VM och GP hopphästarnas stamtavlor. Det är superkul att det finns prestationer i stammen, men alla resultat är induviduella. 
Tia's pappa är också en duktig hopphäst som gått riktigt hög hoppning. Det är så spännande att se sånt här och att forska lite. Vi får väl se hur mycket vi presterar i framtiden, kul att ha något att längta till.

Uteritt
Idag var jag och Malin ute på en tur i skogen, det var smådugg när vi red från stallplan med lugna och snälla hästar och vi njöt verkligen av ridturen trots vädret. Underlaget däremot var inte kul och med våra hästar som har lite temperament är det ett måste att de får springa av sig lite bus-energi innan man kan börja jobba dom riktigt. Men det gick inte så de blev mer och mer taggade haha. Var mindre kul. När vi äntligen kom fram till sandstigarna i Sörbo hällregnade det verkligen. När jag red lätt i traven hann det samlas en vattenpöl i sätet så jag blev blöt ända in till trosorna.

På vägen hem var jag typ jättesurig, synd om Malin som fick ta att jag fick vredesutbrott typ. Haha det var så mycket att störa sig på, ibland går det bara inte att bli glad. Jag skrattade åt mig själv för jag var arg, jag brukar inte vara så bitter. Tror det beror på att jag varit ledig en längre tid och det funkar inte på mig hehe. ;)



Hehe egentligen skulle vi legat kvar och sovit i soffan under varsin filt tror jag...

hoppsadel
Ny hoppsadel utpassad efter Agnes och efter mig, lyx! :) Kanske ligger den okej på Tia också, med en padd ska den iaf funka lite hoppas jag. Längtar att få prova den på tisdag! :)


Videobevis!
Hoppvideo. Rider fram ganska länge i början.
Åh glädjerus verkligen.. :')

Träningspass
Gissa vad vi har gjort idag?



Hoppat!
Första gången under ryttare för Tia. Hon var jättemjuk och stabil över hindrena och det var så kul att rida henne idag, för jag fick kontakt i munnen med henne. Jämna språng och det gick att påverka galoppen så mycket innan hindrena och så. Inte stark eller försökte dra eller något sånt. Ska försöka småhoppa en gång varannan vecka så hennes kropp och ben börjar vänja sig vid det. Sen blir det träning för Åsa eller Tina. Åh så roligt det var!!

torsdag 26/8
Red dressyr på Agnes ikväll för Malin. Vi red fram lite rätt, tränade volter, rakriktning, ställa om och så tränade vi galoppfattningar över en bom. Det gick bra! Var kul att vi fick till galoppfattningarna faktiskt, nu ska vi bara orka hålla en bra form i fattningen också. Men känns bra att rida henne, har mycket att tänka på men ska bli så kul att få tävla dressyr också så småningom, (om vi kommer så långt vill säga).

Löshoppar


Film från löshoppningen. Tyckte musiken till blev rätt cool. :)

Löshoppning
Tia hade verkligen superkul idag när hon fick hoppa lite. Vi var tre hästar som gick ihop och löshoppade och jag hade ju oroat mig för Tia är inte van vid vanliga hinderstöd och bommar, hon har gått över stockar och pinnar förut. Men hon ägnade inte en blick åt hinderboden, hindrena eller publiken utan gick jättebra över hindrena bara. Ska ladda upp en film snart också. Hon tyckte det var jättekul, strutta runt lite med svansen i vädret och visade på sin fina galopp hehe. :)

Jag och Tia
Jag tänkte lägga upp en video på var jag och Tia står utbildningsmässigt just nu. Det är inte vackert, men det kan man inte förvänta sig av en outbildad häst och en ponnyryttare haha. Skämt åsido, tycker inte man ska mörklägga att det kanske inte är så vackert och bra just nu, men det är ju en fas i sig. Vi kommer att utvecklas, sätta andra muskler, hitta en lägre form där hon jobbar rätt. Just nu är det lite spänt, men vi måste ta det i vår takt, inte så lätt att skynda på när hon har fått "fel" grund. Men ja här är en video i alla fall, just nu min favoritlåt också. 



hoppträning
Idag har jag hopptränat med Agnes. Hon var riktigt duktig idag, och vi har hoppat 80 cm idag också, känns inte högt alls med henne, känns som jag vågar prova hoppa högt med henne så småningom när vi blivit mer tränade. Vi hoppade raka och böjda linjer idag, och fick prova på att länga och korta galoppsprång samt så hoppade vi vattenmatta och strömsholmsgrinden utan att blinka. Vi är on fire kan man säga! :)

Hon gick i en fin form i alla gångarter också, vi ska väl kunna träna fram något bra på dressyrbanorna också. Galoppfattningarna var hon ganska bra på idag, lite het blev hon ibland men det hör till hennes temperament.

Måndag 23/8


Ja, utstrålning har hon åtminstone gott om...

Idag blev det en härlig tur i skogen och längs åkrarna med Malin och Agnes. Vi bestämde oss för att rida lite på åkrarna och ta lite fina bilder, det här är en av dom iaf. Hon har utstrålning, men allt annat måste vi jobba på hehe... Men hon var kul ändå idag, var roligt att få sällskap ut. Måste dock träna mycket lydnad och övergångar.

Vecka 34




Har fått mer massa att bygga muskler på! Ätit upp sig lite på betet och faktiskt så har jag ju longerat och tömkört ganska mycket under dessa fyra veckor jag har haft henne, att hon fått jobba ganska många steg i rätt form mot vad hon har gjort innan. Märks att hon kan gå fler steg i rätt form innan hon tycker det blir jobbigt igen.

film med agnes


Korta snuttar eftersom kamerna dog hela tiden! Men ja, den hopplösa dressyrträningen hehe...

dagens
Hej! Vi har haft lite semester. Eller ehm, tia har haft semester och matte har jobbat häcken av sig? Låter mera rimligt. Nej men vi släppte dom på bete i förra veckan och då har Tia fått vila tre hela dagar i rad, men det behövdes. Hon har fått lite mage, och idag körde jag på lite från där vi lämnade det i tisdags. 

Hon förstår inte att man ska fram med nosen och ta ett stöd i bettet, och som hon är byggd underlättar inte direkt, hon får för lätt att komma undan och trycka in nosen mot bogen (hon är upplärd på detta sätt så inte konstigt att hon har det rörigt i huvudet just nu). Men jag ska jobba på mycket från marken, få henne att ta ett stöd och jobba i en korrekt form så kommer musklerna att hjälpa henne att orka bära nosen längre fram och ner. 

Idag longerade jag, och jobbade tempoväxlingar. Efter några riktigt bra travökningar och galoppfattningar släpper hon och kommer fram med nosen till stödet. Jättetrevligt att se, nu ska vi bara fortsätta jobba så hon blir stark och stadigare, kommer ta lång (jättelååång) tid men det är det ju värt! Hon kommer bli en jättebra häst sen.

Hoppfilm
Dagens träning gick jättebra, vi hoppade 5 och ½:an samt enkelhinder upp till 80 och lite böjda linjer. Hon var så duktig så, och efter första gången vi hoppade 5 och ½:an blev hon så glad så hon bockade som en rodeohäst efteråt och jag flög ner i gruset.. Mmm fina häst.. Hehe det gick bra med mig så det är bra. Nej riktigt fin var hon idag, fick ihop energin så varje galoppsprång kändes som att vi skulle lyfta tre meter från marken, riktigt studs och krut var det i henne!


Söndag
Idag tvingade Malin med mig ut och tömköra, och glad är jag för det. Det var roligt och lärorikt, och jag har definitivt fått upp ett nytt öga för det. Trivdes med det förut men efter några turer med Agnes som INTE var så roliga trivdes jag bättre med longering hehe.. Men lika bra att ta tag i dåliga vanor och variera motionen så mycket som det går. 


Agnes. Bild från Malins blogg

Hoppning och skogsridning
Hopptränade Agnes igår efter jag hade tagit ut Tia på en tur i skogen. Försökte få lite tändning på ponnyn, lkite explosivitet och det fick jag minsann! Hon blev och suga tag rejält i hindren, hoppade vattenmatta utan att ens blinka och tränade på plank. Hon var riktigt fin!

Tias tur blev lugn, hon blir så avslappnad när man har galopperat av henne lite. Hade sällskap av Erika, hon lånade Batman i stallet. Det var roligt att få sällskap, så kul nu när Malin och Agnes kommer tillbaka efter sommarbetet hos Carro, då kan vi rida ut och babbla om allt och inget, det vi är bäst på! :) Iaf så longerade jag även med inspänning och ställde igenom henne på stallplan när vi kom tillbaka. Hon var riktigt fin, gillar det som kan bli av henne...

Önskelista
Ser ut som att jag ej följer med tjejerna till Ullared. Lite tråkigt, hade verkligen behövt köpa lite billiga hästgrejer. Men får be Malin välja ut något/några snygga grejer i alla fall. Men inte ska man vara ledsen för det, har istället glott runt på lite hästaffärer online och gjort iordning några handlingslistor, ska inhandlas när den feta lönen kommer (nästa fredag!!).

Detta ska jag köpa:

- Grimma (hon har 1, den är för stor)
- Hoppträns, brunt pullarnos
- Dressyrträns, svart bred nosgrimma
- Bett 11.5 tredelat
- Förbygel med martingal
- Regntäcke
- Vintertäcke
- Termotäcke för inomhusbruk
- Tyglar, flätade
- Damasker, vita
- Benlindor i färgerna lila, grå och blå
- Dressyrschabrak stl full
- Hoppschabrak stl full
- Dressyrgjord 60cm


Börjar så i alla fall. Kommer bli dyrt, men det är ju hästen värd. Får försöka göra mig av med lite ponnyschabrak och så, kanske man kan få in någon hundralapp på det. Nu ska jag sova, jobb imorgon.

Skogen
Idag red jag ut från stallplan kl åtta, var ute ca 1 och ½ timme och lufsade. I början var hon väldigt spänd, och småtravade då och då. Jag försökte ha tålamod och sitta tillbaka henne, när hon inte lyssnade tog jag i tygeln. Bara efter några gånger slutade hon och lyssnade på sitsen. Travade och galopperade fram henne så hon skulle få bort all överskottsenergi, sen gick jag till terrängbanan med hinder på 50-60cm. Skrittade över några och hon tyckte det var spännande. Hon kändes så framåt så travade över ett och hon tog ett litet språng/större galoppsprång över och tyckte det var kul.

Red vidare och klättrade upp och ner i de djupa sandbackarna i Sörbo, sen red jag runt en tjärn och vi var även ner och kände på vattnet, men bottnen var inte rolig. Red tillbaka, och rundturen fick henne att slappna av, skrittade de sista 20 minuterna och hon gick med mulen nere i backen och sträckte ut halsen... ;)


planerar
Nu har Tia vilat två dagar, jag har tänkt rida två dagar framöver istället. Imorgon ska jag ge mig ut och kanske gå över någon stock, och klättra lite i sandtaget. Kan behöva få igång bakkärran lite. 

Igår hade jag hoppträning för laget till ponnyallsvenskan. De var jätteduktiga och måste erkänna att det var roligt att hålla i träning, var så länge sen. Jag gjorde bara lydnadsövningar och hoppade lite studs och 5½:an för att se deras sits och teknik, ska finslipa lite grejer men tänkte att jag får pressa dom hårdare en annan gång. Jätteduktiga var dom och vi har definitivt en chans till vinst!

Nu ska jag lägga mig och sova, godnatt.

Lär känna oss
Nu tänkte jag köra en liten presentation...
Hej förresten. Jag som skriver denna blogg heter Elin, bor i Dalarna och är snart tjugo år. Jag skriver om min egen ridning, min egna (vad härligt att säga egna) häst Antonia och även om min "halva" ponny Agnes. Jag har ridit sen jag var åtta, och hopptävlade från att jag var 9 på småponnyer. De senaste åren har jag hjälpt till att utbilda en ungponny i hoppning, och vi har tränat både banhoppning och terräng, och tävlat väldigt framgångsrikt upp till LC tillsammans. Nu är hon såld och jag har köpt storhäst, men ska även träna och tävla Agnes som är ungponny samtidigt. Tycker mycket om ytliga saker också, mode, skönhet och så älskar jag musik. Sjunger och spelar varje dag. Men nog om mig nu ska ni få läsa om hästarna.

Min alldeles egna lilla häst..
Antonia heter mitt holländska halvblod (rasen mer kallad KWPN) som är fem år gammal, dock ej utbildad. Just nu jobbar vi med att arbeta i en djup, låg form och ta stöd på bettet. Hon går som en klocka över bommar och i löshoppningen, ska snart även hoppa lite uppsuttet. Hon är brun med en vacker stjärn i pannan. Hennes mankhöjd mäter ca 163 men just nu är hon väldigt omusklad och lite tanig. Hon är världens största gos, och står mest med mulen i min famn så fort jag är i närheten. Jag hoppas i framtiden att vi kommer kunna tävla både hoppning och dressyr tillsammans.



Min andra "halva" häst..
Fredriksbergs Agnes är en fyraårig svensk ridponny, nästan kolsvart och ganska temperamentsfull. Agnes är under utbildning, men går väldigt bra i form i alla gångarter, och vi har hoppat på ridbana tre gånger men det känns som vi har gjort det länge, hon är väldigt med på noterna. Orsaken till att jag kallar henne halva min är för att ägaren (min bästa vän Malin) är gravid och då ska jag ta över träning och utbildning i både dressyr och hoppning (med hennes expertis på sidan av såklart) under tiden hon är gravid samt några månader efter, hoppningen sköter jag helt tills hon blir såld. Ska bli kul att tävla dressyr med Agnes också, hoppas få mycket erfarenhet av det. Just nu siktar vi på att kunna starta klubbtävlingar i både dressyr och hoppning i vinter, och börja tävla lokalt till nästa vår.



RSS 2.0