Nytt - Dressyrschabrak



you hold my heart
Mamma fotograferade lite idag, vill inte lägga ut alla bilder samtidigt. Men hon fick som sagt gå en liten promenad idag, utifall musklerna skulle vara lite ömma sen massagen. 



Det är inte bara ponnyn som spänner läppen..





Har ni ställt om klockan?
Idag har jag varit ute på en promenad med Tia, miljöträning och för att värma upp kroppen så jag kunde stretcha ut musklerna i bogen lite. Först var hon spänd och tittade på allt, jag promenerade genom byn och det fanns mycket att titta på. Hon springer inte iväg utan höjer huvudet och spänner sig. Men ju mer jag kommer ut på nya ställen desto lättare kommer det väl gå.

Jag följde även med Malin ut i skogen när hon tömkörde Agnes. Hon ville inte gå av gården och försökte göra allt för att slippa undan. Det blev en liten tur ändå till slut, men Malin fick jobba hårt för att få henne lite medgörlig. Skam den som ger sig, blev en skön stund i skogen det också.

Imorgon ska jag ut och galoppera av Agnes, hon har lite mycket överskottsenergi, igen. Blir att träna fattningar bland annat. Nu ska jag försöka vänja mig med att vi ställt om klockan, jag är redan trött. :) Kommer bilder från dagen snart!



Dressyrträningen
Dressyrträningen igår gick jättebra! Agnes var jättepigg från början och blåste upp sig när vi gick från parkeringen till ridhuset och då trodde jag hon skulle vara fruktansvärt springig med överskottsenergi osv. Men så fort vi kom in i ridhuset slappnade hon av, och när jag red fram var hon fin, kom i låg form direkt och var inte alls springig i steget, känslan var jättebra.

Vi red mycket skänkelvikning på halvt igenom och även hel snett igenom. Det börjar komma fram till Agnes att hon ska flytta åt sidan, nästa steg blir att få med hela kroppen rakt, sen blir det att hålla takten och efter det ska vi väl kunna hålla formen också. Jag måste tänka på att sitta rakt över hästen och inte vika mig när jag flyttar.

Vi red även lite på fyrkantspåret men någon meter innanför så ställde vi utåt några gånger på långsidan utan att hästen faller in, detta funkade också bra, Agnes har ju varit lite vinglig (som många unghästar är såklart) men så länge jag kom ihåg att använda benen så blev hon fin i ställningen.

Sen kom galoppen vilken jag hade haft lite problem med förra gången, men vi fattade från skritt och faktiskt så var fattningen inte så tokig, hon tar några få travsteg men hon svarade liksom på mina hjälper. Vi red längs spåret och fick vända snett igenom och rida mellangalopp sen övergång till mellantrav och avbrottet var också helt okej, ingen slängtrav men jag måste tänka på att försöka hålla ihop formen i övergångarna där också, det är lika bra man försöker göra det redan från början så de inte vänjer sig med att få slå sig lite fri i övergångarna. Vi avslutade galoppdelen med att göra två fattningar och avbrott på volt, sista fattningen behöll hon formen jättefint, kändes bra.

Efter galoppen hade hon bra trav, då red vi längs fyrkantsspåret och red mellantrav på långsidorna. Hon var jättefin, men Mona sa att jag kunde begära lite till. Hon lyssnar jättefort både tillbaka och framåt, jag hoppas det beror på att jag börjat rida henne bra med kvicka hjälper. Vi börjar bli lite synkade faktiskt, jag älskar att rida henne!



film
Vår första hoppträning tillsammans. Lite skillnad från nu. Då vinglade hon massor, tittade på allt o alla och var inte så styrbar. :)

Massage
Nu har Tia fått massage, och jag är jättenöjd med hur det stog till i muskulaturen på henne. För det första: högra triceps och musklerna ovanför bogen var spända, så pass att hon reagera väl när massören klämde. Detta ihop med att vänstersidans halsmuskler är spändare/kortare så hon inte riktigt kan ta ut steget när man böjer henne till höger. Detta gav svar på det jag ville veta! Hon tyckte jag skulle träna på som jag gjort, ta det pö om pö och långsamt få ut musklerna via stretching och bara försöka få ut halsen mer och så. Att hon är så högrest och blivit feljobbad gjorde att halsmusklerna lättare blir korta. 

Är jättenöjd då jag nu får köra på och försöka lirka loss mer och mer, lite i taget bara. Måste försöka få ut musklerna så de inte är korta och spända. Samt försöka täcka henne när det blir lite extra kallt fast hon har bra med päls, för då står hon inte spänner sig för att hon blir blöt/kall. Ska ut på promenad senare i eftermiddag, det skulle vara bra att få igång blodcirkulationen mer idag.

Hon tyckte Tia var fint musklad bak, och ärligt talat trodde jag hon skulle ha grymt mycket mer spänningar än såhär, men det visar väl bara att jobbet med låg och lång form har fått ur mycket spänningar i kroppen på henne. Men vänstersidan är bättre musklad än höger, det kunde höra ihop med problemen fram. Men annars var hon väl bra, ryggen och magmusklerna hör ihop och kommer tillsammans mer och mer. Hon föreslog att man kan köra hästen för att stärka den också, jag funderar ju på att köra in henne då morfarn är en väldigt duktig körhäst.

Men nu ska jag njuta av "goda" nyheter och ladda för dressyrträning!


snart är vi igång!

SLEEPY..
Hej! Idag har inte blivit som jag planerat, hade mycket planer men fick åka in och jobba lite akut imorse så blev jag borta till halv elva.. Tur jag hade mamma som hoppade in som mock-akut! Hästarna skulle fått nytt fräscht hö idag också men tydligen hade inte högubben kommit då det var fel på hans lastbil.. Finns både fördelar och nackdelar med utkörning och att hämta själv, finns fler variabler som spelar in i sin planering.

Nu är jag bara helt slut, laddar för tidig morgon med massage och lite annat kul. En kompis ska åka till valbo så jag fick ringa in en önskelista på Hööks om jag ville, kunde hon plocka upp efter hennes shopping. Ska kika lite på hemsidan sen ska jag faktiskt sova. Godnatt!

Tävling på g?








Haha fick lov att bjuda på lite skratt i denna för stunden hängiga blogg.

Tia var fortfarande stel och konstig i högersidan. Det kan bero på vad som helst, hoppas jag får lite svar på lördag. Annars så är jag väldigt pepp för att trimma Agnes inför tävlingen, på söndag måste jag bestämma mig om jag vill vara med. Blir isåfall att rida LC:1, känns bra att börja min och Agnes karriär med ett sånt program. LB:1 kan dock vara mer rytmiskt, men galoppdelen sitter inte hundra och man vill ju inte tävla bara för att tävla, utan kunna göra bra ifrån sig och få en rättvis poäng och ett rättvist utlåtande. 

Imorgon fortsätter mitt jobbsökande, sen ska Agnes och jag ut och ha lite roligt i skogen tänkte jag. Jobba med galoppfattningar och kunna ta tillbaka henne och jobba i uppförsbacke, lite lättare med framåtbjudningen man får utomhus. Godnatt på er! :)

Dressyr på Agnes
Dagens dressyrträning med Agnes var helt superbra enligt mig! :) Började med att vi åkte till ridhuset så var det såklart bokat till halv 9 så vi bestämde oss för att vara på deras utebana, halva ridbanan var belyst så det funkade. Var ju säkert 10plusgrader så det var jättevarmt och skönt faktiskt. Red fram och fokuserade på att hela tiden sysselsätta henne, nya vägar, ställa om, red tempoväxlingar bara med vikten och kunde vara kvick och hålla handen stilla och det resulterade i en stadig form och en jättefin bärighet. Känslan var toppen. 

Red på volt först och kortade upp steget men försökte behålla aktionen, sedan framåt så jag fick ordentlig skillnad mellan uppkortningen och mellantraven. I början kortade jag men det kändes slött, segt men fick några bättre samlingar i slutet. Sen gick vi över till skänkelvikning där jag vände upp vid mitten av kortsidan, tog sikte längre ner på långsidan och flyttade några steg, sen red jag framåt, sen flyttade jag lite till. Det gick bra, nu i början sitter det inte 100 med att både gå framåt och åt sidan men hon flyttade faktiskt bra emellanåt. Fick vara noga med att det skulle vara skillnad på när man flyttar och när man rätar ut, så hon inte går och tvärar av sig själv.

Sen tänkte vi att Malin skulle ta mig på lina och jag skulle få öva min sits i galoppen, men Agnes har ju varit lite dryg i longeringen och försökte stanna upp och vända, och hon försökte samma med mig men nu kunde jag ju påverka eftersom jag satt på. Hon tyckte det var riktigt surt så hon försökte hela tiden sätta sig emot, men vi fick igenom några varv. Hon är inte så stark men man måste våga pusha och man måste speciellt vinna kamperna, så hon inte tror att man kan göra sådär så låter matte en hållas, utan man måste då hela tiden be om ett varv till utan strul.

Travade sen av henne. Var ett jättebra pass då hon aldrig gått såhär bra faktiskt! (travdelen alltså :P) Börjar känna mig säker i att använda vikthjälperna och ja, det känns toppen helt enkelt. Fortsätter det såhär blir det en start i dressyr KM.


dagen
Ny dag, nya krafttag. Var lite svårt att somna igår för jag tänkte på så mycket men nu har jag tagit mig upp ur sängen och har redan hunnit söka lite jobb, ett steg i rätt riktning.

Idag ska jag träna dressyr på Agnes och banne mig om jag inte sätter ner rumpan och rider i galoppen! ;) Jag ska göra allt för att rida med sitsen idag i galoppen, har haft svårt de senaste gångerna med det. Med Tia ska jag nog ut och gå en stund, vet inte om hon är knackig i bogen men får kolla upp det.

EN JOBBIG DAG! :(
Varit på jobbet hela dagen. Har tråkiga nyheter, de ska dra ner ännu mer på den lilla tid jag har! :( Detta betyder att jag måste få ett nytt/till jobb annars kommer jag inte ha råd med båda hästarna.. :'( 

+ på detta att Tia är konstig i kroppen. Mamma fixade stallet idag men igår verkade hon ju så stel så massören kommer ut ju. Tror inte hon har något som förstör hela vår framtid men man kan ju inte låta bli att oroa sig för det värsta. Det bästa vore om hon bara är fruktansvärt stel och man får tänja bit för bit och kanske ta ut massör regelbundet, eller att någon kommer och knäcker lite i bogen om det är något som kan fixas på det sättet. Men tänk om hon kanske har nåt fel som gör att hon inte kan belasta högersidan rätt, eller om hon är så pass felhanterad innan (reds och tränades i en onaturlig form som slet på hals, rygg med mera..) att hon är förstörd?

Nej man ska inte dra förhastade slutsatser men jag vill verkligen inte ha någon häst som man får igång och sen blir den halt, sen bra och man börjar träna så blir den halt. Hoppas massören hittar "något fel" så man kan veta säkert!

En jobbig dag och jag känner att jag bryter ihop lite. Men jag gör det för då vet jag att jag sen kan ta tag i situationen och komma lite uppåt. Ska ut o kika Tia imorgon så får jag se då om hon är knackig då med eller om hon är bättre/sämre. Skulle kunna behöva lite uppmuntran...

Massage
På lördag ska Tia få massage. Hon verkar stel i eller kring högerbogen så jag hoppas man kan få lite svar efter det. Nu ska jag åka till jobbet och sälja lite kläder.. :)



Film från träningen
Här är lite videoklipp om det uppskattas att kika på. Som sagt, Agnes är 4 år och hoppades in i somras. Inte så stark ännu i galoppen och galopperar inte ännu i "uppförsbacke". Drar lite hit och dit och slirar men hon går på och tvekar inte. Det är svårt att hänga med en ungponny ibland och min sits är inte vacker, men ju mer hon kommer mellan mina skänklar desto prydligare kommer jag kunna rida. Ser fram emot en träningsperiod där vi nu vill bli starkare och börja reglera galoppen! :)


Hoppträning
Idag hopptränade jag med Agnes för Åsa. Vi övade på att rida på linje med rätt antal galoppsprång mellan, samt att komma rätt på hinder med hjälp av mycket bommar. Agnes var verkligen på tårna idag, hoppade omkring när vi gjorde iordningn bland annat. När jag kom upp var hon lite trotsig, skulle inte gå nära en av kortsidorna och hade svårt att koncentrera sig. När hon blir så är det bara att fortsätta rida på övningen som vi ska, man kan inte ge henne mer uppmärksamhet.

Hon var ganska het idag, försökte väl dra lite hur hon ville. Men jag är glad att hon suger lite i hindren, hon är inte stark ännu att galoppera mer i uppförsbacke, utan det ska vi försöka stärka nu så det går att reglera galoppen och behålla energin fast jag kortar upp den. Men hon hoppade fint, var i några gånger när hon drog för det blir lite långa, flacka hopp men annars kändes det helt okej.

Kommer en film snart!



Måndag 25/10
Idag har jag haft lektion för ponnygänget, vi övade lydnad med mycket travbommar, skänkelvikning samt en övning där dom fick variera hinderföljden med att antingen rida hinder - rakt fram, hinder - böjt spår. Avslutade med att rida en evighetsbana (en man kan rida runt runt runt tills man fått bra takt, rytm m.m.) och lade även in några skarpa svängar. Under vinterhalvåret när tävlingarna har uppehåll är det bra att lägga ner tid och träning på styrka och lydnad, så är de lite vältrimmade till vårens start sen. Det kan vara bra att hästarna får ordentligt med mjölksyra emellanåt, man måste våga pressa hästarna det lilla extra steget ibland.

- - - - - - - - - - - - - - - -

När jag var klar med lektionen var klockan kvart över sex och självklart var det kolsvart ute. Jag for till mitt stall och mockade och fixade till båda hästarna sen tog jag in Tia och skulle tömköra på plan. Idag hade jag gjort en liten ridbana med sex konor där jag försökte gå rakt på långsidorna och på kortsidan lade jag en volt inåt. Det är riktigt svårt att tömköra på ett fyrkantsspår, och få hästen att göra korrekta hörnpasseringar. Jag kunde bara träna i skritt idag så hon hade lite mycket överskottsenergi, men fick ställa henne lite utåt i början så hon tog stöd på yttertygel. Emellanåt var hon riktigt fin, men ibland tog jag för mycket i tömmarna och skulle ha släppt ut formen lite på henne. Det är svårt att se formen på henne när man går lite bakom, är liksom en rumpa ivägen. ;)

I högervarvet fick jag lov att trava henne lite, för jag måste få igenom ställningen och då blir hon springig, så jag tog det i trav så hon inte skulle springa ifrån mig. Tar några minuter innan jag får ordentligt stöd och hon kan gå inåtställd, men de sista varven blev riktigt bra! Fick igenom ställningen och hon får ut nosen och formen blir så rund och fin, hon frustade ut lite spänningar. 

Tia har blivit riktigt härlig att hantera nu, så lugn och avslappnad hela tiden. Hon är uppmärksam på den som hanterar henne och har börjat känna sig riktigt hemma i vårat stall och våra rutiner. Sen har hon blivit rundare och mer ska det bli, nu har hon chansen att sätta fler muskler.




Veckans blogg
... priset går till Catago.blogg.se!



Catago är en blogg som handlar om Emma och hennes två hästar som hon tävlar
och tränar i både hoppning och dressyr. Emma är duktig på att blanda in mycket
åsikter i sina inlägga, vilka hon argumenterar väl vilket kan vara receptet för
en lyckad blogg med många anhängare snarare än "haters". Hon uppdaterar
oftast 1-2 ggr om dagen så det är alltid kul att klicka sig in där för då finns något nytt
att läsa eller lära sig. Keep it up Emma säger jag!


PS. Vem som helst har chansen att vinna award för veckans bästa blogg,
men hittar flest bloggar genom kommentarer på andra sidor och topplistor.



Facktermer och en diskussion
Okej jag skulle vilja diskutera en skillnad mellan termer som många, många misstar sig för. Jag vet då inte hur många som säger sig ha fått en "sken-tur" med hästen som sprang hem, eller som man fick kontroll över i slutet av fältet m.m. Jag vill klargöra skillnaden mellan att hästen skenar och att hästen sticker! :)

Sken
Jag har fått lära mig redan när jag var liten att en skenande häst är en häst som det slår slint på i huvudet. Det sker över en sekund, hästen kan bli förvirrad eller skrämd att den inte kan tänka, och den drar. Det många säger är att deras hästar skenat men sen fick man tag i dom igen eller så, det stämmer inte. En skenande häst får du inte kontakt med. Den springer tills den slår i en vägg, eller tills den går omkull och inte kan fortsätta. Den får liksom ingen kontakt med omvärlden och den bara springer tills den "stupar". Det är inte många som har varit med om att hästen skenat, och detta händer överlag absolut inte ofta.

Hästen sticker
Det många förvirrar med sken är att hästen faktiskt sticker med dig, det är ett begrepp. Det är nog detta som många är med om, hästen tar över, kanske biter tag i bettet och drar med dig. Detta går att avstyra, man kan ruska om bettet, eller göra som "böckerna säger", ta tag i en tygel och bara försöka dra hästen runt i en volt som du minskar och minskar tills hästen står still. Skillnaden är alltså att hästen är "medveten" om att den drar med dig, och detta händer väldigt frekvent jämfört med att hästen skenar.

Det jag vill säga med detta är att det är skillnad när man säger att hästen skenat med dig, och att hästen stuckit med dig. Detta är båda olika facktermer, som man bör veta skillnaden mellan för att då vet personen du berättar för hur man ska ta in situationen.
Säger någon till mig att hästen skenat blir jag livrädd, för då vet jag att det nästan alltid slutar med en fruktansvärd olycka. Men folk har bara kastat begreppet kring sig, säger t ex att hästen skenat runt på hoppbanan när den egentligen bara tagit över, blivit stark och struntat i att lyda ryttaren. Säger någon till mig att hästen stuckit med dom, då kan jag kanske tänka att vilken dryg häst som håller på så.

Vad man ska göra när hästen skenar det vet jag inte, om man ska försöka kasta sig av eller så. Jag vet bara en person som har varit med om en skentur, det slutade väldigt olyckligt. Däremot har jag varit med om ponnyer som stuckit med mig, haha det är inte heller så roligt. Men då har jag antingen fått tag i dom eller så har dom kastat av mig. En gång när jag fortfarande red privat var vi ute i skogen och jag skulle minsann visa att jag också vågade galoppera upp för sandbacken som mina kusiner vågare. Jag, 9 år gammal, satte av i galopp och ponnyn bara ökade och ökade och jag kan säga att jag absolut inte hade kontrollen... Väl uppe bockade han flera gånger om och jag landade i blåbärsriset och ponnyn stack hem. Haha tji fick jag.. ;)

följer man sin egen lista?

Jag kan lyfta på benen säger Tia.

Planering Tia
Måndag: Tömkörning med fyrkantsspår och volter
Tisdag: Ridning
Onsdag: Vila
Torsdag: Vila
Fredag: Tömkörning på ridbana
Lördag: ev Hoppa på ridbana
Söndag: Vila

Planering Agnes
Måndag: Vila
Tisdag: Hoppträning
Onsdag: Vila
Torsdag: Dressyrträning
Fredag: Rida ut
Lördag: Dressyrträning
Söndag: Vila

Jag är himla duktig på att göra listor och planeringar, men följer man dom? Det brukar bli ganska mycket space för svängrum och impulsiva vilodagar eller så. Det kan bero på jobb, tränare och väder. Men ska försöka med detta. Just med Tia är det nästan bara bra att hon får fyra vilodagar istället för tre, men jag har tänkt att ta lite lugna pass, på tisdagen kanske jag bara skrittar och travar i skogen. Men jag älskar listor! :)

Hemma från ULK
Nu är jag hemma från helgens kurs! Det har varit väldigt trevligt och inspirerande, och jag har träffat många roliga människor som jag tror är minst lika nöjda efter helgen.
Och visst har det varit bra att jag förprogrammerat inlägg, då slapp bloggen dö för att man var borta en helg.

Nu slappar jag i sängen, försöker få tag på Malin men antingen är hennes telefon knäpp som vanligt, eller så är täckningen usel, de två mest förekommande problemen. Jag ska duscha och sen ta det lugnt, kommer somna snabbt ikväll. Imorgon är det dags för stallet och att rida, vi kör på med träningsperioden nu och Agnes ska trimmas för helgens Mona-träning!



Planer

Bilder på Agnes från träningen i torsdags

Nästa vecka ska jag träna dressyr för Martina i veckan, sen är det Mona-träning på lördagen. Ser jag fram emot! Men tänkte boka in en hoppträning nån dag också, vet inte om jag ska vara med på tisdag eller om jag ska rida lite markarbete hemma. Tänkte träna lite galoppfattningar över bom och även träna lite vändningar, måste börja få med mig henne mer runt med ytterskänkeln.

Tia har gått tre dagar nu, så får hon vila imorgon och kanske även söndag, jag är ju på utbildning i helgen. Sen tänkte jag nästa vecka försöka köra/eller promenera till ridbanan och tömköra lite av de övningar som jag ritade upp häromnatten när jag inte kunde sova. Bra att träna på att hon får slappna av på andra ställen, och bra att ha en ridbana att använda sig av för att kunna rama in vad man gör så det inte svajar ut så mycket. Sen tänkte jag även åka och hoppa henne, det kommer hon nog uppskatta.



Mental träning
Vi i styrelsen i min klubb tycker det vore kul att få en mental coach som kommer och föreläser för oss, som en liten avslutning på året, eller som kickoff för nästa år. Jag har länge varit medveten om vikten att förbereda sig mentalt, och inte bara i ridningen, utan i allt. Man kan påverka sitt resultat mycket mer än man tror, och det kan vara roligt att få veta mer om.

I ridningen och hanteringen av unghästar är det speciellt viktigt att förbereda sig mentalt. För jag kommer inte göra allting perfekt jämt, och ÄVEN om jag skulle göra allt perfekt så kommer kanske inte hästen att göra rätt för det. Och det måste man vara förberedd på så man inte går ner sig. Men jag måste alltid gå in med tanken att nu ska jag rida så bra jag kan, nu ska vi göra galoppfattningarna bra, nu ska jag göra allt jag kan för att få med alla 4 ben i halten. Om jag tänker att uääh nu kommer galoppen bli kaos, ja då kommer den bli kaos också.

Det är ju bevisat att är du positiv och ler när du rider, så blir din ridning och inverkan genast förbättrad. Det läste jag i ett nummer av Häst och Ryttare. Det är nog som dom säger. När jag tycker det är kul så ler man ju bara och vill behålla känslan, jag slappnar av istället för att spänna mig och kan inverka bättre. Därför försöker jag alltid ha extra kul innan, skratta lite eller tänka på något roligt. Går hästen bra på framridningen hjälper bara till!
Något jag hörde på en John Hickeyträning var ett tips jag ska dela med mig av. Om du ska försöka sluta upp med en ovana, t ex få ner hälen ska du INTE tänka: får inte ta upp hälen, får inte dra upp hälen. Du ska istället tänka: jag ska försöka hålla hälen nere, ska försöka få tån mer uppåt. INTE tänka: nu får jag inte använda handen utan istället tänka: nu ska jag försöka använda handen så lite som möjligt.

Märker du av att ridningen förändras beroende på hur du förberett dig mentalt?

Min!


Denna var det som kom på posten idag! Jättebekväm precis som jag förväntat mig. Det är den med John Whitakers signatur i nacken. Nu kan jag så smått börja pensionera den gamla, den är väldigt bekväm fortfarande men den är solkig och har blivit en blandning av brun-grå ser det ut som numera. Men ska använda den gamla när jag rider ut och vissa träningar, och speciellt när det regnar/snöar.

SPÄNNANDE
Ooohh idag har jag äntligen fått AVI:t till en grej som jag beställt.
Är en sak som jag länge, länge, länge velat ha och jag fick verkligen
till ett DUNDER-pris på den så nu är jag glad.
Kika in senare får ni se vad jag köpt...


Bra sällskap jag har vi datorn va?

Fredagens ridpass


Idag hämtade jag upp Ida från skolan och sen följde hon med mig ut till stallet. Jag ville ha sällskap när jag red ut då båda hästarna trivs med det samt att Tia behöver lite avslappnings-sällskap. Hästarna skötte sig utmärkt! Ida passade bra på Agnes som var kolugn, nästan slö för dagen. Men kanske var lite trött efter gårdagens dressyr, eller så hade Ida en lugnande verkan på henne. 

Vi red samma tur som när jag flög av, och hästarna skötte sig som sagt bra. Fick galoppera litegrann men denna gång höll jag mig upprätt och kramade om henne med skänklarna, fick en bra galopp som inte var för lång som den brukar kunna bli. En mysig tur i solskenet helt enkelt.

Nu ska jag packa då jag åker på utbildning i helgen och blir borta. Men verkar som blogg.se ÄNTLIGEN tagit tag i funktionen att kunna förtidsprogrammera inlägg så det ska jag också förbereda så det inte ekar tomt här. 

Vad har ni gjort denna fredag?

Dagens träning
Tia fick tömköras. Hon var ren och hade inga sår efter gårdagens äventyr, lugn och snäll. Försökte få igenom högerställningen ännu lite till idag, och hon springer lite när jag får till det, men hellre det än att hon drar in nosen. Nu ska jag våga pressa lite till, be henne gå i samma lugna takt fast hon får kämpa med ställningen också. Gick även övergångar skritt trav i vänstervarvet, hon svarade bra på min röst. Malin ska få ta mig på lina någon dag när vi tömkör, så jag får vara med från ryggen lite och hålla ytterstödet, det gäller att ta det pö om pö när hon ska läras om med tygeltag från ryggen.

- - - - - - - - - - - - -

Agnes åkte vi till ridhuset med, så hade Malin lektion med mig. Trodde hon skulle vara springig efter 2 veckors vila men hon var underbar under framridningen. Fick låg form direkt och med lite tempoväxlingar fick vi fin takt och hon var underbar i munnen. Sen tränade vi på att rida rakt upp på medellinjen, göra halt vid X sen svänga höger och rida volt vid E och sen fortsätta i en öppna till H. (sen tvärtom åt andra hållet men ett håll i taget)
Fick några steg bra i öppnan, så kul! Men får jobba jättemycket på att sitta kvar i sadeln och på rätt sittben hela tiden. Halterna blev bättre mot slutet, när jag fick igång bakbenen i traven fick jag halterna mycket bättre, då hon fick med alla ben samtidigt.

Sen jobbade vi med galoppen. Fattningarna var bra, och vänstergaloppen var rätt bra men jag måste jobba på att sitta i sadeln ordentligt, så jag inte håller i handen utan lägger vikten på bakbenen och kan lätta i handen. Högergaloppen var inte lika kul för jag fick inte riktigt igenom henne i insidan. Red för dåligt på ytter och hon blev tung för jag satt inte och red med vikten. Men det ska jag träna på, måste bli bättre på att rida i galoppen också.



snart är vintern här...
En ridtur i nysnö på 5-7 decimeter snö. Ville bara dela med mig av den härliga stunden då vintern snart är här. <3

Det läskigaste jag varit med om
Idag har jag varit i chocktillstånd. En trevlig början till ridtur som fick en hemsk mittendel, men som slutade väl. Mina händer skakar lite fortfarande när jag skriver det här.

Gjorde iordning Tia och skulle ut och galoppera av henne, hon är ju pigg sen vilan. Jätteduktig ut i skogen, pratade med henne med en långsam lugn röst för att få henne att slappna av, lyckades bra och hon skrittade utan hast. Red ut mot åkrarna, samma vända som vi ridit några gånger förut. Travade fram och hon var pigg men låg inte på som ett ånglok, som hon kan göra ute annars. Vi rider på åkern och rullar snart över i galopp, en lugn och kontrollerad dessutom, kanske tömkörningen ger lite resultat även här? Vägen/åkern svänger och jag kortar upp henne och ska snart bryta av, dock fortf i lätt sits. Hon ser en sten och tvärnitar. Plopp, är jag i backen. Jag hinner tänka under tiden jag åker av att jag ska hålla kvar i tygeln. Tyvärr drar jag med mig tränset också. 

När jag vänder på huvudet har Tia satt av i galopp över åkrarna, rakt mot bilvägen. Jag ställer mig upp och börjar springa, men fattar först inte varför det inte går: Jag har tappat andan och kan inte andas, tvingar mig att hålla upp armarna samtidigt som jag redan börjat hulka och grina. Hur fan får man fatt i en häst som har kommit lös utan träns på en plats där man har oändligt med åkrar att kuta på, samt järnväg och bilväg i närheten?

Springer efter, ropar och visslar men mest grinar jag. Varför kan jag inte spela cool och försöka ta tag i situationen? Jo för hästen springer på bilvägen, och jag är en halvkilometer därifrån. Möter upp två kvinnor med hundar, de hjälper mig att sansa mig, jag är helt färdig. Vi ringer polis, banverk och ber dom kontakta lokförarna m.m. Tia byter riktning och jag springer efter som en hund. Efter 20 minuter går hon mot järnvägsspåren. Hjärtat bankar som aldrig förr, jag bara grinar. Kan det bli värre? Jo, för min blick går åt höger där jag skymtar det värsta. Tåget kommer.

Tia står på spåret. Jag ser tåget kommer långt bortifrån. Ni vet när man grinar kan man nästan inte ens prata? Jag lyckas ändå vråla "Tia!!!!" Skriker och vrålar för att hon ska kliva av. Hon gör det tack och lov, men ställer sig ca 5 meter från spåret och tåget kommer. De sista sekundrarna höll jag andan, stannar hon bredvid eller får hon något psyk-ryck och springer på spåret igen? Hon höll sig bredvid, men börjar springa längs med tåget istället. Den stunden var den värsta i mitt liv.

Men efter ett tag och lite hjälp kom Tia fram till oss, något förvirrad och orolig, men hon sökte trygghet hos oss. Hade hon velat sticka hade hon ju gjort det, hon höll lite koll på mig hela tiden. Hela vägen hem gick hon med mulen i backen, hon var helt slut både mentalt och fysiskt, hon hade ju sprungit i en timme ungefär. Så hem och duscha för hon var sjöblöt och hade diarre-bajsat på bakbenen och sådär, så på med massa täcken och sen skickade jag ut henne i hagen, hon var som vanligt. Jag var fortfarande i chock efter de där med tåget så jag var som en robot efteråt. Hon haltade inget och inga synliga sår, imorgon ska jag göra en mer noggrann check. 

Det viktigaste att ta med sig nu är att inte
göra nån grej av det. Jag får inte spänna mig mer, eller vara rädd för att hon ska koppla ihop nånting med det här. För det hände ju faktiskt ingenting konstigt i hennes ögon, jag ploppa av henne och hon sprang omkring. Hästen fattar inte att stå på spåret är lika med livsfarligt, det är bara jag som har fått ett trauma ur det här. Så det gäller att bara vara kolugn. Ridturen gick ju så bra innan jag dratta i backen! ;)
Men nog är det konstigt att det är viltstängsel runt riksvägen men inte runt järnvägsspåret?


Hästarna är det bästa man har, men förr eller senare händer sånt här helt enkelt!


- - - - - - - - - - - - - -
...Förresten så gick intervjun suveränt bra. Hade superbra kontakt och skulle jag ändå inte få jobbet tänker jag vara stolt över en toppenintervju. :)


Nervös för intervju

Några av ritningarna och planerna jag skrev ner i förrgårnatt. Nu är jag nervös igen, men inte för hästarna. Jag ska på intervju för ett jobb idag. Och det om något kan man vara lite nervig för? :)
Ska slänga mig i duschen nu sen försöka fixa mig så man gör ett gott första intryck. Har inte hunnit tänka så mycket på frågor och liknande, så får försöka gå igenom lite sånt nu innan.  Det är viktigt att förbereda sig, även om jag gjorde det dåligt nu så har jag varit på lite intervjuer tidigare.
- Vad är bra med dig?
- Vad är dåligt med dig?
- Varför ska de anställa dig?
- Vad gör dig arg?
- Varför/jobbar du bra i lag?
- Vad förväntar du dig av din arbetsgivare?
- Hur är man en bra säljare?

Några frågor som kan vara bra att tänka en minut på.

På tal om lättridning
Att rida lätt i valstakt och andra takter kan vara ett bra sätt att lära dig ta kontroll över kroppen och träna hjärnan lite under ridpasset.

- Sitt ner 1 steg, stå upp 2 steg. 
- Sitt ner 2 steg stå upp 1 steg.
- Sitt ner 3 steg stå upp 1 steg.
Man måste rida varje takt ganska många varv innan det sitter, så låt det ta tid.

Man kan blanda hur man vill och träna sig själv. Byt varv och rid på olika ridvägar för att göra det extra svårt. Jag tror att ni märker att det inte är så lätt som man tror, ut och gör lite hjärngympa!




Rida lätt i galoppen
Något man ser mycket ute på tävlingar, främst bland ponnyekipagen,  är så kallad "lättridning" i galoppen. Det ser konstigt ut i mina ögon och på en träning frågade vi tränaren vad hon trodde det beror på. Hon berättade att vissa tränare ber ryttaren om den är extremt tung i sätet att lossa lite och resa sig, att hon trodde det var det som kunde ha satt igång det. Jag tycker mer att det känns som en trend, de yngre ser lite äldre tjejer och killar sitta och stå, sitta och stå och så härmar de. Hon höll med om det. Hon sa att när ridinstruktörerna träffas varje år och har utbildningar så är detta en sak som inte ska läras ut, det finns inget som är att rida lätt i galoppen, utan att någon gjort så och andra hakat på för man tror att man ska göra så. Som hon sa: man ska härma dom bästa för att bli bäst, och ingen i VM rider sådär!

Jag tror faktiskt att det är en trendgrej. Jag menar, om jag lättar i sadeln är det för att jag vill ha en reaktion framåt från hästen, sätter jag mig vill jag ha en förhållande reaktion. Skulle jag sitta-stå-sitta-stå förstör jag balansen, rytmen och jag har verkligen inte förfinat mina hjälper. Sen kan man stå upp och sen sätta sig för att ta en förhållning, men jag pratar som sagt om dom som "rider lätt" i galoppen. 

Har ni någon förklaring till varför man gör såhär? Har du sett någon som rider lätt i galoppen?



Kreativa elin


Sytt egna överdrag till hinkarna! Fick ju lov att köpa större hinkar då hon käkar så mycket och det var så trångt i de vanliga hinkarna. Så sydde överdrag till dem, och fick väl bästa kommentaren idag av Malin; hon frågade var jag hade köpt dom. Det får man ta som en komplimang (trots att de uppifrån faktiskt inte var så snygga som jag trodde haha). När jag sydde dom råkade jag göra fyrkanter istället för circlar! *pucko*

Är ni kreativa?

allmänt babbel och 2 frågor
Idag ska vi åka och hämta hö till hästarna, men jag vet inte hur mycket vi hämtar idag. Kanske bara blir någon bal. Vi hade tänkt hämta hem ca 16 balar så vi slipper åka så mycket, men i helgen ska jag bort, får se om det blir en annan helg. Kan vara skönt i vinter att ha alla balar hemma, det blir ju lite hö som går åt ändå. 
Går din häst/hästar på fri tillgång eller ger ni lunch/em o.s.v.?

Jag är sugen på att rida ut på Tia idag. Ut och bara galoppera massor, så hon får springa av sig all energi. Kunde inte sova igår för jag låg bara och tänkte på framtiden. Jag analyserar i tanken vad jag ska göra härnäst i utbildningen av Tia, hur jag ska tänka och hur jag ska få framsteg. Det gjorde att jag inte kunde sova och jag fick lov att kliva ur sängen kvart i tre för då hade jag fortfarande inte somnat. Men mitt trix är att jag typ måste skriva ner eller rita ner allt på papper, annars kan de inte lämna mitt huvud! Det är som om huvudet säger att nånstans måste det här finnas nerskrivet annars kommer jag aldrig sluta tänka på det=aldrig somna. Jämför typ med när man är nykär eller förälskad och man bara ligger med fjärilar i magen, så kände jag det igår haha! Nu ska jag göra mig klar för att åka till stallet, väntar in bilen bara..
Är ni också skriva-ner-allt-i-listor-freaks?



Älskar bilden på Tia när hon försöker fika..

Behöver du eller vill du bara ha?
Det är så mycket man behöver hela tiden. Märker ni också det? Det gäller att se skillnaden på att behöva och vill ha-grejerna. Annars springer pengarna iväg illa raskt.. När jag köpte Tia hade jag bara ponnygrejer eftersom jag varit ponnyryttare hela mitt liv. Dock hade jag samlat på mig 3 grejer som faktiskt kunde användas:

- Dressyrsadel, Hubertus
Den här sadeln är väl inget vidare snygg eller lyxig men den fungerar bra. Jag tycker den har legat bra på de flesta hästar jag provat den på eftersom den är normal i vidden och Dahlina och Tia har båda haft raka ryggar, dock är ju Tia smalare men en padd har hjälpt. Sadelgjord till.

- Schabrak
Jag hade nästan bara ponnyschabrak men köpte på mig ett dressyrschabrak i full förra vintern. Det är det rosa som jag har på bilden längst ner. Det är snyggt, och i rätt storlek. Sen tycker jag att hoppschabraken går att använda till storhäst då de passar hoppsadeln jag använder, och då ser det inte konstigt ut.

- Regntäcke
Köpte ett regntäcke på Ullared till Dahlina förra vintern, stl 135. Det har hållt sig riktigt snyggt och fräscht, just detta har varit av bra kvalitét. Detta passade på Tia också, annars brukar 135 vara lite trångt bak i rumpan åt henne.


Som ni märker var det inte mycket grejer, så när jag fick hem henne hade jag i stort sätt bara en grimma i stl full och ett grimskaft som följde med. Jag bestämde mig då för att absolut inte köpa massa grejer och nya saker bara för att jag hade ny häst, utan att jag skulle avverka sak för sak en i taget, man vet aldrig vad som kan hända när man har ny häst, den kanske inte alls är som säljaren och provridningen gav känning om, hästen kanske inte passar dig eller blir skadad? Tur att jag och Malin har lite "allt ditt är mitt" åt båda håll. Jag valde iallafall att avvakta lite men några grejer köpte jag:

- Träns
Jag köpte ett billigt träns på Aubiose då jag känner att det är roligare att lägga pengar på det när det är dags att börja tävla och så. Sen behövde jag ett ganska akut och köpte första bästa som var i bra storlek. Fick åka och byta det första jag provade eftersom full var för litet och hon såg ut som en tornerspelshäst i det...

- Fleecetäcke
Mamma sponsra oss med ett fint fleecetäcke, just för svettiga dagar och lite transportsträckor. Jag och Malin delade kort därefter på ett annat fint täcke till henne och Agnes. När jag hade ponny blev det många, många täcken, så ska försöka att bara ha ett visst antal till Tia och dom ska verkligen användas.

- Schabrak
Hihi som sagt är inte dressyrschabrak i ponnystorlek särskilt snyggt på storhäst, sen var det bra att kunna byta mellan det rosa och ett annat. Fick bli ett rött med marinblått kantband och silverpasspoal. Snyggt och ser aldrig smutsigt ut.

- Bett
Lånade bett av Malin ett tag, men det var mässing och jag har svart och silver på Tia. När jag hade köpt bettet kände jag att NU var allt jag använde på Tia mitt egna, och jag behövde inte låna massa grejer till henne. Det kändes bra!

- Regn och vintertäcke.
Hon har fått ett regntäcke till, då det jag hade från början egentligen var menat att användas till Agnes, men eftersom Tia kunde ha det får hon ha det eftersom det var mitt. Malin har ju ändå egna regntäcken till Agnes, men kan vara skönt att ha flera när dom är blöta på vintern. Malin skickade med mitt förra regntäcke till Dahlina när hon såldes, men det var ändå 135 och litet i storleken.. Men så kom vi ju på att jag har ett Sunshower täcke från Bucas som Agnes kan ha! Man samlar då på sig mycket i ponnystorlek (tummen upp)

- Träns och sadelgjord
Köpte svart träns med vit fodring på pannband och nosgrimma, samt en svart sadelgjord med vit fodring. Dessa köpte jag begagnat och ville ha något lite finare. Sadelgjorden behövde jag ny då den andra börjar bli för kort. (jippi magen växer)


Sen har det självklart blivit lite smågrejer som en extragrimma, nya ridtäcken i rätt storlek, lite skötselsaker m.m. Men jag försöker att tänka på vad jag behöver när jag planerar inköp. Jag har självklart en liten lista på det också:

- Martingal
Hon är väldigt högrest och använder gärna sin hals när hon spanar på grejer ute i skogen, hon blir helt enkelt en giraff. En martingal behöver jag i hoppningen då jag inte vill bli knockad, Agnes är likadan nämligen och jag har väl fått mig en knock då och då.

- Pullarnosgrimma
Denna kan jag tänka mig att köpa lös, då jag inte behöver ett nytt helt träns, men kan tänka mig att prova pullarnosgrimma på henne ute i skogen.

- Benskydd i rätt storlek
Just nu använder vi cobskydd.. Hon har smala ben men de är på tok för korta, skyddar inte hela benet liksom men samtidigt passar de bra runtom. Vill främst ha skydd när jag hoppar och rider i skogen, kan linda till dressyr och tömkörning sålänge.

Självklart både har jag fler grejer och vill ha fler grejer men jag vill inte köpa sånt jag inte kommer ha användning för. Men jag älskar att göra listor, märker ni det? Kort och gott, det är mycket man vill ha och man ska nog försöka tänka till innan man bara handlar. I alla fall om ni försöker spara lite pengar, då är det smart att ta lite saker i taget. Men går inte att förneka sanningen, visst är det superkul att handla nya fräscha grejer till våra älskade hästar?? (A)


Skydden som Malin har till Agnes är såna jag tänker köpa till Tia senare. Snygga och lätta att snabbt få på och av, tvätta i tvättmaskinen och man behöver inte fundera på om lindorna skulle gå upp.



Igångsättningen
Äntligen, dags för Dagens träning igen! Idag jobbade jag med hästarna igen efter två veckors vilande. Det har blåst storm ute och jag tvekade lite först om jag verkligen skulle ge mig ut. Det har varit fruktansvärt blåsigt och hästarna såg pigga ut i hagen redan när jag kom. Men nu ville jag ju igång igen så det var bara att bita ihop.

Antonia började jag med. Jag ställde upp konorna i en ring som jag brukar och då springer Tia fram till grinden och kollar på vad jag gör. Där stod hon och vänta tills jag hämtade in henne så en liten del av mig vill tro att hon fattade vad som väntade, och att hon var glad för det. Hon var en ängel verkligen. Vilan har gjort henne gott, hon gick superbra i tömkörningen. Tog stöd på ytter i båda varv, krullade ingenting inte ens i höger som hon brukar försöka komma undan i, och jag fick igenom högerställningen något men jag är nöjd med träningen. Snart kommer vi kunna börja med lite tempoväxlingar och övergångar, kul! 

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

Agnes var betydligt piggare kan jag säga. Jag hoppade upp och skulle skritta fram ett varv runt byn tänkte jag. Jag kom av gården i skritt vilket jag får se som ett plus, men när vi red genom byn var allt livsfarligt. Buskar blåste, plast och klädhängare blåste. Hon trippade, hoppade på stället m.m. men det är bara att försöka ignorera. När jag kom tillbaka skulle jag rida på åkern, i början när jag försökte rida på en volt hoppa hon liksom bara upp i luften och åt sidan, haha tur jag hade säkerhetsvästen. Var ingen idé att försöka jobba henne, nu var det bara springa av henne som gällde. Galopper ade runt åkern i båda varven, tog tillbaka henne på kortsidan och gasade på längs långsidan. Jag fick mycket bra tryck i henne, var superkul att bara sträcka ut i en ordentlig galopp. Nu får jag rida ute i skogen när det inte är sån storm sen får det bli ett pass på bana, kanske kombinera ett dressyr och markarbetspass.


Såhär går hon och krullar ihop sig och spänner sig.. 



Sträcker ut lite..




haha som att rida på en tickande bomb.. men kan inte vara snygg och samarbetsvillig jämt :)

Antonia
Idag har Antonia namnsdag, så mamma gav henne morötter. Det uppskattades. Jag bestämde mig för att bada hästarna idag, de har haft vila 2 veckor och bara gått igenom dom med piggborste mest för att visitera så de fick minsann bli schamponerade. Började med Tia som var snäll, stod som en ängel och njöt. Gud vad glad jag är för att det går att göra saker med henne fastän hon är så pass pigg som hon är nu. Blev fleecetäcke och ovanpå det stalltermotäcke. Såg ut som nån yuppi, gullig.

Agnes tur, det var inte lika roligt. Hon avskyr när jag duschar rumpan på henne, ska kränga mot mig osv. Då får man vara konsekvent och berätta att det minsann inte är så farligt och vi ska göra det trots att du protesterar. Hon har gjort det tusen gånger förut och stått stilla så nog kan hon. Men hon tar all sin överskottsenergi och lägger på lite negativa utbrott ibland. Men det får man lära sig jobba med också helt enkelt. Men hon tog massa energi från mig och lite annat tog ner min dag lite, men det är bara stå på och ta sig igenom denna dagen också. Behöver ladda upp ny energi...

Och förresten! Imorgon ska jag sätta igång hästarna!! Har bestämt mig för att tömköra Tia och rida ut på Agnes. Jippi!!!


Ängel (ibland :P)

Inte så imponerande
Idag har jag och Malin varit i Svärdsjö och kollat på storhästtävlingar i hoppning. Ville ut och bli inspirerad till min debut med Tia (nu snackar vi alltså 1½-2 år framåt haha). Men jag vet inte riktigt om jag tyckte det var så inspirerande? Några ryttare imponerar och rider både snyggt och vältänkt, men de flesta red inte alls så trevligt. Mycket dragande i munnar, jagande och inte många fina sitsar. Men ibland är det ju inte så snyggt och det är ju bara hem och träna (om de är ryttare av typen som vill förbättra sig såklart) men jag blev i alla fall inspirerad på en sak: rida snyggt, välplanerat och försöka få samförstånd med min häst till den dagen jag ska ut på tävlingsbanorna.

Mina svagheter som jag jobbar mycket med är mina händer, mitt överliv och att få underskänkeln närmare hästens kropp. Sen är jag sned i ryggen så jag kan ibland bli att vika mig i midjan, det måste jag jobba och tänka mycket på då jag måste bygga upp den svaga sidan så jag kan bli helt rak. Det kan ju aldrig vara 100% bra för varför skulle vi då träna och rida som vi gör hehe... :)

tiny dancer

Betraktelse från läktaren
Har precis kommit hem efter att ha spenderat förmiddagen i solen hos extrafamiljen i Åselby. Ida (som jag visade bilder på här) tränade dressyr för Eva-Maria på hemmaplan. Idag tycker jag hon fick en bra lektion, de skulle öva programridning för eventuell start i dressyr KM som jag håller, och i vänstervarvet på volt fick hon jobba rejält för att få loss honom. Han ville inte böja sig runt hennes innerskänkel, vägrade gå på spåret Ida hade valt ut och så tryckte han ut både sin bakdel och Idas rumpa åt höger. Så där fick hon kämpa och han stog på bakbenen, han kastade sig åt olika håll, försökte springa ifrån henne och var allmänt rodeohäst. Men hon kämpade på, bestämde sig för att fortsätta övningen hon jobbade med och tillslut gav han sig, några rejäla frustningar och en rund häst slutade det med. Haha de hittar på allt möjligt må jag säga.

Sen tränade de travdelen i programmet för LB:1:an, det såg riktigt bra ut. När de ridit några gånger så satt halterna och serpentinbågarna riktigt bra. Galoppen har han svårt att bära sig och balansera sig i, och Idas bana är av gräs så det var nog lite halt för han protestera där med. Men hon fick jobba han rejält och fick flera fina fattningar. Hon hade helt enkelt en såndär träning som inte känns så bra, men hon fick igenom mycket och vann kamper! Och det ska hon ta med sig. Man kan inte rida runt som en barbie, utan som Idas tränare sa: är det träning får det vara fult men det ska göras, uppvisning är en annan sak. Jag hoppas Ida är nöjd iaf, hon har ju en ko till häst emellanåt. (hehe.. :p alltid lätt att vara nöjd från läktaren, vet hur frustrerande det kan vara från ryggen när man vill att allt ska vara perfekt, men första gången någon av dom rider programridning så de gjorde kanonjobb idag!)


Krav på häst



Dagen innan hon såldes

Nån gång i framtiden kommer jag nog att köpa en till häst. Antingen och ha två tävlingshästar eller ett nytt projekt, samtidigt som jag tävlar Tia. Det är långt fram i tiden men jag kan ju redan börja spåna på hur den ska vara. Bilderna ovan är på Dahlina, en supertrevlig ponny.
- Supertemperament
- Starkt psyke
- Trygghet
- Gång (9-9)
- Hoppteknik
- Muskulös

Ex. På vintern kunde jag rida till ridhuset ibland när jag inte hade skjuts (hade ej körkort då) och det var ju kolsvart redan på vägen dit. Men när jag skulle hem var det ännu mörkare och man rider över åkrar och genom skog så man ser ingenting. Och i vintras var det så j*kla kallt så jag gömde mig i halsduken och lät Dahlina välja fart. Hon tog alltid en lugn galopp över åkrarna i djup snö och hittade hem på egen hand. Trygghet.


Men det jag letar i en häst nästa gång är:
- Lugn
- Självförtroende
- Lite maffig
- Lättgödd
(saker som korrekt byggd, frisk o.s.v. är självklara)

När man väl letar häst tycker jag bland de viktigaste är att titta till sig själv: är du lugn, harmonisk med bra tålamod kan du passa med lite piggare häst. Är du intensiv, lätt att stressa upp kanske du passar bättre med en trygg häst som kan lugna ner dig? Det är viktigt att kunna se sina begränsningar likaväl som sina förutsättningar.
Kan du verkligen utbilda en 2åring från scratch? Många säger "ja jag har så mycket bra folk omkring mig" men då måste man vara beredd att ta emot den hjälpen, och vara villig att lägga ner all träningstid det faktiskt tar. Vill du ut och lufsa i skogen och träna nån gång ska du ha en annan typ av häst. Det är viktigt att kunna vara ärlig mot sig själv och se vad man faktiskt kommer använda hästen till. Då gör man nog det mest rättvisa köpet för både häst och sig själv.

Vad tittar du efter i en häst?

Lattjar med hinder


Löshoppning med Tia för kanske en månad sen. Hon var lite stressad och bara fjantade över hindrena tycker jag. Men kul att hon har roligt! Ska åka till ridhuset och löshoppa henne så hon får gå över lite titthinder snart.

Tömköra Tia

i wanna "hiss" this

Höstmodet. Som faktiskt är sjukt inspirerat av ridsporten. Så ni som kanske skämts över att visa er i ridkläder i stan, don't worry. ;) Jag har fått komplimanger flera gånger för mina stövlar, och jag har hänvisat dom till hästaffären i stan. Där har jag även sett flera modelejon shoppa jodphurs. Haha lite roligt är det ju.

Långkalsonger skulle jag vilja hissa. För några år sen när jag gick på högstadiet envisades jag med att vägra ha långkalsonger, plus att jackorna skulle sluta i midjan. Nu går jag typ inte utanför dörren utan långisarna och vinterjackan som täcker rumpen. Vilken frussen tönt man var. ;)

ponnygruppen
Idag höll jag lektion för ponnygänget. De tränade på att hitta rytm och takt i galoppen, samt vikten av att understödja med skänkel när man intar en trepunktssits. Sen förklarar jag det inte lika invecklat här som för dom, de är ju bara 8-11 år gamla.. :)

De är så duktiga, och jag börjar känna mig mer och mer trygg i tränarrollen. Jag ser vad de gör för fel när de river eller om ponnyn råkar vägra, jag ser misstagen, det dom gör bra och jag lär mig så mycket själv. Nästa vecka börjar även UL-kursen jag ska gå, funderar på att öka på med en ridledarutbildning efter den. Något till nästa höst kanske?

Efter helgen blir det att köra igång träningen med båda hästarna igen, de är busiga och pigga i höstvädret så en longering innan ridpasset kanske är att föredra? Kan vara bra att få ur "negativ" energi och bara kunna ha roligt ute i skogen sen. Med Agnes får det nog bli ett utepass med lite galopp och klättring så hon får springa av sig, Tia ska jag nog tömköra eller skritta/trava ut. Ska jag galoppera behöver jag ett flygfält så jag hinner bryta av haha.. :P



Veckans blogg
Första awarden går till...


...Reitsport.blogg.se!



Reitsport är en blogg som tipsar, inspirerar och berättar om nyheter både
inom ridsporten och inom utrustning. Lättläst, lätt att navigera och en
stilren design som inte är jobbig att förstå. Hon skriver ingenting om sina egna
hästar utan tipsar bara. Snygga foton, bra beskrivningar och jättemycket
recensioner. Toppen! 



PS. Vem som helst har chansen att vinna award för veckans bästa blogg,
men hittar flest bloggar genom kommentarer på andra sidor och topplistor.

AWARD


Nu är det så att jag valt att börja hylla de bloggar som verkligen
är bra. De bloggar som får detta award får tillåtelse att använda
bilden på sin egna blogg i sidomenyn eller i inlägg.

Awarden är inget man kan vinna utan jag delar ut den till de som
uppfyller de kriterier som utgör en bra blogg. Det måste vara en
blogg som skriver bra, innehållsrikt och inspirerar samt ska det
vara en snygg blogg som är trevlig att vila ögonen på. Priset delas
ut en gång i veckan, om jag hittar en blogg som platsar varje vecka. ;)

snart
Nu ska jag ut till stallet, när jag kommer tillbaka tänkte jag visa upp en ny sak här i bloggen.
Den kan vara rolig att hålla utkik efter...

jag har inte längre hästar, utan lurviga björnar


Idag var Tia mycket bättre, skönt känns det verkligen. Hon har varit väldigt lugn de senaste dagarna, och de har inte alls busat på samma sätt som de brukar, och då när jag longerat har hon ju haltat i traven. Idag när jag skulle hämta henne så kom hon inte o mötte mig utan hon drog världens race, blåste upp sig och pampade runt i hagen. På gången sen stog hon och skrapa med hoven som för att säga: kom igen då, vill inte stå här hela kvällen. Det brukar hon inte göra om hon inte är överdrivet pigg. Hon såg ut som hon träna på spansk skritt eller nåt, jättefjantig haha. Så när jag longerade var hältan jättemycket bättre, och det kändes lite som att hon kanske haft lite mer värk de andra dagarna när hon varit lugn och nu när det blivit bättre gör det väl mindre ont och hon vågar busa mera. Jag har själv sträckt ljumsken (jag tror att hon bara dragit på sig en sträckning eller liknande) och man går ju som om man skulle ha foglossning, känns som extrem träningsvärk liksom.

Iaf så ska hon få vila till nästa vecka. Och skulle det då inte vara fortsatt bra så blir det veterinären. Och Agnes ska jag börja rida igen till nästa vecka, tänkte bara rida ut i skogen och få igång flåset lite. Sen börjar en träningsperiod igen, och några besök till ridhuset antar jag då det börjar bli mörkt. Och förresten, har ni också numera björnar istället för hästar?

Och nästa vecka ska jag på arbetsintervju. *smile*



Ungponnyns utbildningstakt
Hur snabbt är för snabbt i takten man utbildar sin häst/ponny?
Något som många är oense om, och som alltid kommer finnas i andras huvuden när de ser dom som utbildar yngre hästar. Har inte många läsare i min blogg men redan fått kommentarer angående ämnet. Det finns ju lika många sätt som hästmänniskor sägs det, men jag och ägaren till Agnes använder oss av tester och championat som riktlinjer.

Det är många som börjar hoppa tidigt på sina ponnyer, och vi valde att hoppa in Agnes relativt sent för tre och fyraårstesterna för ponnyer går i löshoppning. Vi tänkte att vi inte ville blanda in uppsutten hoppning för tidigt, för hon har gjort bra ifrån sig i löshoppningsträningen. Och enligt fyraårstesterna för storhäst ska den hoppas uppsuttet, antagligen har detta att göra med att storhästarna teoretiskt har växt färdigt och är redo för det, medans ponnyer tar lite längre tid på sig att växa i kroppen och man ska ej skynda.

Men enligt femårschampionatens krav ska man under vårsäsongen hinna klättra upp till minst LB för att kunna kvala, och då betyder det att man måste träna regelbundet vintern när de är fyra år. Eftersom det är dessa riktlinjer vi använder oss av så känner jag mig säker i den träning vi erbjuder Agnes nu. Jag tycker det känns bra att efter höstvilan och under vintern våga pressa lite till, sen blir det unghästvila 3 veckor i vinter igen. Sen är det snart dags att börja tävla på vårsäsongen, och ska man nolla 1m-klasser måste man ha jobbat med galopp, svängar, explosiviteten och det kvicka, allt som unghästarna har lite svårt med.

Sättet vi jobbar på är kanon enligt mig. Vi lägger mycket tid på tekniken, styrkan och använder oss av låga hinder. Vi gjorde en svår övning på förra träningen, men då lägger jag ju kraven på att hästen ska vända, och inte på att hoppa höga hinder. De låg på ca 40cm. Sen när man rider på enkelhinder eller gör enklare övningar kan man också höja. Men vår teori är: lägger man en bra grund med teknik och styrka, då kan man också höja senare utan större problem.

I dressyren gäller minst 2 ridna LB program över 60%. För att få den poängen måste man göra väldigt bra ifrån sig, och då gäller det att hästen är stärkt och har jobbat där stadigt ett tag. Därför ska vi under vintern också stärka henne med övergångar, halter m.m. Men hoppningen och dressyren hjälper varann väldigt mycket tycker jag. Men på tal om det här med utbildningstakten, varför tycker de flesta att man skyndar på hoppningen men ingen säger så mycket om att man skyndar på dressyren. Min ide om det är: många kanske bara hoppar? För enligt mig så brister de flesta ponnyekipage pga att det inte finns någon bra ridning mellan hindrena, hästarna kan hoppa men själva ridningen mellan saknas. Då finns det ingen dressyrridning att klaga på helt enkelt hihi. (naivt)

Ska avsluta innan jag flyger in på massa andra olika ämnen att skriva om. Men som sagt, skillnaden mellan häst och ponny kan vara bra att tänka på tycker jag. Sen gäller det inte i precis alla fall att en storhäst är mer färdig, eller att en ponny är mindre färdig. Men går man efter dessa tester och championat så ska det ju vara rimliga krav på utbildningstakten.

Mysig ridtur och föl med potential..
Idag har jag varit ut med Josse i hennes stall och med hennes halvblod Dramboi. Vi red ut på en skrittur tillsammans på hans rygg och det var jättemysigt. Så härligt med en varm rumpa i höstvädrets friska luft. Vi red förbi en hage där det står ett halvblod som får föl varje år. Detta år såg jag fölet på lång väg och förälskade mig, han var skitsnygg! Jättefin galopp och fint byggd. Bestämt mig för att ta reda på mer om han, så det får ni läsa en annan gång. ;)



Låt det inte gå lika lång tid tills vi umgås igen!


- - - - - - - - - -

UPDATE! Fölet var sålt, var såld redan innan han hade ploppat ut..

minikollage

Lortig häst, check!
Som sagt, har haft fullt upp hela dagen. Var i stallet kl 8 imorse, jobbade 10-17 och sen var gruppen som jag tränar här och vi gjorde hemmagjord pizza och planerade nästa säsong och träningsupplägg litegrann. De var så flummiga och vi hade faktiskt superroligt, så gulligt gäng!

Längtar tills jag får rida igen, vilken abstinens man får. :P



materiallirare ;)


Här är en bild på mitt nya dressyrschabrak. Det är pärlemorsrosa med chokladbruna kanter enligt produktbeskrivningen hehe. Kommer nog bli fint på Tia. 

Jag vet inte vad jag har för krav på mina schabrak, ja förutom att de helst ska hålla länge och inte tappa färg. Men jag vet många som bara köper från vissa märken av olika orsaker, men jag har nog inte haft häst länge nog för att veta exakt vad jag vill ha för sort. Jag gillar att ha rött och blått, lite sportigt när jag hoppar. Har även ett brunt med orangea detaljer, snyggt till mina knallorangea benlindor. I dressyren har jag nu två rosa, och ett rött samt 2 bruna i ponnystorlek. Knalliga färger är supersnyggt men man måste kunna matcha dom någorlunda. ;)



Söndag
Idag har jag bara mockat, fixat mat och dragit lite med piggborsten över Tia. Var egentligen meningen att jag skulle göra nåt med henne imorgon men nu kommer jag ha fullt upp med jobb och lite annat så har inte tid alls, får bli på tisdag. Nu har hon vilat en vecka, och hältan var värst på måndag och har blivit bättre så om hon är värre eller lika på tisdag ska jag ringa min veterinär. Det kan vara skönt att antingen utesluta något större och få bli bedd att vänta några dagar till, eller att man hittar på något fel så man kan åtgärda det. :)

Nu sover hästarna och jag ska äta kladdkaka hemma hos Malin. Godnatt!


Mys i hagen


Såhär ser det jämt ut i hagen. Om Agnes inte får all uppmärksamhet hänger hon på min axel tills jag vänder mig om. Tia står med öronen rakt fram och ska bli kliad på huvudet, Agnes försöker alltid bli kliad på magen. 

Iallafall så är Tias hälta bättre, hon får stå tills på måndag så har hon vilat en vecka, sen får jag iaf gå ut och gå med henne eller något. Hon haltar som sagt bara i traven i högervarvet, men longerade igår och det var bättre. Hoppas det fortsätter i rätt riktning!

Hjälpa till med dressyrtävlings-komihåg!
Den 6e november ska jag och en till tjej från klubben annordna dressyr KM. Jag har inte arrangerat något sånt här förut och jag är nervös för hur mycket grejer jag kommer glömma, är ju en del detaljer man inte tänker på. Jag brukar inte tävla dressyr, tror jag har gjort 5 starter i hela mitt liv men jag tänkte därför be er om hjälp. 

Det här har jag tänkt ut hittills:
- Domare bokad
- Ridhus bokat
- Domarbord + utskrivna program till start
- Bokstäver i ridhuset
- Priser
- Visselpipa till startsignal
- Sekreterare

Ja det var väl det största jag har kommit ihåg att planera.
Vad har jag glömt?
Tycker ni om att ha musik på under programridningen, lite lågt i bakgrunden?

Help me. :)





Tävlar! :)




Klicka på bilden för att komma till tävlingen du med.

Till Malin
Så söt häst, men äckligt att han äter cheeseburgare.. :P

En som inte kommer frysa i vinter


Fått en skoteroverall att ha i vinter. Perfekt, jag ser ut som en liten sumobrottare men det gör inget när den är lurvig och varm på insidan. Den ska vi ha ute i stallet (jag o mamma är av samma storlek) för de kalla dagarna när man ska rida två hästar och sådär.

Att vara hästägare..
.. alltså det är nog ingen som förstår hur glad jag är bara över att tänka på att Antonia är min egna. Under alla år jag har ridit, var 8 när jag började så det har varit 12 fina år, så har "häst" stått överst på önskelistan, jämt. Jag har skrivit det på skoj även de senaste åren bara för att. Jag vet att mina föräldrar aldrig någonsin skulle ha råd att köpa mig en häst, än mindre bekosta den varje månad. De har båda lidit av sjukskrivningar på långtid och de har varit skilda sen jag var 11 så det har inte varit lätt, men jag har alltid varit väldigt medveten om hur mycket allting kostar och skulle aldrig byta ut friska föräldrar mot att jag skulle få en egen ponny! Jag har varit så lyckligt lottad att få en mamma som kanske inte alltid kunde stödja ekonomiskt men hon har alltid varit där och stöttat med sånt som andra föräldrar kanske inte gör. Och jag skulle aldrig byta mot en som bara skulle betalat men varit helt ointresserad...

Jag började arbeta mycket tidigare än många andra i min ålder, och det har varit så härligt att få in lön varje månad och bekosta sina egna saker. Jag har fått lön varje månad sedan november 2008, och på våren 2009 kunde jag ta hem min första egna foderponny. Jag betalade allting själv för det har alltid varit villkoret för att få ha häst, och jag slet på mitt dumma gamla jobb. Slet så jag började grina för det mesta, och för en alltför dålig lön. Året efter sade jag upp mig på en chansning, då min foderponny Dahlina såldes. Jag tjatade till mig ett nytt jobb, och tog körkort eftersom jag fick lite pengar över när jag fick min lön själv efter att ha bekostat häst själv i ett år. Med min lön från Åhlens lyckades jag spara undan pengar, och fick ihop en större klumpsumma. Jag hade letat häst sen vintern, jag ville ha en storhäst, ett projekt som jag kunde köpa lite billigare och utbilda själv. Och resten vet ni ju...

Jag ville dela med mig av det här för det finns så många därute som det är så självklart att ha egen häst för. Jag blir lika glad varje gång jag fixar foder, varje gång jag mockar boxen, varje gång jag viker ihop hennes regntäcke, för hon är min egna häst. Och jag älskar hästen så väldigt mycket. Idag ryktade jag henne ordentligt och hon blir så glad varje gång man kliar henne lite bakom öronen, eller blåser i näsborrarna på henne... Ren lycka. Hoppas ni som är ägare till ponnyer och hästar därute känner er lika lyckliga som jag, för ni är då lyckligt lottade! Finns fler ungdomar och barn som jag, som aldrig kommer få en häst av sina föräldrar utan får vänta tills man kan betala den själv. Och hästen är värd väntan, jag lovar. 

Tänkte dela med mig av mina första "egna" hästar.

Tina. Min första fodervärdshäst, C-ponny, russ/varmblod. När hon kom såg hon ut som en stor tufs, hade all vinterpäls kvar, var trött och seg och lite fast i samma form. Detta är en träning efter 3-4 veckor efter hon hade kommit till mig. Fettet hade blivit lite muskler och vi hade jobbat henne låg och djup och sedan plockat upp. Hon hade lite mer styrka och vi hann dressyrträna och hoppträna lite. Tyvärr var hon superseg utomhus, man fick gå på med spöt för att galoppera om man red från stallet liksom. Jag lämnade tillbaka Tina i början av sommaren för jag ville ha en häst som gick att träna, och Tina fick fång och vet rekommenderade 6mån vila utifall hovbenet börjat rotera. Ägaren trodde hästen skulle bli bra efter några dagars vila och jag kände att jag inte ville ta den risken. Var helt förkrossad när jag lämnade tillbaka henne. (hon dog hos sin nya fodervärd av ett fånganfall av hö mitt i vintern. :'( )



Belinda IX (Bella). En Newforest ponny, större C. Bella var hästen jag på riktigt blev förälskad i. Också lite av ett projekt. När hon kom var hon smal, inga muskler och bara sprang sprang sprang ifrån mig hela tiden. Jag började jobba med henne på en gång, och det var på henne jag så smått började lära mig rida på riktigt. Hon gick inte att ta i munnen, så varje halvhalt fick jag ta med sitsen. Jag lärde mig att renodla mina hjälper, och två veckor efter jag tränat henne startade vi KM i dressyr bara för skojs skull. 56,7% fick vi på LB:1an, vilket jag tyckte var superbra då hon inte kunde galoppera lugnt då haha. En jättekul ponny som jag helt och hållet kärade ner mig i, hon var 18 år men betedde sig som 5! Alla frågade vad för ny unghäst jag hade skaffat. Höll igång henne på hoppträning under vintern och vi hoppade 110 och det var helt underbar må jag säga.



Detta är då Dahlina. Newforestponny f 2003, en helt underbar häst som jag lärde känna 2007... Egentligen skulle Dahlina behöva ett helt eget inlägg då hon har betytt mer för mig än någon annan häst. Vi har lärt varandra allt vi kunnat tillsammans. Dahlina började jag rida varannan vecka på hoppträning efter att ägaren Malin efterlyst en hoppryttare då hon själv inte trivs med hoppningen. Och så började det. Första året red jag regelbundet hoppträningar på henne, kom bara till ridhuset så var Malin och ponnyn där och jag fick vara med och utbilda den lilla fyraåringen. Efter ett år började jag rida henne mer regelbundet i veckorna, för att lära känna henne mer och för att jag bett om mer tid i stallet och så med henne. Jag och Malin började lära känna varandra bättre och bättre och snart flyttade Malin till stallet i Hovgården där vi fortfarande håller till, och där är jag uppvuxen i den delen av stan så det passade verkligen mig perfekt. Jag fortsatte rida Dahlina i hoppning en gång i veckan, ute i skogen några gånger i veckan och tävling de flesta helgerna under tävlingssäsongen. Malin red dressyren och hade precis köpt sin andra ponny Agnes som också tog lite mer tid. Under året 2009 hade jag min sista säsong på Dahlina då hon blev 7 vid årsskiftet och jag inte skulle få tävla henne mer eftersom jag var 19...trodde vi.. tills någon berättade att man får fortsätta rida avd B när ponnyn blivit vuxen också. Hösten 2009 vann vi avd B i 5 av 6 tävlingar vi ställde upp i, LCnivå. Då hade ju jag redan Dahlina halva veckorna samtidigt som jag hade min egna foderponny Bella och Malin frågade om jag inte ville ta Dahlina på foder. Detta hade då varit min dröm sen första gången jag satt på henne. Och jag grät och grät och grät, av både lycka och av lite vemod. Min älskade Bella då? Först letade jag stallplatser så jag kunde ha både och, men till slut fick jag ta mitt förnuft till fånga: Bella var 19 år, hade tävlats ihärdigt sen hon var liten och behövde snart pensioneras, Dahlina var 7, jag hade hoppat henne sen hon var 4 och kände henne utan och innan och jag kunde få en till tävlingssäsong och mer tid med Dahlina. Då tog vi beslutet att bara ha Dahlina, och Bellas ägare ville börja rida igen så det passade bra att lämna tillbaka henne, till hösten skulle hon bara få gå som sällskap och njuta av livet. Så Dahlina blev min, och vi fick en mycket härlig sista tid tillsammans efter 3 år som jag ridit och utbildat henne i hoppningen. I maj blev hon såld och där slutade vår lyckliga resa tillsammans. 



Oj detta var menat som ett inlägg för att berätta vad lyckligt lottade alla hästägare är, men nu fick ni ju en historia om mina foderponnyer också. Har tagit med mig det bästa från alla hästarnas tid och känner mig lycklig som fått erfarenheterna och minnena. Dessa kommer jag alltid bära med mig... <3

Avstånd till stallet
När jag var liten och hade medryttarhästar så hade jag dom alltid på cykelavstånd, fick absolut ta mig till och från stallet själv om jag skulle hålla på med dom. När jag blev lite äldre var mamma supersnäll och skjutsade mig emellanåt, när jag visade stort och seriöst intresse för hästarna stöttade hon mig till 100%. Men nu när jag har egen häst har jag 10-15 min med bil till stallet, enkelresa.

+ Stallet ligger ute på landet, med Borlänges bästa ridterräng 5 meter bakom stallet
+ Skrittar till klubbens bana på 15 min, rider till ridhuset på 25 min
+ Stora hagar och lugn trafik/område
+ Bra stall och stallkompisar

- Lång bilresa
- Inga bra bussförbindelser

Alltså gör träningsmöjligheterna, stora ytor och stallet i sig att det är värt att åka en bit. Hade min förra foderponny Dahlina i "stan" ett tag, men då blev det att kosta för mycket, spec tid, när man skulle åka till ridhuset 3 ggr i veckan för diverse träningar och så var det bara 2 hästar i det stallet att jag var orolig att hon skulle rymma och hamna i trafiken när hon blev ensam osv. 

Hur långt har ni till stallet? Har du valt ett stall längre bort pga vissa anledningar?

Tia


Saknar och rida dig gumman

...

Snabba leveranser vid internetköp! Det är så tråkigt att vänta ut en leverans när man varit peppad när man suttit online och shoppat, när grejerna kommer snabbt blir man så glad. Jag har inte haft problem med sega leveranser nån gång tror jag, dock har Börjes varit de segaste.

Lusern och korn! För alla smala hästar som får hjälp att gå upp i vikt. Har verkligen hjälpt min häst hur mycket som helst, just med lusernen som går fort att öka och som lägger sig bra på hästen. Tur att hon har aptit för det ser då inte så gott ut den där sörjan...



Markerande/halt häst, kan dom inte bara öppna munnen och berätta vad som är fel? Istället ska man gå och vänta ut dessa långa dagar då man vill se resultat, bra eller dåligt så man kan åka till veterinär eller i bästa fall, sätta igång igen.

Muskelknutar i nacken. När jag har datorn i sängen så sitter jag på så konstiga vinklar att jag får ont i nacke och axlar. Det gör svinont och går knappt att stretcha ut. Tummen ner för jag inte får massage av någon heller..

Nytt
Vad tycker ni om nya headern? Den förra var ju lite mer spännande kanske men ett höstigt byte blev det alltså nu. Stilren och enkel, som jag gillar. Tycker rött och grått är så snyggt tillsammans också...

Har inte longerat Tia något idag för att kolla hur det är med hältan men hon har både travat och galopperat i hagen utan några större problem. Låter henne vara 2 dagar till sen provar jag longera och ser hur det är med henne. De senaste dagarna har hon blivit biffigare faktiskt. Nu går dom ju på fri tillgång på hö samtidigt som hon äter 2kg lusern och lite korn varje dag. Idag när hon stog i hagen såg hon lite stor och biffig ut som ett halvblod helt enkelt. Kanske är det vinterpälsen som luras? 



Bild från när jag hämtade henne. Från ryggraden var det skidbackar på varsin sida ryggraden, rumpan sluttade neråt som på en islandshäst, knotig också. Flanken var väldigt högt uppdragen och revbenen syntes hela tiden. Nu har hon liksom breddat sig lite, hon börjar få en mer rundad rygg med ryggmuskler på varsin sida ryggraden och rumpan växer hela tiden. Måste försöka ta en "veckans bild" så man kan se hennes kropp. När vi är igång med tempoväxlingar och sådant så kommer hon verkligen stärka sig mer och sätta större muskler. Längtar! Åh sluta vara halt nu Tia..

Onsdag
Nu har jag gjort en ny film utan musik så den går att titta på om ni bläddrar ner till inlägget om hoppträningen i tisdags. Tråkigt att man inte kan använda musik även fast man skriver att man lånat den och inte menar att kränka copyrightlagar.. Idag har jag inte gjort så mycket, känns som jag haft feber både igår och idag. Hämtade ut mitt paket från Horze och tröjorna var väldigt fina, tror jag ska göra tryck på dom också. Schabraket var jättefint i pärlemorrosa och brunt kantband. Sen hade jag träning för ponnyryttarna där jag pressade dom lite vilket märktes men de gjorde jättebra ifrån sig trots lite avramlingar.. :P


Långärmade polotröjor i vit, blå och brun från Horze. Perfekta att träna i!

Tips
Någon som märkt att efterfrågan på färgade stigbyglar ökat? Affärerna och nätshopparna kan ta så sjuka överpriser för stigbyglar om de är färgade. Så jag tänkte ge dig som gillar dessa, men som inte är beredd att lägga ut så mycket pengar ett bra tips.

Ta ett par vanliga silvriga stigbyglar och lämna in till en t ex billackering. För en billig peng kan de spraylacka dina stigbyglar, enkelt och fort. Dessutom kan man få dom matta eller skinande. Det finns säkert målerifirmor som använder sig av sprayfärger, de kan också fixa dina stigbyglar.

bild från ponnyprakt.se

Voila! :) Det var här du hörde det!



Hoppträning 5/10
Idag hopptränade jag Agnes för Åsa. Vi har nu flyttat in i ridhuset då det börjar bli mörkt ute.. Det märktes på nästan alla hästar att det är stor skillnad i ridhus från utomhus. De blir lite mer åt det lata hållet, står emot lite mer än annars. Men Agnes skötte sig jättebra! 

Vi värmde upp med en svår övning, vi red på små hinder men skulle lägga volt åt vartannat håll efter dom och det var trångt i ridhuset må jag säga! Uppifrån ryggen kändes det förjävligt men när jag såg filmerna ser jag att Agnes inte var långt ifrån de andra mer erfarna ponnysarna faktiskt. Men min tränare säger att jag måste bli mer ödmjuk och förstå att Agnes gör riktigt bra ifrån sig, hon har bara blivit hoppad under sommaren och ligger inte långt efter den andra unga som hoppat i ett år. Men jag vill ju göra allt perfekt! ;)

Iaf så var hon svårstyrd, hon kränger lite utåt och sådär. Men det kommer ju släppa ju mer vi rider och tränar på det. Men det var kul att rida den där svåra övningen, hade henne mycket mer mellan mina skänklar efteråt och hon var fin på den lilla bana vi hoppade. I slutet skulle de duktigare hoppa kombination men vi fick också prova! Agnes var superduktig för att vara första gången hon hoppar det. Jag är van med att man inte hoppar så mycket kombinationer förrän man ligger på en tävlingsnivå motsvarande LC ungefär men det här kändes kul. Jag litar till 100% på min tränare så vi provade.

Som ni ser tog hon ibland 2 språng istället för ett, kom in lite fel på första osv. Det roliga är att hon inte tvekar! Första gången jag red på kändes det som tjugo meter mellan hindrena fast det bara var ett galoppsprång och jag tänkte i huvudet: glöm det vi räcker inte fram. Men vem hoppar då om inte Agnes förstås. Känner mig supersäker på henne, nu vet jag att hon alltid kommer att hoppa och hon går alltid på. 
Att träna på:
* Mycket mer följsam
* Kunna korta galoppen lite
* Svara på ytterskänkel mer
* Inte fippla så mycket ;)

Här kommer lite film. :)



en stor diskussion...
Måste avreagera mig lite, funderar på om man ska sluta läsa hästbloggar som skrivs av människor under 16 år? Suck.. vad mycket det stör mig att tjejer berättar hur de oftast använder graman för att samla hästen, få den att trampa mer under sig och för att "slippa göra halvhalter 40 ggr" o.s.v. Det tråkiga är att de tänker så nu, när de blir äldre och duktigare så förstår dom (förhoppningsvis) att det handlar om att ta det steg för steg, du kan inte hoppa över vissa delar och använda dig av en graman som lösning. Vad händer då?

* Är hästen inte stark nog att bära sig själv i form,kanske jobba från marken och stärk den
* Om hästen inte kan samla sig riktigt ännu betyder det att ni inte är där än så rid inga samlingar
* Om hästen inte trampar under sig är den inte avslappnad och lösgjord, det är ditt jobb att hästen blir det

Om man som ryttare hellre tar till genvägar istället för att låta det ta lite tid, ha tålamod och rider riktigt från grunden då förstår jag inte vad det är man vill få ut av sin träning. Hästen ska hålla för aktiv ridning och tävling i kanske 10-14 år och det betyder att man måste göra en bra grund så hästen är hållbar. 

Jag tycker absolut inte att mitt tankesätt är det enda rätta, men jag tror på riktig ridning och rannsakar alltid mig själv om hästen inte förstår vad den ska göra. Man ska lära hästen så mycket och eftersom den är ett vanedjur så måste man låta det ta tid och upprepa allt med låga krav innan man går vidare.

Ska det gå snabbt så du kan komma ut och tävla så fort som möjligt?
Vad tror ni, gör det mer skada än nytta för hästen?


halt häst :P
Tia markerar på höger fram så nu ska hon få stå i en vecka till att börja med så får vi se. Jag tror hon har sträckt sig i hagen såsom hon håller på. Kände på gaffelbenet och klämde hårt och hon reagerade inget så jag tror inte att det är av. Tydligen har hon race:at som en tok i hagen idag också, så ont lär hon ju inte ha.. :) Busfia. Men jag är glad att hon får lite längre vila också, hon har gjort så himla bra ifrån sig på sista tiden att hon kan behöva stå och vara häst. 

Agnes fick bli tömkörd av Malin idag, jag har jobbat från sju imorse till sex på kvällen, blev en helkörare. Skönt att bli riktigt trött o sådär också, jag behöver sova inatt alltså! Får sova ut imorgon. Imorgon kväll är det hoppträning med Agnes sen ska hon få vila 2 veckor för hon har också varit så himla toppen sista flertalet veckorna så hon behöver komma ikapp och känna att hon faktiskt bara är fyra och få busa runt i hagen. (haha osis om tia ska vara skadad :P)


Helgens träningar
Hej! Nu är helgen slut och jag tänkte berätta vad som hänt under de senaste två dagarna. I lördags tränade jag dressyr för Mona Petterson på Agnes, det gick bra och jag fick en bra känsla under hela travdelen. Galoppen var inte så bra, varken fattningarna eller själva ridningen av den så det ska jag jobba hårt på. Vi övade på att flytta dom lite, både på volt och rida en öppna. Saker som vi aldrig gjort förut men vi fick några steg rätt ibland, jag kände att det var svårt att veta hur mycket man skulle pressa och begära, nästa gång ska jag ta mig tid och fråga Mona så jag känner mig säker på hur mycket jag skulle "rida". 



Tia har jag longerat idag och hon var jättefin i vänstervarvet, jag pressade henne genom att ta henne på en mindre volt och få henne inåtställd och rundad. Hon frustade och det syntes tydligt att några spänningar släppte, hon lät bakbenen komma längre under henne, så kul att se! Jag gjorde även några tempoväxlingar men bara ett snäpp, inga stora ökningar/samlingar. Hon blev jättefin i formen och även då släppte fler spänningar.

I högervarvet började jag jobba men så tyckte jag inte hon såg helt fräsch ut på högerfram, så jag avbröt och ska kolla mer imorgon. Ibland räcker det med att hon kliver på en stor sten så blir hon så ömfotad så jag tänkte gå till ridbanan och kika mer imorgon. Men mycket möjligt att hon sträckt sig i hagen eller något också, hon och Agnes kör ju riktiga galopp- och bockrace..

Fick en fråga i bloggen också, en som undrade hur lång jag var och hur stor hästen var: Jag är ungefär 160cm hög och Antonia (tia) är 163cm och Agnes (ponnyn) är 148cm. Kul med frågor! :)

LINSLUS
Taggar för dressyrträning imorgon med Agnes! Ska be Malin fota och filma så vi får lite nytt material, tänkte jag skulle göra om designen på bloggen litegrann. Bjuder på en mule från igår, så fort jag kommer med kameran ska Agnes vara PÅ mig.

Träningarna idag
Dagens träning med Agnes blev ett kort pass för att känna igenom lite inför träningen imorgon. Red barbacka dessutom, haha är väl bara jag som gör sådant. Agnes kan ha mycket *host* studs och bus för sig så det var en risk, men hon är så rund över ryggen så det var värt en risk. Travade och red övergångar skritt trav för att få en bra kontakt. Imorgon ska det sitta!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Dagens träning med Tia hade jag längtat till. Vi åkte nämligen till ridhuset idag, första gången (iaf i Sverige) för Tia. Hon klev på och ur transporten jättelugnt så det var bra, ridhuset tittade hon inget på, hon gnäggade några gånger när hästarna utanför gnäggade åt henne. Planen var att longera henne trött och fin och sen skulle jag hoppa upp och Malin skulle longera vidare med mig ovanpå. Men hon var fin från början så hoppade upp ganska direkt och satt med. Hon har inte riktigt tagit med sig tygeltagen från tömkörningen till ridningen, jag har precis lärt om henne från marken, nu ska hon lära om sig från ryggen. 

Som ni vid det här laget kanske vet är hon riden så att nån dragit in mulen på henne och där har hon fått gå, och jag jobbar med att hon ska ta stöd och komma ut med nosen. I tömkörningen har jag lärt om henne nu ska det bara gå från ryggen också. Men vi jobbar vidare på det! Idag var innerskänkeln på plussidan. Hon sprang inte ifrån den utan försökte ta den som en påle att böja sig runt, men högervarvet var katastrof, hon måste stärka sig något rejält där. Men träning träning och träning vet ni.


RSS 2.0