Ungponnyns utbildningstakt
Hur snabbt är för snabbt i takten man utbildar sin häst/ponny?
Något som många är oense om, och som alltid kommer finnas i andras huvuden när de ser dom som utbildar yngre hästar. Har inte många läsare i min blogg men redan fått kommentarer angående ämnet. Det finns ju lika många sätt som hästmänniskor sägs det, men jag och ägaren till Agnes använder oss av tester och championat som riktlinjer.

Det är många som börjar hoppa tidigt på sina ponnyer, och vi valde att hoppa in Agnes relativt sent för tre och fyraårstesterna för ponnyer går i löshoppning. Vi tänkte att vi inte ville blanda in uppsutten hoppning för tidigt, för hon har gjort bra ifrån sig i löshoppningsträningen. Och enligt fyraårstesterna för storhäst ska den hoppas uppsuttet, antagligen har detta att göra med att storhästarna teoretiskt har växt färdigt och är redo för det, medans ponnyer tar lite längre tid på sig att växa i kroppen och man ska ej skynda.

Men enligt femårschampionatens krav ska man under vårsäsongen hinna klättra upp till minst LB för att kunna kvala, och då betyder det att man måste träna regelbundet vintern när de är fyra år. Eftersom det är dessa riktlinjer vi använder oss av så känner jag mig säker i den träning vi erbjuder Agnes nu. Jag tycker det känns bra att efter höstvilan och under vintern våga pressa lite till, sen blir det unghästvila 3 veckor i vinter igen. Sen är det snart dags att börja tävla på vårsäsongen, och ska man nolla 1m-klasser måste man ha jobbat med galopp, svängar, explosiviteten och det kvicka, allt som unghästarna har lite svårt med.

Sättet vi jobbar på är kanon enligt mig. Vi lägger mycket tid på tekniken, styrkan och använder oss av låga hinder. Vi gjorde en svår övning på förra träningen, men då lägger jag ju kraven på att hästen ska vända, och inte på att hoppa höga hinder. De låg på ca 40cm. Sen när man rider på enkelhinder eller gör enklare övningar kan man också höja. Men vår teori är: lägger man en bra grund med teknik och styrka, då kan man också höja senare utan större problem.

I dressyren gäller minst 2 ridna LB program över 60%. För att få den poängen måste man göra väldigt bra ifrån sig, och då gäller det att hästen är stärkt och har jobbat där stadigt ett tag. Därför ska vi under vintern också stärka henne med övergångar, halter m.m. Men hoppningen och dressyren hjälper varann väldigt mycket tycker jag. Men på tal om det här med utbildningstakten, varför tycker de flesta att man skyndar på hoppningen men ingen säger så mycket om att man skyndar på dressyren. Min ide om det är: många kanske bara hoppar? För enligt mig så brister de flesta ponnyekipage pga att det inte finns någon bra ridning mellan hindrena, hästarna kan hoppa men själva ridningen mellan saknas. Då finns det ingen dressyrridning att klaga på helt enkelt hihi. (naivt)

Ska avsluta innan jag flyger in på massa andra olika ämnen att skriva om. Men som sagt, skillnaden mellan häst och ponny kan vara bra att tänka på tycker jag. Sen gäller det inte i precis alla fall att en storhäst är mer färdig, eller att en ponny är mindre färdig. Men går man efter dessa tester och championat så ska det ju vara rimliga krav på utbildningstakten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback